Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

hump

hump

08-10-2008 om 12:19

Granen en lactose vrij eten....hoe?

Ik heb vandaag te horen gekregen dat er erg veel schimmels en bacterieen in mijn lijf zitten en daarom moet ik nu 3 weken een dieet volgen om te kijken hoe mijn lichaam daarop reageert.
Zo mag ik geen granen meer en ook geen lactose. Ook geen fruit en suiker.
Ik heb het gevoel dat er maar erg weinig overblijft van wat ik wel mag.
Wie kan mij tips geven om dit dieet zo goed mogelijk te volgen? Wat mag ik nog wel en zijn er internetsites waar ik bijv. recepten kan vinden? Vooral tussendoortjes is mij niet duidelijk. Wat kan ik bijv. mee nemen naar mijn werk als tussendoortje?
Ik wil graag dit dieet zo goed mogelijk volgen, maar ik vind het ook wel heel moeilijk hoor om er mee te starten.
Graag tips!!! Bedankt.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Biene M.

Biene M.

08-10-2008 om 12:47

Wie?

Wie heeft deze diagnose gesteld en je dit advies gegeven?

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 12:53

Onduidelijk

Weet je zeker dat dit een zinvol dieet is? Het klinkt erg als een elektro acupunctuur (en aanverwanten) diagnose. Een goede arts verwijst je na dit advies naar een goede diëtist.
Overigens, het klinkt als het dieet wat ik ook volg, en dat gaat best. Geen gluten, lactose, rauw fruit, weinig vet. 't Is even zoeken maar best te doen. Als tussendoortje kun je denken aan noten, dieetcrackers, ik bak zelf broodjes van tapiocameel, lekker, simpel en handig meenemen.

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 12:55

Overigens...

...zou ik voor een paar schimmels en bacteriën (iedereen zit er vol mee, dat hoort zo) niet dit dieet gaan volgen, geen dag. Als ik anders kon eten aarzelde ik geen moment, elke alternatieve diagnose kon de boom in voor mij. En ik zit ook (na een jaar) nog steeds vol schimmels en bacteriën

amk

amk

08-10-2008 om 13:05

Zonder veel schimmels en bacterien

aan en in je lijf zou je simpelweg dood gaan!
Schimmels en bacterien die schadelijk zijn moeten zeer specifiek behandeld worden om de anderen die je heel hard nodig hebt geen of in elk geval zo minmogelijk schade te berokkenen.
Deze diagnose komt mijns inziens erg uit de alterneuten hoek, en is wat mij betreft alleen daarom al onbetrouwbaar.

groet,
angela

hump

hump

08-10-2008 om 13:11

Diagnose

Na jaren van tobben en onderzoeken ben ik vandaag bij een bio feedback therapeute geweest en heeft zij mij bekeken (dna). Er kwamen echt dingen uit die ik al wist en ook dingen die mijn klachten veroorzaken. Voor mij werd heel veel duidelijk, terwijl ik echt zo nuchter als wat ben en nooit zo geloofde in het alternatieve gedoe. Ze heeft mij het advies gegeven om dus bepaalde dingen een tijdje niet te eten en dan te bekijken of mijn klachten minder worden.
Ik wil dit dus echt een kans geven!! Maar loop wel tegen wat dingen aan en daarom hoop ik op tips.

Biofeedbackterapeuthe diagnoseert overmaat van bacteriशn d

Pardon? Ik hoop dat ik dat toch echt verkeerd begrepen heb. Als je een zeer ongezond en éénzijdig dieet gaat volgen omdat een alternatieve behandelaar volgens je dna een overmaat van bacteriën en schimmels in je lichaam vast stelt ben je erg ver heen. Het gaat hier niet om nuchter zijn en iets een kans geven, maar kennelijk om wanhoop door onbegrepen klachten, waar grof misbruik van wordt gemaakt.
Je bent verblind door de verbazing dat ze bepaalde dingen scheen te weten. Daar is niks geheimzinnigs aan, er klopt altijd wel wat. Gewoon de techniek van doorbeduren over wat de patiënt lijkt te herkennen en de rest laten rusten. De patiënt is toch op herkenning uit en zal de treffers in zijn geheugen vasthouden itt de missers.
Er zijn aandoeningen waarbij het weglaten van of melkprodukten of granen of fruit goed kan zijn, maar die kunnen van te voren vastgesteld worden en niet door een toevallig verbetering na een één of ander idioot dieet. Suiker is het enige wat je veilig helemaal weg kan laten.
Groetjes Jessica

