Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Coco

Coco

16-10-2011 om 16:24

Gebroken kaak, tips

Mijn zoontje (11) heeft afgelopen dinsdag een ongeluk gehad en daarbij zijn kaak gebroken. De kaak was op twee plaatsen gebroken en hij is woensdag geopereerd. Er zijn plaatjes aangebracht en twee beugels. De operatie duurde meer dan twee uur en hij is een nachtje in het ziekenhuis gebleven (ik mocht gelukkig ook blijven slapen).
De heftige dingen (ongeluk, ambulance, onderzoeken, operatie, ziekenhuis e.d.) zijn nu achter de rug. Hij heeft bijna geen pijn meer, maar nu komt het zware, saaie, langdradige gedeelte: de beugels blijven zes weken zitten en gedurende die tijd mag hij geen vast voedsel eten en niet sporten.
Ik ben druk in de weer met de blender en probeer het eten zo gevarieerd mogelijk te maken, maar maak toch vooral soepen en stamppot, omdat die "van nature" al vloeibaar of fijn zijn en dus m.i. beter smaken dan "vaste" maaltijden die je gaat fijnmalen.
Verder eet hij pap, smoothies en ijs. Hij mag van mij ook een koekje in de thee dopen en opslurpen. Hij is in die halve week wel al bijna drie kilo afgevallen, want het eten wordt er natuurlijk niet leuker op.
Zijn er ervaringsdeskundigen die tips hebben om nog wat meer variatie aan te kunnen brengen om die zes weken wat makkelijker door te komen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ach, wat zielig

Wat klinkt het allemaal akelig. Je kaak op 2 plaatsen breken en gelijk een pittige operatie. Hopen dat het allemaal netjes geneest en je zoon over een week of 6 weer helemaal opgeknapt is.
Een 11 jarige die volop in de groei is heeft natuurlijk wel de nodige stoffen nodig om fit te blijven, voldoende weerstand en niet al teveel af te vallen. Als dit een weekje zou duren zou ik het ook wel redden met smoothies, soep en stampotjes. Maar het gaat 6 weken duren en ik weet niet of het dan wel voldoende is wat hij binnen krijgt. Ik zou via de huisarts een doorverwijzing vragen voor een diëtiste. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort problemen en biedt ook oplossingen.
Ik kan wel met de tip komen van kant en klare peuter/kleutervoeding maar dat werkt vast niet voor een 11 jarige. Misschien moeten er voedingssuplementen bijgegeven worden bijvoorbeeld om zijn gewicht op peil te houden?
Juist omdat dit best een tijdje gaat duren zou ik deskundige hulp inschakelen.

Coco

Coco

16-10-2011 om 17:12

Heftig

Het was ook heel heftig allemaal. Hij zag heel erg tegen de operatie op, maar was reuze dapper. Gelukkig was iedereen in het ziekenhuis heel erg aardig (kaakchirurg, anesthesist en al het verplegend personeel).
Ik heb een folder meegekregen met recepten e.d. en ook eventuele supplementen die ik kan toevoegen. Ik denk dat stamppot en soep op zich een redelijke basis vormen. Hij houdt er gelukkig ook van. Pap vindt hij minder. Maar het wordt natuurlijk behoorlijk saai. Ik probeer zoveel mogelijk met hem mee te doen (wij ook stamppot en soep) of juist iets te eten wat hij niet lekker vindt, zodat die stamppot zo erg nog niet is. Maar na de herfstvakantie gaat hij weer naar school en dan wordt hij natuurlijk veel meer met zijn beperkingen geconfronteerd.
We hebben wel al afgesproken dat zodra de beugels er uit zijn wij in zijn lievelingsrestaurant gaan eten.
Ik merk wel dat je gaandeweg mogelijkheden "ontdekt". Bijvoorbeeld dat koekje in de thee, dat we vanmiddag hebben verzonnen. Misschien dat mensen die zo'n periode achter de rug hebben in die tijd ook dat soort dingen hebben bedacht en nuttige tips hebben.

Milkshakes

En yoghurt met brinta of rijstebloem of zoiets ook mogelijk? Er zijn ook nog speciaal verrijkte producten maar die smaken vreselijk.
Paling? Viskoekjes en vispatatjes?
Overigens denk ik dat je zoon na het aanvankelijke gewichtsverlies met deze aanpassingen die je al gemaakt hebt niet verder zal afvallen. En valt het verder gewoon mee.

