Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sinilind

Sinilind

26-01-2012 om 23:11

Endometrumablatie (wegbranden baarmoeder slijmvlies) iemand ervaring?

ivm zeer heftige menstruaties en terugkerende bloedarmoede (mijn hb is weer op 5,4...) wil de huisarts voorstellen aan de gyn om bij mij de baarmoederslijmvlies weg te branden. Alle andere non-invasieve oplossingen hebben gefaald. Heeft een van jullie er ervaring mee? Klinkt heftig maar aan de andere kant alles om van die ellendige vermoeiheid verlost te worden, en van het feit dat ik 2 dagen per maand amper de deur uit durf

Sini op d'r iPhone

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
lennest

lennest

26-01-2012 om 23:26

Niet zelf

Maar mijn vriendin wel, een verademing zegt ze. Een paar spotjes per maand en dat was 't dan. De behandeling vond zij meevallen, napijn ook, al met al duurde het een maand of 3 voordat dit resultaat er was. ze zou het zo weer doen.

Biene M.

Biene M.

27-01-2012 om 07:21

Nee

Maar ik zou het zo doen in jouw plaats. Vraag wel even naar de methode die hij wil gebruiken, novasure is volgens mij de makkelijkste methode met de minste complicaties.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

27-01-2012 om 21:30

Endometriumablatie

Ik heb geen ervaring met ablatie maar mijn baarmoeder is een aantal jaren geleden verwijderd ivm hevig bloedverlies tijdens en tussen de menstruatieperiodes, veroorzaakt door vleesbomen. Ondanks de zware ingreep en de lange herstelperiode ben ik nog steeds blij dat ik van die ellende verlost ben
Maar hier een link over endometriumablatie/Novasure http://www.hevigbloedverlies.nl/behandelopties/endometrium-ablatie.html
Het is een poliklinische ingreep met goed resultaat en het herstel schijnt alleszins mee te vallen. Succes!

MOVER3137

MOVER3137

28-01-2012 om 08:26

Ervaring

Ik heb de ballontherapie behandeling Thermachoice ondergaan. Nu 1 jaar geleden. Van 12 dagen ongesteld (niet veel, maar wel bloedverlies) ben ik teruggegaan naar 6-7 dagen. Hoeveelheid bloedverlies is wat minder geworden dan het was; maar nog steeds 6-7 dagen. Moet over half jaar weer terugkomen. Kijken wat (of) we gaan doen.
Behandeling zelf is voor mij heel goed verlopen. Ruggeprik wat minder, maar verder weinig tot geen klachten. Behandeling zelf niet pijnlijk, naweeen vielen ook reuze mee.

notje

notje

29-01-2012 om 15:59

Ervaring,nou ja..

Ja ook een ervaring,ik heb afgelopen jaar de ballontherapie gehad,maar deze is mislukt.De gyn heeft het 4 maal geprobeert maar het apparaat sloeg af.Mede daardoor moest ik een nacht blijven en had ik behoorlijk veel pijn.
Na overleg heb ik besloten om voor de novasure methode te gaan maar moet daarvoor naar een ander ziekenhuis.Ik heb het een tijd uitgesteld omdat ik met de medicijnen nog wel even toe kon en een heftig jaar achter de rug heb.Maar toen ik de laatste keer weer leeg lipe en enorme krampen had heb ik maar gebeld.

Sascha2

Sascha2

29-01-2012 om 18:52

Notje

Als ui het me goed herinner, woon je in dezelfde regio als ik. Je schrijft dat je naar een ander ziekenhuis moet voor novasure. Kun je daarvoor terecht in het JB-ziekenhuis?

notje

notje

30-01-2012 om 09:21

Sascha

Wat goed dat je dat weet!
Ik was in het JB voor die ballontherapie,ze hebben de apparatuur aangevraagd voor de novasure methode maar dat kon nog heel lang duren voor ze die zouden hebben.Ik ben doorverwezen naar het Maxima in Veldhoven daar is een gyn die novasure heeft helpen ontwikkelen.
Nu nog een afspraak weten te maken,ik zou afgelopen week gebeld worden,heb zelf al 3 keer gebeld,maar nog niets.Nu maar meteen weer aan de telefoon gaan hangen want ik voel dat ik deze week weer de volle laag ga krijgen

Sascha2

Sascha2

30-01-2012 om 11:43

Notje

Ah, kijk aan . Jeetje, wat een ellende dan zeg, die jij hebt meegemaakt met die ballontherapie. En dan geen novasure in een groot ziekenhuis als JB. Goed om te weten voor mij, want ik lonk al langer naar info over novasure.
Gelukkig is Veldhoven nog redelijk te doen, qua afstand. Ik hoop dat je snel terecht kunt en dat het dit keer wel goed gaat.

