Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vera*

Vera*

11-02-2011 om 10:59

Groei gestopt bij dochter

Vanmiddag 'mogen' we weer naar de kinderarts. Dochter is in een jaar nog geen centimeter gegroeid. Daarvoor was ze al onder controle omdat ze zo klein is. Een jaar geleden dacht de arts toch nog echt dat ze 160-165 cm zou worden. Zucht, ik zit wel in spanning. Er is wel al weer een handfoto gemaakt maar daar zullen we vanmiddag wel wat over horen.

Vera


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

11-02-2011 om 12:18

Oke

spannend!
Hoe oud is ze?
Is ze al ongesteld?

Vera*

Vera*

11-02-2011 om 12:23

Koentje

Dochter wordt over anderhalve week 12, heeft een zeer damesachtig figuur is nog niet ongesteld en ongeveer 135.9 cm.

Vera

Yura

Yura

11-02-2011 om 14:29

Klein

Dat is zeker klein zeg, mijn dochter is in september 12 geworden en is 1.45 m, ik dacht al dat zij klein was, van de meisjes is zij de kleinste uit de klas in ieder geval. Zij heeft ook een prognose van rond de 1.65, dus ik vrees dat die van jouw dochter nu inderdaad bijgesteld zal worden. Aan mijn dochter is verder nog niks damesachtigs te zien (behalve haar lange haar misschien), maar als ze al een damesachtig figuur heeft, laat die menstruatie misschien ook niet lang meer op zich wachten. Kan me voorstellen dat het vanmiddag inderdaad erg spannend voor jullie zal zijn, sterkte.

Vera*

Vera*

11-02-2011 om 21:43

Geweest

Dochter gaf kwa groeien een 'ongewoon' beeld volgens de kinderarts. Nu mag er bloed geprikt gaan worden. Er moet ook getest worden op het puberteitshormoon en dus moet dat volgende week 's ochtends vroeg.
Dochter is nu een heel weekend in de stress maar ja wat moet moet. Ze had zich al wel ingesteld op vanmiddag nog bloed prikken.
Over anderhalve week heb ik een telefonische afspraak.

Vera

Primavera

Primavera

12-02-2011 om 08:56

Wat was de uitkomst van de handfoto?

Hallo Vara,
Wat is de uitkomst van de handfoto? Was er nog nooit eerder een handfoto gemaakt of geprikt? Als dat zo is vind ik dat eigenlijk wel vreemd.
De voornaamste 3 oorzaken voor vroegtijdige stop in de groei en langzame groei in de jaren ervoor zijn een tekort aan schildklierhormoon, coeliackie (wordt vaak gediagnostiseerd door groeistagnatie) en groeihormonen tekort of defect.
Op het schildklierhormoon kan direkt geprikt worden, coeliackie en groeihormonen tekort is wat lastiger vast te stellen. Ook al zijn er geen antistoffen te vinden in het bloed, je kan toch coeliackie hebben. Het groeihormoon daarintegen schommelt in de natuur zo in het bloed dat er niks zinnigs gezegd kan worden met een enkele prik. De hoeveelheid IGF-1 kan een indicatie geven dat er misschien een probleem is wat groeihormoon betreft. Uitsluitsel van groeihormoon tekort kan alleen door in het ziekenhuis een curve na stimolatie te maken. Eerst spul wat groeihormoonaanmaak stimuleert inspuiten of laten drinken en dan ieder half uur laten prikken.
Zelf heb ik twee zonen met een groeihormoondefect. Mijn oudste dochter is ook klein (1.43 met 12 jaar), maar heeft geen aangetoond groeihormoondefect. Ze staat wel onder controle bij de groeispecialist van haar broers. Haar handfoto gaf aan dat haar botleeftijd ongeveer een jaar achterliep, bloed is goed. Van haar wordt verwacht dat ze 1m55 - 1m60 wordt. (Klein, maar met haar italiaanse afkomst, niet uitzonderlijk). Haar broers met groeihormoondeficiëntie hadden daarintegen op 6 jarige leeftijd al een achterstand wat botleeftijd betreft van 2-3 jaar.
Groeten Primavera

bibi63

bibi63

12-02-2011 om 13:44

Ik dacht dat wij een kleintje hadden....

nu 12 jaar en 4 maanden en 1.46. Valt dus nog wel mee.... Ze is wel na de schoolarts in groep 7 opgeroepen om te meten. Ze volgt nu haar eigen lijntje. Overigens heeft zij nog verre van een meisjesfiguur, meer die van een kleuter....
Ik lees mee.
Gr. Bibi

