Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tessss

Tessss

17-12-2012 om 13:37

Dochter heeft groeistoornis

Wij hebben te horen gekregen dat onze dochter (13 jaar) een groeistoornis heeft; de ziekte van Scheuermann. Dit is een groeistoornis in de wervelkolom; de wervels zijn aan de voorkant dunner dan aan de achterkant. En daardoor is haar rug dus krom. In haar geval zit het vooral in de onderrug. Gelukkig heeft ze er verder tot nu toe geen last van.
Vorige week zijn we bij de orthopeed geweest. Die heeft aanbevolen om Mensendieck te gaan doen om de houding te verbeteren. Vroeger gingen kinderen zoals zij in het gips of een brace, maar volgens hem is nooit echt bewezen dat dat zin heeft, dus dat doen ze niet meer.

Ik ben op zoek naar lotgenoten/ervaringsdeskundigen zodat ik uit de eerste hand kan horen wat ons zo ongeveer te wachten staat in de toekomst.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Heb ik ook( ben nu 42)

Bij mij zit de kromming wel wat hoger, onder de BH band zeg maar. mensendieck/fysio gehad, jarenlang 3 x p week( ik was jonger toen ze t zagen,ongeveer 11 ) Ik heb ook zo'n brace-corrector gedragen maar dat was zo'n crime dat ik dat ding na 1,5-2 jaar uitdeed en onder in de kast stopte als mams de kamer uit was Je kon nml dan niet bukken of zo, alleen helemaal door je hurken iets van de grond rapen etc. Was erg vervelend. Naderhand bleek de stand in die tijd ook niet veel veranderd,tussen wel of niet dragen, dus echt nut had t ook niet gehad.
Wat ook goed helpt is zwemmen, en dan voor al rugcrawl.
Zorgen dat ze dr buikspieren goed traint zodat die de rug kunnen steunen.
Fysio vond ik fijner als mensendieck, die steeds alleen maar,: lopen met je bekken gekanteld: ja dat kan ik dus niet, dan loop ik net alsof ik heel erg moet poepen

Verder heb ik er weinig last van behalve als ik bv veel getild heb of zo en niet op tiltechniek gelet heb, dan voel ik die wervels wel.Rekken is dan erg prettig.
Aan tafel zit ik vaak met mijn armen op tafel omdat ik dan makkelijker mijn rug kan corrigeren zonder dat t vervelend voelt.
Ik kan bv niet los op de grond zitten zonder ruggesteun,( kleermakers zit bv of met de benen vooruit. Das erg zwaar en voorkom ik dan ook door steun te zoeken of mn benen naast me te draaien en op mn hand te leunen.

Tessss

Tessss

18-12-2012 om 11:54

Lilian1

Bedankt voor je reactie. Ik ben blij te horen dat de brace bij jou inderdaad niet echt gewerkt heeft. Vervelend voor jou! Maar ik had op internet gelezen dat dat een mogelijke behandeling was, en was toch een beetje verbaasd dat dat zo snel terzijde werd geschoven met; dat werkt niet. Jouw verhaal bevestigd dat. Ik weet hoe onhandig die dingen zijn. Mijn vader heeft een paar jaar geleden z'n rug gebroken en moest toen ook een tijd in zo'n ding. Hij kon niet eens z'n eigen billen afvegen!

M'n dochter zit toevallig op zwemmen, dus dat is mooi meegenomen. We zullen dan ook zeker stimuleren dat ze dat blijft doen (puber, dus twijfelt of het wel stoer is, wil misschien iets anders wat haar vriendinnen ook doen).

Mijn dochter is doorgestuurd naar Mensendieck. Dat gaan we in ieder geval proberen. Maar wat doen ze bij jouw bij fysio wat je goed bevalt tov Mensendieck?

Leuk te lezen dat jij veel met je armen op tafel zit; dat doet mijn dochter ook! Had me nog niet gerealiseerd dat dat hier ook mee te maken heeft. Tot voor kort zeiden we ook altijd; rechtop! Nu weten we dat ze dat helemaal niet kan...

Dat probleem met los op de grond zitten heb ik trouwens ook (en geen Scheuermann voor zover ik weet..). Kleermakerszit gaat nog wel even, maar met de benen vooruit helemaal niet. Mij hebben ze verteld dat dat komt omdat ik korte hamstrings heb. Ik zal eens aan m'n docher vragen of zij er ook problemen mee heeft. Weet ik eigenlijk niet.

