Gezondheid
Kobalt
19-12-2011 om 14:10
Eiwitrijk voedsel en afvallen
Ik moet hier toch even een berichtje plaatsen, omdat ik heel blij ben, dat het mij nu, met een eiwitrijk en koolhydraat arm eetpatroon, wél lukt om af te vallen.
Ik was niet veel te zwaar, als ik tien kilo af zou vallen, ben ik weer op BMI 25. Maar wel te zwaar dus.
Ik had al een paar dingen geprobeerd: opletten met wat ik at, minder snoepen en de weightwatchers. Maar het lukte maar niet om af te vallen. Ik was de hele dag bezig met wat ik at en werd belust op allerlei zoetigheden, waar ik dan weer allemaal vage compromissen met mijzelf over sloot. (als je tussen de middag maar een boterham neemt, mag je er best wel chocolade op)
Door een aantal draadjes hier, ben ik toen begonnen met veel minder koolhydraten te eten. Bijna geen brood meer, geen suikers overdag, heel veel groenten en meer eiwitten. En nu ben ik na twee maanden al vijf kilo kwijt! Ik ben daar zo blij mee, ik weeg nu minder dan ik in vijf jaar gewogen heb! Ik voel me echt super en beweeg al veel makkelijker. Nog vijf kilo en dan ben ik weer op een gezond gewicht. En dat terwijl ik me er bijna maar bij neer had gelegd, dat ik 'mollig' zou zijn.
Ik weet niet meer wie toen die berichtjes schreven over koolhydraten en eiwitten, maar in ieder geval heel erg bedankt!
Tippylee
19-12-2011 om 15:50
Heb je wat recepten
voor mij?
Het lukt mij nl. niet om aftevallen terwijl ik eigenlijk niet veel eet op de dag. Ben wel gek op brood!! Dus dat zal ik moet minderen als ik dat van jou lees.
Tippylee
Brianna F
19-12-2011 om 17:24
Zat
Google maar eens op Low carb en koolhydraatarme recepten. het Atkinsforum heeft een schat aan recepten. Er is koolhydraatarm brood, de Jumbo verkoopt het o.a.
het voordeel van eiwitrijk eten is dat je eerder verzadigd bent en langer een vool gevoel houdt. Van suiker ga je alleen maar meer en vaker eten.
Voor mij is het ideaal.
rodebeuk
19-12-2011 om 18:55
Lekker hoor kobalt
Ik heb daar hier inderdaad over verteld. Het grappige vind ik dat ik je vrolijke opgeluchte toon zo goed herken: zo kan het dus ook! Geen gemier met tellen of opletten, gewoon je patroon veranderen. Ik voel me ook helderder in mijn hoofd, dat lees ik bij jou terug.
Ik blijf me wel verbazen dat suiker zo veel effect kan hebben. Ik had die verdenking altijd al bij mezelf, en het zal zeker niet voor iedereen gelden, maar het was echt een opluchting om te merken dat het zoveel scheelt.
Typpilee: ik ontbijt met havermoutpap met half water, half melk en/of een boterham met kaas of roerei, om tien uur eet ik een rauwe wortel of een stuk kool oid, om twaalf uur een salade met eiwit erdoor (noten of kaas, ik mijd niet speciaal vet) en een normaal belegde hartige boterham, om drie uur eet ik nog een boterham. Verder drink ik een keer karnemelk en bij erge trek overdag eet ik magere kwark. Puur of met wat niet te zoet fruit erdoor. 's Avonds eet ik gewoon met de pot mee. Suiker eet ik niet of nauwelijks en liefst niet voor drie uur 's middags.
Hanne.
19-12-2011 om 21:22
Koolhydraat arm
Benieuwd van het hoe en wat lees ik wat rodebeuk allemaal eet, om tot de conclusie te komen dat dat eigenlijk al is wat ik eet...
