Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Dochter (8) al jááren buikpijn

We hebben een dochter van 8 jaar en ze heeft al jarenlang buikpijn. Regelmaitg bezoeken we de huisarts, maar die schuift het af op "psychisch".
Wel heeft ze Importal gekregen, omdat ze ook moeite heeft met de stoelgang. Dit werkt wisselend. De ene keer normaal, dan weer keihard, dan weer diarree. Geen pijl op te trekken. Ze drinkt prima en zelfs extra veel.
We hebben ook al dingen in het alternatieve circuit geprobeerd: homeopathie, osteopathie, kinderpsycholoog, suker - en koemelkvrij dieet. Maar helaas, niets werkt.
In de familie zitten ook wel darmproblemen (een oom met Ziekte van Crohn, een nichtje met een letterlijke kronkel in haar darmen)
Maandag staat er weer een afspraak gepland bij de huisarts, hoewel die de klachten dus niet serieus neemt.
Wie heeft er tips, suggesties? Wat zou dit nou toch kunnen zijn?
groetjes, Sonja

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

17-10-2009 om 14:44

Laat je eens verwijzen

naar een (kinder)gastro-enteroloog. Misschien vindt die wat, of heeft wat meer adviezen.

auw

auw

17-10-2009 om 15:06

Tip

Hoi

Mijn zoon heeft ook chronische buikpijn gehad. Hij is via de kinder gastro-enteroloog doorverwezen naar het onderstaande onderzoek.

http://www.amc.nl/?sid=1617
Hij is echt ontzettend goed geholpen. En, wat we niet konden geloven, zijn buikpijn is over!

Loop hier alsjeblieft niet mee door. Het is een ontzettend lastige kwaal die het leven van een kind enorm kan vergallen. Er zijn echt heel veel kinderen met chronische buikpijn. Wij werden op een gegeven moment super verdietig door al het onbegrip en de meewarige blikken van alle mensen om je heen. 'Het zal wel psychisch zijn', zegt men onwetend. Maar je hoort tussen de regels door: 'Hij stelt zich aan'. Dat is zo oneerlijk. Hij had echt heel veel pijn, maandenlang.
Bij de gastro-enteroloog vonden we eindelijk begrip en werden de klachten eindelijk serieus genomen.

ayla

ayla

17-10-2009 om 15:33

Doorverwijzen

mijn oudste heetf ook jaren chronische buikpijn gehad, ik heb zo vaak met haar bij de ha gezeten die het afwees als aanstel, spanning of peuterdiarree. Ook had zij al jaren obstipatie. Een jaar geleden zijn we eindelijk doorgestuurd naar een kinderarts die ons weer doorverwezen heeft naar een kinder gastro- enteroloog. Daar zijn ze na wat testen er achtergekomen dat dochter coeliakie heeft. Ze past niet in het klassieke plaatje, haar voornaamste klacht was buikpijn en obstipatie. Daarnaast heeft ze ook nog lactose-intolerantie. Nu met dieet gaat het een stuk beer met haar en is de buikpijn ver verdwenen.

laat je dus zeker doorverwijzen en laat je kind testen op voedselintoleranties. met een simpele bloedtest kun je al veel te weten komen.

auw

auw

17-10-2009 om 17:25

Nog een ding

Uit je eerste posting lees ik dat je huisarts de klachten niet zo serieus lijkt te nemen. Dat deed die van ons gelukkig wel. Het lijkt mij heel belangrijk dat jezelf, voor je naar de huisarts toe gaat, formuleert wat nu precies de gevolgen van de buikpijn zijn voor je dochter.
Onze zoon had bijvoorbeeld een erg groot schoolverzuim. Dat was dus al een goede reden voor doorverwijzen. Maar ook zijn verlies aan levenslust, niet meer kunnen sporten, slaapproblemen en gebrek aan eetlust, waren belangrijke factoren. Dus niet alleen maar over de buikpijn praten, maar vooral over de gevolgen ervan en het niet acceptabel zijn van deze gevolgen. 'Zo kan het niet langer.'
En dan duurde het bij ons nog zo'n maand of drie voor de kinder gastro-enteroloog tijd had.

Gluten?

