Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

andere nick

andere nick

30-11-2010 om 17:03

Darmspoelen en misselijk

Een beetje rare vraag; is iemand hier bekend met darmspoelen? Ik kan geen forum oid vinden waar dit een recent onderwerp is en ik heb er toch wat vragen over.
Sinds kort, een week of drie, moet ik namelijk zo'n 3 a 4 keer in de week darmspoelen. Mijn darmen werken niet goed en er hoopt zich anders te veel op.
Nu word ik vooral na het spoelen steeds misselijk. Dat kan de rest van de dag wel aanhouden. Weet iemand of dat normaal is?
Nu doe ik het nog met een soort van ballonnetje met een tuutje eraan dat ik leeg moet knijpen. Echt heel hoog komt het nog niet (overigens een heel gedoe en knoeiwerkje). Ik moet nu uitproberen of het spoelen me bevalt en als dat zo is dan is het de bedoeling om het in de toekomst met een soort spoelsysteem te gaan doen. Als ik nu al zo misselijk wordt, hoe gaat het dan? Dan moet je wel zo'n 1,5 liter je darm in laten spoelen.
Is hier iemand met ervaring?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Marie

Marie

30-11-2010 om 17:21

Maag- lever- darmtichting

Hallo
Heb je al contact gehad met de maag- lever- darmstichting?
http://www.mlds.nl/ziekten/39/verstopping-bij-volwassenen/behandeling/
Misschien kunnen zij je verder helpen?
sterkte

andere nick

andere nick

30-11-2010 om 20:10

Marie

Nee, daar heb ik geen contact mee gehad. Misschien is dat nog wel een idee. Al ben ik vooral benieuwd naar ervaringen. Ik blijf nog even doorgooglen. Misschien kan ik wel wat in het engels vinden.
Het darmspoelen wat ik moet doen is overigens geen vorm van 'detox' zoals in de link beschreven, het een vorm van laxeren.

amk

amk

30-11-2010 om 20:22

Mld stichting

heeft ook een forum en patienten die contacten met anderen onderhouden. En heel veel kennis.

Ik zou er zeker contact mee opnemen.

andere nick

andere nick

30-11-2010 om 21:01

Forum?

Amk, weet jij dan waar dat forum is? Ik kan het op hun site niet vinden en ook niet als ik google.
Ik kan wel een forum vinden maar dat gaat specifiek over darmkanker en sloksdarmkanker, niet een 'algemeen' forum.

kaatje1972

kaatje1972

01-12-2010 om 14:36

Misschien

Hoi andere nick,

Heb effe gekeken maar ik kan het ook niet vinden op de website van de mdl ....

Misschien kun je anders contact opnemen met een patientenverening van bijv dwarslaesiepatienten oid want die doen ook vaak aan darmspoelen (heb zelf een dwarslaesie en kan me dat nog herinneren uit de tijd dat ik revalideerde).

Of wellicht kun je contact opnemen met een medisch speciaalzaak/fabrikant (bijv coloplast)? Die hebben vaak regiocontactpersonen (die misschien wel ervaringsdeskundigen zijn?) die je vragen kan stellen.

Of bel een revalidatiecentrum?

Wellicht dat zij je verder kunnen helpen met waar je eventueel informatie en ervaringen van andere gebruikers zou kunnen vinden?

Kaatje72

andere nick

andere nick

01-12-2010 om 16:59

Helaas

Ik heb contact gehad met de mlds-stichting en helaas konden zij me niet helpen met mijn vraag. Ik ga nu toch maar weer es contact opnemen met de verpleegkundig specialist. Zij weet natuurlijk wel veel, maar het jammere is (niet voor haar zelf natuurlijk) dat zij geen ervaringsdeskundige is. Dat vind ik toch wat anders.
Kaatje1972, dank ook voor het meedenken, ik ga vanavond even verder googlen bij fora voor dwarsleasiepatienten en misschien kan ik bij het forum 'stomaatje' (voor patienten met een stoma) nog wat info krijgen. Met Coloplast heb ik ook goede ervaringen (catheters), maar ik gebruik hun darmspoelsysteem (nog) niet, dus ik weet niet of ze me kunnen helpen. Eerst maar eens de vk bellen.
Ik denk dat het toch nog steeds wel heel erg in de taboesfeer ligt en het ook niet vaak gebeurd, waardoor er zo weinig over te vinden is. Ik merk zelf dat ik liever ook niet onder mijn eigen nickname post.
Raar eigenlijk, het ligt blijkbaar toch erg gevoelig.

