Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

lam handje

lam handje

22-08-2011 om 23:47

Carpale tunnel syndroom?

Ik heb sinds enkele weken in toenemende maten last van mijn handen. De symptomen lijken heel sterk op carpale tunnelsyndroom, op één ding na: ik heb geen pijn. Soms wel een beetje onaangenaam gevoel, maar "pijn" is overdreven.
Ik weet dat het veel voorkomt en vandaar mijn vraag aan jullie: kan carpale tunnelsyndroom ook met weinig of geen pijn optreden?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ja hoor

Ik ben 2 keer geopereerd aan CTS wat trouwens wonderbaarlijk goed geholpen heeft en heb nooit 1 seconde pijn gehad. Wel werd ik tig keer per nacht wakker van dat rotgetintel. Toen het ook overdag begon te tintelen was de maat vol en heb ik het toch maar laten opereren.Eerst links, toen rechts.
groeten albana

Ook weinig pijn

Maar een giga getintel, sliep er niet van. Ook overdag last bij bepaalde handelingen (fietsen, buggy duwen). Heb een paar maanden een brace gedragen, daarna was het over, is niet teruggekeerd.

lam handje

lam handje

23-08-2011 om 12:26

Update

Ik heb er 's nachts niet méér last van, maar heb er toch maar even naar laten kijken, dat kon gelukkig vanmorgen even tussendoor, en de conclusie is inderdaad een beginnend carpale tunnel syndroom. Maar operaties en braces vond de huisarts nog niet nodig, eerst maar gewoon rust nemen (minder computeren bijvoorbeeld, help!).

Bedankt voor jullie reacties!

Dalire

Dalire

23-08-2011 om 22:25

Wel kort door de bocht

Ik wil je niet verontrusten oid, maar een huisarts kan alleen een CTS vermoeden, maar nooit vaststellen!

Als je het echt wil weten, moet dat bij een neuroloog getest worden!

Helaas heb ik in mei de rechterhand voor de derde keer laten opereren en dat is helemaal mislukt. Ik kan nu nog weinig met mijn hand en ben er alleen maar slechter van geworden.

Links zou ook geopereerd moeten worden, maar daar denk ik nu echt niet meer aan voorlopig (zou 2de x worden).

Rust wil alleen helpen als je echt in hele echte beginstadium zit. Anders kan een brace 's nachts ook goed doen.

Succes

lam handje

lam handje

24-08-2011 om 09:43

Dalire

He bah, wat akelig dat het bij jou zo slecht gaat met je handen... Sterkte ermee!
De diagnose is inderdaad tussen neus en lippen door gesteld toen ik even langs moest komen voor iets kleins en vertelde over mijn handen. Zonder verder onderzoek werd uitgesproken dat het CTS zou kunnen zijn in het beginstadium en dat ik vooral voorzichtig moet zijn met handelingen die klachten geven.
Dat is bij mij vooral typen op de laptop en sinds gisteren doe ik dat ook een stuk minder. Dat scheelde inderdaad maar ik moet voor mijn werk ook regelmatig typen dus handig is het niet.
Ik ga de komende tijd eens kijken of een andere werkplek verschil uitmaakt, en anders moet er toch maar een specialist naar kijken.

Huisarts

Ik ben nooit verder dan de huisarts geweest en ben erg geholpen met een brace. Snap dat een definitieve diagnose door een neuroloog gesteld moet worden, maar dat kan altijd nog, toch? Een brace proberen, kan geen kwaad (ik gebruikte hem 's nachts, maar ook overdag bij handelingen die last gaven). En die kon wel door de ha voorgeschreven worden.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