Heb je al eens aan een gluten intolerantie gedacht? Coeliakie dus.
Dochtertje van mijn vriendin klaagt ook altijden over buikpijn en nu is er een gluten intolerantie bij haar geconstareerd.
Wellicht kan je je HA vragen of dat uitgesloten kan worden.

succes
Inget

Jacoline29

Jacoline29

18-10-2009 om 10:02

Tip

Want jouw verhaal betreft de huisarts die het niet serieus neemt,zo'n huisarts heb ik ook.lactulose gekregen,na 2 dagen er mee gestopt,zoonlief had ook regelmatig koorts erbij,geen blinde darm,obstipatie zei de ha.
Ik had het geluk dat ik al bij een KA zat,die gebeld,omdat zoonlief bij hem is ivbm niet ingedaalde teelbal,gezegd wat er loos was en er werd zonder medeweten van HA gelijk een afspraak gepland.Diverse onderzoeken gehad,kwam obstipatie uit,Forlax gekregen,echter waren we niet van de problemen af en 3/4 jaar later dezelfde onderzoeken gehad,daaruit bleek dat hij een verstop parasiet had die de boel irriteerde.AB kuur gehad,Forlax gehouden en op een lactosevrij dieet gezet,nu heeft hij soms nog last,maar de ontstekingsreactie die hij er steeds bij had is weg.

Neem iemand mee morgen,dat heeft bij mij al voor meerdere doorverwijzingen gezorgd.

sterkte met dochter.

sonj@

sonj@

18-10-2009 om 16:51 Topicstarter

Wat een reacties!!.

dank jullie wel. Ik ga morgen bij de huisarts echt aandringen op een verwijzing naar de kinderarts. Ik heb een afspraak bij de "huisarts in opleiding" en al goede verhalen over hem gehoord!
De tip van opnoemen wat het gevolg is van de buikpijn (inderdaad slecht slapen, vroeg wakker, weinig spelen) ga ik ook doen.
Wordt vervolgd, ik houd jullie op de hoogte.
groetjes, Sonja

Haak in met ook een vraagje aan ervaren ouders

Ik lift even mee op dit draadje wat ik met interesse heb gelezen. Ook onze vijfjarige zoon kamp met buikpijn, heeft snel obstipatie, krijgt ook forlax. Soms zie ik aan hem als hij buikpijn heeft, hij verkrampt dan, het lijkt dan uit het niets te komen. Soms lijkt hij het te gebruiken, zegt het als hij in bed ligt, als hij zich verveeld of iets moet. Tijdens de zomervakantie heb ik hem er weinig tot niet over gehoord maar zodra school begon en het ritme er weer in zat, begon het weer.
Mijn vraag aan jullie ouders met ervaring is hoe frequent was de buikpijn bij jullie kinderen? Was het echt elke dag, de hele dag, of met vlagen, soms dagen niet? Bij een bepaalde intolerantie, zat er dan een regelmaat in van wanneer de klachten optraden (bijvoorbeel een half uur na het eten?)? Ik hoop dat jullie mij daar iets meer over willen en kunnen vertellen. (en ik hoop dat sonj@ het niet vervelend vindt dat ik mijn vragen drop in haar draadje!)

Dilap

sonj@

sonj@

18-10-2009 om 21:58 Topicstarter

Dilap

Nee hoor, ik vind het niet erg dat je jouw vragen in "mijn" draadje stelt. Hopelijk krijg je ook goede antwoorden!
Ik wil even reageren op je "Soms lijkt hij het te gebruiken, zegt het als hij in bed ligt, als hij zich verveeld of iets moet. Tijdens de zomervakantie heb ik hem er weinig tot niet over gehoord maar zodra school begon en het ritme er weer in zat, begon het weer."
Dat herken ik ook bij mijn dochter. De hele dag geen last en dan 's avonds met naar bed gaan buikpijn (niet altijd hoor, maar soms). Tja, dan vind ik het ook moeilijk of het dan serieus is of niet. Maar goed, als ze dan weer dagen achter elkaar en direct als ze 's morgens uit bed komt, krom loopt van de buikpijn, voel ik me haast schuldig dat ik haar 's avonds niet geloofd heb.
Jij ook sterkte met je zoontje !

groetjes, Sonja

auw

auw

18-10-2009 om 22:04

Frequentie

Hier heeft zoon maandenlang iedere dag erge last van buikpijn gehad. Maar van de onderzoekers begreep ik dat dit enorm per kind kan verschillen.
Bij onze zoon zijn overigens geen allergieen of parasieten gevonden. Aanvankelijk had hij obstipatie, maar door folax werd dat verholpen. Toen we met de forlax stopten werden de klachten iets minder, maar toch bleef de buikpijn hevig.
Ons gevoel is dat hij door de obstipatie (en de forlax?) een negatieve spiraal van pijnprikkels uit zijn darmen heeft ontwikkeld. Hij hield de pijn zelf in stand doordat hij verkrampte en zeer gefrustreerd en depressief raakte. Wat op zich natuurlijk wel weer begrijpelijk was.
Hij is altijd nogal gevoelig geweest voor prikkels. Zo'n kind dat boos word als zijn sokken verkeerd zitten, die absoluut geen blousjes wil dragen en waarvan de moeder alle merkjes uit de kleding knipt.

