Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Guinevere

Guinevere

22-01-2010 om 21:24

Dikke uitstekende botbult aan voet (een dinges)

Ter voorbereiding op mijn bezoek aan de orthopeed wil ik graag weten of er iemand ervaring heeft met een dikke uitstekende botbult aan de binnen-zijkant van je voet, vlakbij de grote teen. Hoe die afwijking heet weet ik niet (dinges dus).
Mijn doorverwijzend arts zei me dat er waarschijnlijk meerdere behandelopties zijn:
- opereren (bot afschaven en dichtnaaien)
- speciale schoenen laten maken
- euh...nog iets, ben ik vergeten
Heeft er hier iemand ervaring met opereren? Dat is eigenlijk mijn eerste ingeving: weg met die bult, dat kreng zit gigantisch in de weg in mijn schoenen. Kan niet eens mijn Doc Martens pumps meer aan.
Ervaring met de andere behandelopties zijn natuurlijk ook welkom.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Lou

Lou

22-01-2010 om 21:45

Niet behandeld

Hee, ik heb ook zo'n botbult. Het ziet er niet uit. Maar ik pas wel in mijn schoenen en het doet geen pijn, dus ik was eigenlijk niet van plan er iets aan te laten doen. Mag ik vragen waarom je er nu vanaf wil? Ligt het aan de nieuwe schoenen of is de bult zodanig gegroeid (groeit zo'n bult uberhaupt??) dat je helemaal geen schoenen meer aan kan?

Guinevere

Guinevere

22-01-2010 om 22:02

Pijn

Het schuurt als een gek tegen het leer van al mijn schoenen, aan het einde van de dag is het helemaal rood en tintelend. Alleen met mijn sloffen heb ik er geen last van. En...het wordt groter. Misschien houdt het verband met mijn reumatische klachten, dat weet ik niet zeker.

Hallux valgus

Zo heet dat (tenminste, ik denk dat je dat bedoelt. Dat googlet makkelijker
Ik heb er zelf geen ervaring mee (maar omdat familieleden van mij het hebben weet ik hoe het heet).

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-01-2010 om 22:58

Guinevere

Een collega van mij had het ook, en zij is er vorig jaar aan geopereerd. De operatie viel haar behoorlijk tegen, ze heeft veel pijn gehad. Maar ze is er nu wel van af en loopt weer als een kievit.

Puck

Puck

22-01-2010 om 23:03

Guinevere

Hallux valgus komt vaker voor bij RA las ik net toen ik ging googelen dus jouw redenering zou niet zo gek zijn dat het verband houdt met je reumatische klachten.

Lou

Lou

23-01-2010 om 11:11

Guinevere

Bedankt voor je antwoord. Ik schrik er wel van dat zo'n ding kan groeien. Het is toch bót. Ik hoop dat je een goede behandeling vindt. Succes ermee!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-01-2010 om 14:28

Knobbel voet

Het klinkt idd als Hallux Valgus of een Bunion. Als je er echt veel last van hebt is een operatie de enige oplossing maar het is een ingrijpende operatie met langdurig herstel en de nodige risico's. Zie http://www.patientenbelangen.nl/alles_over_orthopedie/enkel-voet en http://www.orthopedie.nl/content/voet/bunion_inl.asp
Ik heb zelf heel moeilijke voeten (brede voorvoet, knobbels, platvoeten) en kan alleen Wolky schoenen dragen; ze hebben modellen die vrij breed vallen bij de voorvoet en je kan er steunzolen in dragen. Ze zijn natuurlijk niet superelegant maar ook niet heel lelijk als echte orthopedische schoenen. Wat je echt niet moet doen is pumps met hak dragen en te nauwe schoenen. Een hak en nauwe schoenen zorgen ervoor dat de voorvoet en de tenen extreem belast worden en kan ook Hallux Valgus/Bunion veroorzaken danwel erger maken. Ikzelf kan sowieso niet op pumps lopen en draag alleen bij heel speciale gelegenheden Wolky pumps met klein hakje. Het is heel jammer, want ik ben dol op elegante schoenen maar mijn voeten zijn me meer waard. Je kan Wolkies hier bekijken: http://www.wolkyshop.com/ Hun service is geweldig en ze hebben me al heel vaak goed advies gegeven omdat ik ze online koop. Ik zou me ook kunnen laten opereren maar doe het niet omdat voet-operaties mij teveel risico op complicaties en restverschijnselen geven. Bijna vier maanden geleden heb ik mijn voet gebroken en het is nog niet genezen; daarnaast kan ik het me niet permitteren om weken lang rust te houden en met krukken te lopen. Bovendien red ik me prima zo met het juiste schoeisel. Informeer je goed en laat je niet zomaar opereren!

