Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tanneke

Tanneke

18-02-2010 om 19:14

Endometriose

Hallo allemaal,

Heeft hier iemand ervaring met endometriose?
Ik heb gisteren van de arts te horen gekregen dat ze dit vermoeden en dat er volgende week een echo en test worden gedaan.
Ik lees van alles op het internet hierover,maar de verschillen in informatie zijn nogal groot.

Soms word er geschreven dat het een kwestie is van "schoonmaken"..Een operatie waarbij de cellen of cysten worden weggehaald.
Op andere sites zie ik weer dat soms de baarmoeder en/of eierstokken verwijdert worden.
Ik vind het allemaal nogal verwarrend hoor.Ik heb een geschiedenis met cysten en er zijn er eerder enkele verwijdert (zelfs tijdens mijn zwangerschap).

Wij hebben na lang overleg besloten om te proberen of we een tweede kindje kunnen krijgen en nu ineens dit!
Na een flinke postnatale depressie zes jaar geleden waren we er niet zeker van of we het aandurfden om te proberen voor een tweede.
Nu hebben we de knoop doorgehakt en hoor ik dat ik dit heb!En ik vind het wel een angstig idee als ik zo lees dat in sommige gevallen de eierstokken eruit moeten.

Als iemand zijn ervaring kan delen of wat duidelijke infor heeft: heel graag!!!

Dank

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Anja

Anja

19-02-2010 om 14:48

Me too...

Ook ik heb endometriose en inderdaad; RAAK NIET GELIJK IN PANIEK HOOR !

Wat je leest op Internet over verwijderen van baarmoeders/eierstokken geldt voor een kleine groep vrouwen bij wie de klachten heel ernstig zijn....

Bij mij is het heel toevallig bij een kijkoperatie ontdekt, ik kampte al jaren met buikpijn, maar ik had de link nooit gelegd.
Bij mij was het van dusdanige aard dat ik ongeveer een half jaar lang ben behandeld met een injectie die ik (als ik het me goed herinner) 1x per maand bij de huisarts moest halen.
Ik kwam in een soort van kunstmatige overgang, de hele hormoonhuishouding werd stilgelegd en ik menstrueerde toen dus ook niet.

Ik baalde toen heel erg, wij waren toen bezig voor een 1e kindje en die wens moest worden uitgesteld. Was absoluut niet leuk...

Tijdens de behandeling voelde ik me echter wel goed, had nl. geen last meer van buikpijn, ik had dus zeker het idee dat de injecties hielpen. Het was al met al bedoeld om de endometriose weer rustig te krijgen..

Na het half jaar ben ik eigenlijk meteen zwanger geworden (en als iets gunstig is voor endometriose is het wel zwanger worden). Onze 2e hebben we er vlak achteraan "gepland"..... Dit klinkt wat cru, maar bij ons lukte het wonderwel. Ik wilde geen risico lopen dat de boel weer ging verkleven e.d.

Na de bevalling van onze tweede heb ik vrijwel direct het Mirena spiraaltje gekregen (ons gezin was compleet) en tot op heden heb ik nooit meer last gehad van buikpijn e.d.

Er zijn dus diverse (minder ingrijpende) behandelingen mogelijk hoor... Laat je goed voorlichten door je arts en breng ook zeker je kinderwens ter sprake !!!!

Heel veel sterkte !!!!!

groet Anja

Tanneke

Tanneke

19-02-2010 om 17:03

Dank

Hartstikke bedankt voor jullie reactie en heldere uitleg.Dat scheelt een stuk paniek hier!

Van een bepaald artikel begreep ik dat het moeilijker zou zijn om zwanger te raken.En ik wist ook niet dat het juist gunstig is om zwanger te raken als je dit hebt.

Ik heb al vanaf mijn zestiende last van prikkelbare darm gebeuren en stik soms van de buikpijn.Nu besef ik dus dat ik dit al heel lang heb en het waarschijnlijk de endometriose is die me de pijn bezorgd.Dat heb ik ook meerdere malen gelezen; dat de symtomen van die twee heel erg op elkaar lijken.
Het is echt heel erg pijnlijk, tot het punt waarop ik op handen en voeten over de vloer naar mijn bed kruip...

Ben in elk geval blij met jullie bericht en jullie ook sterkte ermee!

Annie

ps. Toen je zwanger was, heb je toen helemaal geen last gehad Anja?
Ik had dus tijdens mijn zwangerschap wel pijn en heb een operatie gehad.WAs daar ook bezorgd over.

Upsy Daisy

Upsy Daisy

20-02-2010 om 21:15

Ik ook

Hoi Tanneke,

Ja ik heb het ook en weet het sinds 10 jaar! Waarschijnlijk heb ik het al vanaf mijn 17e.

Als je duidelijke informatie wil kun je misschien eens kijken op de website www.endometriose.nl van de Endometriose stichting. Daar staat echt heel veel, van symptomen tot mogelijke behandelingen. Een lijst met gespecialiseerde endometriose centra in Nederland en Belgie. Maar nu loop ik wel erg op de zaken vooruit.
Als je wil kan je je vragen ook daar stellen. Kijk dan onder het kopje "Voor jou" en dan bij contact "bij betrokkenen" en dan bij "ik heb een vraag". Als je donateur wordt kan je ook op het forum en contact leggen met lotgenoten. Dat is ook erg pretiig omdat de omgeving vaak er niet veel van begrijpt. Ik ben daar zelf vrijwilliger, vandaar mijn "reclame" .