Annet

Annet

18-10-2009 om 22:22

Bij neefje was het met vlagen

Er waren perioden dat er niets te merken was en er waren perioden met veel buikklachten en obstipatie en slecht humeur.
Neefje bleek inderdaad coeliakie te hebben. Er werd pas getest op coeliakie toen zijn groei achterbleef. Toen was hij ruim vier jar.
Apart detail: vader bleek het ook te hebben. Daar had hij geen idee van!

ayla

ayla

19-10-2009 om 07:57

Hier

dochtr heeft hier minstens een jaar idere dag buikpijn gehad, 's morgens bij het opstaan, meteen warme kruik op de buik, dan ging het weer beter en 's avonds bij het bar bed gaan weer buikpijn. De ha kon niets vinden dus schreef het af als aandacht trekken, geen aandacht aan schenken was zijn advies dan gaat het vanzelf over. Mijn gevoel zei gewoon dat het niet klopte. En waarom dan opeen die obstipatie, terwijl ze daarvoor juist aanvallen van diarree had. Ik heb echt enorm moeten zeuren zowel bij de ha als bij de ka om haar te laten testen.

Bij haar merkte je ook dat ze een slecht humeur had, erg moe was en om alles moest huilen.

even daarnaast, mocht er niets gevonden worden onderschat niet het effect van obstipatie. Bij ayladoc hter is de coeliakie nu ustig maar gaat het met de obstipatie nog niet goed, 3 keer per dag microgolum moet de boel op gang houden, ze heeft al diverse klysma 's gehad omdat alles verstopt zat. Als ze verstopt zit is ze vreselijk chagrijnig, heeft ze wallen onder haar ogen, kan ze allleen maar huilen en is ze ontzettend moe. Zo'n effect kan obstipatie hebben

Jacoline29

Jacoline29

19-10-2009 om 10:42

Wisselend

Dan buikpijn,duur 1/2 uurtje,daarna 2 weken niks,toen ineens 3 dagen met hoge koorts,1week goed,dan weer mis.Heel wisselend dus.
Bij zoonlief zijn ze er achter dat het betreft een ophoping gaat,zijn lichaam kan de lactose niet snel genoeg verwerken,waardoor er een ophoping ontstaat van die lactose.De ene keer is dat na 2 dagen,de andere keer na 3 weken.
De dieetiste zei ook dat hij na het eten na 1 uur geloof ik een reactie kon krijgen,later dan kwam het niet door lactose.

sonj@

sonj@

19-10-2009 om 21:23 Topicstarter

Bij huisarts geweest

De arts in opleiding had net een jaar werkervaring achter de rug bij de kinderarts. Hij zei dat een kinderarts weinig doet als er geen groeiachterstand is.
Hij neemt het echter wel serieus en gaat onderzoek doen. Hij vindt het ook raar dat ze Importal heeft als laxeermiddel en geen Forlax. Als het toch obstipatie is dan wil hij haar beter gaan instellen op Forlax.
Er zijn vanavond foto's van haar buik gemaakt en morgen moet ze bloed laten prikken : Hb, BSE (ontstekingen), Coeliakie, allergieën, parasieten.
Over 1 tot 2 weken moeten we weer terugkomen op het spreekuur en gaat hij verder kijken en behandelen.
Ik hoop toch echt dat er nu eindelijk wat gaat veranderen / verbeteren
Groetjes, Sonja

ayla

ayla

20-10-2009 om 08:37

Sonja

Groeiachterstand is een achterhaald feit, ayladochter is groot voor haar leeftijd, qua gewicht boven het gemiddelde en heeft toch echt wel coeliakie en lactose intolerantie. Alleen buikpijn of alleen obstipatie kan al een signaal zijn. Er zijn zelfs mensen die alleen bloedarmoede als kenmerk hebben. Laat je dus niet zo maar afschepen, buikpijn is echt een heel vervelend iets.

Ontlasting op parasieten onderzoeken is trouwens ook wel een aanrader, er zijn parasieten die flinke buikpijn kunnen veroorzaken.

trouwens, forlax werkte hier dus totaal niet, dochter reageert beter op de movicolon, 3 keer 15 mg per dag

ayla

ayla

20-10-2009 om 08:42

Oh ja

Oh ja en nog, obstipatie is vaak een gevolg van iets maar staat ook vaak los. Ayladochter is nu al een half jaar op dieet maar de obstipatie verbetert niet, het dus of een losstaand probleem of haar darmen hebben langer nodig om te herstellen. In het meest positieve scenario moet ze zeker nog een jaar laxeermiddelen krijgen en als we pech hebben meerdere jaren. Obstipatie is een vicieuze cirkel, een kind houdt ontlasting op, ontlasting wordt, hard, poepen gaat nog meer pijn doen, darmen passen zich aan, geven minder snel poepsignaal af, er hoopt zich meer poep op in de darmen en dan heb je een probleem. Daarom moeten kinderen met chronische obstipatie vaak langere tijd laxeermiddelen nemen.