24-08-2011 om 10:30

Hier ook

een milde vorm van Carpaal tunnel syndroom. Vorig jaar vastgesteld, na mijn zwangerschap ontstaan. Via huisarts doorverwezen naar neuroloog. Eerst een testje, daarna gelijk uitslag (was mild). Ik heb nooit echt pijn gehad, wel getintel en weinig kracht in mijn handen (soms). Is lastig bij sommige dingen. Ik heb aan beide kanten een injectie gehad. Dat heeft wel iets geholpen, maar niet afdoende. Daarna een brace, die gebruik ik af en toe (is voor 's nachts), maar die helpt ook niet veel. Enige wat nog helpt is een operatie, maar daar ben ik wat huiverig voor gezien de milde symptomen. Heb er ene keer meer last van de andere keer en ik vind het nog niet dusdanig storen dat ik een operatie nodig vind. Hoe ingrijpend is dat eigenlijk, kan iemand daar wat over zeggen die dat gedaan heeft?

Lynn

Lynn (brace)

Ik was ook erg huiverig voor een operatie, en heb de braces heel lang gebruikt. De ha had me gevraagd na 2 maanden terug te komen, als de brace niet hielp. Dat heb ik eerst maar eens verdriedubbeld, én ik heb de brace iedere nacht gedragen. Toen was ik er tóch vanaf (en ik had behoorlijk last, veel getintel 's nachts en overdag liet ik soms dingen uit mijn handen vallen). Je zou dat nog kunnen proberen: consequent die braces om, 's nachts (dus niet af en toe), en overdag bij belastende handelingen.

Mama_Lynn

Mama_Lynn

24-08-2011 om 11:02

Hoi

Ik heb de brace zeker 2 maanden lang elke nacht gedragen, de neuroloog zei dat het binnen een maand duidelijk was of het hielp. Nu gebruik ik hem nog af en toe. Het helpt even, maar tijdelijk. Zoals nu overdag heb ik niet zoveel last, maar vaak 's avonds wat meer. Ik vind het wel lastig, maar 'durf' niet zo goed om te laten opereren (is het middel niet erger dan de kwaal). Ik heb verder een functie waarbij ik veel achter de pc zit, dus betekent 'rustig aandoen' dan ook gelijk 6 weken niet werken??

Lynn

Mama_Lynn

Mama_Lynn

24-08-2011 om 11:03

Hmm

Lees nu dat je hem 6 maanden gedragen hebt..misschien moet ik dat nog eens proberen. Overdag wordt lastiger, gezien mijn werk.

Groetjes, Lynn

Werk

Ik deed hem ook om bij het typen hoor! Is in het begin ff lastig, en het gaat wel ietwat ten koste van je tempo, maar het went wel. Ik was zo benauwd voor een operatie (bang voor restschade, geen idee hoe reeëel dat is trouwens, ben ook altijd bang dat de chirurg dan net moet niezen als-ie langs een belangrijk peesje komt of zo), dat ik die brace gewoon erg lang geprobeerd heb. En ik ben er nu alweer jaren vanaf!

Fiorucci

Fiorucci

24-08-2011 om 11:39

Dalire

Hier kom je met dergelijke alleen bij een neuroloog als rust,fysio en braces niet helpen. Dus louter voor de diagnose kun je daar echt niet heen.

Tirza G.

Tirza G.

24-08-2011 om 13:54

Hier wel

Eerste diagnose door huisarts en dan hophop door naar de neuroloog. En dáár krijg je dan de braces van.

Tirza

Fianna

Fianna

24-08-2011 om 15:37

Rsi

Het kan ook RSI zijn. Heb je je daar al in verdiept?

lam handje

lam handje

24-08-2011 om 17:17

Tja...

Als ik dat zo lees ga ik, als het niet minder wordt, toch maar eens een bezoekje aan de neuroloog vragen.
Met rust wordt het wel wat minder. Ik heb het vooral als ik een tijdje op de laptop heb gewerkt. Dus ik ga ook eens googlen op RSI, daar heb ik zelf nog niet eens bij stil gestaan!

dalire

dalire

24-08-2011 om 17:31

Neuroloog verwijzing

Eerst naar de huisarts geweest en die vermoedde CTS. Dus die stuurde me door naar de neuroloog en daar krijg je dan het onderzoek met stroompjes (weet de officiele naam ff niet, wordt hier wel genoemd.

