Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Petr@

Petr@

20-07-2010 om 18:16

Conditie opbouwen 74-jarige

Mijn moeder heeft 7 weken geleden een auto-ongeluk gehad waarbij zij haar borstbeen en ribben flink gekneust heeft en waar zij al die weken veel pijn van heeft gehad. In de week erna bleek ze een darmperforatie te hebben dus geopereerd en een tijdelijke stoma gekregen. Tot gisteren was de operatiewond ontstoken en daar had zij ook veel pijn van. Al die tijd heeft zij weinig bewogen en veel op de bank gezeten
Voorheen liep ze twee keer per dag een uur met de hond en fietste overal naar toe. De hond is al 7 weken bij een vriendin en ze is nog lang niet zo ver dat ze hem zelf kan verzorgen.
Ze wil heel graag van de stoma af, maar ze kan alleen weer geopereerd worden als ze weer in een goede conditie is. Maar hoe pak je dat aan? En is daar ook hulp bij te krijgen? Zou je daar een fysiotherapeut voor kunnen inschakelen?
Ik hoop op tips!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anne K.

Anne K.

20-07-2010 om 19:18

Fysio / medisch fitness

Hallo Petra,

bij de fysio waar ik altijd kom,gebeurt zoiets i.d.d. regelmatig. Vaak eerst een periode met 1:1 begeleiding en later op speciale trainingsuurtjes. Altijd prachtig om te zien hoe snel men vooruit gaat. Laatst ook een oudere heer, die kon nog geen 2 minuten langzaam lopen op de loopband en een paar weken later ging het al stukken beter! Dus ik zou een fysio in de buurt opzoeken en daar eens heengaan voor een intake-gesprek.
Anne K.

Voeding

ik kan me voorstellen dat je moeder ook een periode (of nog) minder goed heeft gegeten, dus het lijkt me goed ook op goede voeding te letten, daarnaast lijkt me de medische fitness, of gewoon via de fysio een betere conditie krijgen, een goed idee. Sterkte en beterschap!

reina

reina

21-07-2010 om 13:32

Ja, hoor, dat kan mbv een fysiotherapeut.
Als de wond dicht is en je moeder het water in mag zou je ook kunnen kijken of er ergens warmwatertherapie gegeven wordt, ik weet uit ervaring dat dat ook heel goed helpt bij het opbouwen van conditie.

m@

m@

21-07-2010 om 21:24

Ha advies

Ik zou even met je moeder naar de huisarts gaan, om advies in te winnen.

Marie

Marie

21-07-2010 om 21:38

Meer bewegen voor ouderen

Halloo
Is er in haar omgeving geen Meer Bewegen voor Ouderen?
Meer info kun je hier vinden
http://www.seniorgezond.nl/SeniorGezond/Producten+en+Diensten/MBvO.htm?Tree=2&Branch=9269&Leaf=9469&means=sitemap
Wellicht kan ze daar ook aan haar conditie werken.
succes

Petr@

Petr@

23-07-2010 om 18:01

Fijn

al die tips! Ik print ze uit en neem ze mee.
Bedankt!

fysio

fysio

28-07-2010 om 11:00

Opbouwen

misschien wat laat, ben net terug van vakantie.

De fysio is een uitstekend idee. Zoek dan een Fysiosport of een fysio met een trainingsafdeling. Niet elke fysio heeft dat.
Behalve lopen en fietsen zijn krachtoefeningen ook belangrijk voor opbouw van haar conditie. Bij de oefeningen moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met haar beperkingen. Ze zal bv hoogstwaarschijnlijk niet op haar buik kunnen liggen.
Sommige fysio's zijn ook gespecialiseerd in ouderen, zogeheten geriatrische fysio's.

voor thuis kan ze beginnen met kleine stukjes buiten lopen. Dat hoeft niet ver, kijk zover ze kan (en loop in het begin mee). Liever 3 x per dag 5 minuten buiten lopen, dan 1x een kwartier. Probeer de loopafstand langzaam op te bouwen. Als fietsen makkelijker gaat, begin dan daar mee.

Spiermassa wordt vrij snel afgebroken als je niets doet. Houdt er dus rekening mee dat alles nu heel moeizaam gaat en je de doelen niet te hoog moet leggen. Als je consequent oefent, zal ze zeker goed vooruit gaan. Maar trek hier minstens 3 maanden voor uit. Voor ze weer op het oude niveau zit, zal langer duren.

Let ook op de voeding. Voor herstel heeft het lichaam eiwit nodig. Te weinig eiwit in de voeding vertraagt het herstel.
Veel succes!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.