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 13:56

Hump

Een biofeedbackdame die in je dna heeft gezocht naar schimmels en toen met dit dieet kwam: echt Hump, je nuchterheid laat je in de steek. Ik zou lekker een broodje gaan eten op een zonnig terras. In feite zou ik er heel wat schimmels voor over hebben om dat te kunnen doen

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 13:59

En buiten dat...

...ik heb het dieet dus al uitvoerig voor je getest: het werkt niet tegen schimmels en bacteriën. Overigens moet je zo'n dieet nooit zonder doktersadvies en zonder hulp van een diëtist gaan volgen, gezond is anders.

hump

hump

08-10-2008 om 14:08

Dat snap ik wel

Normaal gesproken zou ik ook zo reageren als jullie nu doen!
Maar de klachten ie ik heb worden door de reguliere medische zorg wel onderkend, maar er wordt niets an gedaan. Hypoglykemie, B12 en B6 tekort, candida, parasiet etc. Te veel om te negeren. Ik loop al jaren met klachten en ik wil er graag iets aan doen. Ik ben ook echt naar deze therapeute gegaan met het idee baat het niet dan schaadt het ook niet. Natuurlijk ga ik niet klakkeloos een dieet volgen, maar vraag ik hier om tips. Even een paar weken geen melk meer zou voor mij wel iets kunnen veranderen, dus ik zie daar even geen kwaad in. Ik ben ooit geopereerd aan mijn maag en darmen en toen werd me al verteld dat ik voorzichtig moet zijn met suikers (dus ook fruitsuikers). Nu even geen fruit eten is dus helemaal niet raar. Ok....met dat brood ben ik niet zo blij, maar dan maar even een alternatief.
Maar Yta als ik vragen mag: waarom eet jij dan ook geen granen, geen zuivel etc. Dat is toch ook ergens op gebaseerd?

amk

amk

08-10-2008 om 14:14

Dna?

nou dna zegt niet zo veel over schimmels en gisten, tenzij ze naar het dna van de schimmels en gisten heeft gekeken.
Is er bloed afgenomen en onderzocht door genetici? Dat duurt enkele maanden en vind alleen bij gespecialiceerde ziekenhuizen plaats. En dan nog alleen als er aanleiding toe is. Dat zijn de door jou beschreven klachten "gelukkig" niet.

Wat niet wil zeggen dat het geen lastige klachten zijn, maar helaas is de wetenschap nog lang niet zo ver dat alles te behandelen en te genezen is. Er zit ook een stuk acceptatie in hoe lastig en vervelend ook.

Dit dieet gaat je niet van je klachten afhelpen, maar wel van veel leuke dingen in het leven.

groet,
angela

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 14:22

Nou hump

Ik heb dit dieet (in combinatie met allerlei medicijnen) omdat ik ziek ben. Nu ben ik nog steeds ziek maar ik ga dankzij dit dieet niet dood. Dus eet ik zo, de rest van m'n leven, want nu héb ik tenminste een 'rest van mijn leven'. Bij dit dieet, voorgeschreven door de internist en de gastro-enteroloog, word ik begeleid door een diëtist. Eet ik wel gluten, bijvoorbeeld (al heeft het er maar naast gelegen) dan zit ik als snel weer in het ziekenhuis aan een infuus.
Het idee dat je zo zou gaan eten door een onzindiagnose vind ik meer dan verbazend.

