Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bril of lens?

jaja, ik ben bij de oogarts geweest, de aftakeling heeft definitief ingezet. Wegens (rechtgezet) lui oog heb ik (dat wist ik al) een + afwijking aan het ene oog, en een - aan het andere. Tot nu toe geen probleenm, kijk met 1 oog ver weg, met andere dichtbij.

Maar. Het verweg-kijkende oog wordt wat minder, dus dat moet nu om een beetje prettig te blijven kijken eigenlijk worden gecorrigeerd. Ik merk voornamelijk dat eea niet optimaal is bij het autorijden, en ook wel bij de tv ondertiteling (hoewel ik amper tv kijk, en normaal gesproken het engels volg ipv de ondertiteling)

Wat zal ik nu doen???

De oogarts heeft me een start-afspraak 'aangesmeerd' met de ziekenhuis-lenzen-specialist. 1 lens dan dus. andere oog hoeft niks. Kan ik eens proberen hoe dat voelt.

Maar een bril kan natuurlijk ook. Met 1 vensterglaasje. Die kan gemakkelijker af. Maar geen idee of ik dat ook daadwerkelijk doe (de bril afzetten als ik geen auto rijd)...als ik hem uiteindelijk toch de hele dag ophoud is een lens misschien wel zo gemakkelijk.

Ik heb werkelijk geen idee wat handiger is. Iemand tips? ideeen? dingen om rekening mee te houden??

Ingrid


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jesse_1

Jesse_1

12-02-2009 om 19:58

Ach

Fashionstatement buiten beschouwing latend is een bril handiger, behalve bij nat of koud weer, of als je brommer/motor rijdt (helm) of bij het sporten.
Zelf zweer ik bij lenzen, maar voornamelijk ook omdat ik te ijdel ben voor een bril (heb ook héél slechte ogen, dus dikke glazen).
Jesse

Hangt van jezelf af

Of je iets voelt voor "het gepruts in je ogen", zoals mijn moeder dat noemt. Haar lijkt het een verschrikking. Zelf ben ik zodra ik het kon betalen op lenzen overgestapt, omdat ik mijn bril verloor, niets zag als het regende, het kreng steeds besloeg als ik van buiten naar binnen ging, de pootjes uitbogen ... En ik ben nog altijd hevig blij met de uitvinding van lenzen.

Inge M

Inge M

12-02-2009 om 21:43

Met lenzen zie je beter

Lenzen zijn met sporten inderdaad handiger en bij regen ook. Maar met lenzen kun je ook beter zien. Met een bril heb je altijd een soort dode hoeken. Dat is wel sterker naarmate je ogen slechter zijn. Bij mij dus zeker aan de orde.
Ik ga dus voor lenzen.

Inge M

Inge M

12-02-2009 om 21:44

Vergeet ik nog.....

Een bril merk je de hele dag. Lenzen doe je smorgens in en dan denk je er de hele dag niet meer aan.

margje van dijk

margje van dijk

12-02-2009 om 22:48

Ik zou ook geen bril doen.

Ingrid, jouw hoofd heeft baat bij een lens. Eén lens is genoeg als ik het goed begrijp. Ik heb een vriendin die ook jarenlang één lens heeft gedragen.

Een andere vriendin heeft sinds kort een bril en ze lijkt wel tien jaar ouder.

Als ik jouw gezicht voor me zie, dan past daar geen bril op, of misschien ben ik niet creatief genoeg. Met een lens gaat er geen pittigheid verloren, ik zou toch echt voor een lens gaan.

Kijk, als dat nou niet lekker zit of niet lukt of weet ik wat, dan kan je altijd nog een bril nemen. Maar probeer eerst maar eens een lens.

Margje (bril- en lensloos, wel brilgehadhebbend, maar nooit gewendkunnenhebbend aan al te scherp zien - wazig vaag is veel lekkerder - en inmiddels weer zulke goede ogen (vraag me niet hoe) dat het niet meer nodig is).

IngridT

IngridT

12-02-2009 om 22:55 Topicstarter

Mooi,

ik hoop op meer reacties, maar jullie eerste berichten geven me het idee dat ik de goede stap 1 heb gezet.

De voornaamste reden van mijn twijfel is eigenlijk dat ik ergens het idee heb dat ik een bril waarschijnlijk alleen maar opzet als ik bv (in het donker) moet rijden of zo. En dan is dat misschien handiger dan een lens (die je elke dag indoet). Voor de gewone dagelijkse dingen heb ik (net als Margje) eigenlijk geen last van mijn niet helemaal optimale zicht...

