Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

dc

dc

22-09-2012 om 09:13

Frisdrank

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/21/voor-het-eerst-hard-bewijs-frisdrank-maakt-kinderen-dik/

Gaan jullie nu de frisdrankjes minder aanbieden thuis?

Wij drinken sowieso niet zoveel van die dingen. Een vruchtensap per dag en op vrijdagavond een glas cola. Dat is het ongeveer wel.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
sinas

sinas

22-09-2012 om 14:48

Nee

ook hier eerder "ondergewicht" dan overgewicht. En zo heel veel frisdrank drinken ze ook weer niet.

bibi63

bibi63

22-09-2012 om 15:06

Nuance

er is natuurlijk ook frisdrank in light vorm. Los van de discussie of die zoetstoffen nu zo geweldig zijn, er zitten in ieder geval GEEN calorien in, dus daar wordt je beslist niet dik van. Vaak zit het probleem dus meer in sapjes. Daar zitten veel calorien in, maar omdat het sap is, voelt het anders (gezond). Maar hoe dan ook, voor mij niets nieuws onder de zon: Ik weet m'n hele leven al dat frisdrank bomvol suiker zit (wie zou dat niet weten?) en weet dat er het alternatief light is. Van vruchtensappen ben ik me ook al lang bewust, dat daar best veel calorien inzitten ivm de (natuurlijke) suikers.
Ondanks een slank kind zijn vruchtensappen hier niet hetgeen waar je de hele dag je dorst mee lest. Hier 1 pakje sap tijdens de lunchpauze en een paar keer per week fris (light). Dus dan valt het wel mee wbt calorien, maar nogmaals: in mijn beleving erg oud nieuws. Of moeten we nu ook wetenschappelijk gaan bewijzen dat kinderen die dagelijks pizza's, hamburgers en weet ik wat eten, gemiddeld x kilo dikker zijn dan kinderen die dat niet doen? Hoef je wat mij betreft niet wetenschappelijk te bewijzen: calorien zijn calorien.
Gr. Bibi

Tihama

Tihama

22-09-2012 om 15:19

Opzet van het onderzoek

Het is belangrijk om het onderzoek goed te kennen. Alleen kinderen die altijd suikerfrisdrank dronken, mochten meedoen. Bij de helft van die kinderen wet light gegeven. In identieke verpakkingen, zonder dat iemand in de omgeving wist wat het kind dronk. Het ging namelijk om de hypothese dat light drinken zou stimuleren tot meer insuline aanmaak en daardoor extra eten, waarmee het effect verdween. Nu bleken de kinderen die 1 blikje suiker inruilden voor 1 blikje light, na 1,5 jaar 1 kg lichter, dan de kinderen die door waren gegaan met suiker. Daaruit blijkt dat minder frisdrank met suiker w effect sorteert op overgewicht.

Hier heb ik trouwens alleen suiker frisdrank in Huis voor de buurkinderen en vriendjes met ondergewicht.
Tihama

Heb het net zitten lezen

het probleem is dat je niet dubbelblind kraanwater kan geven. Dan moet je dus met light vergelijken.

Voor mij is het een no-brainer, hier nooit frisdrank in huis. Nooit=2x per jaar bij verjaardagen voor de gasten. Ook als je niet te zwaar bent hebben lege calorieen geen enkele waarde. Je kan ze net zo goed weglaten en vervangen door iets waar ook nog vezels of sporenelementen of vitamines in zitten.

De frisdrankindustrie, met de gecreëerde behoefte en de bizarre marketingconcepten (tig soorten cola, al die jonge vrolijke mensen bij Sisi en 7up), is gewoon heel erg knap omdat ze van zo weinig zo veel weten te maken. Niets op tegen verder hoor, vrije markt.

Gale, nog niet iedereen weet het.