Fiorucci

Fiorucci

16-10-2011 om 18:21

Ach wat naar

Ik heb een zoon die te makkelijk afvalt en erg moet letten op zijn weerstand. Hij voedt zich bij met drinkontbijten. Dat is kwa smaak echt te verkiezen boven de speciale preparaten van de apotheek. Veel sterkte voor hem!!!

an mien

an mien

16-10-2011 om 19:54

Ervaring

Ik heb een jaar of 15 terug een kaakoperatie gehad ik kon dus ook 6 weken geen vast voedsel eten.
Ik dronk vla en yoghurt uit zo'n oma tuitbeker, ik kon niet goed met een rietje overweg. En verder soep. Brood soppen in de soep zoals hij nu met de biscuitjes doet. Later lukte het om een boterham met smeerkaas of jam oid zonder korstjes te eten een beetje zoals een baby zonder tanden, tegen je verhemelte plakken en dan een beetje sabbelen vond ik toen heeeeeel erg lekker na al dat vloeibaar.
Ik ben toen trouwens 10 kilo afgevallen mar ik was daar wel weer blij mee!
Heeft hij ook veel hechtingen in zijn mond? Dat vond ik het vervelendst.

Sterkte voor je zoon!

An mien

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Coco

Coco

16-10-2011 om 20:45

An-mien

Bedankt voor je reactie (en anderen ook natuurlijk).
Mijn zoon kan zijn mond wel redelijk ver openen. Ver genoeg om gewoon met een lepel te eten en uit een glas te drinken. Alleen de eerste twee dagen had hij een rietje nodig.
Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe snel alles geneest bij hem. Ik moet twee keer per dag zijn tanden poetsen, maar alleen die tanden waar ik bij kan komen zonder dat het pijn doet. In het begin waren dat alleen zijn voortanden, maar nu kan ik zelfs tot bij zijn achterste kiezen komen. Verder moet hij drie keer per dag spoelen met waterstofperoxide en chloorhexidine.
Dat brood in de soep is een goed idee.
Iemand suggereerde pasta met saus. Waarom speciaal dat? Alles wat ik maak moet sowieso door de blender. Pastasaus is nog veel te brokkelig om zonder kauwen te eten en zelfs als dat niet het geval was zal toch ook de pasta nog tot pap gemalen moeten worden. Dat kan wel, maar het 'al dente' effect, wat pasta zo lekker maakt, is er dan af. Het wordt dan gewoon een kleffe smurrie (substantie is heel smaakbepalend bij eten). Daarom maak ik zoveel mogelijk dingen die vloeibaar horen te zijn. Op die manier blijft de smaak zoals die bedoeld is.

bertje1

bertje1

16-10-2011 om 21:55

Geen ervaring, wel dietist

als het je niet lukt en hij valt verder af, adviseer ik naar een dietist te gaan, maar probeer eerst eens:
toetjes met veel kcal, extra voedingssuiker (fantomalt) gebruiken, dit is niet zoete-suiker, extra vet gebruiken (boter door eten, room in soep), ijs, milkshake etc. Ook in pap (brinta of zo) kan extra fantomalt en klontje boter. Verder: let heeeel goed op de mond-hygiëne
succes

caton

caton

16-10-2011 om 21:59

Pasta met saus

als je pasta samen met de saus in de blender doet, wordt het inderdaad een vieze smurrie. Als je alleen de saus pureert en de pasta bv heel fijn snijdt, dan blijft de smaak er veel beter aan zitten. Door elkaar heen smaakt het niet. Vorig jaar moest ik voor mijn vader alles door de blender doen, en sommige dingen smaken gewoon niet lekker meer.

Fiorucci

Fiorucci

16-10-2011 om 22:17

Fantomalt is alleen een voedingssuiker, een drinkontbijt is veel completer kwa voedingsstoffen en bevat ook vezels.

Slagroomtaart

op mijn vorige werk haden we mensen die alles vloeibaar kregen en gemalen.. op verjaardagen kochten we slagroomtaart (met cake erin) sneden een stuk af deden er een klein beetje koffie bij en dat ging door de blender... en raar maar waar het is lekker
wie weet vind je zoon het ook lekker, het heeft een mokka smaak dan...

pasta door de blender is inderdaad geen goed idee.. dat wordt kauwgom zo ongeveer jek...