notje

notje

30-01-2012 om 11:48

Sascha

Je zou moeten vragen naar dr.Bongers,zij is gespecialiseerd in hevig bloedverlies (klinkt raar).
Voor mij maakt het niet uit,Maxima is iets verder,zeker nu het nieuwe JB zo goed bereikbaar is,maar ik woon behoorlijk centraal.
Ik heb afgelopen jaar een buikholte ontsteking gehad na het verwijderen van de mirena (gewoon vette pech,maar wel op het randje gelegen).Ik wilde me laten stereliseren en meteen die ballontherapie laten toepassen omdat ik altijd hevig bloedverlies heb gehad.Ik heb gewoon pech gehad en hopelijk gaat de novasure wel lukken.Ik heb net weer gebeld,en als het goed is bellen ze donderdag terug.

Tink

Tink

30-01-2012 om 17:20

Ook gehad

Novasure dan. In het Tweesteden in Tilburg doen ze het ook.
Geen ervaring met hoe de ingreep precies verloopt, want ik was onder algehele narcose omdat er nog wat dingetjes moesten, dat kon tegelijk.
Maar met het resultaat ben ik wel blij, vloeien is stúkken minder. Heel af en toe nog een wat heftiger dagje aan het begin van een menstruatie, maar niet meer te vergelijken met vroeger.

notje

notje

30-01-2012 om 18:51

Sini

Toch ga ik het je aanraden hoor,ik heb er al veel over gelezen en ik ga het toch echt doen!Ik ben het ook helemaal zat,ik sta weer op het punt van doorbraak,de sluizen gaan bijna weer open.Ik wil er ook vanaf.
Het laten verwijderen van de baarmoeder kan andere klachten geven en dat doen ze niet zo snel meer.Dus laat je goed informeren en ga voor de novasure of ballontherapie.

Mover

Mover

30-01-2012 om 18:58

Wel wonderoplossing

voor mijn buurvrouw en een collega van haar. Beiden zijn supergelukkig. Gingen van 2 dagen luiers dragend, en nog een diverse dagen zwaar vloeiend, naar inlegkruisjes!
Dus wel degelijk succesverhalen! En, voor wat het waard is, "het kan geen kwaad", behalve voor je portemonnee (eigen risico, ziektekosten zijn afhankelijk van je verzekering). Het wordt nooit méér, maar altijd minder.
Succes met je keuze.

Zus

Mijn zus heeft het laten doen en is er erg blij mee.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

31-01-2012 om 13:51

Sini

Sini, als iemand geen kinderen meer wil/kan krijgen en het bloedverlies is en blijft zo extreem als bij jou en je wil zeker weten dat je helemaal van die maandelijkse ellende af bent dan is dat zeker wel een reden voor baarmoederverwijdering.
Dit kan tegenwoordig ook endoscopisch, afhankelijk van de grootte van je baarmoeder, dus het is ook niet automatisch zo dat je onder algehele narcose hoeft.
Ik mocht ook kiezen tussen of tot na de overgang medicijnen slikken en dan nog last hebben van veel bloedverlies of baarmoederverwijdering. Ik hoefde er geen seconde over na te denken: het orgaan had zijn dienst bewezen in de vorm van een prachtig kind maar nu was het een nutteloos orgaan geworden dat alleen maar mijn leven verstjeerde en me in de weg zat. Dus hop, eruit met dat ding. Je baarmoeder bepaalt niet je vrouw-zijn. Je eileiders blijven gewoon zitten dus je raakt ook niet vervroegd in de overgang ofzoiets. Je moet het nuchter bekijken.
Mijn (vrouwelijke) gyn was het roerend met me eens en twee weken later kon ik gelukkig al onder het mes. Nog steeds voel ik me bevrijd; geen toestanden meer met maandverband, onderleggers, incontinentieluiers, tampons etc. en ik kan eindelijk weer gaan en staan waar ik wil zonder angst op doorlekken.
Ik ken veel vrouwen die een baarmoederverwijdering hebben ondergaan en de meesten hebben geen nadelige gevolgen ondervonden.
Het is een kwestie van alle voors- en tegens afwegen; welke ingreep levert voor jouzelf de beste kwaliteit van leven op.
Praat er nog eens over met je gyn en vraag desnoods een second opinion aan. Want zo aan modderen kan natuurlijk ook niet. En het is niet gegarandeerd dat novasure of een andere vorm van baarmoederslijmvlies je helemaal of voorgoed van je klachten afhelpt. Laat je goed informeren en neem dan een weloverwogen beslissing. Succes!

Biene M.