Vera*

Vera*

12-02-2011 om 23:01

Primavera

Dit was dochters derde handfoto en ze is ook uitgebreid onderzocht en geprikt. Tot een jaar geleden dacht de kinderarts (endicrinoloog) nog dat ze 160-165 cm zou worden en hoefde hij haar niet meer te zien. Aangezien ze eigenlijk niet groeide zijn we maar weer terug gegaan en na bestudering van handfoto en gemeten lengte vindt hij het een ongewoon geval. Ze loopt v.w.b. botleeftijd 6-12 maanden voor.
Nu moet er uitgebreid bloed geprikt worden. Er wordt gekeken naar groeihormoon, IgF-1, oestradiol, FSH, fT4 (vrij T4), LH, TSH en prolactine.
Het moeten bloed prikken is al een drama. Het gaat dan vooral om het MOETEN en dan mis je ook nog school .
Toen ze jonger was is ze wel op een bloedtest gehad op coeliakie.

Vera*

Vera*

13-02-2011 om 12:10

Jessica5

De Emlacrème heb ik in huis maar die wil mevrouw niet gebruiken. Dat moet een uur inwerken (ze heeft de bijsluiter bestudeerd) en dat wilde ze niet. Het gaat haar niet om de pijn of het idee maar om het MOETEN. Tja, ze heeft wel een beetje een auti-blik.
Als er wat uitkomt en er kan met injecties ofzo nog wat aan gedaan worden dan vindt ze dat niet leuk maar wat is een paar jaar als je je hele leven lol hebt van langer zijn. Dat zag ze ook wel in maar als puntje bij paaltje komt.......
Van dochter ben ik met 41 weken ingeleid omdat ze heel klein zou zijn, bij de geboorte was ze 2970 gram. Dat was dus prima.
Kwa botleeftijd is ze langzaam aan het inlopen maar de kinderarts heeft gezegd dat als hij dezelfde handfoto twee keer moet beoordelen er wel 6 maanden tussen kan zitten. Voor de kinderarts is dit dagelijks werk, hij beoordeelt alle handfoto's ook voor zijn collega's.
Klopt het dat je in/bij grote stad E woont?

bibi63

bibi63

13-02-2011 om 14:58

Ik ben even geintresseerd/getriggerd door dat jodium

Zoals hierboven al vermeld is ook onze dochter (te) klein. Volgens de GGD arts loopt ze nu wel via haar lijntje, maar het blijft natuurlijk toch een vraagteken bij ons. Ze was 3,5!! weken te laat geboren, maar met een geboorte gewicht van 3800 gram, natuurlijk niet klein. De eerste jaren is ze ook normaal gegroeid. Pas ergens in de loop van groep 4 viel het op dat ze kleiner was dan haar doorschietende klasgenoten, ondanks dat ze een van de oudsten is (van oktober). Inmiddels is ze opvallend klein vergeleken bij haar groep 8 klasgenoten (1.46 en ruim 12 jaar). Verder is ze goed gezond (voorzover we weten) en in verhouding met haar gewicht (niet te dun of te dik). Ook heeft ze nog geen enkele lichamelijke puberverschijnsel. Dus ik vermoed dat ze laat ongesteld wordt, dus wat dat betreft nog de tijd om te groeien. Maar goed, weten doen we het niet.
Lang verhaal, maar wat mij triggerde was de opmerking over jodium versus schildklier. Ik bedacht me, dat daar misschien een punt zat (maar misschien ook niet). We eten natuurlijk in principe dagelijks brood, maar zij eet niet veel brood. 's ochtends 1 en 's middags 1. Maar dat brood wordt natuurlijk ook wel eens afgewisseld met bijv. beschout of cracker of pitabroodje enz. Weten jullie of daar ook toegevoegd jodium in zit. Verder gebruiken we altijd gejodeerd zout, maar............ heel weinig. Een mini-mespuntje in aardappels en groente (omdat ik dat nou eenmaal van huisuit zo geleerd heb...... dus niet om het zout te maken maar om de smaak op te halen), waar ze overigens ook geen enorme porties van eet. Vlees zouten we wel ruikelijk, maar we eten niet dagelijk aardappels/vlees/groente. We eten regelmatig rijst, pasta, eenpans en ovegerechten. Die smaken al zout genoeg door de kaas, kruiden, tomatenpuree, enkele keer sauspakjes enz enz., dus ik voeg eigenlijk zelden (gejodeerd) zout toe. Zou dit nu een punt kunnen zijn?
Gr. Bibi

Fiorucci

Fiorucci

13-02-2011 om 15:53

Bibi

Dat weet ik niet. Mijn nichtje van 7 eet al haar hele leven geen hap brood en groeit als kool. Mijn dochter is overigens een jaar jonger als de jouwe en even lang, maar heeft ook kleinere vriendinnetjes.