Ik ontbijt weliswaar met 2 boterhammen met hartig beleg, lunch idem + een salade en 's avonds met de pot mee.
Maar afvallen ho maar. Wat doe ik nu anders dan Rodebeuk dat het bij mij niet werkt.
rodebeuk
19-12-2011 om 22:12
Hanne
Eet je dan ook zoveel groente? En het beleg op een hartige boterham kan natuurlijk ook nogal verschillen.
Maar ik kan natuurlijk je puzzel niet oplossen. Oh, even voor je idee, ik ben van BMI 25 naar 23 gegaan, en tussen de 22 en 23 blijf ik hangen met deze eetgewoontes.
Voordat ik hieraan begon at ik acht boterhammen per dag en zeker nog 400 a 500 calorieën extra aan koekjes en snacken uit de keukenkast tijdens en na het koken (foei!).
Maaike
20-12-2011 om 10:13
Minder
Minder brood, minder rijst, minder pasta en minder aardappelen eten, dat werkte bij mij heel goed.
In plaats van brood at ik beschuit bijvoorbeeld. 1 beschuitje is minder koolhydraten dan 1 boterham. Verder als lunch vaak soep ipv brood. In de avond met de pot mee, maar toch minder van de aardappelen/rijst/pasta en een schep (of twee scheppen) meer groente. En dus geen snacks in de vorm van koek,snoep,chocola enzo (maar ik ben geen zoetekauw, dat scheelt) maar iets van snoeptomaatjes, of ook wel pepertjes in roomkaas (maar dat is een échte snack, zoals mensen ook wel eens s' avonds toastjes serveren ofzo) of een blokje kaas.
Hanne.
20-12-2011 om 11:26
Bmi
Groenten eet ik zeker veel (salade bij de lunch en bij het avondeten minimaal 200 gr, meestal duidelijk meer.
Maar...ik heb een bmi van 22.5. Precies het punt waar jij blijft hangen.
Kobalt
20-12-2011 om 12:39
Hanne
Jouw BMI is toch goed? Ik zou dan niet meer verder willen afvallen.
Verder eet ik vergelijkbaar met wat Rode beuk eet. In het weekeinde drink ik overigens nog wel 's avonds een glas wijn en eet ik soms wat chips. Het gaat er bij mij vooral om, dat ik minder brood eet en dus ook geen zoet beleg meer. Want dat is eigenlijk het enige beleg dat ik lust.
En ik eet in plaats van fruit heel veel worteltjes, bleekselderij en paprika. Ik at altijd heel veel fruit, maar dat zijn natuurlijk ook koolhydraten.
Tussen de middag eet ik vaak courgette, ui en champignons met eiwitten. Of heldere soep. Ik heb echt niet veel trek met deze maaltijden.
Pluk53
20-12-2011 om 12:40
Hanne
iedereen is natuurlijk anders gebouwd, en BMI zegt niet alles, maar waarom zou je bij een BMI van 22.5 verder willen afvallen?
Hanne.
20-12-2011 om 13:27
Omdat
Omdat een bmi van 22.5 misschien wel gezond is, maar mijn bmi altijd lager is geweest.
Ik woog voor mijn laatste zwangerschap altijd 4 kilo minder. En die wil ik er graag weer af. Dan zit ik op een bmi van 21. Nogsteeds prima gezond.
rodebeuk
20-12-2011 om 17:53
Oh maar dan
heb ik wel wat ideeën. Ik zou andere producten gaan gebruiken zodat de verhouding in de verschillende voedingsmiddelen (bouwstoffen/brandstoffen) verschuift, waardoor je meer vezel en eiwit en minder vet en koolhydraat binnen krijgt. Daarvoor moet je veel meer aanpassen dan je nu doet. Nu eet je nog gewoon met het gezin mee. Maar dan moet je 's ochtends een vetarm ontbijt voor jezelf maken, klokslag 10 uur rauwkost eten, bij de lunch meer eiwit en minder brood, misschien ook nog ergens karnemelk inbouwen en in de middag nog 1 of 2 keer rauwkost. Avondeten ook het vetgehalte terugbrengen.
