Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Doorslikken pil i.v.m. migraine - ervaring? + vraag

Ik heb last van migraine, vrijwel altijd rondom mijn menstruatie. Heb verschillende soorten medicatie uitgeprobeerd (sumatriptan, ascal hoge dosering, gewone pijnstillers in combinatie met elkaar), en dit hielp allemaal niet, althans niet op de ergste dagen. Heb net de ha weer gebeld en de assistente adviseert me nu mijn pil (microgynon) te gaan doorslikken. Volgens haar kan het absoluut geen kwaad. Als ik google, vind ik oha ook dat het geen kwaad kan, maar hier (ziekenhuis.nl) vind ik het volgende: "Doorslikken van de pil verhindert dit afstoten en slijmvlies blijft continue in opbouwfase. Te lang doorslikken kan leidden tot ongecontroleerde opbouw met gevaar van gezwel."
Geen idee hoe betrouwbaar die info/site is (tekstueel is het ieg niet sterk), maar het klinkt eng . Weet iemand of dit klopt? En verder: zijn hier mensen bij wie het geholpen heeft, de pil doorslikken? Of hebben jullie nog andere tips?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mariska

Mariska

17-01-2011 om 09:31

Anneque

Eerst even je bloed laten prikken. Op hb, B12. Ik had ook migraine zo rond de menstruaie. Bij mij bleek een B12 tekort. Sinds ik injecties heb is het echt veel minder. Kan mss geen kwaad dit na te laten kijken?

mijk

mijk

17-01-2011 om 09:51

Bij mij is de migraine vrijwel verdwenen

toen ik helemaal met de pil stopte. Heb nu een koperspiraal. Wegens omstandigheden net weer 3 maanden aan de pil geweest en het was meteen weer raak. Had het altijd rond mijn mensturatie...

MIJK

Hmmm....

(Sommigen hier weten dat ik ook arts ben maar dit is even vanuit patienten oogpunt (heb geen professionele interesse in de pil!).)

Ik heb last van migraine en heb een paar jaar geleden ook een paar keer migraine met aura gehad - zag allemaal gekleurde cirkels, vooral om lampen heen. Ik heb eerst microgynon en toen marvelon geslikt. Nu slik ik cerazette omdat allebei die pillen afgeraden worden voor vrouwen met migraine en hier in Engeland gewoon echt niet worden voorgeschreven aan vrouwen met migraine met aura. Ik heb geprobeerd de huisarts over te halen!

Overigens slik ik al jaren de pil door (ben hondsziek van menstruaties) en doe dit zonder problemen, ken veel vrouwen die het zonder problemen doen.

Ik zou dus toch even terug naar de huisarts om ook te vragen of microgynon wel de beste pil voor je is gezien de migraine. Ik heb trouwens nu al 18 maanden geen migraine gehad, sinds ik de Cerazette slik, maar een van mijn vriendinnen is net begonnen en heeft elke paar dagen hoofdpijn terwijl ze dat normaal gesproken niet heeft.

Pil doorslikken kan dus makkelijk maar ik zou even met de huisarts puzzelen welke het beste is voor jou.

Mariel

Puck

Puck

17-01-2011 om 12:52

Stoppen

Ik denk niet dat mijn hoofdpijn rond menstruatie echt onder migraine hoorden, maar feit is wel dat sinds ik geen pil meer slik ik ook geen noemenswaardige hoofdpijn meer heb. Dus misschien wordt die hoofdpijn juist door de pil veroorzaakt, net als bij Mariel81.
Ik zou er geloof ik ook een bezoekje aan de huisarts aan wagen en niet zomaar op het advies van de assistente afgaan.