Hier ervaring

Mijn oudste is 2 jaar geleden van de fiets gevallen (nogal hard) en had ook een breuk in de kaak en de laatste kiezen. Eerst zat die kaak door het dik worden 'op slot' en daar kon zeker 2 weken amper een lepel doorheen en een half jaar erna moest ze geopereerd worden dus hebben we weer 6 weken met een kaak op slot gezeten,deze keer kon ie iets verder open (lepeltje paste erin na 3 dagen).
Zij (toen 16/17 dus ook behoorlijke eter):
Soep met geweekt brood.
rijstepap (zelf gemaakt door oma)
gepureerd fruit met yochurt (als ontbijt én mee naar school bij overblijven). Ook wel (voor de afwisseling) gepureerd fruit met vla.
Aardappelpuree (zelf maken) met vlees/gehakt uit de blender erdoorheen, evt. nog dunner maken met sju.Daar kun je ook zachte groente doorheen doen, die je eerst (met de hand) prakt, b.v. bloemkool of worteltjes.
Die groente nooit in de blender doen dan wordt het écht drab.
Spagetti met saus uit de blender, spagetti in kleine stukjes snijden. Zo wordt het een dikke tomantensoep-achtg iets met vermicelli.
Thee met geweekte kaakjes of ander soortige koekachtige dingen.
Zeer gaar gekookte rijst met een potje olvarit (neem dan wel iets dat erbij pas, iets met kerry of tomatenachtig iets en doe er evt. wat kruiden bij...even zelf proeven).
Die laatste ging eigenlijk best goed.
En dan krijg je in ieder geval 'alles' binnen.
Wen je zoon ook aan vaker te eten. Dus om de 3 uur ofzo.
Overleg met school. Dochter nam éérder pauze omdat het eten haar gewoon zó lang duurde, dat kreeg ze in de kwartiertjes pauze écht niet naar binnen.
Je hebt ook van die zakjes met fruit en zakjes met fruit en yochurt, die nam ze ook altijd mee naar school.
Zit tuitje aan dus kan je zo drinken/zuigen.
Bij de concierge kreeg ze (gratis) warme thee en mocht daarin rustig aan haar kaakjes dopen. Voor de afwisseling kan je ook cup-a-soep zakjes meegeven en daar kan je zoon dan het brood in dopen (met gratis gekookt water van de concierge).
Danoontjes zijn ook erg lekker en vullen de maag snel en goed. Die gebruikten we ook om door gepureerd fruit te roeren.
Let ook op de tanden, laat zoon ervoor zorgen dat rietjes/tuitjes/lepels altijd áchter de tanden terecht komen.
Anders komt al het eten linea-recta tegen de tanden aan.
En beter is erachter.
Ook kan je yakult kopen.
Hier kreeg oudste last van haar ontlasting,w.s. ook door gebrek aan vezels. Door de yakult was dat over (normaal heeft ze daar nooit problemen mee).
Denk ook aan bananen. Die kan je makkelijk pureren en smaken dan nog prima.
Dochter vond het met al de geslurp, gemors en gedoe ook beschamend om bij haar klasgenoten te eten, houd daar ook rekening mee.
Hoop dat je er wat aan hebt.

groeten albana

Coco

Coco

17-10-2011 om 10:01

Dank

Bedankt voor de reacties.
Albana geeft een mooi compleet lijstje. Ik geloof dat ik de meeste dingen die daarop staan ook ongeveer zo doe.
Ik heb van die flessen drinkontbijt en dat vindt hij lekker. Daar zitten ook vezels e.d. in. Hij heeft vooralsnog geen problemen met zijn spijsvertering.
Ik ben momenteel bouillon aan het trekken om in te vriezen. Dan kan ik sneller zelf soep maken. Dat is toch lekkerder dan bliksoep.
Aardappelpuree maak ik altijd van echte aardappelen (er ligt al jaren onaangeroerd een pakje instantpuree in de kast voor "noodgevallen", maar die hebben zich nog niet voorgedaan)
Ik ga ook de pasta en rijst eens proberen (was ik al wel van plan) maar ik weet niet of het wat wordt. Hij vindt rijst bij Indisch of Chinees eten wel lekker, maar risotto bijvoorbeeld weer niet. Dus ik weet niet of "paprijst" wel in de smaak gaat vallen.
Nou, hij kan in ieder geval weer een dagje wegstrepen op de kalender. Woensdag heeft hij de eerste controle. Hoop dat het allemaal goed gaat.
Gelukkig dat hij meteen geopereerd kon worden. Vervelend voor jouw dochter, Albana, dat ze eerst een half jaar zo rond heeft gelopen en vervolgens toch nog onder het mes moest.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-10-2011 om 10:52

Pap/yoghurtvarianten

Ik heb wat gevarieerd met verschillende combinatie's van brinta door de yoghurt of vla en zacht geprakt fruit (bananen, aardbeien) door de yoghurt en vla.
En het is wel weer sootfpeertjes-tijd, misschien dat hij dat lekker vindt?
En lukt het hem om rijst weg te werken, of misschien couscous? Dat is veel kleiner dan pasta en daar kun je ook een dunne saus bij maken. Misschien met heel fijn gesneden groente.
Mijn ervaring was wel dat je na verloop van tijd, als je wat meer ervaring krijgt en de pijn een beetje weggaat, alles wat minder gezwollen is enzo, handiger wordt met dingen eten.
Veel sterkte!