Als blijkt dat je CTS hebt wat geopereerd moet worden, word je doorgestuurd naar de orthopeed.

Als ze eerst braces willen proberen, krijg je die (bij ons tenminste) van de neuroloog.

Fiorucci

Fiorucci

24-08-2011 om 18:41

Hier

Zoals ik al zei, hier pas naar de neuroloog als braces en fysio niet helpen, de operatie doet de handchirurg.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-08-2011 om 19:32

Ctp is vorm van rsi

CTP wordt als een 'vorm' van RSI gezien. Tenminste, dat veretelde de fysio waar ik een tijdje liep vanwege klachten.
Neurologisch onderzoek lijkt mij in dit stadium echt een brug te ver. Je schrijft zelf dat je veel op de laptop werkt. Tja, dan is de kans op RSI-achtige klachten nu eenmaal groot. Rust (maar ook een andere houding, met andere hand muizen etc.) zijn dan logische eerste stappen. En daar mag je best wat tijd voor uittrekken, verwacht niet dat je er binnen een week vanaf bent (is tenminste mijn ervaring).

Fianna

Fianna

24-08-2011 om 20:41

Ijsvogeltje

Ik heb begrepen dat RSI en CTS beide in de categorie van CANS vallen. CTS is volgens mij (en mijn neuroloog) niet een vorm van RSI (maar dat ligt misschien aan de definitie van RSI die je gebruikt). In elk geval is de oorzaak, diagnose en behandeling anders. CTS kun je bijv opereren (of het helpt is een tweede) en RSI niet, CTS is een aantoonbare zenuwbeknelling en RSI niet. En CTS kun je ook krijgen zonder overbelasting en RSI niet.

Fianna

Fianna

24-08-2011 om 20:48

Oja, lam handje

ALs je vermoedt dat het RSI is, zou ik zsm stappen ondernemen voordat het te erg wordt. Ik heb in mijn omgeving gezien waartoe RSI kan leiden en dat wil je echt niet en als het ver vordert kom je er amper meer vanaf. Ik zou deze klachten echt serieus nemen en maatregelen nemen.
Sterkte hoor!

Tirza G.

Tirza G.

24-08-2011 om 22:40

En als je nou tintelingen in je hele hand hebt, gewoon 'slapende handjes' zeg maar, wat is het dan?

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

24-08-2011 om 22:43

Goed nieuws!

Meldde mijn vriendin opgewekt. Zij is gespecialiseerd RSI-peut. RSI bestaat niet meer! Is dat nou niet eens even mooi? Gewoon herdefinieren die hap en je kwaal bestaat niet meer. Het heet nu CANS.

