Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Nasha 1st

Nasha 1st

30-12-2009 om 11:16

Diagnose nekhernia

man is net terug van de neuroloog, al een jaar last van nek, fysio gehad, en nu dan MRI en foto's. Daar blijkt dus een fikse nekhernia uit. Moet binnenkort naar de afspraak om door te spreken wat nu, operatie of niet. Iemand hier bekend met nekhernia en operaties of andere methodes? En wat kan een operatie tot gevolg hebben?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Bastet

Bastet

30-12-2009 om 14:46

Ervaring

Mijn man kreeg dezelfde diagnose,maar de neuroloog vond het niet erg genoeg om het risico te nemen van een operatie.Met veel fysio en acupunctuur is hij er inmiddels vanaf,maar het blijft een zwakke plek.
Groetjes,Bastet

Nasha 1st

Nasha 1st

30-12-2009 om 17:08

Hoe

groot was/is de hernia bij je man? (gaat het eigenlijk wel weg?) Heb het zelf niet gezien, maar hij schijnt wel fors te zijn. Tussen de overige wervels is de slijtage ook al ver. Man kreeg meteen schrikbeelden, zijn moeder had Bechterew en liep de laatste jaren heel erg krom....maar de neuroloog zei ook al, dat is totaal iets ander....ja een operatie is natuurlijk ook een risico....

Bastet

Bastet

30-12-2009 om 18:19

Nasha

Dat weet ik niet precies,ik denk ook niet dat hij er 100% vanaf is,zijn nek speelt nog weleens op.Maar dankzij zijn vaste fysio/acupuncturist is het zo prima onder controle.Ik denk dat neuroloog per persoon lijkt in hoeverre een operatie zinvol en/of wenselijk is,en dat afweegt tegen de risico's.Bechterew is iets anders,maar ik kan me voorstellen dat zoiets wel door je hoofd speelt ja!Mijn man heeft ook gewrichtsklachten,maar een oorzaak is daar niet voor gevonden.
Groetjes,bastet

Minet

Minet

30-12-2009 om 21:36

Ervaring

25 jaar geleden heb ik een nekhernia gehad. Na een jaar met vreselijk hoofdpijnen kwam ik terecht bij een chirurg die mij in het voorbijlopen vertelde dat ik een bochel had, ik moest er maar mee zien te leven.
Als je net 20 bent accepteer je dat natuurlijk niet, dus via 2 fysiotherapeuten kwam ik terecht bij een manueel therapeut die mij in een aantal zeer pijnlijke behandelingen afhielp van de nekhernia. Geen operatie dus.

Nasha 1st

Nasha 1st

30-12-2009 om 23:07

Jeetje minet

dat is fijn van zo'n chirurg! Zeker als je net 20 bent....Heb man net al gezegd dat ze echt niet zomaar opereren. Maar goed, ik heb een hypochonder hier Dus die ziet alweer enorme bergen op de weg....

Nasha 1st

Nasha 1st

31-12-2009 om 16:28

Minder nieuws

man heeft vandaag chef ingelicht....het is even afwachten natuurlijk, maar hij zal in het nieuwe jaar ook naar de bedrijfsarts moeten....en het zou zomaar kunnen dat hij dan zijn huidige werk niet meer mag doen....nu weet ik wel, werkgever moet dan wat anders gaan zoeken, maar toch, hij doet dit werk nu eenmaal graag....we zullen moeten afwachten....

mar

mar

31-12-2009 om 21:41

Manueel therapeut

Manueel therapeuten zijn heel terughoudend met behandelen van hernia's in het algemeen. De kans dat je iemand een dwarslaesie bezorgt i.p.v. te helpen is altijd aanwezig.

M.b.t. een nekhernia hangt het ook af van welk niveau het zich bevindt. Meestal zit het wat lager, zeg maar ter hoogte van de knobbel bij de nekovergang. Problemen met plassen e.d. horen niet direct hierbij, dit is meer bij de hernia's in de lage rug-regio. Bij nekhernia's zijn problemen met de armen eerder te verwachten.

Ik weet niet of er tegenwoordig snel gezegd wordt dat je je werk niet meer mag doen. Het zou kunnen zijn dat het werk op dit moment te belastend is, maar later nog wel mogelijk is. Een tijdelijke ziekmelding kan dan en later met bv aangepaste werktijden weer aan de slag. Zo ken ik een fysiotherapeut met een ernstige nekhernia, die nog steeds kan werken, maar tussendoor wel een uurtje plat gaat liggen.