Anneque

Anneque

17-01-2011 om 12:53 Topicstarter

Reacties + betablokkers

Mariel, ik heb me idd afgevraagd of het door de microgynon kan komen, mijn migraine is pas ontstaan toen ik dit ging slikken (overigens niet meteen, pas later). Maar ik was juist van cerazette overgestapt omdat ik met cerazette heel veel last had van spotting/bloedingen. Maar ik begrijp dus dat je zonder problemen de pil kunt doorslikken, stop jij helemaal nooit? Ook niet een paar keer per jaar, zoals veel vrouwen schijnen te doen?
Heb de B12-tekortsymptomenlijst (scrabble!) doorgenomen, maar ik herken alleen de migraine, dus ik houd het nog even ver in 't achterhoofd.
Bètablokkers waren ook nog een optie, ook omdat mijn aanvallen redelijk te voorspellen zijn. Maar de evt. bijwerkingen zijn niet zo fijn geloof ik. Heeft hier iemand ervaring ermee?
Dank voor de reacties!

Anneque

Anneque

17-01-2011 om 12:55 Topicstarter

Puck

Net jouw reactie nog gekruist. Ik ben al 2x bij de huisarts geweest met mijn hoofdpijnklachten (plus nog een keer telefonisch overleg), en hij weet het verder ook niet zo geloof ik. Overigens zou de assistente dit advies nog met hem overleggen, en als hij het er niet mee eens was, zou hij me bellen (niet gebeurd). Ik vermoed dat hij blij is dat zij zo meedenkt, omdat hij 't zelf ook niet weet

Terpi

Terpi

17-01-2011 om 13:29

All of the above

Ik heb inderdaad ook migraine met aura, overigens ook vit B12 tekort waardoor ik nu maandelijks mijn shotje krijg bij de huisarts dus inmiddels is het tekort weer aangevuld. Ik slik de pil door, per 4 strips doe ik een stopweek zoals me is aangeraden door zowel de huisarts als later ook door de gyneacoloog. Mijn migraine is niet weg, ik heb aanvallen op allerlei momenten in de maand, maar de standaard aanval die ik had bij de stopweek van de pil is weg De frequentie van aanvallen is dus afgenomen en ik ben tevreden over de aanpak.

dorle

dorle

17-01-2011 om 13:41

Veel ervaring

Anneque, ik heb helaas veel ervaring met migraine rond menstruatie. Ik heb ook microgynon doorgeslikt, maar ook als ik doorslikte, had ik migraine. Eens in de 8 weken stopte ik en dan was het ook weer raak. Doorslikken kan volgens mij geen kwaad, hoogstens kans op doorbraak bloedingen.
Nu gebruik ik geen pil meer, ook nu is het raak rond de menstruatie en tussendoor de cyclus.
Ik heb tryptizol en propanolol gebruikt, hielp niet.
Ik ben zojuist begonnen met Depakine.
Maxalt helpt wel, maar pijn komt vaak snel weer terug.
Dus ik wacht ook op de gouden tip, of de overgang

Ik ben niet zo georganiseerd

Dus ik ga wel eens op vakantie zonder pil of ik vergeet hem opnieuw bij te bestellen dus ik stop af en toe wel maar heb zeker wel eens een jaar doorgeslikt zonder problemen. Heeft mijn huisarts ook geen problemen mee (en ze is best streng )

Ik weet niet of de migraine door de microgynon komt. Wel schijn je een LICHT verhoogd risico op een beroerte te hebben als je migraine patient bent en een combi pil slikt en dat risico wordt groter als je migraine met aura hebt.

Vandaar dus dat ik het even met je huisarts of apotheker zou bespreken. Vooral de apotheker is vaak een fantastische bron van informatie over dit soort dingen! Ik vind andere fijne opties de prikpil of Mirena. En als ik hem kon krijgen zou ik de nuvaring willen! Is in Engeland niet verkrijgbaar.

Zwaktebod van je huisarts trouwens, als je het niet weet zoek je het op en dit soort vraagstukken is een groot deel van een huisarts zijn werk!