Fiorucci

Fiorucci

01-12-2010 om 20:55

Kijk

Dit is info over darmspoelingen, en er worden verschillende nawerkingen gemeld, waaronder misselijkheid. http://www.detoxandmore.nl/pr/info1.php/currentlanguage=/modulecode=Info6
Ik heb gegoogled op: misselijk na darmspoeling

andere nick

andere nick

01-12-2010 om 22:17

Fiorucci

Dank voor het meedenken, maar de tekst in de link gaat niet over het darmspoelen zoals ik moet doen. Dat gaat over zg. colon hydrotherapie, een manier van 'detoxen', maar dat wordt ook darmspoelen genoemd. Het vervelende is dat als je googled, je vooral links naar dit soort bedrijven dat daar aan doet vindt. Ik vond nog wel een interessant artikel over: http://www.kwakzalverij.nl/1090/Colonhydrotherapie_of_darmspoeling_is_onzin

Het darmspoelen wat ik, waarschijnlijk, uiteindelijk moet doen is eigenlijk een alternatief voor 'gewoon' naar de wc gaan. Bij deze een link hierover: http://nl.wikipedia.org/wiki/Darmspoeling Even voor de duidelijkheid; ik doe dat nu nog niet. Het is nu nog een beetje pappen en nathouden met wat minder geavanceerd materiaal.

Overigens kan ik me wel voorstellen dat je van beide methoden misselijk wordt, maar ik zou graag van anderen horen of ze daar tips oid over hebben (misschien tijdstip van de dag, manier van water in laten lopen, voor/na het eten; dat soort dingen). Ik zal daarom ook contact opnemen met de verpleegkundige.
Maar nogmaals dank.

Fiorucci

Fiorucci

02-12-2010 om 07:01

Oh sorry!

Ik zag wel dat het alternatief geneuzel was, maar dacht dat het wellicht meer info gaf. Maar het zou me niks verbazen als het ook in jouw geval niet ongebruikelijk is, die misselijkheid, het is toch best pittig, zo'n spoeling. Sterkte!

kaatje1972

kaatje1972

02-12-2010 om 09:15

Andere nick

Hoi andere nick,

En? Heb je nog iets kunnen vinden op die fora??

En spoel je nu wel al of toch nog niet? Je schreef in je beginposting "Sinds kort, een week of drie, moet ik namelijk zo'n 3 a 4 keer in de week darmspoelen. Mijn darmen werken niet goed en er hoopt zich anders te veel op. Nu word ik vooral na het spoelen steeds misselijk" en later schrijf je "Even voor de duidelijkheid; ik doe dat nu nog niet." Of bedoel je dat je nu nog geen echte spoelpomp gebruikt maar een soort tijdelijk probeer/proefsetje ofzo?

En ik weet nog wel dat ik 15 jaar geleden een operatie overwoog en graag met mensen wilde spreken die die operatie al hadden gehad en toen heb ik de stoma-verpleegkundige van het ziekenhuis gebeld en kreeg ik het emailadres van een andere patient (die daar toestemming voor had gegeven aan het ziekenhuis) zodat we ervaringen konden uitwisselen. Zelf deel ik ook wel eens ervaringen met mensen als daar door het ziekenhuis om gevraagd wordt dus die zou je ook nog even kunnen bellen?

