Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

elsje78

elsje78

09-06-2012 om 22:16

Buikwandbreuk peuter

Mijn jongste van bijna 3 heeft een buikwandbreuk, dus een breuk tussen navel en ribbenboog. Als baby had hij navelbreuk maar dat is vanzelf weggetrokken. Altijd had hij al een uitstulping van een aantal centimeters als hij liggend zijn hoofd optilde, maar het was nooit bij me opgekomen dat dit niet zo hoorde (ja dom, maar het was er gewoon altijd)

Nu was ik maanden terug bij de huisarts omdat hij in verhouding met de rest een enorme buik heeft en erg winderig is. Cb dacht misschien gluten allergie maar dat vond huisarts onwaarschijnlijk. Bij het voelen van de buik wilde zoon gaan zitten en toen viel hem de breuk op.

De laatste week heeft hij regelmatig dat als we hem verschonen dat we zijn benen niet op mogen tillen, dan huilt hij en roept auw buik...

De vraag is, moeten we hier iets mee en heeft iemand ervaring. De huisarts zei dat ze er eigenlijk niks aan doen, kan ook geen kwaad. (er kan hooguit vet tussen gaan zitten, maar geen darm zoals bij navelbreuk) is dat ook zo?

Bedankt

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Weet er niet veel van, maar

Ik was ong tiener en pastte wel eens op buurjongentje (toen 8 denk ik) buurjongetje had ook een uitstulping aan buik, soms niet altijd, wél als hij boos werd en schreeuwde of huilde of anders kracht zette. Ook met naar de toilet gaan moest ik 'oppassen' als buikwand erg uitstulpde en jongetje er last van kreeg moest ik meteen de ouders bellen.
Later is buurjongetje geopereerd. En heeft is de buikwand geopereerd....Hij had ook een breuk in de buikwand, ook na een navelbreuk.
groeten albana

Even laten doorverwijzen

Ik kan je kind niet zien maar zoals je het schrijft heeft je kind last van het breukje. Ook vet dat in een breukje vast komt te zitten doet zeer, het kan zijn dat het af en toe vast toe zit en dan weer terug naar binnen glijdt bij hem. Overigens is de kans klein dat er stukjes darm vast komen te zitten maar het kan waarschijnlijk wel tenzij het echt een heel klein breukje is.

Ik zou gewoon terug naar de huisarts gaan en even een doorverwijzing vragen naar de chirurg, die maken elke de beslissing wel of niet opereren op breukjes.

Beterschap, Mariel (chirurg in opleiding)

elsje78

elsje78

11-06-2012 om 16:58

Bedankt

Ik heb de huisarts gebeld en de assistente legt het voor, moet morgen terugbellen.

Het is een flinke breuk denk ik, cm of 4 is de uitstulping lang. Als hij staat heeft hij er nooit last van, alleen met liggen als er druk op komt.

Ben benieuwd!

Groetjes

Kari1

Kari1

12-06-2012 om 15:03

Ook te overwegen

om niet een verwijzing naar een algemeen chirurg te vragen maar een verwijzing naar een kinderziekenhuis. Daar zijn ze gespecialiseerd in het opereren van kleine kinderen en dat is, inclusief narcose, anders dan volwassenen.
Hier zie een plaatje van zo'n breukje (de bovenste). Het kan ook hoger zitten, ergens tussen navel en borstbeen.
https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xTnUraaPONsJ:www.umcutrecht.nl/NR/rdonlyres/AF23FB8D-ED3D-4404-9ABE-1D01C30BC8A5/24990/Handoutbreuken.pdf+kinderziekenhuis+hernia+epigastrica&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESislW4D6Y9Xcn4nfZfgucibXiAQ9D6zIC3UE34Y3GtpCaV0xboZCJTLgLqIvY8rGoPJ4C-HFu0DhKK2V2MeoPHeVK_pLfU88KwTa-8IECPeXXWO6T1WMxfoFE2ptxw36UAY3aMi&sig=AHIEtbRXoznWPZben0ihLloMGz1V02H8sA
Kari

elsje78

elsje78

12-06-2012 om 20:44

Kari1

Ik moet donderdag op het spreekuur komen, dan wil hij nog eens kijken en overleggen. zal het idee van een kinderziekenhuis zeker meenemen, maar ik heb niet het idee dat hij me nu meteen wil doorverwijzen.

de breuk ziet er anders uit, ik vraag me nu af of het wel een echte breuk is. Hij is nl alleen zichtbaar als er druk op komt. Dus als hij staat of gewoon ligt zie je niks, als hij liggend zijn hoofd optilt dan komt er een uitstulping. Die is niet rond maar langwerpig, 1 cm breed, cm of 3-4 lang over de lengte van de buik tussen navel en ribbenboog.

bedankt in ieder geval voor je tip, goeie!!

