Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Roosje77

Roosje77

09-03-2011 om 21:53

Fysiotherapie voor spataderen schaamlippen?

Wie heeft er ervaring met fysiotherapie bij vaginale spataderen (spataderen op de schaamlippen) tijdens de zwangerschap? Mijn verloskundige had het daar destijds over, maar ik kan me er niks bij voorstellen. Ik had er bij mijn 2e zwangerschap veel last van en nu we een 3e overwegen, wil ik alvast voorbereid zijn!

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rembrand

Rembrand

09-03-2011 om 23:30

Proest.

Sorry Roosje, maar ik ben een beelddenker.......
( ik zie nu beelden voorbij flitsen van bankdrukken met je schaamlippen of gewichtheffen etc...).
Weet je zeker dat je verloskundige fysiotherapie bedoelde en niet een ander specialisme ?
M.

Biene M.

Biene M.

10-03-2011 om 08:01

Geen ervaring

Van http://www.fysio-duurzaamheid.nl/spataderen.html:
------------
Spataderen en zwangerschap

In de zwangerschap komen spataderen vaker voor. Dit wordt o.a. veroorzaakt door hormonale veranderingen die aanleiding geven tot toename van het bloedvolume en het slapper worden van de vaatwanden. Daarnaast speelt de verhoging van de druk in de buik van de moeder (door het groter wordende kindje) een rol. De verhoogde druk kan de terugstroom van het bloed uit de benen naar het hart bemoeilijken.
Spataderen zitten meestal op één of beide benen, maar kunnen ook op de schaamlippen optreden, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Dit kan bij staan en zitten een zwaar gevoel, pijn en/of jeuk veroorzaken. Spataderen op de schaamlippen klachten hiervan verdwijnen vaak na de bevalling.

De fysiotherapeutische behandeling

De behandeling kan als volgt worden onderverdeeld:

Het onderzoek

De fysiotherapeut(e) zal vragen stellen, testen afnemen en de benen bekijken. Op basis daarvan zal een behandelplan worden opgesteld en met u worden besproken.

Voorlichting

Hoe ontstaan spataderen en welke klachten kunnen daarbij horen.
Factoren die van invloed zijn op de klachten die betrekking hebben op de spataderen.

Adviezen

Adviezen die uit onderzoek en voorlichting voortvloeien zijn weer onder te verdelen in:
Algemene adviezen; hoe gaat men om met de klachten en hoe beperkt men invloeden van buitenaf.
Houding en bewegingsadviezen; zaken waar je in het dagelijks leven op moet letten en wat je moet doen en/of laten.
Het al dan niet opvolgen van deze adviezen heeft een belangrijke invloed op het succes van de totale behandeling. Binnen de behandeling zal hier dan ook ruim aandacht voor gevraagd worden.

Oefeningen

Er zijn speciale oefenprogramma’s die de afvoer van het bloed stimuleren.

Massage

Indien voorlichting en adviezen niet toereikend zijn zal massage worden toegepast. De specifieke massage bij spataderen voelt aan als een krachtige massage, maar wordt zelden of nooit als onprettig ervaren.

Vanzelfsprekend is er gedurende de behandeling altijd ruimte voor vragen!

-----------------------------------

Truus

Truus

10-03-2011 om 09:22

Massage?

Maar even een tijdelijke nick.
Ik heb een superknappe fysiotherapeut, en massage van je schaamlippen lijkt me dan wel heel apart.
Maar bij een vrouwelijke fysio is het natuurlijk anders.

ishtar

ishtar

10-03-2011 om 10:45

Truus

ook bij een vrouwelijke fysio lijkt schaamlipmassage me niks

koentje

koentje

10-03-2011 om 10:49

Roosje77

Spataderen voorkomen en genezen – Hoe ontstaan spataderen?
Spataderen ontstaan door verzwakte vaat- of aderwanden en slecht functionerende bloedklepjes. Vooral staand werk levert – met dank aan de zwaartekracht – extra druk op de vaatwanden en bloedkleppen. Niet iedereen krijgt spataderen. De aanleg voor spatadervorming is veelal erfelijk bepaald. Spataderen ontstaan overigens veel vaker bij vrouwen dan bij mannen. Voornamelijk tijdens de zwangerschap hebben vrouwen een verhoogd risico op spataderen. Dit door toedoen van hormonen, de groeiende baarmoeder en een versnelde bloedcirculatie.

Spataderen voorkomen en genezen – Hoe voorkom je spataderen
Hoewel erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van spataderen, kunnen deze tips je wellicht helpen om spataderen te voorkomen:

Beweging – Beweeg veel en sta niet te lang stil. Vooral kuitspieroefeningen zoals fietsen, lopen of zwemmen voorkomen spatadervorming.
Ondersteuning – Elastische compressiekousen of steunkousen kunnen uitkomst bieden bij staand en zittend werk. (compressie therapie)
Supplementen – Rutin, rutoside, quercetin-3 of sophorine is een stof die van nature voorkomt in onder meer citrusvruchten en bessen. Het is ook verkrijgbaar in voedingssupplementen en kan spataderen helpen voorkomen.

Spataderen voorkomen en genezen – Hoe verwijder je spataderen?
Er zijn verscheidene effectieve methodes voor het verwijderen van spataderen. De bekendste en meest efficiënte methodes zijn:

Sclerocompressie therapie – Sclerocompressie therapie betreft het dichtspuiten van spataderen met een lijmachtige vloeistof. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en door het lichaam opgeruimd.
Operationeel verwijderen – Het operationeel verwijderen van spataderen wordt ook wel strippen genoemd. Vooral grote spataderen kunnen onder narcose of algehele anesthesie worden gestript.
Laseren – Door middel van endoveneuze lasertherapie (EVLT) of transcutane lasertherapie (TCLT) kunnen spataderen onder lokale verdoving worden dicht gelaserd. Het lichaam ruimt de gedichte spatader zelf op. EVLT is geschikt voor middelgrote spataderen en TCLT voor zogenaamde takkebosvenen. Deze ingreep neem voortdurend toe in populariteit.
Ambulante flebectomie – Ambulante flebectomie betreft het strippen van kleien spatadertjes door een dermatoloog. Dit gebeurt onder lokale verdoving en vindt in Nederland steeds meer gegadigden

Roosje77

Roosje77

10-03-2011 om 20:28

Google

Ik heb zelf ook eerst op internet gekeken natuurlijk. Maar heeft er iemand ervaring mee tijdens de zwangerschap en is er toen iets aan gedaan met fysio?

Spatadertje

Spatadertje

10-03-2011 om 23:21

Ja en nee

Ja, ik heb ook van die spataderen. Maar fysio hiervoor? Nooit van gehoord. Heb tijdens mijn tweede zwangerschap wel fysio gehad, maar dat was vanwege incontinentieklachten.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

11-03-2011 om 13:22

Fysiotherapie varices

Ik zat me ook eerst achter m'n oor te krabben maar de eerste Google-link die ik kreeg op "fysiotherapie spataderen" was deze http://www.wfv-spataderen.nl/
En deze http://www.fysio-posthoes.nl/pages/default.asp?articleid=80628
Weer wat nieuws geleerd

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.