Je hoeft niet bang te zijn dat er gelijk eierstokken en/of je baarmoeder wordt verwijderd. De gebeurd alleen als de klachten dermate ernstig zijn en alle andere behandelingen, zoals hormonen of operatie niet geholpen hebben. De behandeling is echt maatwerk. Afhankelijk van jou pijnklachten, kinderwens en hoe ernstig de eventuele endo bij jou zal zijn. Het zal in het begin even zoeken zijn samen met je behandelend arts.

Zorg dat je jezelf goed informeert. De kennis bij Gyneacologen schort er wel eens aan en het geeft je het gevoel zelf sturing over de zaak te hebben. Ga alleen behandelingen aan waar jij achter staat en probeer erachter te komen hoe bekend de Gyn is met endo. Maar mischien geef ik je nu wel teveel opdrachten

Het is schrikken he dat nieuws! Neem de tijd om het te verwerken. Er komt nu waarschijnlijk zoveel op je af.
Ik wens je veel sterkte ermee.

Mocht je nog vragen hebben, vraag maar raak.

Groetjes,

Upsy Daisy

Anja

Anja

21-02-2010 om 18:39

Zwanger enz...

Hoi Tanneke

Nog even ter aanvulling;
het middel waarmee ik behandeld ben heette Zoladex...

Zoals ik je al vertelde sloeg het mij erg goed aan, na een leven wat werd gemarkeerd door buikpijn vernam ik al heel snel dat ik "pijnvrij" was....

Heb vroeger tig keer dingen af moeten zeggen vanwege de buikpijn dus dit was een verademing.

Daarna ben ik vlot zwanger geworden en werderom pijnvrij....

Tot op heden gelukkig weinig klachten, maar alles wat maar enigszins gunstig voor endometriose volgde bij mij elkaar in rap tempo op.

Ik wens je nogmaal succes en rustig aan hoor !!!!

groet Anja

Tanneke

Tanneke

22-02-2010 om 16:43

Bedankt

voor jullie reacties!
Ik wacht even de resultaten af en laat het weten.

Ik denk dat ik dit dus al heel erg lang heb en dat het altijd is afgedaan als prikkelbare darm ("spastische darm").
Ben ook weleens met een ambulance opgehaald en dat terwijl ik notabene in de dierentuin was.Ik werd door een verzorger in het dierenpark opgevangen en zat daar met buikpijn in een verblijf van de olifanten.Ik kwam op de eerstehulp aan met allemaal stro in de deken van de brancard,haha!!
Maar zonder gekheid, ik ben wel blij als ik weet wat het nu echt is en dat er iets aaan gedaan kan worden.Dat geeft de mens weer hoop

Dropke

Dropke

22-02-2010 om 22:17

Endometriose

Je schrijft in je eerste posting dat er cysten zijn weggehaald. Waren dit dan endometriose cysten of niet? Op een echo hoeft endometriose helemaal niet zichtbaar te zijn. Alleen de cysten kunnen daar op worden gezien. Over het algemeen wordt de diagnose gesteld met een kijkoperatie. In sommige gevallen kan er pas een diagnose worden gesteld tijdens een grote buikoperatie. In geval van dieper gelegen endometriose haarden. Endometriose kan een verschrikkelijke aandoening zijn, maar dit hoeft helemaal niet. Sommige vrouwen met ernstige endometriose hebben weinig tot geen klachten en sommige vrouwen met lichte endo hebben enorm veel klachten. Vaak ligt het aan de plek waar de endo zich bevind.
Zelf heb ik ook al een hele tijd endometriose (zo'n 15 jaar). Toch kreeg ik de diagnose pas 7 jaar geleden. Door klachten met mijn menstruatie en pijn tijdens de eisprong werd er een kijkoperatie gedaan. Ik kreeg te horen dat ik een lichte vorm van endometriose had en dat ze wat plekjes hadden weggebrand. De pijn bleef en vorig jaar toch maar weer eens naar de gyn. Op de echo waren twee cysten op mijn linkereierstok te zien. Gezien de pijn werd er besloten om te opereren. Eerst kreeg ik een injectie met lucrin, zodat de endo wat tot rust zou komen en daardoor de operatie makkelijker zou zijn. Ze zouden proberen de cysten te verwijderen met een kijkoperatie, maar gaven geen garantie dat dit zou lukken. Dit is ook niet gelukt. De gynaecoloog was wel geschokken van wat ze aantrof. Inmiddels was het geen lichte endometriose meer en was de boel flink verkleefd. Het werd dus een grote buikoperatie en de eierstok moest ook verwijderd worden.

sterkte, gr Dropke

Tanneke

Tanneke

23-02-2010 om 16:31

Hoi dropke

Ik weet niet of dat endometriose cysten waren.Toen die cysten zijn weggehaald (tijdens mijn zwangerschap, ongeveer 5 jaar geleden) wist ik helemaal niks van endometriose en de arts heeft er ook niks over gezegd.
Ik dacht alleen maar dat er cysten waren (twee grote die verkleefd waren) en dacht dat ik klaar was als die eruit waren....

Sinds mijn bevalling toen heb ik er veel meer, maar die komen en gaan.Soms zit er een, en de volgende keer is het weg of bijna weg.Niet dat ik elke maand een echo heb,maar het word wel in de gaten gehouden.

Nu had ik laatst dus heel erg buikpijn en op de echo is geen cyste te zien, hoorde ik gisteren.
De gynaecoloog heeft allerlei bijverschijnselen bij elkaar opgeteld (lage rugpijn, oa)en gaat inderdaad een kijkoperatie doen,maar vertelde mij dat zij het eigenlijk wel zeker weet.

Ik weet ook niet zo goed hoe het zit en von dhet allemaal nogal verwarrend, vandar mijn posting hier..

Dank voor de reactie!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.