Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

kiesje

kiesje

07-09-2012 om 20:06

Boren kind van bijna 3

Hoi

na een bezoek aan de tandarts gisteren werd duidelijk dat zoontje van bijna 3 geen of weinig glazuur op 2 kiezen heeft, en daar ook al 2 flinke gaten in heeft. Helaas kennen we dit al van zus van 6 die dit bij 4 kiezen heeft. erfelijk dus...

dochter is inmiddels bij speciale tandarts en na veel angst in het begin gaat het boren nu goed. ze is bijna niet bang meer, een aparte behandeling voor bange kinderen heeft dat bewerkstelligd. Echter, zij moet de behandelingen alleen doen, protocol van de tandarts: geen ouders mee naar binnen. Bij haar gaat dat goed.

maar wat moet ik nu met mijn zoontje, hij moet nog 3 worden en ik vind het zo zielig. Hij moet dus 2 gaten boren, en als het net zo loopt als bij dochter zijn dat de eerste twee sessies van velen. (16 zo inmiddels bij dochter, steeds dezelfde kiezen waar de vullingen uitvallen en opnieuw geboord moeten worden)

heeft iemand ervaring met boren bij zulke jonge kinderen? Hoe ging dat, verdoofd of niet en hoe houden ze de mond open? Hij vindt tandenpoetsen al vervelend...

groetjes

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Geen ervaring met boren

Ik heb ze nooit laten boren, die slechte kiezen. Bij het wisselen velen jaren later gingen ze er toch vanzelf uit.

Ook niet

onze dochter had ook geen glazuur op 2 van haar kiezen. Onze tandarts koos ervoor om niet te boren en af te wachten. Toen ze er last van kreeg zijn ze eruit gehaald. Het lijkt erop dat ze lekker snel is met wisselen, maar een van haar nieuwe kiezen heeft ook slecht glazuur. Elke 3 maanden gaan we op controle en zodra er een kies goed door is, wordt het geseald.

6 stuks

Hier jongste. 6 stuks en ook nog door en door (kaasmaloor) daar was geen vullen aan...Die vullingen vielen er zo weer uit (wel geprobeerd) Kind is nooit bang geweest, aardige rustige tandarts, die erg voorzichtig doet en deed Als het erg pijnlijk werd werd er getrokken en eigenlijk was dat een grote opluchting, dus was ze altijd blij als er getrokken werd.
Nu volwassen tanden, tot nu toe 1 tand stukje glazuurloos en 3 kiezen. Er moet nog 1 kies komen, die w.s. ook glazuurloos is (zelfde plek als die andere 3).
Die volwassen kiezen en tanden worden elk half jaar geseald en controle doet de ortho erbij. Haar blokjes (beugel) worden ook vaak eraf gehaald en schoongemaakt eronder en erom en opnieuw geplaatst.
Als de beugel eruit is worden die 4 kiezen en die ene tand (geen last ervan, ze heeft er nog geen gaatjes in) gevuld met speciale vulling en daarna geseald. W.s. moet die ene tand (voortand) een plaatje hebben erover om 'm in goede staat te houden voor langere tijd. Dit alles wil tandarts i.v.m. vergoedingen in ieder geval voór haar 19de gerealiseerd hebben.
groeten albana

kiesje

kiesje

08-09-2012 om 14:25

Bedankt

Bij dochter moesten we wel boren, ze had er zo veel pijn aan steeds. In begin vielen de vullingen er vaak uit, nu gaat het goed. ze krijgt elke 3 maanden ec40 erop, dat doodt de bacterien.
Ze is al een paar maanden 6 maar nog niet begonnen met wisselen, dus dat zal nog wel even duren voor de echte kiezen eraan komen.

Zoontje is dus bijna 3 en ik weet niet goed wat te doen. Eigen tandarts zei dat het echt gevuld moest worden, maar ik krijg nog telefooon van de gespecialiseerde tandarts van dochter, ik wil graag dat hij er naar kijkt.

Hoe oud waren jullie kinderen toen er getrokken werd? Hier zei de tandarts dat de kaak vorm anders wordt bij trekken en dat ze de kiezen zo lang mogelijk wilden behouden

Bedankt iig voor de reacties, voelt al fijn dat we niet de enige zijn!

Groetjes

Clowntje

Clowntje

08-09-2012 om 16:07

Geseald

Hier zijn de melkkiezen zonder glazuur geseald bij dochter.
Heeft goed geholpen, geen gaatjes

ijsvogeltje

ijsvogeltje

08-09-2012 om 23:12

Ja, ervaring

Een van onze kinderen heeft ook een lastig gebit, en we zitten nogal eens bij de tandarts. Hij zal wel iets ouder zijn geweest dan jouw kind toen voor de eerste keer werd geboord. Inmiddels zijn we zo'n 6 x boren, een zenuwbehandeling en 4 getrokken kiezen verder. De zenuwbehandeling was erg pijnlijk, en het trekken is niet fijn. Maar het boren is altijd een fluitje van een cent, dat doet de tandarts echt razendsnel en handig. Iemand opperde om niets te doen en het wisselen af te wachten, maar dat is alleen een optie als er al bijna gewisseld gaat worden. Een paar jaar met gaatjes in je kiezen rondlopen, is geen goed idee. Het gat zal steeds groter worden en er kan kiespijn en een ontsteking ontstaan. De tandarts heeft ons inderdaad ook verteld dat een kies trekken niet de voorkeur heeft. De andere tanden en kiezen kunnen daardoor wat gaan verschuiven, en dat kan later weer voor andere problemen zorgen.
Wij zitten overigens gewoon bij onze eigen tandarts. Gaat echt heel goed. Gek eigenlijk, dat je voor de behandeling van je kind naar een gespecialiseerde tandarts zou moeten.

Sealen en behouden

Kiezen en tanden zonder glazuur kunnen ook een andere structuur hebben, spons-achtig, kaugum-achtig. Zulke kiezen had dochter. Daar was dus geen sealen of behouden aan. Als je met de nagel iets peuterde was er al een stukje af. De gaatjes zaten er al voordat de kies helemaal door was....Hij kwam al gelig van kleur door.
Daar ligt het dus aan of dat kan.
groeten albana

Kiesje

Kiesje

09-09-2012 om 11:09

Klopt

Hier ook gele kiezen al bij doorkomst en zag de bruine plek al snel zitten. We zitten bij speciale tandarts omdat de eerste keer boren zo'n drama is geworden bij dochter dat ze al totaal in paniek raakte bij het woord tandarts. Nu is die angst bijna weg, maar zij was 4,5 toen ze voor het eerst moest. Zoontje is nog geen 3... Mijn voorkeur heeft nu meteen naar die gespecialiseerde tandarts te gaan, vooral om mijn vertrouwen in de omgang met dochter (en ook met mij als moeder)

Ik ga morgen nog eens bellen en overleg vragen. Bedankt voor jullie reacties! Laat het nog weten...

Groetjes

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.