Nogmaals bedankt voor je reactie, dat helpt ons weer een stapje verder!

Mensendieck

was toendertijd voornamelijk erop hameren dat ik RECHT meost lopen, tja..dat ging dus niet zonder dat het onnatuurlijk loopt. Hoe het nu gaat weet ik niet. De fysio kraakte bij mij steeds de wervels los en dat was prettig omdat ze wat in elkaar zaten zeg maar. Nu kan ik het voortaan en heel eind zelf ik sla mn handen in elkaar, en trek met mn onderarmen op mn heupen mn handen naar mn buik,maak mn rug zo recht mogelijk en trek mn schouders naar achter..krakkrakkrak.
Nu zit de kromming bij je dochter vooral onderin, en bij mij hoger, ik heb vnml last van de bovenste kromming. Dus voor haar kunnen heel andere oefeningen opgesteld worden. Ik moest bv rugcrawl en schoolslag doen, de ene voor de kromming de andere voor de schouders.
Ann het eind van de dag doet mn rug wel vaak zeer(stijf/spieren) maar dat is wel gewenning hoor.

Trouwens: het is zoo vervelend om steeds te horen dat je rechtop moet staan, hopenlijk doe je dat nu niet meer

Tessss

Tessss

18-12-2012 om 23:13

Ik weet het!

Ik weet hoe vervelend het is om steeds te horen dat je rechtop moet staan, dat doen we echt niet meer. Mijn oma zei dat vroeger ook altijd tegen mij, en dan ging ze met haar duim langs mijn ruggegraat omlaag. Nou, dan schoot je wel rechtop! Maar met mijn rug was niets aan de hand (bij mij was dat dus gewoon de bekende puberhouding). Daarom zijn we ook pas zo laat naar de huisarts gestapt, want ik weet hoe vervelend dat is! En ik dacht; ze groeit er wel overheen (is bij mij ook gebeurd). Tot er twee dingen samen kwamen. Ten eerst zag ik haar naast haar tante lopen, die echt krom is (ik denk Scheuermann, maar dat is nooit gediagnosticeerd), en zag dat mijn dochter eigenlijk dezelfde houding heeft alleen minder extreem. En een week later zag ik haar bukken om de kat te aaien; haar ruggetje zo krom als een omgekeerde U. En toen dacht ik; hier groeit ze dus niet overheen.

Vanmiddag heb ik een afspraak gemaakt met een oefentherapeut Cecar/Mensendieck. Donderdag mogen we al komen. Ik ben heel benieuwd.

Rafelkap

Rafelkap

19-12-2012 om 05:55

Schoolarts?

Wat raar dat de schoolarts nooit iets heeft gezien? Die zijn toch voor dit soort signaleringen?
Goed dat je het hebt laten nakijken!

Tessss

Tessss

19-12-2012 om 09:53

Klopt

Niemand heeft ooit iets opgemerkt. Terwijl ik zelf eigenlijk al twijfels heb vanaf ze voor het eerst ging zitten. Ik weet nog dat mijn oma zei; die baby'tjes zitten altijd zo mooi rechtop. En dat ik dacht; nou die van mij anders niet. Dus eigenlijk neem ik het mezelf nu wel kwalijk dat ik niet veel eerder naar mijn gevoel heb geluisterd. Hoewel ik niet zou weten wat er dan aan gedaan had kunnen worden behalve eerder met houdingsoefeningen beginnen.. Maar alle deskundigen hebben nooit iets opgemerkt. Tot aan de huisarts toe waar ik uiteindelijk met haar naar toe ging. Die zei ook; volgens mij is er niets aan de hand. Maar als je het wil kunnen we wel foto's laten maken. En toen bleek het onderbuikgevoel dat ik al ruim 12 jaar had dus toch te kloppen.

Mijn dochter is lang, dun, heeft soepele gewrichten en is verlegen. En vooral dat laatste maakt dat ze ook zonder deze groeistoornis nogal in elkaar kruipt tov 'vreemden'. Dus dat verklaart denk ik dat het niemand is opgevallen dat ze gewoon echt niet rechtop kán.

Rafelkap

Rafelkap

19-12-2012 om 17:21

Tessss

Heel vervelend dat zulke onderbuikgevoelens niet serieus worden genomen. Zelf ook die ervaring.
Maar beter laat dan nooit, ze is pas 13 en er een stuk eerder bij dan haar tante. Hopelijk zullen die oefeningen uiteindelijk haar zelfvertrouwen ook goed doen!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.