Kari1

Kari1

13-06-2012 om 18:40

Echte breuk of niet

ja, dat is dan nog de vraag. Het kan ook een kwestie zijn van het niet helemaal tegen elkaar sluiten van de lange buikspieren ter plaatse, dan kan er door de "kier" een uitstulping komen als je er druk op zet. Daar gaat eigenlijk nooi iets klem tussen zitten en het wordt vaak mettertijd beter, dus dan is opereren niet nodig.
http://www.ouders.nl/kindarts/ka0967.htm
Kari

Inderdaad

wat Kari zegt, als het even kan een verwijzing naar de kinderchirurg vragen. (Was even vergeten dat ik hier in ZA veel meer kinderen zie dan de gemiddelde Europese chirurg.)

Overigens is dat typisch voor een break dat als de druk binnenin je buik omhoog gaat dat je het dan ziet. Als ik een breukje niet kan zien terwijl de moeder overtuigd is dat het er is wordt het meestal zichtbaar als het kind voor me wil hoesten, opstaan of hoofd optillen terwijl het ligt. En of het langwerpig of rond is hangt van de vorm van het defect in de buikwand af.

Laat je gewoon even doorverwijzen, jij kent je kind en ookal zegt de kinderchirurg hetzelfde als de huisarts, dan heb je het in elk geval van iemand die daarin is gespecialiseerd.

Mariel

Kari1

Kari1

13-06-2012 om 18:44

Aanvulling

Ook om die reden is het, als je samen de huisarts besluit om verder te laten kijken, aan te bevelen om door een KINDERchirurg te laten kijken. Die hebben echt meer verstand van kinderbuiken en zullen minder snel ergens het mes inzetten als dat niet echt nodig is.
Kari

Kari1

Kari1

13-06-2012 om 18:45

We waren tegelijk mariel

elsje78

elsje78

13-06-2012 om 19:43

Bedankt

daar heb ik echt wat aan! destemeer omdat ik met de kinderarts hele goede ervaringen heb in ons ziekenhuis, maar die afdeling!! wat een toestanden heb ik daar gehad met onze 2 huilbabies. niet serieus genomen, afgekat, zo vreselijk onzeker gemaakt en ingeprent dat het aan mij lag. Bij beide kinderen hetzelfde, ondanks dat er bij beide na een paar weken een lichamelijke oorzaak gevonden werd. (ernstigste vorm van koemelkallergie)

bleh als ik aan die afdeling denk word ik al naar. Mocht een verwijzing nodig zijn dan wil ik inderdaad een kinderchirurg.

Hopelijk is het niet nodig, maar naar mijn idee heeft hij er af en toe echt last van. Gisteren lag hij in bed te kletsen en nam hij met zichzelf de dag even door. (opa oma geweest, fietsen enz) en toen hoorde ik weer: nee mama niet benen hoog, auw buik...

nogmaals bedankt voor de tips, laat het morgen wel even weten

groetjes

elsje78

elsje78

14-06-2012 om 17:18

Geweest

omdat hij het niet heeft als hij zit, en niet zo vaak dacht hij niet dat het aan de breuk kon liggen. Hij ziet het als iets gedragsmatigs, alsof er iets gebeurd is ooit tijdens het verschonen.

Ik zie dat niet zo, hij heeft er 9 van de 10 keer geen enkele moeite mee dat zijn luier verschoond wordt, en 1 van de 10 keer wel.

nu 4-6 weken aanzien en dan eventueel terugkomen.
Ik weet even niet wat ik ervan moet denken. het was ook chaotisch, spreekuur liep enorm uit, zoontje had gepoept en ik had geen luier mee (had niet gedacht meer dan een uur er te zitten).

afwachten maar

bedankt in ieder geval voor het meedenken!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.