Vandaag bij de hockeywedstrijd van mijn zoon gingen de jongens in de rust water uit hun meegebrachte fles drinken. De vader van het echt wel te dikke jongentje vroeg of hij een AA-tje wilde en ging naar de kantine om een flesje voor zijn zoon te halen. Daar verbaas ik me dan wel weer over.

skik

Rafelkap

Rafelkap

22-09-2012 om 17:51

Geen nieuws

Voor mij geen nieuws. Ben wel benieuwd of mijn zoontje nu niet de enige van de klas is die twee drinkbekers met water meekrijgt. Er zijn er veel bij die steevast pakjes meekrijgen.

Tihama

Tihama

22-09-2012 om 19:00

Sterker: die gedachte ontkrachten was nu net de reden voor het onderzoek

Het enige dat belangrijk is dat je niet gaat denken dat je nu meer mag eten omdat je light gebruikt. Dus niet slankie op je brood smeren en dan een extra graai in de kruidnoten doen. Maar die kruidnoten lonken naar me ongeacht wat ik gedronken heb

Tihama

Tihama

Ik haal dat niet uit het onderzoek zoals het in de NRC is gepubliceerd. Dan zou je water en light hebben moeten vergelijken, dat is bij mijn weten niet gedaan.

Rafelkap

Rafelkap

22-09-2012 om 19:14

Light en suiker even slecht voor gebit

er kwam uit het onderzoek idd dat de kinderen niet dikker werden van light, toch werd dat daar afgeraden ivm het gebit (light is dan even slecht als suiker, een aanslag op het glazuur). Ook geen nieuws toch?

Rafelkap

Rafelkap

22-09-2012 om 19:16

Water en light versus suiker en light

Inderdaad, water en light is niet vergeleken, alleen suiker en light. Ze hebben kinderen genomen die gewend waren om een pakje drinken te drinken op school. Als ze water hadden gegeven hadden ze dat geproeft en was het onderzoek mislukt

ijsvogeltje

ijsvogeltje

22-09-2012 om 19:43

Verstandige dingen doen

"Dat hoeft nog niet te betekenen dat die vader niet weet dat je dik wordt van AA."
Inderdaad. Alsof we de hele dag door alleen maar heel verstandige dingen zouden doen. We weten allemaal dat bijvoorbeeld snoepen ongezond is; toch wordt er heel wat afgesnoept in Nederland. Roken: idem. Het is hier altijd druk bij de snackbar; en dat is niet om gezonde salades te kopen. In sportkantines gaan vele flesjes AA over de toonbank. En in de kroegen heel veel biertjes.
Vrijwel iedereen doet ongezonde dingen. De mens is nu eenmaal geen rationeel wezen.

Merel

Merel

22-09-2012 om 20:37

Maar dan zou ik toch nu dik moeten zijn?

Wij houden van frisdrank. Vroeger thuis kocht mijn moeder dat vanaf dat ik ongeveer 10 jaar was. Cola of Fanta van Raak van de Albertheijn. We dronken denk ik een glas overdag en ik denk wel 2 's avonds. In het weekend misschien wel 3. Toch was ik een slank kind en ben ik nog steeds slank. Toen mijn kinderen klein waren kocht ik diksap en later iets van ander aanmaaklimonade en sap en toen ze wat groter waren (10+) was er ook frisdrank in huis. (ze zijn nu 14 en 16) en beiden zijn niet dik. Ik denk dat ze een glas of 3 per dag drinken. In het weekend wel wat meer. Dus tja.. ik denk dat het niet alleen om frisdrank gaat als het om overgewicht gaat, dat zal toch wel aan het totale eet en drinkpatroon gaan? (light drink ik trouwens niet, ik proef de light-smaak en dat vinden we hier niet lekker)

Hombre

Hombre

22-09-2012 om 21:23

Merel

Ik denk dat het woord 'gemiddeld' uit het verslag van onze kwaliteitskrant weggevallen is, Merel.