evy

evy

23-01-2010 om 15:29

Mijn zus

Mijn zus loopt op dit moment in het gips omdat ze een paar weken geleden een chevron operatie gehad aan haar voet.
Zij heeft die grote knobbel aan allebei haar voeten.
Geen pijn gehad, eerst 2 weken in huis geweest maar nooit alleen maar gezeten gewoon een beetje gehobbeld met loopgips. Daarna nog 6 weken ander loopgips waarmee ze ook fietst. Haar is het heel erg meegevallen en ze gaat zeker ook voor de andere voet. Haar grote teen is ook gebroken en opnieuw gezet want die was scheef gaan staan.
Zij is erg tevreden met het resultaat.
Groet Evy

Guinevere

Guinevere

23-01-2010 om 20:34

Fijn zoveel reacties!

Super, zoveel reacties en ervaringen! Mijn probleem is dat ik te ijdel ben. Ik wil gewoon overal alle schoenen kopen die ik wil. Overigens draag ik meestal bij de voorvoet ruimzittend, plat schoeisel, want ik had al een teenprobleem. Wolky-schoenen met een klein hakje heb ik (ook) al, die zitten inderdaad lekker. Mijn specialist (reuma) suggereerde al dat ik schoenen in breedtematen moest gaan kopen. Lijkt mij niet zo'n goed idee, want ik heb helemaal geen brede voet.
Een operatie vat ik niet te lichtzinnig op hoor. Wel denk ik dat het zou kunnen meevallen omdat mijn teen nog netjes rechtstaat. Dus dan is het alleen een kwestie van schaven hoop ik. Wie weet vergt dat minder hersteltijd? En zou je dan ook gips krijgen? Het bericht dat je met loopgips kunt fietsen (fietsgips?) klinkt wel goed trouwens. Dan kan ik bij eventuele operatie in elk geval op het station komen en gaan werken.
Een bunion dus, dat vind ik wel leuk klinken. Beter dan een dinges.
Elisa, balen dat je nog steeds niet hersteld bent zeg!

Kari1

Kari1

23-01-2010 om 21:12

Verschil

Een hallux valgus en een bunion zijn héél verschillende dingen. Welke van de twee heb je Guinvevere? Een operatie aan een bunion valt vaak wel mee, kan soms poliklinisch. Een operatief herstel van een hallux valgus is heel andere koek, da's een flinke en redelijk ingewikkelde ingreep met veel nasleep.
Kari

Guinevere

Guinevere

23-01-2010 om 21:17

Bunion

Dan hoop ik dat het een bunion is, Kari, want die teen van mij is vooralsnog keurig. Tenminste, die grote teen, over die andere tenen zullen we het maar niet hebben. Die waren deels al verziekt door reuma. Misschien willen ze daar gelijk naar kijken.

100%mama

100%mama

24-01-2010 om 00:50

Een dinges

Tja, ik heb eigenlijk geen idee welke naam mijn bult had destijds, hahaha, in ieder geval.....hij is weg!

Bij mij zijn 2 botjes "gebroken", er is een deel weg gehaald en een stuk weg geschaaft. Daarna heb ik 6 weken gips gehad. De eerste dagen (2 ofzo) heb ik best veel pijn gehad, maar daarna viel het herstel mij reuze mee. Na (ik geloof) 2 weken mocht ik het gips belasten (kreeg toen zo'n flateuze blauwe zool onder het gips) en kon ik redelijk uit de voeten. Werken lijkt mij niet zo'n optie gezien je wel veel rust (ik dan tenminste) moet houden en veel omhoog moet met je voet. Ik ben wel heeeeel erg blij dat ik het heb laten doen, want eindelijk kon ik eens leuke schoenen aan! Succes met je beslissing hoor!