Yta Chalne

Yta Chalne

08-10-2008 om 14:30

Kan best regulier bekeken worden

Een 'simpel' onderzoek kan al uitwijzen of je inderdaad beter geen gluten en lactose kunt eten. Als je al die klachten herkent moet je bij de MDL arts zijn, die kan door middel van een kijkje in de maag en darm (en een paar biopten) samen met een lactosetolerantietest echt prima zien of je hier baat bij gaat hebben. Hebben ze geen biofeedback of dna voor nodig.

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2008 om 15:07

Terug naar t begin

Hump:
"Maar de klachten ie ik heb worden door de reguliere medische zorg wel onderkend, maar er wordt niets an gedaan. Hypoglykemie, B12 en B6 tekort, candida, parasiet etc."
OK, zullen we even terug naar het begin?
Wat zijn concreet je klachten? Moe? Duizelig? Eczeem? Diarree?
Wat is er aan regulier onderzoek gedaan door je huisarts en/of internist? Wat is daar uitgekomen?
Neem bv B12 tekort: Dat is simpel aantoonbaar via bloedonderzoek, kan elke huisarts voor je regelen. B12 tekort is meestal alleen op te lossen door injecties met B12.

hump

hump

08-10-2008 om 15:08

Bio feedback

Ik kreeg een band om mijn hoofd die d.m.v. resonantiestralen mijn lichaam bekeek. Ik was ook sceptisch echt!
Maar hoe weet deze vrouw zo goed wat mijn klachten en problemen zijn? Ze had het zo goed!!
Ik heb nu echt het idee door wat jullie schrijven, dat ik in sprookjes geloof, maar dat doe ik niet ECHT NIET!!
Maar wat kan het voor kwaad om 3 weken lang even geen suikers en lactose producten te eten? Dan voel ik toch zelf wel of ik me beter voel, mijn ontlasting verandert en ik geen pijnklachten meer heb.
Ik zeg niet dat zij een wonderdokter is, maar frappant is het wel.
En na die 3 weken zie ik wel weer verder hoor.
Ik vroeg alleen om tips qua voeding!! Die wil ik nog steeds graag horen.

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2008 om 15:11

Cold reading

Hump:
"Maar hoe weet deze vrouw zo goed wat mijn klachten en problemen zijn? Ze had het zo goed!!"
Cold reading, vermoed ik. Dezelfde trukendoos die Char ook gebruikt.

Hump:
"Maar wat kan het voor kwaad om 3 weken lang even geen suikers en lactose producten te eten?"
Omdat je bezig bent met een zijspoor; je bent niet bezig met de echte oorzaak van je problemen.

hump

hump

08-10-2008 om 15:12

Tinus

Ja die vitamine B12 is bekend en daar krijg ik injecties voor. Hypoglykemie is bewezen door een onderzoek (in het ziekenhuis).
Vorige week ben ik nog voor bloedonderzoek in het ziekenhuis geweest en daar heb ik nog niet de uitslag van helaas.
Maar de andere klachten als diarree en darmen hoort ws. ook bij mijn anatomie (maagoperatie) en door mijn darmen (ziekte van Crohn). Toch heeft deze vrouw het over candida. Ik heb echt klachten die daar op wijzen en dat kan d.m.v. een dieet verbeteren. Dus daarom wil het proberen.
Ik ben gewoon moe en zat van alles in mijn lijf en wilde dit een kans geven en dat doe ik nog steeds. zijn er ook mensen die mij wel iets positiefs kunnen melden?

amk

amk

08-10-2008 om 15:12

Doe je wel

je gelooft nu echt wel even in een sprookje.

Ze gokken een aantal dingen, die vrij algemeen zijn; vermoeidheid is standaard. En letten goed op hoe jij reageert, knikken, ja, zeggen, nog kletsen nog even verder etc.
Et voila het sprookje is er. Dit is de grootste geldtruc terwereld.

We reageren niet voor niets zo fel.
DNA onderzoek is er dus duidelijk niet geweest. Dat kan alleen na afname van slijmvliesweefsel of bloed.

groet,
Angela

hump

hump

08-10-2008 om 15:14

Via je haar

Dna kan toch ook via haren?