Natuurlijk komt niet iedereen 1 kilo aan. En, zoals je weet, worden sommige mensen schijnbaar nooit dik, al lijken ze veel meer te eten dan jij. Dus er zijn veel factoren. Frisdrank is blijkbaar een van die factoren. Overigens is *een* onderzoek *geen* onderzoek in wetenschapsland, zeker sinds Stapel.

Maar het is wel interessant omdat effect van dieetwijzigingen lastig te meten is omdat je i.d.d. het risico loopt dat mensen gaan compenseren als je ze vanwege een onderzoek iets anders laat doen/eten. Met kinderen en (blind) light frisdrank is dat redelijk ondervangen. Dus wel interessant, dat alleen al die wijziging zo'n grote invloed heeft.

Trouwens, dik of niet, de hele dag frisdrank drinken vind ik debiliserend. Maar misschien ben ik wel ouderwets want mijn kids krijgen ook geen spelcomputer, dat doen ze maar bij hun vriendjes. Iemand daar al onderzoek naar gedaan?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-09-2012 om 21:47

Frisdrank

Ik begrijp die ophef niet zo; ieder logisch nadenkend mens weet toch dat teveel suiker dik maakt? Of die suiker nu in frisdrank zit of op andere manieren genuttigd wordt... Het zijn loze calorieen en zeker met frisdrank krijg je al gauw makkelijk teveel binnen.
Wij drinken helemaal geen frisdrank; zoon van 11 drinkt liever thee zonder suiker of water, ook als hij limonade of fris aangeboden krijgt. Hij lust ook geen sportdrankjes, zoete joghurtdrankjes ofzo. En als ik een keer frisdrank in huis haal voor een speciale gelegenheid, koop ik wel gewone; geen light want dat is ook niet best voor de gezondheid. Het is trouwens ook vies; die nepzoete, chemische smaak, brr.
Ik denk echt dat de hang naar zoet vooral aangeleerd is. Thuis kregen we vroeger ook nooit frisdrank en maar zelden snoep, koek, vla etc. Ook een boterham met zoet beleg was een traktatie die we maar af en toe kregen. Van onze kant van de familie was en is iedereen slank; iedereen van de andere kant, die wel zich te goed doet aan dat soort dingen, heeft allemaal zonder uitzondering (ernstig) overgewicht. Het zit hem natuurlijk niet alleen in suiker en/of frisdrank, maar het draagt er wel behoorlijk aan bij...

Merel

Merel

22-09-2012 om 22:41

Ik vraag me af...

Ik weet niet of het een met het ander te maken heeft hoor, maar ik ken kinderen die thuis geen frisdrank mogen maar alleen inderdaad thee zonder suiker krijgen en helemaal los gaan als ze ergens cola kunnen krijgen. (kinderen van 10+). Zou het niet zo zijn dat het voor die kinderen super aantrekkelijk wordt, zo'n drankje wat je eigenlijk niet mag? Mijn kinderen mogen dus best cola, drinken het ook wel, maar drinken ook wel een sapje of soms zelfs nog iets van aanmaak limonade. Cola of fanta heeft geen extreme aantrekkingskracht op ze. Maar dan zie ik voor de supermarkt dezelfde kinderen (die thuis aan de thee zitten) met een blikje energydrank en een zak chips, wat mijn kinderen nog nooit gedaan hebben (ze vinden het altijd een beetje apart die kinderen daar, waarom gaan ze niet thuis zitten, vragen ze zich af)
Nou ja, gelukkig leidt het drinken van frisdrank hier niet tot andere hang naar zoet, want snoep en koek en zoet beleg (alleen pindakaas dan) dat eten ze hier dan weer niet.
Trouwens de opmerking dat de hele dag frisdrank drinken debiliserend is, vind ik nogal grof.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

22-09-2012 om 22:53

Zoet

Het is niet zo dat mijn zoon geen frisdrank mag drinken van me, hij vindt het gewoon niet lekker; veel te zoet. Hij eet ook liever een boterham met kaas dan met jam oid Hij is ook niet zo dol op chips (wat ik ook bijna nooit in huis heb); dat vindt hij weer te zout. Op een feestje ofzo neemt hij weleens een handje chips maar daar blijft het dan ook bij. Hij (en ik) nemen dan liever ongezouten noten (geen pinda's) of snoeptomaatjes.