Ik vraag me ook af of 1 lens niet een raar asymmetrisch gevoel geeft. Dat er in je ene oog wel iets zit, en in het andere oog niet. En dat ik dan in mijn andere oog een vensterglas-lens wil, gewoon voor de balans (dit is natuurlijk een belachelijk idee... lenzen zijn vast net als tampons. als ze goed zitten voel je er niks van. of zo. hoop ik)

Ik denk zelf ook dat ik geen brillenhoofd heb (hoewel ega dacht dat het wel gedistingeerd zou staan, moet er nog even over nadenken of ik wel gedistingeerd wil zijn eigenlijk...)

Enfin, eerst die contactlens-knakker maar eens zijn gang laten gaan (duurt nog een week of 3)

Wat is tegenwoordig de trend? hard? zacht? wegwerp? (ja, ik weet er nog wel iets van!) Nog meer dingen waar ik aan moet denken??

Ingrid

MLN

MLN

12-02-2009 om 23:01

Margje

Oh heerlijk! Leef jij ook in zo'n lekkere, wazige, wollige wereld??? Ik ook namelijk. Doe alleen mijn bril op met autorijden en teennagels knippen. Zou het eigenlijk ook bij stofzuigen moeten doen, maar zo zie ik de troep niet zo goed en dat bespaart me weer veel werk...!!! Het enige nadeel is dat ik op straat mensen straal negeer, gewoon omdat ik ze niet zie cq. herken in de verte. Maar verder: oh zalige wazige wereld!!!

Hmmm

Dat heb je zo in draadjes. Iedereen is het met elkaar eens totdat de tegenreactie komt. Van mij dus...
Zo rond mijn 30e werden mijn ogen slechter en had ik een bril nodig voor tv, auto, bios. Ik schatte mijzelf niet als lens-type in, dus bril gehaald. Na een paar jaar kreeg ik telkens contacteczeem. Toen ben ik een poosje Margjelike door het leven gegaan, maar mijn ogen verslechterden wel iets, dus heb ik (zachte) lenzen genomen. Dat 'moest' ik iig een halfjaar de kans geven, maar tegen die tijd was ik er helemaal klaar mee. Gepruts, 's avonds vermoeide prikkerige ogen en lelijke rode randen om de lens (bloevaatjes). Sindsdien draag ik weer een bril. Ik merk niet eens dat ik hem op heb.
Echtgenoot moddert al jaren met bril op, bril af voor verzien, en sinds een poosje zijn daar wat leesbrillen bij gekomen. Leek me een mooi moment voor een multifocale bril. Hij was not amused

Mamba

Mamba

13-02-2009 om 09:45

Nog een tegengeluid

Op mijn 9e een brilletje dat altijd aandoenlijk scheef stond. Op mijn 13e (bij een goed bekend staande opticien) lenzen, op mijn 19e op controle bij een andere opticien. Lenzen moesten ter plekke uit, mijn hoornvlies was bezig los te laten. Dit is uiteindelijk gelukkig helemaal hersteld maar ik durfde het even niet meer aan om lenzen te hebben. Vorig jaar begon het weer te kriebelen, hippe zonnebrillen waren helemaal in de mode en dat wilde ik ook wel. Maar ja als je afwisseling wilt met hippe zonnebrillen heb je wel lenzen nodig. De hele boel laten opmeten en als laatste is gekeken naar de vochtverdeling over mijn oog. Blijkt dat dit zo onregelmatig is dat ik geen lenzen kan. Geen harde, geen zachte, geen maandlenzen, gewoon niet. Door de staat van mijn ogen is het niet mogelijk om te laseren.
Ja, een bril kan beslaan en je kan er 'langs' kijken. Maar de lenzen vielen uit mijn oog en als ze verschoven deed dat verschrikkelijk veel pijn. Fijne stofdeeltjes van uitlaatgassen, sigaretten, houtvuur was pijnlijk als dat onder de lens kwam. Met lenzen moet je rekening houden met make up. Het was ook niet prettig wanneer ze vacuum op mijn oogwit zaten. Met een bril op kan je in slaap vallen, met lenzen niet en een bril heeft geen maximum aantal gebruiksuren per dag.
Ik zie een bril als een accessoire, heb er nu 4 en wil er nog een paar bij. Als je een bril hebt die qua vorm en kleur goed bij je gezicht past vind ik het wel een aanwinst.
Een wazige wereld is voor mij geen optie, mijn ogen zijn te slecht.