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2008 om 15:15

Kwakdiagnose

Hump:
"Maar de andere klachten als diarree en darmen hoort ws. ook bij mijn anatomie (maagoperatie) en door mijn darmen (ziekte van Crohn). Toch heeft deze vrouw het over candida."
Die hele candida is -excusez le mot- een kwakdiagnose. Verkoop van valse hoop.

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2008 om 15:17

Dna

Hump:
"Dna kan toch ook via haren?"
Daar kun je niet betrouwbaar erfelijke afwijkingen mee vast stellen, en zeker geen chronische ontstekingen of infecties.
Ik krijg de indruk, dat je diverse autoimmuunziektes hebt; en dat die mss niet optimaal behandeld worden. dat is iets voor de internist, niet voor een kwakzalver.

hump

hump

08-10-2008 om 15:25

Kans geven

Ik heb dit echt een kans willen geven! Via de internist wordt ik niet veel wijzer. Mijn klachten worden nooit echt serieus genomen (ook niet door de dietist). Maar ik wil erg graag van mijn klachten af. En sommige dingen kun je ook niet weten, als je het niet onderzoekt.En een arts gaat natuurlijk niet overal een onderzoek naar doen.
Voor ik hier heen ging heb ik natuurlijk informatie opgevraagd en alle mensen waren positief. Ik heb dit adres van een bekende en zij is van haar klachten af. Zij mocht ook iets niet meer eten en na het dieet voelde ze zich 100% beter. Nu mag ze het langzaam weer gaan opbouwen. Ook op internet zijn er artikelen te vinden waarin vraagtekens gezet worden, maar ook waarbij het bewezen geholpen heeft.
Sommige dingen laten zich toch ook niet verklaren.
maar ik snap jullie reacties op zich ook wel hoor!!! Ik geloof ook niet in Char etc.

Sowieso

Een dieet van dergelijke zwaarte alleen onder begeleiding van een diëtist. Niet zomaar proberen. Maar naast dat ik het met alle sceptici hier eens ben dat deze juffrouw blijkbaar goed is in cold reading en dat haar "diagnose" evenveel waard is als de mijne of die van de slager, is blijkbaar ook nog niet eens helemaal duidelijk wat dit dieet inhoudt. Je hebt het de ene keer over suikers, de andere keer over granen, ook wel eens over gluten... Wat zou de boosdoener moeten zijn?

Oooowww hump....

please: ogen open & voeten op de grond.

Je verhaal doet me een beetje denken aan een vriendin van mij die regelmatig voedingsmiddelen door een of andere therapeute laat doormeten (ja, echt, ze steekt 2 elektrodes in een stuk varkensvlees & jaagt er wat stroom doorheen) en dan een doortimmerd advies krijgt over of dat voedsel voor haar OK is.

Of aan die andere vriendin, die een kat met huidproblemen had, en de door de dierenarts geadviseerde cortisonencreme toch maar verving door bachbloesemdruppels. En raad eens: in combinatie met de kap die de kat om zijn kop kreegkreeg was het eczeem na een maand weg, dus het werkte! an-me neus! de kat had stress van de verhuizing (mocht een paar weken niet naar buiten), maar toen ie eenmaal gewend was en weer in bomen mocht klimmen likte & krabde hij de boel ook niet meer open (even los van het feit dat ie door de kap nergens meer bij kon). Maar vriendin is overtuigd dat de bachbloesem het gedaan heeft. Ik heb haar ook nog geprobeerd uit teleggen dat een placebo bij dieren sowieso niet kan werken, omdat ze nou eenmaal niet nadenken, maar het is alsof ik tegen een blok beton sta te praten...

Ik kan me best voorstellen dat als je maag/darm/vermoeidheidsklachten hebt dat je wat gaat experimenteren met je voedingspatroon om te zien of dat wat verandert (eens een poosje stoppen met koffie, of alcohol, of idd eens wat voorzichtiger met de zuivel). Maar alles met mate, en zeker niet op advies van zo'n kwakzalver. Wat een kulverhaal. Band om je hoofd, DNA, schimmels. Ze zouden zo iemand per direct moeten verbieden om een praktijk uit te oefenen.