Tihama

Tihama

22-09-2012 om 23:21

Verschil

Volgens mij was de hypothese:
"Drinken van light is net zo slecht voor overgewicht als drinken van de suikerhoudende variant".

Dan moet je dus geen light met water te vergelijken, maar light met suiker.

Dat was wel eerder onderzocht, maar dat waren korte termijn onderzoeken, waarbij gekeken werd naar de calorie-inname ná het drinken van light.

In dit geval waren het kinderen die gewend waren elke dag frisdrank te drinken. Slechts 1 blikje per dag werd omgewisseld voor light. De rest van hun drinken bleef suikerhoudend. Na 1,5 jaar waren ze de light-drinkers 1 kg lichter, gemiddeld.

Je kunt je afvragen wat het effect geweest zou zijn als ze ál hun drinken light gemaakt hadden. Of omgewisseld voor water.

Tihama

Ik zou er eerlijk gezegd niet op durven gokken dat iedereen AA, Aquarius en dergelijke "sportdrankjes" ziet als wat het is, namelijk frisdrank. Ik krijg de indruk dat de branche er aardig in geslaagd is de Nederlander aan te praten dat sport een ontbering is waar het menselijk lichaam slechts door speciale drankjes van kan herstellen, zodat die drankjes eigenlijk waanzinnig goed voor je zijn...

Mijn partner heeft ook de rare neiging om als hij eens wat sportiefs doet meteen naar de AA te grijpen. Nou snap ik dat nog als je de Dam tot Damloop rent, dan schijnt het inderdaad wat uit te maken, maar als je krap een uurtje een beetje halfhartig met een bal staat te pielen dan is een bekertje water goed genoeg, al het overige is voor het lekker.

Denk ik. Maar ik hou dan ook niet van sportdrank; van sport trouwens ook niet

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

22-09-2012 om 23:41

Tja..

het zegt op zich natuurlijk wel wat dat de suiker-groep een kilo zwaarder was, maar of je daar echt je eigen frisgedrag om moet aanpassen weet ik niet. Ik ben vrees ik de enige in huis met overgewicht. Ik drink niet elke dag fris en drink mijn thee en koffie zonder suiker en melk. De rest drinkt wel dagelijks fris en man drinkt in zijn koffie suiker en melk. Ze zijn óf op een normaal gewicht of er zelfs iets onder. Ik neem het onderzoek dus voor kennisgeving aan.

Buiten slank, binnen vet

Ook als je gewicht binnen de bandbreedte blijft, heb je toch nog redenen om fris te laten staan. Zoals in de BBC documentaire "the men who made us fat" te zien was, zorgt het moderne eetpatroon met veel geraffineerde suikers ook ervoor dat je organen vervetten. Dat is veel gevaarlijker dan onderhuids vet dat een maatje meer oplevert.
Het is geen bakerpraatje, ik ken al mensen van onder de 40 met amper overgewicht en een lever die zo slecht functioneert dat de arts alcoholmisbruik vermoedde. Bleek het overmatig drinken van fris en eten van idiote hoeveelheden zoetigheid te zijn.

bibi63

bibi63

23-09-2012 om 14:47

Skik

Dat is nou juist zo vervelend! Stel dat dat toch wel te dikke jongetje aardig op rantsoen wordt gezet, maar bijv. 1x per week, bijv. bij de wekelijkse hockeywedstrijd, wat mag kiezen wat hij lekker vindt (AA in dit geval). Je weet dus niet of hij dat vaak drinkt. Je ziet alleen maar 1x per week een dik jongetje wat iets calorierijks eet. Niet zo snel oordelen. Vervelend voor dikke mensen, die hij best doen, maar af en toe ook iets calorierijks/lekkers moeten kunnen eten/drinken.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