Mariel

Anneque

Anneque

17-01-2011 om 14:54 Topicstarter

Nuvaring (mariel)

Hai allen, dank weer voor de input, ik ben lekker aan het googlen. Misschien is die nuvaring wel wat, maar Mariel: ik lees in de bijsluiter dat je die niet mag gebruiken als je migraine hebt met "focale neurologische symptomen", ik neem aan dat hier het aura bedoeld wordt? Heb ik overigens geen last van, maar jij wel, toch?
Ik denk dat ik je eerste rea verkeerd begrepen had: ik concludeerde dat die microgynon misschien een oorzakelijk verband hield met mijn migraine, maar jij bedoelde ws. dat microgynon niet het aangewezen voorbehoedsmiddel is bij vrouwen met migraine gezien evt. risico's, klopt dat?

Oorzakelijk verband

Ja of er oorzakelijk verband is weet ik niet. Ik weet dat sommige vriendinnen meer last van migraine/hoofdpijn hebben met de pil en sommigen minder. Ik weet zeker dat er in elk geval twee keer over nagedacht moet worden als je microgynon gaat slikken terwijl je al migraine patient met ivm risico's. Dat betekent trouwens niet dat het niet kan, zeker als je migraine zonder aura hebt. Maar de apotheker en je huisarts zouden meer moeten weten.

Overigens heb ik de nuvaring niet verder nagezocht toen bleek dat hij hier niet verkrijgbaar was. Jammer! Had me wel leuk geleken om een tijdje te proberen als het hier uitkwam.

Mariel (altijd in voor iets nieuws )

PS Overigens heeft mijn huisartsenpraktijk een arts en een zuster gespecialiseerd in "well women" heeft jouw ha niet iemand wiens interesse het heeft?

koentje

koentje

17-01-2011 om 17:27

En ik

had dit ook. Toen ik met de pil stopte nog steeds migraine rond de menstruatie. Toen had ik hoge bloeddruk en ging daar medicatie voor slikken.
En weg is de migraine!
Nog wel lichte hoofdpijn regelmatig.... maar goed te doen.

joer

joer

17-01-2011 om 19:51

Vorige week aan huisarts gevraagd..

Ook ik heb altijd 1 a 2 dagen in mijn stopweek een "migraine dag". En ook in die stopweek nog maar weinig bloedverlies.

Vorige week was ik voor iets anders bij de huisarts maar heb dit direct ook even gevraagd.

Volgens mijn huisarts mag je de pil 3 weken achtereen doorslikken. Daarna een stopweek.

Ik ga het uitproberen.

Groeten JOER.

joer

joer

17-01-2011 om 20:00

3 strippen

Sorry, moet natuurlijk zijn 3 strippen.

JOER.

Jarenlang doorgeslikt

Vanwege heftige verschijnselen van pms, migraine en buikpijn in de stopweek van de pil op advies van zowel de huisarts als een gynaecoloog, die betrokken was bij een onderzoek naar pms waar ik aan mee deed, de pil strip na strip doorgeslikt.
Volgens de betreffende gynaecoloog is de stopweek alleen maar ingesteld omdat "vrouwen denken dat ze eenmaal per maand ongesteld moeten worden".
Ben wel eens van pil gewisseld bv omdat ik steeds doorbraakbloedingen kreeg. Bij één soort (waar ik helaas de naam van ben vergeten) had ik 2 maanden achtereen hoofdpijn, moest toen direct stoppen en na een maand rust weer met de volgende soort begonnen.
anderhalf jaar geleden weer gestopt omdat ik dacht al een eindje op weg in de overgang te zijn. Dit ging een tijdje behoorlijk goed, maar sinds een half jaar zo ongeveer elke 3 weken ongesteld, met alle pms en andere klachten van dien.
Ben nu ongeveer 2 weken aan het wennen aan de mirenaspiraal (maar dat is weer een ander verhaal).

groeten, Incar

Pil doorslikken

Naast het uitzoeken van vitaminetekort, ik heb ook een periode aura's gezien in mijn blikveld, overigens zonder hoofdpijn, heb ik zo'n 17 jaar de 2e generatiepil geslikt waarvan een groot deel doorlopend met af en toe spotten waarna ik weleens een week stopte, soms ook doorslikte. Die pil is iets zwaarder dan de latere pillen. Daarna werd ik snel en ongecompliceerd zwanger en heb er verder ook geen problemen van ondervonden.
Overigens niet vanwege gezondheidsklachten doorgeslikt maar vanwege zware menstruatie en het ongemak en ijzergebrek daardoor.