Nasha 1st

Nasha 1st

01-01-2010 om 16:31

Lidwientje

kan gebeuren.

Nou, we gaan eerst maar eens afwachten hoe het gaat lopen, wat ze precies zeggen. Denk dat ze alleen als er echt uitvalsverschijnselen zijn ze gaan opereren en dat is er niet. De klachten zijn op dit moment ook niet zo extreem aanwezig, dus ik vermoed dat er eerst met fysio en pijnbestrijding gewerkt gaat worden. Ze gaan geen risico's nemen als het niet nodig is neem ik aan....

Femke_

Femke_

01-01-2010 om 21:38

Mijn moeder

Is toevallig 3 weken geleden geopereerd aan een nekhernia. Zij kreeg eerst klachten in haar rechterarm, dof gevoel, een beetje slapens. Later raakte zij het gevoel in haar vingers kwijt en dat was voor de neurochirurg de aanleiding om te gaan opereren. Dat is gedaan door een sneetje in haar hals te maken (vanaf de voorkant dus) in een huidplooi. De enige klacht die zij kort na de operatie had was dat ze erg schor was (ze gaan langs het strottehoofd met de stembanden). Ondertussen is ze weer heel behoorlijk hersteld, ze speelt weer piano zonder misslagen en haar stem is ook weer zo goed als normaal.
De normale hersteltijd na zo'n operatie is blijkbaar 6 weken, dan mag je dus niet werken.
Sterkte met het herstel van je man!
Femke

A

A

02-01-2010 om 02:55

Jaar geleden

voor kerst kreeg ik voor het eerst klachten, die gingen weer weg, en kwamen half januari dubbel zo sterkt terug. Pijn achter schouderblad, dood gevoel in mijn vingers en delen van mijn arm. Schrijven, typen en pianospelen gingen niet meer. Eind januari mri, therapy tegen de acute pijn gekregen en in maart viel het besluit om te operen omdat bleek dat het ruggenmerg in de knel zat. De tussenwervelschijf was volledig stuk, de inhoud knelde de armzenuw af en deukte het ruggenmerg flink in. DAt is dus een absolute indicatie om te opereren, omdat je dan op weg bent naar een dwarlaesie. ik had ook rare verscheinselen in een van mijn benen en volede geen pijn en warmte prikkels meer op mijn rug. Dat was best schrikken, want verder voelde ik me prima en gezond.

In mei ben ik geopereerd en nu zijn de twee wervels al bijna vergroeid met elkaar. Ik heb geen pijn. Het gevoel in mijn vingers en armen is grotendeels terug, maar nog niet helemaal. Ik kan weer schrijven, typen gaat beter en pianospelen lukt ook weer aardig. Gelukkig heb ik geen stemklachten gehad na de operatie, alleen de eerste dag misschien. Na ruim een week kon ik weer zingen. Omdat door de zenuwschde mijn triceps van mijn arm niet gebruikt werd, is deze spier aardig zwak geworden, maar ook daar lijkt iets verbetering in te zijn gekomen. Het is nog neit wat het was, misschien komt dat nooit meer helemaal goed, maar ik kan weer zelf schoonmaken, bij voorbeeld (gek hoe blij je daar van kunt worden).

Ik heb twee weken niet gewerkt, heb nog een flinke tijd niet mogen tillen, maar mag nu weer alles. De reden waarom ik niet mocht werken had meer met de pijnmedicatie te maken waarmee je niet mag autorijden. Als er ruimte op het werk is om af en toe languit te liggen of een comfortabele ligstoel (campingstoel) neer te zetten, dan kom je al snel een heel eind. Ik heb geen betaalde ziektedagen, vandaar dat ik vrij snel weer een paar uur per dag aan de gang ging en dat was goed te doen.

Angie

Nasha 1st

Nasha 1st

02-01-2010 om 23:05

Dank

voor jullie info tot nu toe. We hebben hier veel aan. Het werk van man is van dien aard dat hij niet even in een stoel ofzo kan gaan liggen Maar goed, eerst maar even het gesprek met de chirurg afwachten. Schijnt wel een goeie te zijn....

Nasha 1st

Nasha 1st

11-01-2010 om 21:44

Update

vandaag is man bij de neuro-chirurg geweest. Het is best ernstig. Op een schaal van 1 tot 10 is dit een 8....Voorlopig moet zijn werk wel aangepast worden, een heftige beweging met zijn nek kan gevaarlijk zijn. Ze gaan nu nog niet opereren. Omdat man op zich goed functioneert en ook geen pijnstillers slikt, willen ze eerst met een injectie de pijn bestrijden. Dan ontspannen de spieren zich wellicht wat en komt er weer wat ruimte....Uiteindelijk zal er toch geopereerd moeten worden waarschijnlijk....