Verder niet meer gewoon brood eten maar alleen maar zelfgebakken volkoren, liefst zuurdesem of gist/zuurdesem gemengd. Want het standaardbrood uit de winkel bevat meer korte koolhydraten dan als je het zelf uit volkoren meel van de natuurvoeding bakt.
Je bent dan wel constant met je gewicht bezig...
Tinus_p
20-12-2011 om 20:01
Hanne
Hanne:
"Omdat een bmi van 22.5 misschien wel gezond is, maar mijn bmi altijd lager is geweest.
Ik woog voor mijn laatste zwangerschap altijd 4 kilo minder. En die wil ik er graag weer af. Dan zit ik op een bmi van 21. Nogsteeds prima gezond. "
En het is ongezond om dan nog te proberen af te vallen. Het setpoint van je gewicht is veranderd; je lichaam is nu in evenwicht.
albana
21-12-2011 om 09:30
Dochter
Mijn 18 jarige dochter, die je eerder fors dan mollig zou noemen is op de sportschool begonnen met zoiets.
Die moet juist ontiegelijk veel eten! Maar ze valt gestaag of. Elke week een half kilo ong. Met uitzondering van 'feestelijke weken' (b.v. eigen verjaardag). Ze wil ook niet meer afvallen, ze heeft nog maar 2 kilo te gaan als streefgewicht. Er is nu 3 kilo af (dacht ik). Haar reden is simpel dat ze zich dan 'lekkerder' voelt (in d'r vel). Haar 'lijn' op zich doet d'r niet zoveel.
Haar sport en fietsgedrag is niet veranderd,
Die at ooit 's morgens 2 boterhammen en op school nog 4.
Nu eet ze 's morgens een bak yochurt/kwark ofzoiets met beschuit of crackers of 1 boterham.
Op school 2 boterhammen+ fruit+zuivel+ bouillon. Tussendoor veel groente+ fruit, soms crackers of bouillon. Op gezette tijden eten, verplicht (tussendoortjes dus) en gewoon avondmaaltijd.
Zij zelf vindt het ook héél veel wat ze moet eten. Ze kan het soms amper op. En toch valt ze af........Wel langzaam, maar gestaag.
Ze vindt het overigens zeer lekker dat fruit en die zuivel en bouillon. Geen centje pijn dus wat dat betreft.
groeten albana
Vic
21-12-2011 om 09:32
Gezond vs uiterlijk
Vinden jullie dat echt? Dat je met een gezond bmi verder niet wakker moet liggen over hoe je eruit ziet of hoe het vroeger was? Ik geloof op zich wel in het natuurlijke evenwicht. Dat van mij lag altijd bij een bmi van ca. 19. Daar was ik meestal helemaal tevreden mee, het is een gezond gewicht en het zag er ook nog aardig uit. Inmiddels ben ik flink wat kilo's (minstens 5 en nu durf ik niet meer op de weegschaal) aangekomen. Nog steeds een bmi van onder de 25 dus in principe geen alarmbellen nodig, maar het ziet er natuurlijk een stuk minder 'mooi' uit of neutraal gezegd 'heel anders dan voorheen'. Ik vrees dat ik er alleen nog gewicht af krijg als ik bijna niets meer eet. Minderen heb ik geprobeerd, maar dat had helemaal geen effect (fijn he, zo'n evenwicht).
rodebeuk
21-12-2011 om 09:41
Vic
neuh, zo stellig vind ik dat niet. Haha, ik probeer trouwens sowieso om niet zoveel te vinden, maar da's een andere afdeling.