Biene M.

31-01-2012 om 21:32

Novasure is een veel en veel kleinere en minder risicovolle ingreep dan hysterectomie, dus ik zou absoluut eerst ablatie proberen. Nog afgezien van de directe risico's van een operatieve ingreep, vergroot het verwijderen van de baarmoeder op de langere termijn ook het risico op verzakkingen. Het lichaam is toch wel zo'n complex geheel dat je niet altijd maar dingetjes eruit kunt halen zonder risico op ongewenste bij-effecten. Het verwijderen van de baarmoeder kan een uitkomst zijn als andere interventies niet het gewenste effect hebben. En niet iedereen krijgt te maken met ongewenste gevolgen, maar het lijkt me dat we het verwijderen van een orgaan moeten beschouwen als het laatste middel wanneer al het andere niet helpt.

NaShA

NaShA

01-02-2012 om 14:15

Mijn baarmoeder is ook weg

ik was 36, had 3 kinderen, waaronder een 2-ling, en ik was sinds de bevalling van die 2-ling steeds heviger gaan vloeien. Er is me een Mirena-spiraal gezet, maar toen ging ik van 1 keer in de maand hevig vloeien naar elke dag hevig vloeien. Ik kreeg er zelfs de pil nog bij! En ook toen stopte het vloeien niet! Toen ik dus na 3 maanden bij de gyn terugkwam en hij me vroeg wat ik wilde heb ik echt uit de grond van mijn tenen geroepen: er uit met dat rotkreng!!! Mijn gezin is compleet, man was al geholpen, dus we wilden sowieso geen kinderen meer....
Paar maanden later is hij verwijderd en ik ben zo blij! Tot op de dag van vandaag!! NOOIT meer ongesteld, NOOIT meer bang voor die hevige bloedingen!!! HEERLIJK!
En andere klachten? Nee hoor, niks van dat al. Mijn eierstokken zitten er nog, dus geen overgang. O ja, en omdat de baarmoederhals ook weg is, geen risico meer op baarmoederhalskanker en dus ook geen uitstrijkjes meer!!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

01-02-2012 om 15:46

Nasha

Heerlijk he? Toen ik later de oproep kreeg voor het uitstrijkje baarmoederhalskanker heb ik met groot genoegen het formulier ingevuld dat ik geen oproepen meer hoefde te krijgen
Ik ervaar het bijna iedere dag nog als een opluchting en een bevrijding. De dag dat ik alle inlegkruisjes en maandverband kon weggooien was ook echt geweldig... En ik kon er weer op uit zonder angst dat ik zou gaan vloeien. Weer lichte broeken aan, naar het zwembad, zalig.
Echt, als je baarmoeder geen nut meer heeft en alleen maar voor ongemak en ellende zorgt, eruit laten halen en niet aanmodderen.

Rol baarmoeder bij sex

Ik wil geen "partypooper" zijn, maar ik hoorde onlangs van een vrouw dat haar sexbeleving na het verwijderen van haar baarmoeder echt stukken minder was geworden. Het lukte haar niet meer om een orgasme te krijgen als ze sex had met haar partner. De baarmoeder speelt hier toch wel een rol bij. Hebben jullie hier voorlichting/informatie over gehad voor de operatie ?
G

NaShA

NaShA

02-02-2012 om 13:45

Nou

ik heb daar niks van gemerkt!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

02-02-2012 om 14:45

Galaxias

Het klopt dat samentrekking van de baarmoeder ook een rol speelt bij het beleven van een orgasme maar er spelen een heleboel andere factoren een rol bij het krijgen van een orgasme. Het wordt niet minder maar anders en je moet er een beetje mee experimenteren.
Geen van de vrouwen die ik ken hadden last van een verminderde sexbeleving na een baarmoederverwijdering; integendeel. Dit geldt ook voor mij

notje

notje

02-02-2012 om 18:42

Nou2

Ik ken dus wel iemand die een andere sexbeleving had na verwijdering van de baarmoeder.Het kan dus verschillen.
Ik heb eindelijk een afspraak gemaakt en mag de 17e voor de novasure.Ik laat nog wel even weten hoe het gegaan is.

Ook baarmoederloos

Nadat er baarmoederhalskanker bij mij was geconstateerd is de hele santemekraam wegge-opereerd. Het enige nadeel dat ik ondervind is dat door verkleefd littekenweefsel, ik af en toe een zeer pijnljke eisprong heb. Maar praktisch gezien heb ik er alleen maar voordelen van. En ik heb geen spatje minder plezier in seks. Integendeel, omdat mijn baarmoeder vrij dicht aan de oppervlakte lag, was het vaak oppassen of pijn lijden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.