Bedankt!

Bedankt voor de reacties! Binnenkort moeten we weer naar de kinderearts, dan zullen we het er wel weer over hebben.
Sonj@, fijn dat er nu goed gekeken wordt en je serieus genomen wordt!

Dilap

auw

auw

20-10-2009 om 12:30

Groeiachterstand

Bij onze zoon hebben zowel de huisarts, de kinderarts en de kindergastro-enteroloog niets over groeiachterstand gezegd. Hij is wel gemeten, maar daar is nauwelijks aandacht aangeschonken.
Zoon is iets groter dan gemiddeld. Toen hij zoveel pijn had, groeide hij nogwel in lengte, maar zijn gewicht bleef gelijk. Nu hij beter is, is hij opeens drie kilo zwaarder geworden. (dat kan hij wel hebben, hij is mager). Ook glanst zijn haar weer, heeft hij weer kleur op zijn wangen en kan hij zijn vriendje er weer uitlopen op het schoolplein!
Ik zou de onderzoeken van de huisarts afwachten. De kans is groot dat daar niets uit komt. Als ik het me goed herinner, wordt er bij tweederde van de kinderen met buikpijn nooit een oorzaak gevonden.
Laat je dan toch doorverwijzen. Als er geen oorzaak gevonden wordt, wil dat niet zeggen dat er niets aan gedaan kan worden.

sonj@

sonj@

20-10-2009 om 21:26 Topicstarter

Huisarts

De huisarts zei al dat er misschien niets uitkomt, wat jullie ook schrijven.
Ik ben blij dat er nu eindelijk eens serieus naar de problemen wordt gekeken. Vanmorgen bloed laten prikken, gisteravond zijn de foto's gemaakt en nu dus even een week afwachten. Laxeermiddelen slikt ze onderhand ook al heel lang en da's toch eigenlijk niet normaal om op deze leeftijd al afhankelijk te zijn van laxeermiddelen. Wat moet, dat moet, maar als het vervolgens ook nog eens nauwelijks werkt.
Morgen gaan we voor een paar dagen naar Kalkar. Ik hoop dat zij en wij er wat afleding aan hebben, maar ga er wel vanuit!
Bedankt voor jullie reacties, meedenken en ervaringen! En tot over een paar dagen.
groetjes, Sonja

Meik

Meik

22-10-2009 om 13:08

Amc

Ik herinner me een artikel hier op OO over een kinderarts in het AMC die kinderen met buikpijn 'zonder oorzaak' behandelt met hypnose, met groot succes (en dus lange wachtlijst). Zoek het eens op, misschien is het iets voor jullie.

M.

Meik

Meik

22-10-2009 om 13:13

Url gevonden

Kijk, hier: http://www.ouders.nl/mgez2006-hypnose.htm

Misschien toch een idee om eens vaker op de rest van deze site te zoeken (kan ook met google. Dan tik je eerst in

site:www.ouders.nl
gevolgd door de zoekterm. Dan zoek je alleen op Ouders Online.

M.

ilsepilse

ilsepilse

26-10-2009 om 21:28

Hilversum

mijn vriendin haar zoon bleek ook jaren buikpijn te hebben, ook altijd afgewimpeld door de huisarts.
later is ze in hIlversum terrecht gekomen bij een darm specialist voor kinderen, bleek die arme jongen 1 kg aan ontlasting in zijn darmen te hebben, keihard ...

sonj@

sonj@

27-10-2009 om 13:47 Topicstarter

Ach jee ...

1 kg. ontlasting in zijn darmen, wat zielig.
Volgende week is de uitslag van het bloed en de foto bij de huisarts, we moeten dus nog even geduld hebben.
Helaas is afgelopen week haar vinger tussen 2 bowlingballen terecht gekomen, waardoor die vinger nu zwaar gekneusd is en enorm pijn doet. Het enige voordeel is dat deze pijn de buikpijn overstemt momenteel :-s

Mn dochter

heeft dat ook allemaal zo'n beetje gehad.
de kinderarts heeft haar toen op een vezelrijk dieet gezet,in combinatie met iedere dag een flesje Yakult,en sinds ik dat ben gaan doen,zijn alle klachten gelukkig verdwenen,ook die van de verstoppingen

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.