Wat dat gewicht betreft: je bent wel nogal hard over dat het "natuurlijk minder mooi of heel anders dan voorheen" als iemand een bmi van zeg 22 ipv 19 heeft. Dat zou ik zelf niet zo snel zeggen. Zo te horen heb jij nog steeds een gezond/normaal ja zelfs nastrevenswaardig gewicht, dus ik zou je op het hart drukken om zeeeeker op de weegschaal te gaan staan. Je bent toch niet wat je weegt?
Wat mijn doelen betreft, ik wilde niet op die bmi van 25 blijven om een aantal redenen. Ik deed aan troosteten, ik zat op de grens van te zwaar, ik vond het niet mooi, en ik had ook niet het idee dat ik op een evenwicht zat omdat ik van mezelf wist dat ik aan het overeten was door moeheid en verdriet.
Een 'gezond' doel voor mezelf vond ik een voedingspatroon waarmee ik oud kan worden, niet een kilo per jaar aankomen. Dat vind ik belangrijke zaken. Maar of ik dan uitkom op een bmi van 24 of 19 vind ik volstrekt ondergeschikt, net als hoe het er precies uitziet. Echt, er zijn voor al die maten goede kleren te vinden. Veel mensen zagen niet eens dat ik acht kilo afgevallen was, omdat ik me zorgvuldig kleedde (op mijn werk dan, de vakantiefoto's waren gruwelijk en net het laatste zetje wat ik nodig had).
rodebeuk
21-12-2011 om 09:42
Oh ps vic
Ik zou zeker niet minderen, maar je kan wel overwegen om anders te gaan eten. Niet minder calorieën, maar andere bronnen van brandstof en bouwstof.
Tinus_p
21-12-2011 om 14:16
Gratenpakhuis
Vic:
"Dat je met een gezond bmi verder niet wakker moet liggen over hoe je eruit ziet of hoe het vroeger was?"
Ik vind van niet -maar ik weet niet hoe uniek ik ben.
Sterker nog, ik stoor me juist steeds meer aan de gratenpakhuizen die je op TV ziet.
Vic
21-12-2011 om 22:47
Tja
Een beetje mager vind ik wel mooi, bij mezelf. Rondingen zijn vooral leuk op een ander Misschien is het ook niet helemaal realistisch om een bmi van 18,5 na te streven als bijna 40-jarige.
Tihama
22-12-2011 om 14:30
Detail
Je weet ook dat je onder de 40 jonger lijkt als je slanker bent en boven de 40 juist ouder als je slanker bent, Vic?
Ik vind proberen afvallen als je een BMI boven de 27 hebt verstandig. Ik heb toevallig onlangs ontdekt (bij de dokter) dat artsen niet de grens van 25 aanhouden als gezondheidsrisicogrens, maar 27. Ik had dat al gelezen in het boek van Chantal Renn, maar ik zag het nu op het beeldscherm bij de dokter.
Maar als je BMI 23 is, dan denk ik dat je gewicht accepteren en goede kleding kiezen (!) veel zinvoller is.
Tihama
Elisa Gemani
25-12-2011 om 14:59
Net als vic
Een medisch gezond gewicht is natuurlijk het belangrijkst maar als ik voor mezelf spreek vind ik de 5 kilo teveel die ik nu heb uit esthetisch oogpunt beslist niet wenselijk, ook al is het verder een prima BMI. Bij een lengte van 158 en een hele tengere bouw zie je iedere kilo teveel (zeker op foto's) en ik merk het aan mijn kleding.
Ik heb als volwassene altijd 47kg gewogen (op mijn zwangerschap na toen ik 30kg aankwam) en nu weeg ik 52kg door medicijngebruik, minder beweging en vermeerderde eetlust. Dus ik ga toch echt wel proberen die 5 kilo er weer af te krijgen. Alhoewel ik ook merk dat afvallen na je 40e veel langzamer en moeilijker gaat.
Mijn moeder is 157, heeft dezelfde bouw en weegt nog steeds 46kg. We zijn gewoon "petite" maar beslist niet mager; bij deze lengte en dit gewicht dragen we gewoon een maat 36.
