Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vertebra

Vertebra

16-06-2011 om 15:31

Compressiefractuur

Begin maart veranderde de bekkenpijn die ik nog had van de zwangerschap (ben in januari bevallen) van de ene op de andere dag in erge rugpijn. Bukken, tillen, overeind komen en vaak ook overeind blijven werd erg moeilijk. Ik had nog fysiotherapie en kreeg naast de massages oefeningen op, maar na verloop van tijd kon ik die niet meer doen van de pijn en effect leken ze ook niet te hebben. De fysiotherapeut adviseerde toen een MRI te laten maken en te gaan zwemmen.

Het zwemmen had direct gelukkig erg veel effect, maar die MRI afspraak was al gemaakt en die heb ik laten doorgaan. Gisteren kreeg ik de uitslag daarvan: een inzakkingsfractuur bij de 4e en 5e lumbale wervel. Op de MRI is niet te zien wanneer deze fractuur ontstaan is. Gezien de recente rugpijn en het gegeven dat ik nog steeds moeite heb mijn bovenlichaam overeind te houden, vermoed ik dat dit de oorzaak van de rugpijn is en dat deze fractuur in maart ontstaan is.

Alleen, inzakkingsfracturen zijn typisch voor ouderen met osteoporose en komen verder vooral voor als gevolg van verticale valincidenten/motorongevallen. Daarom heb ik een verwijzing gekregen voor een rugspecialist. Daar kan ik pas begin augustus terecht.

Is er hier heel toevallig iemand die bekend is met dit fenomeen (dus niet veroorzaakt door een ongeval en niet bij ouderen)?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kiki

Kiki

16-06-2011 om 22:36

Ja maar dat wil je niet horen denk ik

bij een (jong) familielid werd het wel veroorzaakt door osteoporose door veelvuldig en langdurig gebruik van prednison.

Osteoporose is niet voorbehouden aan alleen ouderen helaas. Er zijn heel wat mensen die het op jongere leeftijd ook ontvangen.
Zit het in je familie?

Vertebra

Vertebra

16-06-2011 om 22:43

Prednison

Ja, van veelvuldig systemisch gebruik van corticosteroïden kun je ook osteoporose krijgen, maar ik heb nooit prednison gebruikt.

Mijn moeder en haar moeder hebben inmiddels meerdere van dit soort wervelfracturen, maar zij zijn allebei royaal postmenopausaal en ik moet volgens mij nog in de overgang komen.

Ik hoop niet dat ik nu al osteoporose heb, zeg.

Loes

Loes

18-06-2011 om 20:37

Mijn man

Mijn man heeft 2 maal een "spontane" ruggenwervelinzakking gehad (heeft 2x in het gips gezeten met zijn hele bovenlichaam). Dexa meting gedaan om de botdichtheid te meten en deze was schrikbarend laag. Leeftijd 35 jr, blank, man ... dat was raar want meestal krijgen ouderen, vooral vrouwen en donkere mensen vaker botontkalking/osteoporose. Diagnose was uiteindelijk systemische mastocytose. Ongeneeslijk maar niet fataal.

Vertebra

Vertebra

18-06-2011 om 21:03

Loes

Wat heftig zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat ik er na wat googelen over las, dat is niet misselijk. Sterkte.

Ik heb ook nog in het Engels gegoogeld en daar kwam ik toch wel meer verhalen tegen van vrouwen die dit hadden meegemaakt, trouwens ook meestal tijdens of korte na een zwangerschap. Waarschijnlijk heb ik dan dus toch al osteoporose, gek zeg. Maar ik zal het stellen van een diagnose wel aan de specialist overlaten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.