Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vezeltje

Vezeltje

05-08-2010 om 23:05

Buikpijn door gezond eten?

Mijn dochter van 10 heeft al een jaar of twee af en toe buikpijn, gemiddeld een keer per week. Darmkrampen en soms obstipatie. Van de huisarts heeft ze zakjes met vezels gekregen. Hoewel we vrij gezond eten. Bruin brood, verse groente, fruit, Brinta.
We zijn nu net terug van anderhalve week vakantie. Tijdens de vakantie hebben we, vooral zij, nogal anders gegeten. Van dat witte zoetige brood, wat fruit betreft alleen een paar bananen, pizza, aardappelpuree uit een pakje (haha!), af en toe een ijsje of gebakje. Al die tijd heeft ze geen last van haar darmen gehad. Na een paar dagen thuis met normaal eetpatroon heeft ze ook de krampen af en toe weer.
Kan iemand dit verklaren? Darm"problemen" door gezonde vezelrijke voeding? Of zou het toeval zijn?

Vezeltje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-08-2010 om 23:17

Vezels

Alles waar -te voor staat kan problemen geven, dus ook zeker te veel vezels eten al dan niet in combinatie met te weinig vochtinname. Met name kinderen en mensen met een gevoelige darmwand zoals bij PDS en Crohn. Te veel vezels (vooral die uit volkorenprodukten) kunnen een opgeblazen gevoel, darmkrampen en gasvorming veroorzaken, wat verergerd wordt door te weinig vocht drinken want vezels hebben vocht nodig om hun werk goed te kunnen doen. Als je niet genoeg vocht binnenkrijgt kun je ook juist weer verstopt gaan zitten. Daarnaast kan een teveel aan vezels de opname van mineralen zoals magnesium, fosfor en zink bemoeilijken. Als jouw dochter "het beter doet" op een voedingspatroon met minder vezels zou ik dat aanhouden. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste werkt voor iedereen en kennelijk was het eetpatroon thuis in combinatie met die zakjes gewoonweg "too much" voor haar. Vezels zijn uitstekend, maar in normale hoeveelheden, in de juiste produkten en met veel vochtinname.

Misschien spanningen?

Ons meiske van 9 heeft ook regelmatig last van haar darmen. Buikpijn, obstipatie, extreem winderig en af en toe een hele harde, opgeblazen buik (ter illustratie: 's ochtends een riem nodig, 's middags kan de broek met geen mogelijkheid meer dicht...)
We aten "gewoon", dus volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen, vis, fruit enz. Ook dronk ze voldoende op een dag (weinig cola of andere koolzuurhoudende dingen.) Ze kreeg ook die zakjes met vezels, en eigenlijk hielp het heel weinig. Ook andere medicijnen niet.
Wel leek minder drop eten iets te helpen.
Maar in de vakantie met ijsjes, wit stokbrood, croissants, friet, worstjes, bbq, frisdrank enz. ook geen last.
Ik denk dat het bij haar toch te maken heeft met spanningen en drukte.
In een vakantie gaat alles lekker relaxed; uitslapen, leuke dingen doen, weinig verplichtingen.
Ik weet het dus niet zeker, maar ik vermoed dat het wel met elkaar te maken heeft.

Bastet

Bastet

06-08-2010 om 07:40

Nou.....

Tja,en ik ken een moeder die jaren aan het tobben is geweest met twee zoons,totdat ze gewoon eens even stopte met dat ohzo gezonde bruinbrood....eureka,probleem opgelost,binnen een paar dagen waren alle klachten weg,en dat was niet in een vakantie.Grootse probleem nu?Ouders die haar aankijken op het feit dat er alleen witbrood in huis is,als hun eigen kinderen daar eten....
Bastet

Eerst witbrood

dochter van een vriendin heeft ook gevoelige darmen wat zich met name uitte in buikpijn en ernstige verstopping (ze moest af en toe hoogoplopende clysma's in het ziekenhuis krijgen). Ze is nu onder controle bij een kinderarts gespecialiseerd in PDS, deze adviseerde hen om anders te eten. Ze moest zeker voldoende vezels krijgen, maar bij het eten bijv. eerst een wit broodje en daarna pas een bruine. Ze vertelde dat meteen een 'bom' vezels ook veel klachten kan geven en dat het beter gedoseerd gegeven kan worden.