23-09-2012 om 14:54

Merel

Natuurlijk wordt niet iedereen dik van gewone frisdrank, al drink je tig glazen per dag. Dat is een kwestie van aanleg (makkelijk dik worden of juist niet) en je overige eetpatroon.
Voegt niets toe. Voor mensen die op hun calorien moeten letten zijn gesuikerde dranken geen goed idee (of alleen af en toe).
Ik ken iemand die een zware lichamelijke baan heeft. Hij kan dus heel wat calorien tot zich nemen (en moet ook in zijn geval). Hij is slank en gespierd. Hij eet veel boterhammen, liefst met salades en vet beleg. En daarnaast eet hij ook nog in de loop van de middag snacks. Nee, van al die calorien wordt hij (op dit moment, nu hij zo zwaar lichamelijk werkt) niet dik. Blijkbaar verbruikt hij zoveel, dat dat nu geen effect heeft op z'n gewicht. Maar gezond is anders natuurlijk. Hij heeft die calorien blijkbaar nodig, maar dat zou hij voor een groter deel uit gezond eten moeten halen. Dus of je wel of niet dik wordt van gewone frisdrank zegt niet zoveel.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

23-09-2012 om 15:01

Pffff elisa

Jouw zoon klinkt wel heel ideaal.... Tuurlijk, niet iedereen is een zoetekauwe. Nou mooi, dat scheelt. Maar als hij chips te zout vindt, vraag ik mee een beetje af, waar dat vandaan komt. Dat hij op een feestje alleen ongezouten noten eten (en dan vooral de opmerking erbij: maar geen pinda's.... hoezoe? zijn die ongezouten ook slecht?). Ik vind het een beetje onnatuurlijk overkomen. Doet hij dat nou echt van nature, of is hem dat aangeleerd? Niets mis met ongezouten noten, integendeel, maar ik zie ze toch niet zo vaak op een feestje.
Gr. Bibi

bibi63

bibi63

23-09-2012 om 15:06

Precies rodebeuk

Je kan slank zijn als een den, maar het veelvuldig binnenwerken van veel suiker en slechte vetten is voor niemand goed. Het is prettig als iemand slank is en af en toe wat lekkers neemt, daar niets van ondervindt. Vooral doen, af en toe jezelf verwennen heeft ook nut. En pech voor degenen die van een enkel buitensporigheidje er weer een kilo bij ziet komen. Maar dik of dun, voor iedereen geldt dat veelvuldig ongezond eten slecht is voor lijf en leden.
Gr. Bibi

Elisa Gemani

Elisa Gemani

23-09-2012 om 15:22

Bibi

Waarom zou het "ergens vandaan moeten komen"? Ik verbied hem het eten van chips, snoep of het drinken van frisdrank niet maar hij vindt het gewoon niet lekker. Waarom moet dat onnatuurlijk zijn? Ik vind dat soort dingen ook niet echt lekker; nooit lekker gevonden ook. Op pinda's zijn we ook niet dol; wel op cashewnoten en andere noten. Wij zien ze trouwens wel vaak op een feestje. Overigens houdt hij ook niet van broccoli of champignons hoor (ik weer wel); het is een heel gewoon kind met een eigen smaak. Of is het ook raar dat hij van sushi, olijven en haring houdt?

Rafelkap

Rafelkap

23-09-2012 om 16:36

Kaaskopje

Kaaskopje, ik wil je absoluut niet beledigen hoor, maar jij schrijft dat jij de enige in huis bent met overgewicht en daar verbind je je conclusies aan. Maar heb jij dat overgewicht al je hele leven, ook als kind/puber? Nee toch? En je weet toch nu nog niet of je kinderen later dikker worden? Zij zijn nog niet zo oud als jij dat bent.

Maar we moeten ook niet panieken met die onderzoek, het is wel handig om te weten voor wie dit nog niet wist en wie wil afvallen (lijkt me makkelijker dan koekjes laten staan).
Mijn broer (heel dun) verloor in z'n twintiger jaar z'n glazuur. Door te veel cola. Dat was toen nog niet bekend, nu hangen er posters bij de tandarts.