Overigens zegt BMI niet zo heel veel. Je kan beter afgaan op je vetpercentage en je tailleomtrek. Zie http://www.runinfo.nl/vetpercentage.htm
Elisa Gemani
26-12-2011 om 14:35
Evenwicht
Mijn evenwicht of ideaal gewicht is gewoon die 47kg. Het heeft me nooit moeite gekost om op dat gewicht te blijven. Dus als ik door omstandigheden 5kg aankom is dat 5kg teveel en dat zie je als je zo klein en tenger bent. Ik voel me er niet lekker bij. Dieten is niks voor mij en ik lig er verder niet wakker van maar ik ga wel dmv meer bewegen en een normaal eetpatroon proberen om die 5kg eraf te krijgen.
Ik kan me heel goed voorstellen dat veel mensen denken waarom zo moeilijk doen over 5kg terwijl je al een heel mooi BMI hebt maar 5kg vet is toch heel wat.
Vic
28-12-2011 om 22:43
Daarbij
Ik heb ongeveer dezelfde afmetingen als Elisa, dus die 5 kilo is ruim 10%! En reken maar dat je dat ziet. Ik heb er al regelmatig opmerkingen over gekregen variërend van 'eindelijk wat vlees op de botten' tot 'je ziet er goed uit' (jaja).
Guinevere
03-01-2012 om 10:40
Waarom (hier is spuit 11)
Waarom probeert iedereen niet eerst 1 kilo af te vallen, en dat gewicht te stabiliseren? Een bescheiden doel, waarvoor je je metabolisme niet op de kop hoeft te zetten. Of je dat nu met eiwitrijk doet of met minder snoepen, wat doet het ertoe?
Overigens krijg ik in deze draad sterk de indruk dat het totale aantal genuttigde calorieen fors is verlaagd. Een paprika of stuk kool heeft minder calorieen dan een belegde boterham. Dus komt dat gewichtverlies dan door de vermindering van calorieen (klassieke methode) of door de toevoeging van meer eiwit?
Inge M
03-01-2012 om 21:08
Guinevere
Het gaat niet om de toevoeging van meer eiwit, het gaan om de vermindering van koolhydraten.
Daarbij is het handig voldoende eiwitten te eten. Niet vanwege de calorieën maar omdat eiwitten meer verzadiging geven, oftewel je hebt minder snel honger. Vetten geven ook verzadiging maar die geven weer veel meer calorieën dan eiwitten.
Atkins e.d. theorieën gaan uit van weinig koolhydraten omdat die omgezet worden in vet in je lichaam. Als je weinig koolhydraten eet, worden de vetten juist verbrand in plaats van de koolhydraten. Dit gaat dus niet meer over calorieën maar over hoe je lichaam ermee omgaat. Dat is het verschil met andere diëten.
Dit is erg in een notendop. Voor meer info kun je beter een site over Atkins lezen.
Kobalt
04-01-2012 om 10:52
Guinevere
Natuurlijk is het zo, dat je met minder koolhydraten en meer eiwitten, afvalt, omdat je minder calorieën inneemt.
Maar op deze manier (niets drastisch, geen honger en veel groente en fruit), kun je zeker niet van een crash dieet spreken hoor. Vijf kilo afgevallen in drie maanden. En nu, met december, sta ik alweer twee weken stil.
Dat vind ik niet erg, er hoeven ook geen tientallen kilo's af.
Ik heb eerder al geprobeerd om 'gewoon minder te gaan eten'. Ik heb dat zelf geprobeerd en met een Weight watchers cd. Maar in allebei de gevallen, lukte het niet. Dan hield ik het een paar dagen vol en dan ging ik toch weer allemaal onderhandelingen voeren met mezelf. (als ik nu dit niet eet, dan mag ik zo....). En dat werkt dus niet, want ik ben een watje, als ik met mezelf in onderhandeling ga.
