Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Blefaritis

Onze zoon van 8 heeft blefaritis, een soort chronische ontsteking van de oogleden. Volgens de dokter is de beste remedie het 2x per dag reinigen van de oogleden (vooral tussen de wimpers, dus echt op het randje) met een wattenstaafje met verdunde babyshampoo. Dit doen we nu een poosje, maar het is nogal -eh- gehannes. Gezien de chronische aard van de aandoening is het ook nog eens iets waar we waarschijnlijk zo'n beetje altijd mee door moeten gaan. Inmiddels zijn we van de wattenstaafjes overgestapt op van die make-up remover pads, wat al een stuk handiger gaat (en minder vervelend is voor zoon). Maar ik ben benieuwd of iemand hier nog andere goeie tips heeft. Iemand ervaring?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Niet chronisch

Mijn dochter heeft dit een paar jaar geleden gehad, in de kleuterleeftijd. Ik herken het gedoe met wattenstaafjes en verdunde babyshampoo - die trouwens toch prikte volgens dochter. Ze had van die dikke, aangekoekte klodders tussen haar wimpers die moeilijk weggingen.
Ze had ook een antibioticum-creme voorgeschreven gekregen; fucidin als ik het goed heb onthouden, om een druppeltje in het oog te doen, ik geloof een paar keer per dag. Maar misschien helpt dat niet bij de chronische variant.
Verder uiteraard het advies om niet in de ogen te laten wrijven.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2012 om 15:10

Blefaritis

Ja, ik heb ook Blefaritis. Persoonlijk vind ik de voorbewerkte doekjes erg handig en prettig in het gebruik zoals Supranettes of Blephaclean. Blephasol is ook fijn maar daar moet je dus gaasjes of wattenschijfjes bij gebruiken. Daarnaast heb ik een antibioticumgel.
Het twee keer per dag schoonmaken en masseren is en blijft een tijdrovend, vervelend karweitje maar het is de enige manier om Blefaritis onder controle te houden. Helemaal verdwijnen doet het nooit. Bij heel ernstige gevallen kan je ook orale antibiotica voorgeschreven krijgen.

http://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/ooglid_ontsteking_blefaritis_infectie/
http://www.thea.be/nl/aandoeningen/blepharitis/

Jippox

Jippox

17-12-2012 om 16:37 Topicstarter

Duur

Ik vind die pre-fab doekjes wel duur: bijna 10 euro voor 20 doekjes! Ik heb vandaag 1 doosje gekocht om uit te proberen, maar de apotheker zei dat een wattenschijfje met verdunde babyshampoo minstens zo goed werkte (en dat is natuurlijk veel goedkoper).
We hebben ook antibioticumgel, maar die hoeven we alleen te gebruiken als we het echt niet rustig krijgen met het schoonmaken en/of zoon veel klachten blijft houden. Hij heeft dit al jaren maar meestal zonder er veel last van te hebben, de laatste tijd echter toenemende jeukende/branderige ogen.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2012 om 17:46

Blefaritis

Die doekjes zijn natuurlijk duurder maar ik gebruik ze alleen 's morgens als ik weinig tijd heb. Babyshampoo kan ik niet gebruiken omdat ik allergisch ben voor veel van de ingredienten ondanks zowat alle verschillende merken te hebben geprobeerd. Blephasol lotion plus gaasjes is wat ik meestal gebruik.
Soms speelt de Blefaritis heftiger op dan anders; 's winters heb ik er sowieso meer last van vanwege de droge lucht binnen en buiten. Dan gebruik ik ook vochtige oogmaskers; warme kompressen die ik 15 minuten op m'n ogen leg. Daarna m'n oogleden goed masseren.
Het is echt een rot-aandoenig; mijn vader had het ook en die heeft tot zijn dood braaf twee of zelfs drie keer per dag het hele reinigingsritueel volgehouden...

Jippox

Jippox

17-12-2012 om 19:54 Topicstarter

Elisa

Ow.. Ik hoop zo dat het toch nog over gaat bij zoon... Had jij het als kind ook al? Het schoonmaken is nog net geen drama 2x per dag, maar leuk is anders. Volgens de huisarts is het trouwens wel besmettelijk, maar komt dat besmetten in de praktijk weinig voor. Maar als ik dan lees dat jouw vader het ook had...

Elisa Gemani

Elisa Gemani

17-12-2012 om 20:21

Niet besmettelijk

Ik had het niet als kind en mijn vader ook niet. Een zekere mate van aanleg voor allergieen van huid en/of ogen kan de reden zijn dat zowel mijn vader als ik het kregen. Blefaritis is absoluut niet besmettelijk; er zijn andere ooginfecties die wel besmettelijk zijn maar Blefaritis dus niet. Of het over gaat of niet hangt ook af van welke soort Blefaritis (allergie/parasiet/bacterie etc.) je hebt. Als het een uiting is van allergie oid zal je de oorzaak van die allergie moeten aanpakken.
Sinds ik iedere ochtend een antihistaminicum (Zyrtec) slik, is de Blefaritis wel minder geworden. Net als mijn andere allergieen en overgevoeligheidreacties. Hopelijk gaat het over bij je zoon!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.