Kaaskopje

Kaaskopje

24-09-2012 om 00:16

Rafelkap

Ik ben pas aangekomen vanaf de periode dat ik samenwoonde met mijn man Man hield niet van dansen...
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wat mijn man betref mij wel eens afvraag of het snaaien wat hij doet niet érgens in zijn lichaam merkbaar moet zijn. Hij komt er gewoon niet van aan, maar wat er in zijn aderen gebeurt zie ik niet natuurlijk. Over mijn dochters maak ik mij geen zorgen. Zij zijn mij niet. Ze blijven niet slank door ieder weekend 3 avonden te dansen zoals ik, ze hoeven er niets voor te doen. De jongste heeft dit jaar zelfs drinkbare bijvoeding moeten nuttigen omdat ze ondergewicht gekregen had door ziekte.

merel

merel

24-09-2012 om 08:23

De optelsom

Frisdrank bevat suiker en doet (behalve dat het lekker is) niet veel voor je lichaam, daar ben ik het mee eens. Maar dik worden doe je van meer dan alleen frisdrank drinken. Het is jammer dat we tegenwoordig veel suiker gebruiken, heel veel meer dan een eeuw geleden. Ik denk als je als ouder al graag je kind zonder veel suiker zou willen laten opgroeien, dat best lastig wordt. Tot en met de peuterspeel zaal zal het nog wel lukken, alhoewel daar ook op verjaardagen al uitgedeeld wordt, natuurlijk bij voorkeur geen snoep, maar andere soorten traktaties zijn meestal ook wel gezoet. Vervolgens gaan ze speelafspraakjes krijgen en komen ze dus bij andere mensen over de vloer en ben je de controle kwijt. Al zouden die ouders helemaal geen snoep geven, maar bijv. een stukje ontbijtkoek (heel zoet!) en een glaasje aanmaaklimonade (kan van bijna niet zoet naar heel zoet zijn) enz.
En dan heb je nog de persoonlijke voorkeur van kinderen. Hier houden ze dus wel van frisdrank, maar ook van sap (maar dat is ook zoet).Water drinken ze ook wel eens, maar is echt niet favoriet.(meer bij gebrek aan beter) Qua snoep en koek valt het hier enorm mee, soms een dropje, verder is er niets in huis.
Mensen worden door de media nu toch wel beter ingelicht over wat goed en slecht is voor je lichaam, in mijn jeugd was dat amper zo. Dus wij eten hier thuis zo vers en puur mogelijk, geen pakjesvoer enz. Alleen met het drinken wil het niet (meer) lukken, ik vind water saai en in sap en fris zit gewoon suiker (en dan in frisdrank weer meer dan in sap)

hombre

hombre

24-09-2012 om 08:56

Merel

"Trouwens de opmerking dat de hele dag frisdrank drinken debiliserend is, vind ik nogal grof."

Vind ik ook van kinderen die de hele dag snoep eten of iedere dag bij de McD eten. Enthousiaste slachtoffers van de reclamedruk. (zien mijn kinderen ook maar zelden, reclames)

Overigens is debiliserend mijn (misschien wat twijfelachtige) vertaling van het Engelse 'debilitating', het betekent niet dat je er 'debiel' van wordt:

http://www.thefreedictionary.com/debilitating

Of al die matigheid het gewenste resultaat zal hebben is trouwens maar afwachten, want i.d.d. voor hetzelfde geld duiken ze als ze zelfstandig zijn bij iedere gelegenheid in de ijskast.

Maar ik ben zelf ook zo opgevoed en dat is bij mij wel meegevallen.

Rafelkap

Rafelkap

24-09-2012 om 09:39

Kaaskopje -o.t.-

Hopelijk gaat het weer een stuk beter met je dochter! En jij ook heel veel beterschap!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.