Guinevere

Guinevere

24-01-2010 om 09:58

Been omhoog en werken

Werken met mijn been omhoog lijkt me wel een goede optie. Wij noemen dat de "beleidshouding", haha. Gewoon met de benen op het bureau

hobbel knobbel

hobbel knobbel

24-01-2010 om 12:21

Beide voeten

ik heb aan beide voeten een hallux valgus. Lastig met het kopen van schoenen. Helemaal blij ben ik met de grote keuze aan schoenen, de smalle modellen koop ik bij voorbaat niet, krijg dan last van die knobbels en het ziet er niet uit als je die schoenen draagt en op teenhoogte zit zo'n knobbel.
Toch heb ik wel eens last van mijn schoenen/laarzen. Wat ik dan doe is ze meenmeen naar de betere schoenenzaak, daar hebben ze vaak een knobbeltang. Met die tang maken ze het leer van de schoen/laars op de knobbelplek wat losser zodat de knobbel geen pijn meer doet.
Ook al koop ik mijn schoenen in een andere zaak, kan ik toch bij deze winkel terrecht voor die tang. De eigenaar begrijpt het probleem en is niet zo kleinzielig deze service alleen te geven aan eigen klanten.

Opereren zou ik wel willen, maar ik heb 2 voorbeelden gezien van kennissen die dit hebben laten doen. De een kon haar grote tenen niet optimaal meer bewegen waardoor ze juist daardoor speciaal schoeisel nodig had en nooit meer op hakken kan lopen. De ander heeft veel pijn, nu een jaar na de operatie nog steeds en het is er zeker niet mooier op geworden.
Nee, dan maar liever met knobbels en wat langer op zoek naar schoenen die ik én mooi vind én die lekker zitten.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

24-01-2010 om 16:04

Hobbelknobbel

Dat is nu ook de reden waarom ik mijn voeten niet laat opereren. Mijn orthopeed (en dat is ook de ervaring van vele andere patienten) zegt dat voetoperaties zeer delicaat zijn. Omdat de voeten relatief slecht doorbloed zijn en vaak te snel overbelast worden is het herstel als het wat tegenzit zeer langzaam en de kans op complicaties (wondinfectie etc.) en restverschijnselen (stijfheid, chronische pijn, recidive) is relatief groot. De meeste patienten belasten hun voeten ook weer te snel omdat ze niet de broodnodige rust en tijd nemen en dat is funest voor een voorspoedige genezing. Ik heb bijna vier maanden geleden mijn voet gebroken en ook al ben ik jong en gezond, het is nog niet genezen. Gelukkig kan ik nu weer wel gewoon lopen zonder krukken maar het kan een halfjaar duren voordat ik mijn voet weer optimaal mag belasten en gebruiken (dus voorlopig niet schaatsen Dan maar degelijke, stevige schoenen dragen maar in mijn voeten wordt niet gesneden...

Guinevere

Guinevere

24-01-2010 om 17:08

Ik redeneer andersom

Daarom heb ik juist de neiging om dit gedoe zo vroeg mogelijk te laten behandelen en evt. opereren. NU ben ik nog gezond en fit, als ik er 20 jaar mee blijf doorklooien zal het vast minder gemakkelijk genezen.

