Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lola75

Lola75

12-01-2009 om 22:07

Buisjes.. sindsdien problemen bij zwemmen

Omdat mijn zoon van 5 doof bleek, raadde de KNO-arts aan buisjes te plaatsen en zijn neusamandel te verwijderen. Vermoedelijk heeft hij toch meerdere oorontstekingen gehad en heeft dit de doofheid veroorzaakt, al klaagde hij niet vaak over oorpijn. In september jl. is hij geopereerd.
Sindsdien is hij voortdurend ziek en heeft hij aften. Hij is echt uit balans.
Een andere vervelende bijkomstigheid is dat hij sindsdien na een paar keer zwemles oorontstekingen krijgt, waardoor hij moet stoppen met zwemles. Dit is nu 2 keer gebeurd. Vanmiddag mocht hij het weer proberen, maar zodra hij onder water ging greep hij meteen naar zijn oren, het deed pijn volgens hem.
Ik vraag me af wat we nou toch moeten en begin me zo langzamerhand af te vragen of we überhaupt wel buisjes hadden moeten laten plaatsen...
Ik hoor heel graag jullie ervaringen en eventuele adviezen. Alvast bedankt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
*Twinkel*

*Twinkel*

12-01-2009 om 22:16

Oordoppen

Bij de KNO arts een verwijzing halen voor het laten aanmeten van speciale oordoppen...

Lola75

Lola75

12-01-2009 om 22:33

Ik las dat oordoppen niet helpen?

Heb beetje in het archief gezocht naar verhalen van anderen over dit onderwerp en kreeg de indruk dat oordoppen niet werken, omdat ook de buis van Eustachius de boosdoener zou zijn? En die kun je natuurlijk niet afsluiten met een dopje
Het is natuurlijk sowieso het proberen waard.

Sandra

Sandra

12-01-2009 om 22:44

Ervaring

Onze zoon heeft heel veel baat bij zijn buisjes. In jouw geval kan ik voorstellen dat je twijfelt of je er goed aan hebt gedaan. Maar realiseer je wel dat slecht horen (ook) zeer nadelige effecten op je kind kan hebben. Onze zoon had er een flinke taalachterstand door opgelopen (er ontging hem gewoon heel veel) en ging heel storend gedrag vertonen. Het was een verademing voor hem (en ons) dat hij na de operatie weer goed hoorde. Na een paar keer problemen na het zwemmen, hebben we ook oordoppen laten maken. Daar heb je geen verwijzing voor nodig hoor, de meeste opticiens maken die dingen. Op maat uiteraard, want ze moeten precies passen. We betaalden 6,50 euro per stuk, vond ik reuze meevallen. Ze doen wat ze moeten doen: ze zorgen ervoor dat er via het buisje geen water in het oor terecht komt. Veel kinderen met buisjes hebben daar uberhaupt geen last van, maar de KNO-arts vertelde dat er verschillende formaten buisjes bestaan. Hoe groter het buisje, hoe meer vocht door het buisje naar buiten kan - maar dus ook meer kans dat er zwemwater naar binnen gaat. Ik ken veel buisjes-kinderen met oordoppen, ik herken niet wat jij schrijft dat ze niet zouden werken.
Heb je zijn klachten ook met de KNO-arts besproken? Wat vindt hij/zij ervan?

Lola75

Lola75

12-01-2009 om 22:48

Sandra

De KNO-arts wilde het nog 1 keer proberen zonder oordoppen. Hij gaf als reden om te wachten dat zwemles met oordoppen lastiger is, omdat ze de zwemjuf of meester slecht horen.
Tja, jouw verhaal klinkt positief, we gaan sowieso langs de opticien. Baat het niet, schaadt het niet.

Vic

Vic

13-01-2009 om 09:50

Ook oordoppen

Mijn dochter (buisjes gehad, nu geperforeerd trommelvlies) zwemt ook met oordoppen. Daarvoor had ze elke keer nadat ze gezwommen had een loopoor en met de doppen helemaal niet meer. Wij hebben ze bij de KNO laten maken. Daar kun je hier een afspraak voor maken bij de assistente en dan kun je ook vrij snel terecht. Ik vond ze wel duur, 12,50 per stuk.

ayla

ayla

13-01-2009 om 11:33

Zwemgenootje

van dochter zwemt ook met speciale oordopjes. Dit omdat ze meerdere oorontstekingen heeft gehad. Gaat prima en volgens mij hoort ze vrij goed ermee. En volgens moeder geen oorontsekingen meer.

Nasha 1st

Nasha 1st

13-01-2009 om 12:54

Ook doppen

al vanaf het begin....alleen nog oorontsteking als de dop niet goed heeft gezeten of te klein is geworden

marie

marie

13-01-2009 om 15:39

Ook oordoppen

Hallo
Onze oudste van 12 heeft nog steeds oordoppen in bij het zwemmen. Helaas is zij er pas na een paar jaar zwemmen aan begonnen, omdat de KNO-arts steeds beweerde dat oordoppen niet nodig waren bij buisjes. Resultaat was altijd oorpijn na het zwemmen! Volgens de KNO-arts kwam dat echt niet van het zonder doppen zwemmen.
Totdat ze een gat in haar trommelvlies had. Toen adviseerde de KNO-arts om haar bij het zwemmen vette watten in het oor te doen.
Toen had ik er genoeg van! Ben direct met haar naar de hoorspecialist gegaan om oordoppen aan te meten (ze was toen 6,5 jaar ofzo).
En wat bleek? Nooit meer oorpijn na het zwemmen!
Ze heeft ondertussen al het zoveelste paar, omdat vanwege de groei van het hoofd de doppen elk jaar vervangen moeten worden. Ze zijn wel wat duurder geworden in de loop der jaren, we betalen nu € 11,-- per dop, maar dat heb ik er graag voor over!
Dus mijn advies is toch om oordoppen aan te laten meten bij de hoorspecialist en dat kan zonder verwijzing.
groetjes

Sandra

Sandra

13-01-2009 om 21:19

Lola

"Hij gaf als reden om te wachten dat zwemles met oordoppen lastiger is, omdat ze de zwemjuf of meester slecht horen."