Ingrid

Tinus_p

Tinus_p

08-10-2008 om 17:42

Valkuil

Hump:
"Ik heb dit echt een kans willen geven! Via de internist wordt ik niet veel wijzer. Mijn klachten worden nooit echt serieus genomen (ook niet door de dietist). Maar ik wil erg graag van mijn klachten af. En sommige dingen kun je ook niet weten, als je het niet onderzoekt.En een arts gaat natuurlijk niet overal een onderzoek naar doen."
Je bent een een veelvoorkomende valkuil getrapt. Troost je, je bent in groot gezelsschap.
Je internist doet zn werk niet goed, en/of jij en je internist communiceren al lange tijd niet meer met elkaar. De oplossing van dat probleem is NIET om de hele reguliere geneeskunde overboord te gooien. Wat je WEL kunt doen is dit:
1. Ga weer eens naar je internist, en bereid je goed voor. In tegenstelling tot wat je denkt, kan een arts wel 'overal onderzoek naar doen', als dat zinvol lijkt.
2. Zoek via je huisarts een andere internist, als je echt problemen hebt.
3. Zoek lotgenoten en zorg ervoor, dat jij je eigen deskundige wordt. Ik ken diverse mensen met een chronische ziekte, die van hun eigen ziekte meer weten dan hun huisarts, en soms zelfs meer dan de specialist.

Ik ben groot voorstander van het laatste, maar dat kost wel wat moeite. Omgekeerd, het levert veel op.

Verder, een harde aanvulling: Aanvaard ook, dat je een chronische ziekte hebt, en dat je daar ook altijd last van zult hebben. 'Genezing' is mss een te hoog gegrepen doel. 'Een prettig leven' is mss realistischer.

peach

peach

08-10-2008 om 17:47

Regulier

Ik ben het met iedereen eens: de diagnose klinkt als onzin. Maar de klachten die je hebt zouden best het gevolg kunnen zijn van een overgevoeligheid voor gluten (of alleen tarwe) of lactose. Hebben de reguliere artsen dat al eens gecheckt?

Meena

Meena

09-10-2008 om 10:04

En nu wat praktische tips

Veel van jouw klachten herken ik. Ik vind de diagnose van de biofeedbackdame ook ongeloofwaardig en het dieet te rigoreus, maar je wilde praktische tips.
Tegen hypoglykemie kun je suiker en alle snelle koolhydraten overboord gooien. Ook natuurlijke suikers beperken (geen banaan, druiven, rozijnen). Zoetstof ook maar met mate! Heel regelmatig eten: elke 2 uur en nooit overslaan. Bij fruit/vruchtensap altijd wat trage koolhydraten eten. Alle granen alleen nog maar volkoren (brood, rijst, pasta etc). Eet wat meer en vaker eiwitten dan je eerder deed. Dat alles geeft al een wereld van verschil. Ik heb ook wel eens gelezen dat chroomtabletten bij sommige mensen goed helpen.
Lactose is gemakkelijk te vermijden: vervang melkproducten door sojaproducten of zuivel waar de lactose uit gehaald is. Nog makkelijker is lactasepilletjes halen bij de apotheek, vrij verkrijgbaar. Een half uurtje voor de consumptie van zuivel innemen, en geen intolerantieklachten meer. Maar eerlijk gezegd lijken de verschijnselen van lactose-intolerantie en de ziekte van Crohn erg op elkaar, het lijkt me veel zinvoller dat jouw ziekte goed aangepakt wordt.
Candida: vraag de huisarts om een kuur Lamisil ofzo. Niet dooremmeren met vage diëten, gewoon grondig afmaken die schimmel. Heel veel alternatieve genezers schuiven vage klachten op candida. Wees je daarvan bewust!