Jesse_1

Jesse_1

24-01-2010 om 20:20

Voetoperatie

Mijn moeder (toen 68, ook met RA) heeft afgelopen jaar haar hallux valgus laten weghalen. Het breken van de voetbotjes om die ook recht te zetten was ook een plan, maar toen ze iets anders al gebroken hadden vielen de tenen opeens recht en was het niet nodig. De operatie is haar erg meegevallen, ze was goed voorbereid (huis erop ingericht, geoefend met naar de wc gaan in rolstoel etc) en heeft zich goed aan de voorschriften gehouden. Ze is erg blij dat ze het heeft laten doen. Helaas kan ze nog niet 'zomaar' schoenen kopen, maar speciaal aangepaste schoenen hoeft ze niet meer.
Misschien kun ook je de reumalijn bellen voor informatie? Daar zitten mede ervaringsdeskundigen (o.a. mijn moeder, maar een collega van haar ook).
Voetoperaties in het algemeen: daar hoor ik af en toe vreselijke dingen over, ook bij jongere mensen! (wonden die blijven ontsteken en bot dat niet goed aangroeit en zo).
Succes, Jesse

Maxime.M

Maxime.M

25-01-2010 om 16:24

Paris hilton en victoria beckham

Hoi,

Toevallig lees ik net vandaag dat beide bovenstaande celibrities er ook last van hebben (door het dragen van hele hoge hakken neem ik aan)

Paris Hilton: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-547917/Ouch-Paris-Hilton-reveals-icky-bunion-terrifying-size-11s.html

Victoria Beckham: http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1231270/Bunions-Beckham-Years-killer-heels-left-Victoria-agony--need-urgent-op.html?ITO=1490&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dailymail%2Ftvshowbiz+%28TV+%26+Showbiz+%7C+Mail+Online%29

en http://www.telegraaf.nl/prive/5871913/__Victoria_Beckham_op_platte_schoenen___.html?p=10,1

Volgens mij laat Beckham zich daar binnenkort aan opereren, jaja het is wereld nieuws.

Maxime

Guinevere

Guinevere

25-01-2010 om 19:59

Paris hilton en victoria beckham en guinevere dus

Soooooooooooooooo! Ik ben dus helemaal hip! Dan mag ik me wel snel bij de orthopeed melden, voordat heel beroemd en minder beroemd Nederland zich daar ook gaat melden.
Overigens ga ik meestal al platgehakt door het leven, alleen voor feestjes en andere frivole buien ga ik me wel eens te buiten. En die ballerina's van Victoria geven nu bij mij zelfs ook al problemen.

Niet opereren

tenzij je zoveel pijnklachten krijgt dat je niet anders kan. Ik ben pedicure en ben al zoveel mensen tegengekomen die zich hebben laten opereren, een hele lange tijd nodig hebben gehad (en genomen) om het goed te laten herstellen, weinig klachten gehad en een aantal jaren later... opnieuw een hallux valgus. Het blijkt dat het vaak gewoon weer terugkomt dus.
Wat je kan doen is een soort spalk laten aanmeten en deze 's nachts dragen. Dit voorkomt in elk geval verder groeien en soms verdwijnt de bobbel.

Guinevere

Guinevere

26-01-2010 om 16:28

Tocada

Bedankt voor je verhaal. Zo'n spalk is een goed idee, daar zal ik naar informeren bij de ortho. En informeren wat de terugkeerkans is, bij operatief ingrijpen.

maan.

maan.

26-01-2010 om 18:29

Liever niet opereren

Man heeft het ook, advies wat hij kreeg was alleen opereren indien echt te heftig wordt. Is absoluut geen wenselijke operatie.

Heeft steunzolen gekregen om stand van zijn voeten (loopt verkeerd) te beinvloeden, zal de klachten niet oplossen zal wel zijn lopen corrigeren en misschien heel misschien de ontwikkeling iets kunnen afremmen. Ooit zal er misschien toch het mes in moeten en er is nu al verteld dat hoe dan ook het toch weer terug komt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-01-2010 om 20:14

