Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Brandwond bij het koken

Het gebeurt me net wat te vaak. Was vanmiddag lasagnasaus aan het maken en schudde in een wat geirriteerde stemming net wat te haastig het gehakt in de geoliede pan. Op twee onderarmen gemene spatten. Man bromde dat ik ook veel te onvoorzichtig deed , was ook zomaar ik zit nu weer met pijnlijke rode vlekken/ straks blaren. Meervan die sufferds hier? Wat doe je eraan behalve koud water ?

Nou ja, het is nog geen lente helaas, maar netjes lange mouwen aan.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Merel

Merel

10-03-2013 om 14:50

Boegem

Ik zweer bij een balsem van boegem. Heb de voorganger van zijn crème in een potje en daar doe ik al 20 jaar mee. (ligt ook in de keukenla) Ehbo-ers zijn fanatiek tegen cremes tegen brandwonden, maar het helpt echt fantastisch. (nee geen aandelen) maar het is zo zonde dat mensen weinig over deze creme lezen en dus soms met pijnlijk brandwondjes rond lopen (je voelt er met deze creme n.l. niets meer van binnen een kwartier) Lees de ervaringen maar eens op deze link: http://tinyurl.com/d5xltnc

Rosa van der Zanden

Rosa van der Zanden

10-03-2013 om 14:52

Koelen koelen koelen

En daarna koelen koelen koelen. Als je stopt met koelen en de pijn komt terug, doorgaan met koelen. Ben je het zat om onder de kraan te hangen kan je een coldpack er op doen. Niets smeren, alleen koelen. Als de blaar open gaat losjes afdekken met een gaasje en contact opnemen met de ha.
Sterkte, is erg pijnlijk.
Rosa van der Zanden

Koelen

Niet alleen met de koud water kraan open, iets warm erbij. De ergste kou eraf dus. Ik verbrand me niet snel aan de pannen of het eten, soms wel aan de oven of strijkbout.
Onhandig? Dat kwam omdat je geïrriteerd was, dat herken ik ook. Dan laat ik ook sneller iets uit mijn handen vallen of doe me pijn op de èèn of andere manier.

Koelen en gelpleister

en daarna gelpleister erop. Als de wond goed genoeg genezen is valt de pleister er vanzelf af! Gelijk als de pleister erop zit verzacht het.

Pham

Carlijn

Carlijn

10-03-2013 om 20:55

Koelen koelen koelen

Eens met Rosa. En dan niet met koud water, maar inderdaad iets lauw. Anders houd je het koelen ook niet vol. Koelen zolang de pijn opnieuw opkomt, maar in ieder geval minimaal 10 minuten. Verder niets erop doen! behalve evt een coldpack (maar niet direct op de huid, altijd iets ertussen zoals bijv dun washandje).
(spreek als EHBO-er).

En eens bedenken waarom je steeds brandwonden krijgt. Heb je misschien te weinig rust rondom het koken? Kun je daar iets in veranderen?

Vervelend hoor!

Kaaskopje

Kaaskopje

11-03-2013 om 00:55

Vaseline

Hoe gek het ook klinkt helpt vaseline de pijn te verlichten. Juist wel vet dus. Sinds ik dat weet heb ik vaseline in huis en in mijn tas.
Misschien een beetje o.t., maar ik vraag me af waarom je olie in de pan doet voor je gehakt gaat bakken voor in de lasagne. Als je het gehakt in een vetvrije pan doet zul je zien dat er al snel vet uit het vlees vrijkomt. Extra olie maakt het eten dus alleen maar vetter.

Nog een sufferd hier

Ik heb brandwondlittekens op mijn handen aardappelpuree (heb je dat wel eens gehad, een klodder kokende instantpuree op je hand? Naarder dan olie kan ik je zeggen), strijkijzerburns (moet ik ook maar geen strijkijzer dat van de strijkplank valt opvangen met je blote handen). Een biefstukje dat van de vork afglipt en een vloedgolf aan kokende olie over mijn hand veroorzaakt waardoor ik dagen niet kan autorijden, een ovenschotel met blote handen vastpakken die net uit de oven komt, been there, done that. Even onder de koude kraan en weer verder. Op de olievloedgolfbrandblaar na, die door de huisarts behandeld moest worden ging alles vanzelf wel weer over.

skik

Wilgenkatje-

Wilgenkatje-

11-03-2013 om 10:41 Topicstarter

Kaaskopje

je hebt helemaal gelijk, ik kan best wat rustiger aan met olie. Dat scheelt risico's.

Wat de gehaastheid/onrust met koken betreft, het speelt vast een rol dat ik het geen leuke activiteit vindt. Tja.

mirreke

mirreke

11-03-2013 om 12:53

Ook vaseline of boegemzalf

Idd, juist veel vet erop. Doet nog even pijn, dan trekt ahw de warmte in het vet en uit het lijf. Door te koelen (zo is mij uitgelegd) trekt de warmte juist weg, het lijf in, en heb je meer kans op littekens.
Maar ik weet ook dat er een enorm verschil van mening bestaat tussen voorstanders van koelenkoelenkoelen en de voorstanders van dikke vette zalf erop.

Merel

Merel

11-03-2013 om 13:47

Net als skik

Net als skik had ik dus ook een keer kokendhete instantpuree op mijn hand, wow een seconde daarna een knalrode plek. Omdat ik al vaker van die boegemcreme had gehoord maar het nog nooit had gekocht heb ik toen maar eens de proef op de som genomen en ben meteen in de auto gesprongen (met zere hand) en ben het gaan halen. (15 minuten heen en 15 minuten terug) terplekke meteen de creme erop gesmeerd en toen ik thuis kwam was de pijn al weg. Ik herinner me soms pas dat ik een brandwondje had als de de ochtend erop ga douchen (de warmte van het water, dan voel ik het weer eventjes) verder niet. Het lijkt ongelofelijk maar lees de ervaringsverhalen in de link die ik gaf maar eens (hier nog een keertje; http://tinyurl.com/d5xltnc )

Fiorucci

Fiorucci

11-03-2013 om 18:30

Mja

Ik snap de uitleg, maar het nadeel vind ik, dat als de brandwond toch wat heviger blijkt en open gaat,het dan dus niet meer kan ademen omdat het volgesmeerd is met vet...infectiegevaar ligt dan op de loer. Ik smeer alleen op brandwonden als een huisarts het voorschrijft, anders alleen koelen.

nolly

nolly

18-03-2013 om 16:26

Hier ook een zalfje

ik weet niet hoe het zalfje heet. M'n ouders hebben het ooit eens op zo'n "verkoop"bustochtje gekocht.
hoeft maar een dun laagje op.
Ik geloofde er niet zo in, maar het schijnt goed te helpen. Zeker m'n man zweert erbij en pakt het zodra hij een brandwondje hebt. Ik vergeet het nog wel eens en ga gewoon door....

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-03-2013 om 15:49

Koelen en niets smeren

Bij brandwonden idd meteen minstens 5 minuten koelen met zachtjes stromend, lauw (niet koud) water. Beslist niets erop smeren! Zalfjes helpen niet en zorgen er alleen maar voor dar de hitte in de huid blijft zitten en niet weg kan en ook vergroten ze het risico op infecties. Kleine oppervlakkige brandwonden kan je evt. afdekken met geimpregneerd zalfgaas.
Maar al die "brandwondzalfjes", weg ermee!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.