Ik hoor wel vaker dat KNO-artsen zo terughoudend zijn. Ik snap dat niet zo goed. Alsof oordoppen iets heel ingrijpends zouden zijn. En met dat slechter horen tijdens de zwemles: valt volgens mij heel erg mee hoor. Ik zie hier trouwens talrijke kinderen zwemmen met oordoppen. Eventueel maak je badmeester er nog even op attent dat je kind wellicht wat minder goed hoort.

Oordoppen in bad (16 m.)?

Ons zoontje (nu bijna 17 m. gecor.), heeft 3 maanden geleden buisjes gekregen. Wij kregen als advies om bij het baden vette watten (gewone watten met vaseline) in zijn oren te doen, om te voorkomen dat er badwater in komt. Maar met die watten lukt het niet zo, ze vallen er steeds uit; we hebben ook al speciale wollen oropax van de apotheek gekocht, apotheek zei dat die uitstekend zouden zijn, maar dat gaat ook lastig, die lijken te groot. Tegenwoordig doen we hem maar zonder watten in bad, en proberen voorzichtig te zijn met water bij zijn oren. Maar hij is gek op in bad gaan, en erg speels, en laat zich soms per ongeluk of expres met zijn hoofd in het water vallen. Daar heeft hij kennelijk geen last van. Maar hij heeft wel al een keer looporen gehad, die met Sofradex zijn behandeld. Zouden op maat gemaakte oordoppen voor hem een goed idee zijn, of is dat niet nodig? De KNO-arts heeft die mogelijk niet genoemd.

Alvast dank voor het meedenken,

HH

Hennah

Je kunt die vette oropax-watten ook klein 'pulken' (niet te klein natuurlijk); die zijn voor mijn zoontje ook te groot, maar met wat getrek en gepulk lukt het wel zelf wat oordoppen te maken. Wel krijgt hij elke keer nieuwe in.

Doordat de oppervlaktespanning van badwater door het zeepsop anders is dan bijv. gewoon water of zwembadwater kan dit wel door het buisje in het oor in lopen, en dat wil je niet... aan de andere kant; hoeveel water komt er in zijn oren; ik neem aan dat hij nog niet met zijn hoofd onder water komt toch?

groet, heli

Nasha 1st

Nasha 1st

20-01-2009 om 22:30

Hier

werden de doppen altijd zonder die watten gemaakt, de laatste keer wilden ze dat ook doen, maar zoon werd helemaal panisch....ik zei, doe het maar zonder, is altijd zo gedaan....

Sandra

Sandra

21-01-2009 om 07:53

Looporen

Het is overigens niet zo dat een kind oordoppen nooit meer een loopoor heeft. Looporen schijnen (volgens onze arts) er sowieso een beetje bij te horen bij buisjes-kinderen. Mijn zoon heeft er dan ook geregeld één. Maar dus niet eer als directe reactie op het zwemmen.

Dank!

Hartelijk dank voor jullie reacties.
Ik zal eens vragen bij een "hoor-winkel", of ze al dopjes voor mijn zoon kunnen maken. Hij houdt inderdaad helemaal niet van gepulk en gedoe, zeker niet door vreemden. De KNO-arts neemt hem in de houdgreep om in zijn oor te kijken
Wij hebben geen vette oropax-watten, maar droge van wol. Die kun je natuurlijk ook kleiner maken. Vette watten maken we zelf van gewone watten met vaseline. Misschien toch eens vette watten van Oropax kopen?
Het probleem is ook dat ik niet weet hoe diep je die watten mag/moet stoppen. Ik ben erg bang om het te diep te doen, en zal het vast dan wel te ondiep doen... Misschien moet ik bij de volgende controle de KNO-arts maar eens vragen om het voor te doen...
Dat van die oppervlaktespanning weet ik. Daarom (en omdat zoontje water uit het bad drinkt) doe ik nu pas op het laatst badcreme in het water. Maar ook op het laatst komt hij soms met zijn oor in het badwater...
Ik gebruik trouwens meestal Weleda calendula baby badcreme. Dat lijkt mij niet echt "zeep", het is erg vet. Zou het ook de oppervlaktespanning van het water verminderen, of misschien niet of minder?
http://www.weleda.nl/index.php?id=512
http://www.weleda.nl/lichaamsverzorging/moeder-kind/calendula-baby/calendula-cremebad.html#
Ingredients (INCI): Water (Aqua), Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Alcohol, Glycerin, Glyceryl Oleate, Calendula Officinalis Extract, Fragrance (Parfum)*, Limonene*, Linalool*, Sodium Beeswax, Xanthan Gum.

Nogmaals dank voor de adviezen!

HH

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.