Kan me nog wel herinneren dat de revalidatie-arts zei (over dat darmspoelen) dat het lichaam zich 's morgens het beste/makkelijkste ontlast dus spoelen werd meestal 's morgens gedaan op een vast tijdstip. De darmen wennen als het ware aan het tijdstip

En je schrijft dat je denkt dat het toch nog steeds wel heel erg in de taboesfeer ligt maar ik denk dat dat eigenlijk voor het hele "poepgebeuren" geldt en niet alleen voor darmspoelen. Het is toch, vind ik althans, behoorlijk intiem om je toiletgang te bespreken met anderen. Of je nou gewoon/normaal poept of niet

Je schreef ook dat je niet het spoelsysteem van Coloplast gebruikt en dat zij je waarschijnlijk niet verder kunnen helpen maar je kan natuurlijk ook een medisch speciaalzaak benaderen? Die verkopen meestal meerdere systemen en hebben ervaren medewerkers in dienst die je een hoop zouden moeten kunnen vertellen. Ook kennen zij veel (verhalen van) andere mensen die spoelen. Zelf heb ik hele goede ervaringen met Hoogland Medical. Als ik een vraag heb en zij weten het antwoord niet, zoeken ze het uit en bellen me terug. Daar hou ik van

Succes in ieder geval!

Kaatje1972

Klysma of echt al aan het darmspoelen?

Ik vraag me af, na je eerste posting, of je nu al darmspoelt of dat je ´gewoon´ een klysma of microlax neemt (je beschrijving doet me daar eerder aan denken)

Is het een Klysma of Microlax, dan zou ik eens zoeken op die termen.

Darmspoelen gaat volgens mij hogerop en is met een andere vloeistof (of gewoon water)

Misschien kun je eens in de gaten houden of het echt wel door het laxeren komt, die misselijkheid, of ben je misselijk omdat je zoveel obstipatie hebt (of door de reden van de obstipatie?

Darmkrampen kunnen trouwens zo pijnlijk zijn dat je er misselijk van wordt, ik lees alleen geen pijnklachten (?)

Sterkte ermee, het is niet gemakkelijk jezelf te laxeren op deze manier, misschien is het iets wat de thuiszorg kan doen (als je daar zelf aan toe bent, tenminste?)

andere nick

andere nick

02-12-2010 om 11:53

Kaatje1972 en mien*

Als ik mijn berichten teruglees dan snap ik dat het verwarrend is. Ik ben ook niet helemaal duidelijk; het is zoals ik in mijn eerste posting schreef.
Ik spoel nu met een soort van 'ballon' met een lange tuut eraan (ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven), het laatste deel van mijn darmen schoon. Gewoon met lauw water. Ik vul die ballon en knijp die dus gewoon met de hand leeg. Meestal ik een keer niet genoeg en moet ik dat herhalen. Ik moet nu kijken of dit voor mij het gewenste resultaat heeft en zo ja, dan is het zeer waarschijnlijk dat ik met een pompsysteem moet gaan spoelen.
Ik heb chronische obstipatie, maar met andere middelen laxeren werkt voor mij niet. Met medicatie in de vorm van lactulose of movicolon of extra vezels (al krijg ik er wel genoeg van binnen) krijg ik al heel snel diarree en dan blijk ik incontinent en dat is echt heel erg vervelend. 'Echte' laxeermiddelen zoals dulcolax of microlax prikkelen mijn darmen te erg, niet in de zin van dat ik mijn ontlasting dan kwijt raak, maar in de zin van pijn. Het doet heel erg pijn en ik heb daarna ook meteen bloed bij mijn ontlasting.
Vandaar dus het spoelen. Ik ben er nog niet aan toe gekomen om andere fora te raadplegen of de verpleegkundige te bellen. Ik had wel het idee dat gisteren de misselijkheid wat minder was. Misschien is het ook een kwestie van wennen.
Ik moet zeggen dat ik het heel erg vervelend en ook best belastend vind. Overigens is het wel gevoelig maar niet erg pijnlijk. Ik krijg er ook (nog) niet echte darmkrampen van.
Overigens hou ik zelf graag alles in de hand en hoewel het inderdaad lastig is, ga ik dit niet aan thuiszorg oid vragen. Gelukkig red ik me verder prima met alles (Mien*, ik denk dat je wel weet wie ik ben...)