Bril en lens

Ingrid,

Mijn ega is blind aan 1 oog. Heeft dus ook 1 lens in en nee, dat voelt niet vreemd. Ook heeft hij diverse brillen, met inderdaad een balansglas er in. (min 7 andere kant) De afwisseling is fijn. De keuze wordt hier bepaald door stemming, het weer, vermoeidheid enz.

Ikzelf heb wel lenzen, maar met mijn 7 brillen kies ik meestal voor een bril. 'k Heb net gisteren een nieuwe bril en zonnebril uitgezocht. Jij mag de kleur van de monturen raden!

Ik ben te slordig voor lenzen. Ik vind een pittige bril vaak leuk staan, helemaal wanneer je een bril combineert met de kleding of haarkleur.

Mvrgr, Janitha

IngridT

IngridT

13-02-2009 om 11:05 Topicstarter

Hahaha!

Nou, dat helpt hoor dames! hahaha!

Heb ik net een 'plan' en dan gaan jullie massaal de brillenkant op.

Weten jullie wat??

Ik ga gewoon naar de lenzenman & ga eens proberen hoe het voelt.

Ik ga ook naar de opticien om 100 brillen op te zetten en te kijken hoe dat staat (en voelt)

Dan probeer ik die lens een poosje uit (is toch niet zo dramatisch duur? of wel?) om te kijken hoe het bevalt, en om te zien of het 'lekker' is de hele dag alles scherp te zien.

Aan oog make up doe ik zelden (en al helemaal geen mascara) dus dat is niet zo'n probleem. Of het anderszins irriteert merk ik dan vanzelf wel.

En ik kan altijd (om te beginnen) een heel simpel en goedkoop brilletje scoren dat ik alleen in de auto opzet (doe ik dat ook een maand of zo). Met 1 straightforward -2 glas & een vensterglas moet dat kunnen toch??

Ga ik daarna definitief kiezen.

Ingrid

Zoals ik al zei...

...het hangt heel erg van jezelf af. Genistus wil heel graag lenzen, maar het gaat gewoonweg niet. Zijn ogen verdragen het niet, hard, zacht, maandlenzen, wegwerplenzen, wat hij ook geprobeerd heeft, het wil niet. Hij heeft zich er maar bij neergelegd dat het tot in eeuwigheid een bril blijft. Gelukkig voor mij kan ik er wel goed tegen. Volgens de opticien zijn er geluksvogels die je bij wijze van spreken gekartelde lenzen kunt inzetten en die er dan nog niets van voelen en daartoe schijn ik te behoren. Hoezee. Ik ben dan ook begonnen met de standaard harde lenzen, lang geleden, maar die zijn niet meer te krijgen
Als je voor lenzen gaat in plaats van een paar kekke brillen, dan zul je gewoon moeten uitproberen wat het best bij je ogen past. Sommigen verdragen harde beter, sommigen zachte, de prijs speelt ook nog mee. Ik zou zeggen, overleg dat vooral even met die knakker

krin

krin

13-02-2009 om 11:25

Je hoeft niet te kiezen

Want het valt te combineren. Ik vind lenzen (ik heb harde, zachte kon niet) prettiger voor fietsen, sporten en autorijden, maar heb ze liever niet de hele dag in. Dus 's avonds thuis en vaak ook in het weekend (en in rokerige kroegen, toen die er nog waren) draag ik mijn bril.

Mijn 2 centjes

Heb al heel lang lenzen, maar ben een tijdje terug 1 kwijtgeraakt en begon me af te vragen of ik misschien toch maar terugmoest naar een bril. Ik had met die lenzen wat gerommel gehad, omdat ze niet meer helemaal goed zaten.

Maar ik ga toch weer aan de lenzen, dat beslaan, nat worden etc van een bril vind ik toch niet je dat, en ik ben aan mijn gezicht zonder bril gewend. Met bril lijk ik trouwens zo verschrikkelijk op mijn moeder dat ik het niet leuk meer vind (heb een bijzonder goede band met mijn moeder, overigens, maar vind het niet nodig als haar kloon door het leven te gaan)

Maaarrr: je kan niet alleen maar lenzen hebben. je moet er toch altijd een reservebrilletje naast, voor als je je lens kwijt bent, of oogirritatie hebt. Hoewel je het in jouw geval, IngridT, misschien dan wel een paar dagen redt zonder iets (bij mij kan dat niet, dan ben ik een gevaar in het verkeer)

Cobi, je kan je lenzen bij het zwemmen alleen inhouden als je zeker weet dat je je ogen niet opent onder water. Doe je dat wel, dan ben je je lens onherroepelijk kwijt. Zelf doe ik bij serieus baantjes trekken mijn lenzen altijd uit, maar als ik een beetje in een bad sta te poedelen met mijn zoontje dan hou ik ze in, want dan zwem ik toch niet serieus.