Dieetvoorbeelden

Wij hebben hier ook een dieet. Het is lactose- en suikervrij.
Qua worst heb je al gelijk een groot probleem. In bijna alle worstsoorten zit suiker. Ik weet dat de leverworst van de C1000 (party-leverworst) wel goed is.
Bij brood verschilt het per bakker, dus niet per supermarkt. De lidl afbakstokbroodjes zijn zonder lactose en suiker, de goedkope elders echter niet!
Aan tussendoortjes: noten, soyacrackers, koeken van de biologische winkel (die hebben heel veel zonder lactose en suiker).
Als het echter ook allemaal zonder gluten moet, weet ik het niet zo goed.

Suiker kan candida versterken, dus niet zo gek om het te laten staan.

Ik las dat je het 3 weken wil proberen, dat overleef je heus wel hoor, sommigen zijn hier wel heel negatief over. (al zou ik het pers. niet doen naar een natuurgenezer)

Klokken, klepels en de weg naar de hel...

Het vervelende met alternatieve genezers is dat ze altijd wel iets zeggen wat op een bron van waarheid berust, maar nooit weten waar de klepel hangt en er zich niet voor interesseren ook.
Ja, je kunt DNA ook uit haren verkrijgen. Dat DNA zit echter in celkernen en die zijn bij haren alleen nog aanwezig in et haarzakje of vlak erbij. In het gedeelte van de haar dus, wat in je hoofdhuid zit en niet in he gedeelte wat zichaar is. Met een band om je hoofd bij de resonantie-mevrouw kom je niet eens in de buurt ervan.

Candida is een oppotumistische ziekteverwekker. We dragen hem allemaal bij ons en bij 80% van de ontlastingmonsters kan candida worden aangetoond. Dat is normaal en geen probleem. De groei ervan wordt beperkt door voornamelijk een gezonde darmflora met o.a. lactobacillen die doorhun groei en het darmklimaat wat ze veroorzaken de groei van candida afremmen. Schimmels maken een heel klein maar normaal deel uit van de ingewanden flora. Als de normale darmflora beschadigd is door wijd spectrum antibiotica, immuundeficiëntie, chemoterapie of slechte voeding.
Mensen met Crohn hebben een verlaagde afweer voor Candida. Aan de ene kant blijken bepaalde verdedigingscellen minder goed op candidacellen te reageren en aan de andere kant zijn ze kwestbaarder doordat ze door absorberingsproblemen geen oede voedingsstatus hebben. Een éénzijdig dieet zal deze risicofactoren verergeren ipv verbeteren.
Het idee dat suiker eten gerelateerd is aan candida is een harnekkige mythe, in de wereld gebracht door alternatievelingen, die kennelijk geen benul hebben van hoe menselijke ingewanden werken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een suiker en fruit-vrij dieet iets kan doen tegen candida, die zich in de dikke darm bevindt, aangezien suikers zoals sucrose en fructose al in de dunne darm geabsorbeerd worden en helemaal nooit in de dikke darm terecht komen(1). Ook moet er verschil worden gemaakt tussen vaginale candida-infectie veroorzaakt doordat de candida, die zich normaal op de huid en/of in de ingewanden bevindt daar terecht is gekomen en een candida-infectie in de ingewanden waar hij alleen kans krijgt als er door andere oorzaken daar al iets grondig mis is. De hoeveelheid glucose die beschikbaar is in vaginale omgeving hangt niet af van het dieet, maar van de hormoonwerking van de patiënt. Ze hebben de verandering van glucose in de vaginale afscheiding van vrouwen met en zonder frequente candida-infecties gemeten na een glucose-tolerantie-test en het maakte geen barst uit.(2)
Een ander experiment die aan 28 gezonde volwassenen een dieet met veel suiker voorschreef gaf ook al geen verschil te zien in gevoeligheid voor candida. (3) Dat je door suiker aan je dieet toe te voegen of weg te laten candida kan krijgen of bestrijden is een fabel. Het anti-candida dieet bleek dan ook helemaal geen effect te hebben toen ze ipv een immaginaire algehele candida-infectie een werkelijke uit de hand gelopen candida-infectie moest bestrijden.(4)

