Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bijwerking astma-medicijnen

Iemand die ik ken gebruikt nu een paar jaar Seretide, redelijke hoeveelheid, en heeft last van werkelijk bijna ALLE bijwerkingen die in de bijsluiter staan. Persoon denkt erover om er toch mee te stoppen maar is nog niet zover.

Ik vraag me af: nu is de astma min of meer onder controle, maar patient heeft ontstoken sinusholtes, krampen, kaliumtekort, benauwd bij innemen, schimmelinfectie in keel om maar een paar dingen te noemen. Wat vinden jullie, is het middel dan niet erger dan de kwaal (die jaarlijks tenminste 1x voor een flinke longontsteking zorgt)? Volgens mij moet die kennis per direct stoppen met de seretide, of heb ik het mis? Persoon weigert naar de huisarts te gaan, teveel negatieve ervaringen.

Jullie gedachten hierover?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Yura

Yura

27-04-2011 om 12:20

Schimmelinfectie

Een ding viel me op uit je posting, dat was de schimmelinfectie. Mijn dochter gebruikt sinds kort flixotide (=fluticason dat ook in seretide zit) en er werd gelijk bij gezegd bij de apotheek dat je na gebruik je mond moest spoelen om schimmelinfecties te voorkomen. Misschien is dit tegen je kennis niet gezegd? Eén bijwerking kan dan in ieder geval voorkomen worden. Verder lijkt het me duidelijk dat die persoon terug naar de huisarts moet, dan moet er weer een ander middel uitgeprobeerd worden.

Klaartje

Klaartje

27-04-2011 om 12:38

Dochter

heeft vroeger ook een inhaler gebruikt, weet niet meer welke, is al aantal jaren geleden. Hierbij ook altijd oppassen voor keel/schimmel. Is later overgegaan op tabletten, werkten voor haar veel beter.

Tinus_p

Tinus_p

27-04-2011 om 13:13

Subjectief

Arike:
"Wat vinden jullie, is het middel dan niet erger dan de kwaal"
Dat is helemaal niet aan jou of mij om daar een mening over te hebben, omdat daar (zeker in dit geval) iets subjectiefs/persoonlijks inzit. Verder eens met Pelle, die kennis van jou moet andere huisarts, evt longarts zoeken, en proberen behandeling te verbeteren.

Arike

Arike

27-04-2011 om 13:28 Topicstarter

Reactie

Persoon in kwestie heeft diverse (long)artsen gehad, wisseling van arts door verhuizing. Sommige mensen zijn kennelijk soms gewoon klaar met dokter. Van de schimmelinfectie is alles bekend en is ook een kwestie van lage weerstand.

Maar ja; moet je aan anti schimmelzalven en extra kalium gaan beginnen om bijwerkingen te bestrijden of moet je met een medicijn stoppen met zoveel bijwerkingen?

Arike

Arike

27-04-2011 om 14:28 Topicstarter

Weer een reactie

Persoon in kwestie heeft diverse soorten puffers gehad. Heeft al brochie-ectasiën als dat is wat je bedoeld.

Punt is dat kennis zich ziekig voelt van de bijwerkingen, bv het benauwd krijgt NA het puffen etc. Vraa blijft wat te doen nu het middel erger lijkt dan de kwaal. Zou persoon in kwestie zich niet beter voelen met alleen ventolin en zonder al die bijwerkingen. Is het sowieso niet raar dat je zoveel van de bijwerkingen hebt of kunt hebben?

fladder

fladder

27-04-2011 om 15:24

Je hebt geen idee hoeveel puffers er zijn!

Ik heb hele arsenalen aan puffers met ontstekingremmers (belangrijk!!!) leeggetrokken. Van de ene werd ik schor, van de ander kreeg ik het benauwd, van de derde kreeg ik schimmel, er waren soorten waar ik in korte tijd enkele kilo's van aan kwam...
Zo rond mijn veertigste had ik het allemaal wel gezien, tot een alerte huisarts me doorverwees naar een longverpleegkundige. Tegen mijn zin in verwees die me door naar een longspecialist (de zoveelste, dacht ik).
Geleidelijk hebben we een medicijnenschema opgebouwd waar ik echt heel veel aan heb! Allereerst singulairtabletten. En sinds een jaar gebruik ik de inhaler met zowel ontstekingsremmer als luchtwegverwijder: Foster. Volgens mij is die nog tamelijk onbekend, maar sinds ik Foster gebruik heb ik geen ventolin meer nodig, voor het eerst sinds tientallen jaren!
Er zijn nog veel meer medicijnen. En ik heb, net als jouw kennis, ook een tijdje doorgesukkeld (en inmiddels een mooie COPD ontwikkeld), maar ik ben toch blij dat ik uiteindelijk toch een longspecialist heb bezocht die me wist te overtuigen diverse dingen uit te proberen. Mijn astma is voor het eerst sinds jaren zelfs verbeterd en de COPD al jaren stabiel!

Arike

Arike

28-04-2011 om 09:48 Topicstarter

Veel puffers

bedankt voor alle reacties, ik heb in elk geval de naam van een nieuwe puffer gelezen.

Kennis liep jarenlang bij longarts, die heel veel dingen geprobeerd heeft, tot experimentele producten toe. De op zich matige astma is gewoon niet onder controle te krijgen, mede door die bronchie-ectasien. Ook Singulair hielp bij hem niet. Allergie, goed punt, speelt grote rol bij kennis.

Huisarts(en) heeft enkele keren aangegeven dat er niets aan de hand is (tuurlijk, longen klinken soms redelijk schoon door Ventolin) terwijl er in die gevallen een longontsteking gaande bleek te zijn. Niet echt vertrouwenwekkend,die artsen in de groepspraktijk.

De Seretide heeft ook de klachten niet onder controle, kennis kan heel flink (op)hoesten. Maar na gebruik zegt hij het echt benauwd te krijgen.

En het gaat niet alleen om die benauwdheid en de schimmelinfectie. Het is ook de constante krampen in benen en handen, (kaliumtekort) de hoofdpijn, de sinusproblemen, de hartkloppingen, zal ik de hele bijsluiter maar overschrijven?

Ik ga eens kijken naar die nieuwe puffer, misschien kan hij daar toch eens mee naar een arts.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.