Groeten,

Temet

ishtar

ishtar

13-02-2009 om 12:41

Genista

'laat' Genistus eens informeren naar nachtlenzen. Ik kan ook geen gewone daglenzen meer in. (droge geirriteerde ogen) maar nachtlenzen gaat probleemloos. En heerlijk, overdag niks meer in/voor je ogen!

ayla

ayla

13-02-2009 om 12:46

Ook 1 oog

Ik heb ook aan 1 ook een afwijking, ook vroeger geloensd, loens trouwens nog als ik moe ben. Links -2,5 en rechts bijna -1. Wat dus betekent dat ik ook eigenlijk maar voor 1 kant dus iets nodig heb. Ik heb jaren terug eerst eens een lens geprobeert maar ik kan er niet aan wennen, wat een gedoe met uit en indoen, ik voelde hem zitten, het was gewoon niets voor mij.
Toen ben ik overgegaan op brillen. Maar om eerlijk te zeggen, ik draag hem maar zelden. Mijn rechteroog corrigeert mijn linkeroog voor een groot gedeelte dus normaal merk ik er niet veel van. Ik zie gewoon wat minder ver.

reina

reina

13-02-2009 om 13:59

Weer naar bril

Ook ik ben terug naar de bril, heb vanaf mnijn 7e een bril gehad, toen vanaf mijn 25e een jaar of 15 alleen maar lenzen gedragen, die ik steeds slechter ging verdragen, daarna een poosje beiden en nu draag ik alleen met zwemmen zo nu en dan lenzen en verder altijd weer een bril. Ook mijn dochter van 26 heeft veel last van irritatie als ze haar lenzen lang draagt, ook haar zie ik steeds vaker met bril.

Rafelkap

Rafelkap

13-02-2009 om 14:00

Pleidooi voor de bril

Jaren lenzen gehad - en veel ellende; ontstoken ogen etc. Achteraf puur uit ijdelheid lenzen genomen. Op een gegeven moment was ik m'n rode ogen zat en heb weer een leuk brilletje gekocht (en had daarna meteen succes in de liefde). Een bril vind ik het makkelijkst,zo op en af, geen gedoe met schoonmaakflesjes en stofjes/vuiltjes (au!)
Mocht je lenzen willen proberen; ik hoop dat je kunt wennen omdat maar 1 oog een lens heeft.

Kiki

Kiki

13-02-2009 om 22:27

Ik vind een bril, een leuke dan

juist heel vlot staan bij mensen. Het kan inderdaad een modeaccessoire zijn, een stijlsymbool. Maar goed, dat zeg ik natuurlijk alleen omdat ik zelf een bril heb en geen lenzen kan dragen en haar ogen niet kan laten laseren.

Ik weet overigens niet wie dat zei van die zonnebril. Maar ik heb een heel leuke grote zonnebril gewoon op sterkte hoor.

En aan degene de zei dat een bril ouder maakt shame on you! Ik ben diep gekwetst (grapje)

IngridT, nog even een voordeel van een bril. Als je moe bent en wallen onder je ogen hebt, camoufleert een bril enorm. En ik weet niet hoe oud je bent, kraaienpootjes worden ook gecamoufleerd volgens mijn moeder.

Beiden

ik heb al 19 jaar zachte lenzen,nooit problemen mee(gehad)vanaf dag 1 gedragen,niet hoeven wennen,ga er gewoon mee zwemmen ,douchen,naar het strand.
ik heb er wel een bril bij,als ik net uit bed ben draag ik mijn bril,en als ik erg moe ben ook.
en heb ik een luie dag waarop ik de deur niet uit hoef,dan draag ik ook een dagje mijn bril.

Lenzen!

Ik draag al 24 jaar lenzen. Begonnen met zuurstofdoorlatend, nu al jaren zachte. Gewone goedkope van ongeveer 5 euro per stuk. Ik doe er alles mee, ook zwemmen en ben er 1 of 2 keer eentje kwijtgeraakt (en dan pak ik gewoon een nieuwe, al ik een weekendje weg ga of zo zorg ik altijd dat ik een reservelens bij me heb).