Niet opereren

Ik was vandaag bij mijn orthopeed vanwege mijn gebroken voet en heb nog even gevraagd over het behandelen van Hallux Valgus en Bunion. Ook zijn advies is alleen opereren als je er continu last van hebt, zelfs met goed zittende schoenen. De knobbels komen vaak terug (recidive) en de kans op restverschijnselen is groot. RA is ook een contra-indicatie voor opereren. Voet-operaties zijn altijd delicaat en je moet echt in staat zijn om minstens een paar weken je voeten absoluut niet te belasten. En ook na zo'n operatie is het advies om geen schoenen met hakken te dragen maar schoenen met veel ruimte voor de voorvoet. Het kan natuurlijk geen kwaad om zeg twee keer per jaar een pump te dragen met een bescheiden hakje maar niet regelmatig. Hij zegt dat vrouwen gewoonweg niet weten wat ze hun voeten aandoen met al die hakken en nauwe pumps; die veroorzaken zoveel misvormde voeten, tenen en rugklachten... Mijn breuk is nog niet genezen en dat zegt al genoeg over het relatief trage genezingsproces van voetbeenderen. Ik heb geen artritis of osteoporose. Hij gaat me dus ook niet opereren; ik moet het gewoon de tijd geven, voorzichtig belasten en stevige schoenen (zoals bergschoenen) dragen. Tja, het is niet anders. Ik ben allang blij dat ik weer wat mobiel ben...

Guinevere

Guinevere

26-01-2010 om 21:54

Duidelijker kan niet

Nou, dat is dan wel heel duidelijk voor mij, Elisa. Afblijven dus. Fijn dat je het hebt nagevraagd, dan weet ik alvast waar ik aan toe ben!
Voor jou: sterkte (en ook geen pumps dus)!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-01-2010 om 22:41

Guinevere

Uiteindelijk is het jouw beslissing natuurlijk en als je er echt last van hebt, zelfs met goede schoenen, zou je een operatie wel kunnen overwegen. Maar leg het voor aan jouw orthopeed en kijk wat hij zegt. En in ieder geval weet je nu dat het niet een kwestie is van simpelweg bobbel weghalen, even herstellen en dan weer vrolijk verder gaan Het blijft vervelend natuurlijk; over twee maanden heb ik een gala-feest en ik zit toch weer likkebaardend voor etalages te kijken naar prachtige, elegante hooggehakte schoentjes... Die ik toch niet aankan (laat staan er op lopen) maar goed, dromen mag een mens altijd

Schoenen...

"Hij zegt dat vrouwen gewoonweg niet weten wat ze hun voeten aandoen met al die hakken en nauwe pumps; die veroorzaken zoveel misvormde voeten, tenen en rugklachten"
Uhm, mijn man heeft ook een hallux valgus, en hij draagt geen pumps en strakke schoenen. Aanleg werkt blijkbaar ook mee. De orthopeed raadde een operatie bij hem af.
De bult aan je voet is trouwens vaak geen 'extra' bult , maar je botje wat schuin naar buiten is gaan staan en daardoor uitsteekt..

Elisa Gemani

Elisa Gemani

27-01-2010 om 15:03

Vrouwen

Tuurlijk is het ook een kwestie van aanleg en kunnen ook mannen Hallux Valgus etc. krijgen maar het ging er even over dat orthopeden vooral veel vrouwen zien met klachten gerelateerd aan verkeerd schoeisel

Al jaren

een flinke hallux valgus rechts (en een kleinere links) en als er iemand is die bijna nooit op pumps liep/loopt...!

Ik werkte voorheen op orthopedie en de orthopeed raadde toen ook al niet aan te opereren vanwege het feit dat het vaak terugkomt.

Er zijn ook een soort kussentjes die je onder de voorvoet kunt dragen, die drukt dan het deel onder de tweede/derde teen wat omhoog waardoor de grote teen wat meer in de goede stand staat (maar al googlend vind ik van alles, behalve die...)

Verder ook allerlei gel kussentjes en teenspreiders en spalkjes zie google..

Schoenen

Ik bedoelde eigenlijk dat het helemaal niet door je schoenen hoeft te komen, misschien hadden die vrouwen het toch wel gekregen ook al hadden ze helemaal nooit phoge hakken gedragen. Mijn vriendin, een hele stoere met teva's heeft het helaas ook. Hoef je toch weer een schuldgevoel minder te hebben!. Het schijnt ook met de breedte van je voet te maken te hebben.

Guinevere

Guinevere

27-01-2010 om 22:05

Schoenen

Bij mij komt het iig niet door mijn schoenen. Ik draag zelden hakken en puntneuzen...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.