Nu hoef ik niet te onderhandelen, want ik heb gewoon geen trek. Ik eet zoveel als ik wil, maar alleen anders. En mijn rare gewaarwording is, dat ik, als in maar niet begin aan koolhydraten, ik er ook geen behoefte aan heb.
Guinevere
04-01-2012 om 19:11
Ah, ik geloof vast dat je door de eiwitten minder snel een hongergevoel krijgt en misschien is het minder crasherig. Maar het viel me wel op dat er kennelijk flink wat klassieke dieetelementen in de postings hierboven te vinden waren.
In elk geval, ik streef naar een pond minder. Goed begin, halve werk. Ik zal morgen kwark eten als ontbijt. Maar wel met suiker en vruchtjes erdoor. :->
rodebeuk
04-01-2012 om 19:39
Guinevere
Ik heb nog nooit een collega horen zeggen dat ze echt suiker nodig had om vier uur 's middags als ze tot dan toe geen suiker gegeten had. Als je er gevoelig voor bent dan kom je door met suiker te beginnen in een rollercoaster de hele dag.
Door daar gewoon helemaal niet aan te beginnen houd ik mijn bloedsuiker constant en heb ik geen snackdrang. Ik voel me veel rustiger.
Zoals jij het beschrijft zou het helemaal niet uitmaken waar je je calorieën uit haalt; alsof het lichaam een soort machine is die identiek reageert, of de brandstof nou uit vet, suiker of eiwit komt. Ik wil daar niets algemeens over zeggen, maar voor mijn eigen lijf werkt dat niet zo.
De gein is ook dat je FdH (friss die Hälfte) kunt gaan doen, maar dat moet helemaal op wilskracht, terwijl je door andere dingen te gaan eten op gewoonte dingen verandert, en dat is heel gemakkelijk vol te houden. Voor mij was dat echt een ontdekking, precies als Kobalt ook beschrijft, dat het bijna vanzelf gaat. Ik heb een vast eetpatroon en als ik me daar niet aan houd (bv tractaties) voel ik vaak uren later snacktrek die ik niet heb als ik wel volgens schema eet. Raar maar waar.
Inderdaad worden alle diëten waarin hele voedingsbronnen worden uitgesloten afgeraden omdat ze niet realistisch zijn op de lange termijn (en vaak ook ongezond). Wat ik gedaan heb is ook niets uitsluiten, alleen de accenten verleggen. Suiker eet ik niet voor vier uur 's middags, en gek genoeg is mijn trek daarin ook erg verminderd.
Áls je al iets weglaat lijkt suiker me wel veel beter dan eiwit of vet, want geraffineerde suiker is op geen enkele manier essentieel voor ons organisme. Volkorenbrood en havermout, en soms een cracker, oh en volkorenpasta en -rijst en quinoa en gierst e.d. eet ik allemaal wel.
Nou ja, voor wat het waard is...
Guinevere
04-01-2012 om 21:35
Alle respect
Alle respect uiteraard voor jullie werkende methode. Maarruh... ik lust geen kwark zonder suiker dus ik ga daar eens flink van genieten. Genieten is het halve werk. En nu zwijg ik hier, want ik heb hier geen recht van spreken (snoep me al decennialang de pl.. en dat gaat erg goed, misschien ben ik er niet gevoelig voor, heb ook nog nooit een dag gelijnd).
Inge M
04-01-2012 om 21:47
Guinevere, ik kan het niet laten
Heb je al eens volle kwark geprobeerd? In de supermarkt wordt bijna alleen magere kwark verkocht. Die is zuur, daar moet suiker bij.
Volle kwark heeft voor mij geen suiker bij, fruit uit de diepvries is er heerlijk bij. En die is nog lekkerder ok. AH heeft bij ons een franse versie.
Hetzelfde geldt voor yoghurt. Volle yoghurt (mijn voorkeur is boerenlandyoghurt) is heerlijk zonder suiker.