Tirza

Brace+effect

Hier kwam de cts na mijn eerste zwangerschap (ja ook tijdens) en misschien ging het nog over? Nee dus, ik kreeg een brace (ja na onderzoek etc.etc.). Toen had ik alleen rechts nog maar klachten. Die brace hielp in zoverre dat ik er 's nachts zo nog maar 1 of 2 keer wakker van werd. Altijd gedragen élke nacht....een keer vergeten werd afgestraft met krachtverlies overdag en de nacht erna weer getintel (ondanks brace), soms overdag ook. Met name in de avond.
Verbetering gaf het niet. Het bleef zoals het bleef, ondertussen kreeg ik ook nog fysio, hielp ook niet.
Toen weer zwanger. Het werd nog erger, links ging ook hetzelfde doen. Dus sliep ik met 2 braces en de wetenschap dat ik na de zwangerschap zoweizo geopereerd moest worden rechts (waar ik niet bepaald op zat te wachten..) Na de bevalling wist ik de neuroloog te bepraten dat het misschien nog beter werd nu ik niet meer zwanger was???? Dus hij wilde nog wel even wachten met die operatie. De eigenlijke reden was dat ik praktisch gezien geen idee had hoe de kinderopvang te regelen en ze van schone luiers te voorzien als ik m'n hand niet zou kunnen gebruiken.
Toen weer zwanger. Nou en toen kon ik het écht vergeten.
Met of zonder brace........het was 1 pot nat. Ik merkte geen verschil meer.
Dus na die zwangerschap was ik echt aan de beurt. Voordeel was wel dat ik toen nog maar 1 kind in de luiers had En dat was nog een erg rustig kind ook, dus die wilde iedereen wel een weekje in huis hebben, hahaha.
Maar die braces helpen dus niet altijd. En toen kreeg ik te horen dat je ze écht langere tijd moet gebruiken wil je verbetering merken.....(een jaartje ofzo) en dat het juist erg geschikt is voor het beginstadium.
Ik merkte wel verbetering qua getintel 's nachts...maar dat werd niet 'anders' zeg maar.
Dus iedereen die nu een beetje getintel heeft naar de huisarts en neuroloog en neem zo'n brace! Scheelt je een operatie misschien.
groeten albana

Overigens (o.t.)

Zijn die braces ook erg geschikt voor de verkleedkist, carnaval en 1 april grappen als ze afgeschreven zijn.
hahaha
groeten albana

Fianna

Fianna

25-08-2011 om 10:38

Tirza

CANS is volgens mij een paraplu waaronder heel veel aandoeningen vallen, waaronder RSI, maar ook veel andere die te maken hebben met armen, nek en schouder.

Fianna

Fianna

25-08-2011 om 10:47

Oja

Aanvulling op Gale, typisch voor CTS is dat vooral bij het opstaan de klachten aanwezig zijn, bijv moeite hebben met brood smeren, knopen dicht doen en in de loop van de dag nemen die klachten af. Bij RSI nemen de klachten vaak juist toe.
Als je je pols buigt nemen vaak de tintelingen toe in je hand bij CTS.

Welke brace?

iemand tips? Ik heb nu van Spectra (brace advies). Ik vind ze wel erg stug en voel me er heel gehandicapt in (twee handen).
Groetjes lunamaya

Vitamine b6

Mijn zus heeft jaren met carpaal tunnelsyndroom getobd, inclusief braces en fysiotherapie. Tot een vriendin van mij, die apotheker is, vertelde dat een bevriende neuroloog haar had verteld dat het vaak eenvoudig op te lossen is met vitamine B6. Mijn zus heeft een potje aangeschaft en een week later was ze vrij van klachten. Ik wil niet zeggen dat het altijd zo gemakkelijk is, maar proberen kan geen kwaad (mits je geen overdosis B6 neemt).

Fianna

Fianna

02-09-2011 om 21:23

Raar ja

lijkt me idd sterk dat een vitamine binnen 1 week er voor zou zorgen dat de zenuwen in de pols niet meer bekneld zouden zijn! Als zou een vitamine er voor zorgen dat een zenuw niet meer bekneld zou ziijn (hoe?) dan nog is de schade niet binnen een week weg.
Overigens heb ik CTS en zeker geen B6 tekort.

Tja

Het verhaal komt van een apotheker en een neuroloog, niet van Klazien uit Zwalk.
Even snel googlen leverde meteen deze link: http://www.chirurgenoperatie.nl/pagina/algemeen/carpal_tunnel.php
Dat was nummer 1 in de enorme lijst die erover gaat. Sommige artikelen spreken van 'mogelijke werking' of bij 'sommige gevallen'. Andere leggen de mogelijke verbetering bij het feit dat B6 de pijngrens zou verhogen, zodat patienten minder pijn voelen.
In ieder geval heeft het bij mijn zus goed geholpen en is zij van de spalkjes af. En zij had echt CTS, vastgesteld door een (andere) neuroloog. Ik zou het zeker uitzoeken voor je aan een operatie begint.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.