nubicula

nubicula

18-01-2011 om 22:06

Betablokkers

Hier ook migraine. Stoppen met de pil maakte de aanvallen onvoorspelbaarder, maar wel (iets) minder hevig. Tijdens mijn zwangerschappen had ik nergens last van (toen riep ik dat ik wel tien kinderen zou willen). Nu slik ik sinds een jaar betablokkers (metaprolol) en daar is het leven stukken leuker van geworden. Ik heb veel minder aanvallen en ze zijn ook een stuk minder hevig. Meestal kan ik er gewoon mee doorleven. Ik kan zelfs weer een dagje met mijn jongens op stap zonder hoofdpijn te krijgen - om een of andere reden sloeg de migraine steevast toe als ik een uitje had. Bijwerkingen vallen mee. In het begin was ik snel buiten adem, maar nu slik ik ze voor ik naar bed ga, dat helpt.

Bennikki

Bennikki

18-01-2011 om 22:32

Pil doorslikken en malcolm gladwell

Ik las dit artikel dit jaar, van mijn held Malcolm Gladwell: http://www.gladwell.com/pdf/johnrock.pdf

Voor wie geen zin heeft dit te lezen even kort, uit mijn gebrekkig geheugen: de (mede)uitvinder van de pil heeft de een stopweek bedacht om zijn katholieke geweten te sussen. Zo had de menstruatie nog de schijn van natuurlijkheid en dacht hij dat de kerk de pil wel zou accepteren. Verder schijnt er dus geen reden te zijn om een stopweek in te lassen, het slaat eigenlijk nergens meer op. Vreemd dat een aantal artsen van forummers toch de stopweek adviseren. Een beetje beangstigend ook.
Maargoed, verder geen bijdrage over het verband met migraine. Behalve: ik hoop dat je er van af komt!
Bennikki

Anneque

Anneque

19-01-2011 om 10:23 Topicstarter

Oké

Ik denk dat ik eerst maar eens een maand of 2 doorslik en kijk of de migraine überhaupt wegblijft/minder wordt. Ik hoop het heel erg, want het werd de laatste maanden steeds erger. Bennikki, iets dergelijks vond ik ook al googlend, dat die stopweek door artsen bedacht is om vrouwen toch nog het "natuurlijke" gevoel te geven dat ze menstrueerden....
Dank allemaal voor de reacties!

Anneque

Anneque

19-01-2011 om 10:24 Topicstarter

Oja, nubicula

Kun je sporten met die betablokkers? De assistente zei dat je er last van kon hebben bij intensief sporten (ik loop tamelijk fanatiek hard).

nubicula

nubicula

19-01-2011 om 10:44

Sporten en betablokkers

Nou, de eerste weken was ik al uitgeteld van het half uurtje fietsen naar mijn werk en een hardloopwedstrijdje met mijn oudste. Maar toen ben ik ze dus 's avonds gaan innemen in plaats van 's morgens en dat hielp wel. Of misschien was het anders ook wel beter gegaan. Weet niet of je er fanatiek mee kunt sporten, maar niet-fanatiek sporten gaat goed (fiets veel en roei drie keer per week een half uurtje op de roeimachine - saai is het wel, maar heb geen oppas, dus moet in huis sporten). Maar ik had twee keer per week een flinke aanval en eerlijk gezegd had ik het punt bereikt dat iedere bijwerking beter was dan dat.

nubicula

nubicula

19-01-2011 om 10:49

Oja

Sterkte en ik hoop dat je iets vindt dat helpt!

Fiorucci

Fiorucci

19-01-2011 om 12:14

Betablokkers

Ik heb ze een week geprobeerd, en kon een week niet naar buiten, zo duizelig werd ik ervan. Dus voor mij is dat niks.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.