Waarschijnlijk heb ik morgen pas tijd om me er verder even in te verdiepen, bij die andere fora dus en evt. bij een medisch speciaalzaak (goede tip; ik ben daar al bekend ), maar ik zal laten of ik er wat aan heb.
Thanks!

Pluk53

Pluk53

02-12-2010 om 16:24

Isotoon

"gewoon met lauw water" Ik neem aan dat zout toevoegt om de spoelvloeistof isotoon te maken

andere nick

andere nick

02-12-2010 om 21:54

Pluk

Eh nee. Gewoon lauw water. Waarom zou ik er zout aan toevoegen?

Pluk53

Pluk53

03-12-2010 om 09:05

Dialyse-effect

als de spoelvloeistof niet isotoon is, en niet dezelfde "bloed-eigenschappen" heeft, dan kun je een soort dialyse-proces krijgen. je dikke darm heeft een groot goed doorbloed uitwisselend oppervlak, en als je "gewoon water" gebruikt, dan zou je zouten "uit je bloed trekken". Als je voorschriften "gewoon water" voorschrijven, dan zal het wel niet zo'n vaart lopen, maar misschien hangt dat toch samen met je misselijkheid.

Kruik

Kruik

03-12-2010 om 11:45

@ andere nick: klysma (lang)

Hoi Andere Nick
Ik heb ook wel eens een darmspoeling gedaan dmv een klysma. Zonder medische noodzaak, overigens. Dat ballonnetje met dat tuutje ken/heb ik ook gedaan, maar dat is idd een drama. Nu heb ik een (soort van) kruik met daaraan een lang slangetje, meer dan een meter. Aan het uiteinde zit een tuutje dat je dan moet inbrengen. In die kruik doe ik lauwwarm water. Ik ga op het toilet zitten en hang de kruik op. Door waterdruk stroomt het water in je darmen. Er zit ook een "kraantje" op de slang, zodat je de druk kan reguleren. Kraantje vol open dan stroomt het, afhankelijk van de ophanghoogte en hoeveelheid water in de kruik, best snel naar binnen, en dan kan je dikke darm het water niet goed opnemen, waardoor het water er ook zo weer uitloopt, zonder z'n werk te doen. Als ik dan op het toilet zit ga ik ook een beetje mijn buik masseren. Rechtop zitten, naar voren bukken, om buik/darmen in beweging te zetten/krijgen. Het enige vervelende wel is dat ik dat slangetje soort van vast moet houden, dat het niet uit mijn achterse schiet. Maar dat is niets vergeleken bij het iedere keer leegknijpen van het ballonnetje. Na een kwartiertje (ongeveer een liter) dan houdt het bij mij ook op. Dan voel ik gewoon dat het soort van pijn gaat doen en dat de druk te groot wordt. Dan slangetje eruit en nog een kwartiertje blijven zitten. (De rest is een vervelend vies gebeuren dat ik niet ga beschrijven.)
Volgens mij komt het water op deze manier veel verder dan met het ballonnetje en zal het mogelijk meer succes hebben bij je verstopping. Ik werd/word er niet misselijk van, maar heb wel daarna een beetje raar/hol gevoel.
Het verhaal van het zout klinkt logisch, als je aan de diaree bent, te lang, dan moet je ook extra zout (en suiker) binnenkrijgen.
Succes, en als je meer vragen hebt, dan hoor ik het wel.
Groeten van Kruik (wat ook een gelegenheidsnick is)

mar

mar

03-12-2010 om 15:45

Dialysekater

Ik denk niet dat je het kunt vergelijken met een dialysekater. Die wordt veroorzaakt doordat de samenstelling van je bloed snel verandert, er sterke bloeddrukschommelingen kunnen optreden of doordat er teveel vocht aan het bloed wordt onttrokken.

Ik vermoed eerder dat het een reactie van het vegetatieve zenuwstelsel is. Ik kan even niet meer zien of je lauw water gebruikt, maar ik kan mij voorstellen dat dat ook nog uitmaakt. Bij een volgend bezoek aan de arts zou ik die misselijkheid gewoon even aankaarten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.