Wat het dieet wel doet door zijn onevenwichtheid is voedingstekorten oplopen. Nou is voor de meeste gezonde mensen 3 weken een vreemd dieet geen erg grote aanslag op de gezondheid. Hump is echter niet gezond, ze heeft de ziekte van Crohn, waarddor ze zo wie zo risico loopt om niet alle voedingsstoffen goed op te nemen. Ze heeft al een probleem met vitamine B12, wat door Chrohn kan komen door ontstekingen van het gedeelte van de darm waar deze wordt opgenomen of door een auto.-immuunziekte waardoor de maag niet genoeg intrinsic factor aanmaakt. Ook de genoemde operatie aan de maag kan ervoor gezorgd hebben dat dit mechanisme van vitamine B-assorbtie niet goed meer werkt. Het enige wat er dan opzit is levenslang vitamine-B injecties. Een candida-dieet gaat hier niet helpen.
Hump noemde ook een vitamine B6-deficientie. Is dat met een reguliere laboratoriumtest aangetoond of komt dit ook uit de bioresonantie-hoek? Dit is namelijk een stuk zeldzamer. Het komt voor als aangeboren afwijking of bij ernstige malabsorbtie of voedingstekorten.
Als je dankzij je ziekte al in een zo precaire situatie zit om je benodigde voedingsstoffen op te nemen is het zeer onverstandig op een zwaar eliminatiedieet gaan. Zorgen dat je geen tekorten meer hebt kan alvast een hoop klachten verbeteren.

Crohn is een lastige chronische aandoeninging met een zeer grillig verloop die onregelmatige perioden van verslechtering en verbetering kent. Als Hump nu van alles gaat uitproberen zal er vroeg of laat een één of andere alternatieve terapie samenvallen met een verbetering van de klachten en ten onrechte worden aangemerkt als de oorzaak van deze verbetering. In dit geval helpt het echter van de regen in de drup, omdat het dieet stomweg te eenzijdig is. Mensen met crohn hebben een hoog risico op kwalitatieve ondervoeding door hun verminderde opnamecapaciteiten van de darmen. Portugese onderzoekers hebben echter vastgesteld dat de voornaamste oorzaak van de slechte voedingsstatus van crohnpaziënten samenhing met het uitsluiten in hun dieet van granen (29%), melk (28%), groenten (18%) en fruit (11%) in de hoop zo klachten te kunnen voorkomen.(5). Ook andere studies komen tot dezelfde conclusie, dat dankzij dit soort eliminatiedieten er een tekort aan micronutriënten ontstaat bij patiënten met crohn, die daardoor op lange duur allerlei vermijtbare klachten kunnen krijgen waar ze toch al een verhoogd risico op hebben zoals anemie, osteoporose en een hoop vage klachten.

Boven dit alles komt nog dat diarree bij Crohn zeer zeker niet veroorzaakt wordt door verkeerde voeding, maar door de ontsteking in de darm. Hierdoor kan de darm bloed en slijm verliezen. Daarnaast zorgt de ontsteking ervoor dat de dikke darm niet voldoende vocht uit de voeding kan opnemen. Een dunne, waterige ontlasting met wat bloed of slijm is het gevolg. Klachten zoals buikkrampen, misselijkheid en weinig eetlust steken dan vaak de kop op. Doordat diarree niet ontstaat door verkeerd eten, heeft het ook weinig zin om het voedingspatroon aan te passen.(7) Het is vrij absurt om te denken vanwege een resonantieband die het daar niet aanwezige dna-van je haren 'opmeet' dat de diarree niet door crohn, maar door Candida veroorzaakt zou zijn en daarvoor een voor Hump schadelijk en niet werkend (zelfs niet tegen echte candida) dieet te gaan volgen.