Primavera

Primavera

06-08-2010 om 10:20

Ja hoor, dat kan

Zelf kan ik ook niet goed tegen volkoren producten ook al vind ik ze erg lekker. Ik kwam er pas achter nadat ik emigreerde, mijn voedingspatroon aan het land aanpaste en haast geen volkoren producten meer eet.
Al vanaf kind af aan heb ik vaak heftige buikpijnen gehad en had niet zozeer last van obstipatie maar had rustig een paar dagen geen ontlasting. Er is nooit iets gevonden. Nadat ik geëmigreerd ben en het boter-achtige spul is vervangen door olijfolie en de grove vezels niet meer gegeten worden heb ik nergens meer last van. Tenzij ik een grof volkoren graanproduct eet, zodra dat boven een bepaalde hoeveelheid komt leidt dat acuut weer tot krampen. Sommige mensen hebben kennelijk ingewanden die meer moeite hebben met vezels dan andere.
Probeer eens een tijdje vooral het bruin brood en brinta weg te laten en het alleen te doen met de vezels uit groente en fruit. Als het dan weer beter gaat, weet je dat dat niet alleen aan de vakantiestemming lag.
Groeten Primavera

Kari1

Kari1

06-08-2010 om 11:05

Is haar melk-consumptie anders geweest in de vakantie? Geen melk maar alleen yoghurt b.v.? Het kan dan zijn dat ze weinig lactase heeft en daarom weinig lactose (melksuiker) kan verdragen. Ook dat zou je dan thuis kunnen uitproberen: geen melk maar even alleen yoghurt en/of sojamelk.
Kari

Vezeltje

Vezeltje

06-08-2010 om 11:09

Bedankt!

Altijd fijn om soortgelijke verhalen te horen. Ik ga een witbrooddieet proberen.
Spanning of juist geen spanning is het volgens mij niet. Daar is ze niet echt gevoelig voor. Maar bovendien ging ze voor het eerst vliegen, waar ze juist heel nerveus voor was. En voor het eerst apart met vader en moeder op vakantie. Dus je zou denken dat dat juist wat meer stress zou geven. Ze heeft ook een periode op school spanningen gehad. Maar ik heb qua darmen geen verschil gemerkt tussen de periode met spanning en toen het weer goed ging.
Vanaf nu weer een weekje op "dieet". En dan een dag bruin brood. Ik ben benieuwd.

Vezeltje

Vezeltje

Vezeltje

06-08-2010 om 11:11

Kari

Ze heeft in de vakantie wel melk gedronken. Maar (veel) minder dan normaal. Is ook een optie inderdaad. Thanks.

Vic

Vic

06-08-2010 om 12:12

Ja ook

Ik had altijd last van mijn darmen, behalve op vakantie. Nu ben ik best wel een stresskip en alle spanning uit zich in allerhande kwaaltjes, maar het was gewoon echt opvallend dat ik al de eerste dag van de vakantie 'nergens' last van had. En ik ga meestal naar Frankrijk, waar de melk ondrinkbaar is en volkoren brood niet aanwezig. Sinds ik gestopt ben met melkproducten en volkoren brood heb ik bijna nergens last van. (Tot vandaag helaas, want ik bedacht gisteren dat ik wel trek had in pudding).

Loni

Loni

06-08-2010 om 22:59

Ook hier

Ik heb zelf al jaren last van mijn darmen, elke dag een opgeblazen buik (lijk dan wel zwanger)
Een paar jaar geleden op advies van mijn huisarts met melkproducten gestopt, alleen een activia per dag, dat scheelt al een stuk.
Twee jaar geleden voor het eerst sinds 10 jaar naar Frankrijk, en geen centje last! Volgens een vriendin kwam het door het brood, in Nederland gebruiken ze broodverbeteraars, in Frans stokbrood zit dat niet. Thuisgekomen aan het koggebrood uit de supermarkt (zuurdesembrood kan ook) en dat gaat heel erg goed. Ik heb nu alleen nog maar last als ik "zondig". En twee weken Frankrijk laatst was weer heerlijk, geen dag met buikpijn!
Mijn advies zou dus zijn om brood te geven zonder kunstmatige toevoegingen. Het wordt was sneller oud, maar het is wel lekker brood.

succes!
groetjes Loni

Ik had vroeger vaak last van krampen. Juist vezelrijk eten maakte het erger en soms lag ik dan te kermen van de pijn. Zo ongezond is witbrood dus ook weer niet. Ik reageer daar nog steeds beter op.

dc

dc

07-08-2010 om 11:01

Grappig

ik had in nederland heel vaak heel veel buikpijn en de dokter zei dat ik een spastische dikke darm had. Ook vezelzakjes gehad enzo.

Sinds ik in het buitenland woon eigenlijk haast nooit last meer van, en ik eet ook eigenlijk haast nooit bruinbrood meer!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.