I.p.v. spagetti

Dat dochter niet meteen is geopereerd is omdat er een kans was dat de breuk (die op zich klein was) zo zat dat er ook kans was dat het vanzelf zou helen.
Dat bleek niet het geval...
De breuk werd alleen maar breder.
Dus kwam die operatie en hebben ze meteen de wortels van de kiezen (die daar zaten en ook gebroken waren) bloot gelegd en 'geplakt'.
Ja, was erg fijn........ze was net van d'r beugel af...kreeg ze dit!
Het is nu weer redelijk in orde. Maar zoals het was (compleet gebit,zonder 1 enkele vulling en nog keurig recht grotendeels ook) wordt het nooit meer. Die kiezen hebben een flinke opdonder gehad en zijn weliswaar niet 'dood' maar wel kwetsbaar nu.
Mocht spagetti niet lukken (nog) kan je ook vermicelli koken en dat gebruiken als zijnde spagetti. Gaat ook heel goed en het heeft met saus toch een beetje het idee van spagetti. En je hebt een beetje 'bite' idee....zeg maar.
Die rijstepap kan je ook beter laten smaken met kaneel.
Vond hier dochter erg lekker. Ik deed er ook wel eens gekookte appeltjes in erg kleine stukjes doorheen. Smaakt ook goed.
Veel mensen raden ons toendertijd liga aan en dat weken in van alles en nog wat. Maar dochter vind liga vreselijk. Dus dat at ze niet
Maar wie weet vindt jouw zoon het wat?
Dochter vond beschuit geweekt in yochurt of vla of vruchtengedoe wel lekker (ook geschikt voor tussendoortje).
Wat het toppunt van tractatie was....een gefrituurde kroket uitlepelen met een klein lepeltje
Je kan ook alleen de inhoud ervan door b.v. zachte rijst of spagetti-achtige dingen roeren. Ook te combineren met doperwtjes b.v. Beetje sju en puree erbij. Klaar.
Het is ook gewoon het 'idee' van die kroket. Welk kind eet dat nu niet graag?
Dat probleem met de spijsvertering kwam pas na een tijdje...Na een weekje of 3/4 denk ik.
En ja er zitten ook vezels in fruitdrinken en yochurtontbijt en rijst enzo maar toch niet zo 'grof' als je het normaal eet... Dus de kans daarop is groot.
Dochter baalde op een gegeven moment ook behoorlijk van alle 'tijd' die het kost om te eten (duurt gewoon lang). En kreeg daardoor de neiging té weinig te eten en erna weer een uur later 'honger' te hebben.
Dat hebben we zo'n beetje oplost door dingen toe te staan die normaal écht niet mogen hier. B.v. voor de t.v. eten Of achter de p.c.
Meestal at ze de normale tijd aan tafel...en wij bleven er nog even wat langer bij zitten en mocht ze erna het toetje b.v. op de bank.
Dan had ze minder het gevoel er de hele dag mee 'bezig' te zijn.
Zorg voor veel afwisseling. Het is al behoorlijk 'saai' dat gepureerde eten. Dus wissel vaak af. Gebruik je diepvries enzo optimaal. Ook voor kleine beetjes.
groeten albana

Coco

Coco

19-10-2011 om 12:50

Hoera, goed nieuws!

We zijn vandaag op controle geweest en de beugels mogen er over drie weken al uit i.p.v. over vijf weken. De elastiekjes zijn er uit gehaald en hij kan zijn mond nu helemaal open doen. Hij mag al iets "vaster" voedsel eten, bijvoorbeeld pasta (maar ik heb speciaal die van zachte tarwe gehaald, want die is lekker papperig en die hoef je niet te kauwen, wel veel minder lekker natuurlijk) en witbrood zonder korst met smeerkaas. Hij is helemaal gelukkig nu.

Fiorucci

Fiorucci

19-10-2011 om 19:41

Coco

Wat fijn zeg!!!

Zeker goed nieuws!

Dat is zeker goed nieuws! Fijn dat het zo snel geneest!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.