Juist voor een beter verloop van de ziekte is een goede voedinsstatus erg belangrijk.(8) Ik raad Hump aan om de adviseringen voor voeding van de belgische crohn en colitis vereniging te lezen, waar je vast meer aan hebt dan de resonantie-mevrouw. Minder hoop en gouden bergen en meer praktisch en bewezen werkend advies. http://www.ccv-vzw.be/Eetbrief2.htm

Groetjes jessica

(1)http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/fulltext/118845047/PDFSTART
(2)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17138777
(3)http://www.ajcn.org/cgi/content/full/69/6/1170
(4)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3951526
(5)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17680845
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16534419
(7)http://www.crohn-colitis.nl/p_voeding_informatie?wid=87&func=viewSubmission&sid=86&pageId=1
(8)http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setNN.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWSONLINE/NN0401inflamIN.htm?CFID=25316242&CFTOKEN=46038990

Elisa Gemani

Elisa Gemani

11-10-2008 om 14:58

Dieet

Tja. Los van het feit dat het ook mij niet lijkt kunnen dat zo'n "diagnose" uit DNA van je haar vastgesteld kan worden en iedereen (goede) schimmels en bacterien bij zich (hoort) te dragen en ik vind dat je beter af bent in het reguliere circuit voor een goede diagnose en behandeling van je klachten, het volgende: ik heb ooit hypoglycemie en candida gehad (vastgesteld door een regulier arts en mbv labaratoriumonderzoek). Ik kreeg toen ook het advies om "snelle" suikers en melkproducten te laten staan en veel volkoren producten te eten, zure melkproducten, probiotica en biologisch brood. Dus zo min mogelijk bewerkt voedsel. De eerste weken voelde ik me ontzettend beroerd en had ik het idee dat mijn lichaam aan het ontgiften was. Daarna voelde ik me echter super; zo fit heb ik me nooit meer gevoeld. Ik heb het een jaar volgehouden; eerst strikt, later weer meer "gewone" producten toegevoegd. Mijn hypoglycemie en candida waren verdwenen en zijn ook nooit meer teruggekomen ondanks dat ik nu weer "normaal" eet. Toch vermijd ik nog steeds zoveel mogelijk geraffineerde koolhydraten. Als ik eens een tijdlang veel suiker of bewerkt voedsel eet, merk ik dat wel. Echter ik vind dat zo'n drastisch dieet onder erg goede begeleiding gevolgd moet worden, dat je zeker ook voedingssupplementen daarnaast moet gebruiken en dat je het langer dan een paar maanden moet volhouden voor resultaat. En als het geen resultaat geeft, ook stoppen. Het risico op tekorten is groot, met ieder dieet. Ik zou echt eerst naar een regulier arts gaan om te laten vaststellen of je geen voedselintolerantie- of allergie hebt. Natuurlijk kan je zelf ook voorzichtig uitproberen of je je beter voelt als je bijv. eerst een tijdje alleen suikers vermijdt en/of probiotica (yakult, vifit etc.) toevoegt maar ik zou niets drastisch veranderen. Ik sta zelf gezond sceptisch tov alternatieve geneeswijzen, wijs niet alles meteen af maar slik zeker niet alles voor zoete koek. En eerst het reguliere circuit. Mi is het toch vaak zo dat vele "alterneuten" een eigen draai geven aan bepaalde feiten om zodoende geld te verdienen aan wanhopige mensen die van hun klachten af willen omdat ze het reguliere circuit niet in willen of daar hun heil niet kunnen vinden. Kortom, gebruik je gezonde verstand. En het helpt ook als je je eerst een beetje verdiept in de werking van een gezond lichaam en de processen die daarin plaatsvinden. Zo kan je ook makkelijker zelf wat fabels doorprikken die je voorgeschoteld worden door de alternatief genezers.
Overigens heb ik last van PDS: Prikkelbare Darm Syndroom. En het eten van vette dingen en het drinken van koolzuurhoudende dranken verergert mijn klachten aanzienlijk. Als je eenmaal weet waar jouw lichaam slecht op reageert, is het makkelijk; die producten moet je dus proberen te vermijden. Niet voor even, maar voor altijd in het geval van een chronische aandoening.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.