Ik zou absoluut gaan voor de lenzen. ALtijd als ik even mijn bril draag (die heb om 's avonds mee in bed tv te kijken, als ik ziek ben en zo) baal ik van dat rotding!

Marlies

Rembrand

Rembrand

14-02-2009 om 11:21

Kiki.

Ik sluit me helemaal bij jou aan !
Ik heb zelf jarenlang lenzen gehad, maar door o.a hormonale redenen kreeg ik droge ogen en irritatie en kon mijn lenzen niet meer dragen. Ik heb nu een kek brilletje gekocht en ben daar erg tevreden over. Ook al omdat je wallen niet goed meer ziet
Ik heb ook een gave zonnebril op sterkte gekocht. Zou niet zonder kunnen in de zomer. ( knijpen tegen de zon geeft weer extra kraaienpootjes
M.

Tirza G.

Tirza G.

14-02-2009 om 12:52

Lenzen

Mijn kado aan mezelf toen ik 18 werd: lenzen. Dat is nu 30 jaar geleden Ik draag harde lenzen en ik zou niet anders willen.

Tirza G.

Doe mij maar een bril

Een bril zet je zo op en af, en je kunt er met wat verschillende montuurtjes ook nog elke keer anders uitzien.

Lenzen is alleen ellende. Weet je wel wat een rottig gepriegel het is om zo'n ding in je oog te krijgen?
Never again wat mij betreft.

Tirza G.

Tirza G.

14-02-2009 om 15:41

Hahahhah

Gepriegel? Ik wou schrijven: dat kan ik met mijn ogen dicht, maar dat kan ik dus niet Ik heb harde lenzen, die vind ik veel makkelijker te hanteren dan zachte. Ik doe ze overal in en uit als het nodig is, no problem

Tirza

Lynna

Lynna

14-02-2009 om 20:22

Lenzen natuurlijk

Een bril vind ik vreselijk, ik word er chagrijnig van. Ik vond het ook heel erg toen mijn zoon van toen 12 een bril moest. Gelukkig wilde hij al heel gauw lenzen

Ik heb maandlenzen, sindsdien heb ik geen oogontstekingen meer. Een bril hooguit voor het lezen/tvkijken in bed en voor het eerste half uurtje 's morgens. Verder echt niet.

Succes met de keuze Ingrid!

Jesse_1

Jesse_1

14-02-2009 om 20:23

Zwemmen met lenzen (cobi, temet)

Harde lenzen kunnen van je ogen 'afzwemmen' onder water als je je ogen niet dicht hebt.
Onder water zwemmen met zachte lenzen kan wel, ik heb speciaal daarvoor wegwerplenzen, maar na een tijdje in het zwembad gaan de lenzen op mijn oog toch verschuiven en dat is toch wel vervelend.
Harde lenzen is geen gepriegel. Zachte lenzen indoen vind ik nog een ramp.
Jesse

Rembrand

Rembrand

14-02-2009 om 23:05

Tirza.

En met twee vingers in je neus gaat het ook niet lukken
M.

Hard even goed

Ik had harde lenzen. Heb het een jaar geprobeerd, maar toen ik na een jaar nog steeds mijn hele koffiepauze aan het wurmen was en er dan eindelijk een in had ben ik er mee opgehouden. Wat een gedoe, en je mist ook nog eens de bescherming tegen stoten enzo die je van een bril hebt.

Jaren later me nog eens zachte aan laten praten. Maar de enige die ze inkreeg was de opticien en hem kostte het ook moeite (niet knipperen...hoe doe je dat als er iets op je oog afkomt?) Dus dat was na een maand elke week naar de opticien ook voorbij.

Ik vind het een eng gepriegel.

Rembrand

Rembrand

15-02-2009 om 11:07

Dirksmama

Met inbrengen van mijn lenzen had ik totaal geen moeite. Ik maak me al jaren op en dan moet je ook niet met je ogen knipperen.
Mijn jongste broer heeft ook een keer lenzen genomen en zat hier vervolgens een hele avond te oefenen met inbrengen. Het lukte hem niet om zijn ogen open te houden op het juiste moment.
Tja, niet gewend om makeup te gebruiken
Hij heeft zijn ogen nu laten laseren en is hier erg blij mee.
M.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.