Elisa Gemani

Elisa Gemani

11-01-2010 om 22:02

Nekhernia

Ik kreeg 6 jaar geleden een acute nekhernia, wervel C6-C7. Omdat ik nog jong ben (was toen 33) kreeg ik een nekkraag, pijnstillers en manuele fysiotherapie. Hielp allemaal niets. Ik kreeg steeds meer pijn en zelfs Tramadol (morfine) hielp niet. Ik raakte uitgeput en ondervoed van de pijn. Mijn linkerarm raakte praktisch verlamd en zelfs toen ik na vijf maanden mijn zoontje (toen 3 jaar) in een pleeggezin moest doen omdat ik niet meer voor hem kon zorgen wilde men mij niet opereren. Ze "wilden het nog even aanzien" terwijl ik in staat was om mezelf van kant te maken. Via het forum van de Ned. Vereniging van Rugpatienten www.nvvr.nl werd ik gewezen op de mogelijkheid van een poliklinische operatie in Duitsland. Na het opsturen van mijn MRI scans kreeg ik een telefoontje dat ik ogenblikkelijk moest komen en meteen geopereerd zou worden dmv een endoscopische operatie. Gelukkig kon ik het geld lenen van mijn ouders. De volgende dag ben ik geopereerd en ik was meteen pijnvrij, ongelofelijk! Het bleek dat ik niet veel langer had moeten wachten want de hernia was behoorlijk groot en de wervel was al gedefragmenteerd. Mijn linkerarm had voorgoed verlamd kunnen blijven. Ik bleek ernstige artrose te hebben in mijn nek en rug. De zenuw heeft zo lang bekneld gezeten dat het nog anderhalf jaar revalidatie heeft gekost voordat ik het gevoel in mijn linkerarm en -vingers terugkreeg. Helaas werden de kosten niet vergoed door de zorgverzekering omdat het toen een nog experimentele behandeling was in Nederland (niet in Duitsland). Nu wordt deze operatie veelvuldig uitgevoerd en vergoed. Ik ben ongelofelijk boos geweest op mijn neuroloog en op mijn huisarts die me met deze ellende zo lang hebben laten doorlopen. Ben ook van huisarts veranderd want ik had absoluut geen vertrouwen meer in haar. Een paar jaar later kreeg ik een acute rughernia maar deze ging gelukkig vanzelf weer over met rust na 8 weken. Mijn advies: uiteraard eerst even de boel aankijken maar loop niet te lang rond want de schade kan onherstelbaar groot zijn. De operatietechnieken zijn sterk verbeterd en men kan nu met een minimaal invasieve methode geopereerd worden. Wees voorzichtig met fysiotherapie en aanverwante therapieen. Ga op zoek naar specialisten op het gebied van nekhernia's en laat je niet met een kluitje in het riet afschepen. Vraag desnoods een second opinion. De nek is een zeer delicaat gebied! Pijnbestrijding is fijn maar neemt de oorzaak niet weg. En kijk eens op de site van de nvvr; daar staat veel info en ervaringen van lotgenoten. Succes!

Nasha 1st

Nasha 1st

11-01-2010 om 22:09

Dank elisa!

Ik ga daar zeker eens kijken. Wat is die operatie waar jij het over hebt. Endioscopisch? Hoe werkt dat?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

11-01-2010 om 22:24

Endoscopisch

Bij die operatie (poliklinisch) wordt onder plaatselijke verdoving een sneetje aan de voorkant van de nek gemaakt waarna de hernia verwijderd wordt. Verder geen toestanden met vastzetten van wervels ofzo. De dag na de operatie kon ik weer terug naar Nederland zonder pijn, nekkraag etc. Ik moest alleen twee maanden aansterken van mijn ondervoeding en uitputting en revalideren om het gevoel weer terug te krijgen in mijn arm. Afhankelijk van de hernia en de plek zijn er natuurlijk vele andere mogelijkheden. Laat je goed informeren. Die site is voor mij mijn redding geweest!

Nasha 1st

Nasha 1st

17-01-2010 om 23:19

Elisa

heb op je link rondgekeken, maar kon de door jouw genoemde dingen niet vinden....tis al weer van even geleden misschien?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-01-2010 om 15:51

Nasha

Ja, ik kreeg mijn nekhernia in 2003. Maar je kan vrij veel informatie vinden als je zoekt op "nekhernia" "operatie" etc.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.