Vera*

Vera*

14-02-2011 om 09:18

Geweest

Tja, het knopje werd omgezet door/bij dochter en nu was het een fluitje van een cent wat ik begrepen heb.
Dat een handfoto elke keer wat anders beoordeeld wordt vind ik niet zo raar. Je moet er wel ervaring in krijgen (dat heeft onze kinderarts zeker) maar het zijn geen 'harde' uitkomsten als bij bloedtesten.
Volgende week heb ik een telefonische afspraak dan weet ik weer meer.

Vera

Vera*

Vera*

23-02-2011 om 17:25

Kans op foute boel

Maandag krijgt dochter een mri om te kijken wat (of) er wat te zien is bij de hypofyse en de hypothalamus. Bloedwaarden waren nogal afwijkend, niet alleen schildklierhormonen maar ook de fsh en de lh.
Het was wel duidelijk een slecht nieuws gesprek.

Vera

Valkyre

Valkyre

23-02-2011 om 19:37

Sterkte

Veel sterkte met het wachten, Vera! Dat is altijd naar. Ik hoop dat er snel duidelijkheid komt voor jullie, en ik wens je dochter het allerbeste toe.

jds

jds

23-02-2011 om 21:18

Inderdaad; veel sterkte

Hoi, ik heb dit draadje gevolgd, maar niet eerder gereageerd, maar ik wil je toch een hart onder de riem steken: heel veel sterkte! Voor jullie en je meisje!

Biene M.

Biene M.

23-02-2011 om 21:45

Dat klinkt naar, Vera. Wanneer horen jullie meer? Sterkte, hopelijk valt het mee.

Krin

Krin

24-02-2011 om 09:30

Jakkes, vera

Dat is schrikken. Sterkte met afwachten.

Asa Torell

Asa Torell

24-02-2011 om 22:26

Bah

wat akelig, ik duim heel hard dat het zal meevallen! Sterkte met afwachten.

Vera

wat afschuwelijk moet het zijn om nu te moeten wachten totdat ze die mri in gaat. Veel geluk en sterkte gewenst.

Mag ik je misschien vragen vanaf welke leeftijd jullie met haar naar de kinderarts zijn gegaan vanwege die groei ? En zijn er eerder meer dan de standaard botfoto's en bloedtesten gedaan ?

Mijn oudste dochter is nu net 8 jaar geworden en is denk ik zo'n 118 cm ongeveer. Ik had laatst weer een heel blij en opgelucht sprongetje in mijn hart toen ze weer een maat grotere schoenen nodig had, hoera 1 maat grotere schoenen in een half jaar (echt geweldig dus).

Vera*

Vera*

25-02-2011 om 08:58

Manda

Ik ga nu, na het speuren op internet, er van uit dat de arts denkt aan een tumor op de hypofyse. Wat ik gevonden heb is dat die doorgaans goedaardig én goed behandelbaar zijn. Tot zover reikt mijn doemdenken op dit moment. Als je denkt dat er iets ín de hypofyse neit goed is maak je volgens mij geen mri. We gingen weer terug naar de kinderarts omdat ze een afnemende groeicurve had terwijl haar groeispurt nog zou moeten komen. Nu waren de bloedwaardes van de hypofysehormonen erg verhoogd. Een jaar geleden en de keren ervoor waren die nog normaal.
Behalve dat ze toen ze vijf was binnenstebuiten is gekeerd om te kijken waarom ze zo moe was/is. Een kleine drie jaar geleden hebben we een verwijzing gekregen omdat ze eigenlijk niet in de lengte groeide maar wel in de breedte. Broeken werden niet te kort maar te strak. Ze is toen weer helemaal onderzocht met veel bloedtesten, daar kwam niets uit. Vervolgens jaarlijks ongeveer werd er een handfoto gemaakt en bloedonderzoek gedaan. Een jaar geleden zei de arts dat we niet meer terug hoefden te komen. Nu dus toch maar terug gegaan omdat de groei niet klopt en dat vond de kinderarts ook.
Fijn he, als ze weer ergens uitgegroeid zijn. Ik ben altijd weer zo blij als ze iets nieuws nodig heeft.

Vera

Ach vera

nou dat klinkt wel heel akelig, aan de andere kant is het ook positief dat ze er nu zo op zitten. Wat ik we van jou leer is dat ik alert moet blijven, als er iets is meteen weer terug naar de kinderarts.

Heel veel sterkte, ik hoop op heel goed nieuws voor jullie.

Primavera

Primavera

25-02-2011 om 14:52

Sterkte vera

Hè Vera, wat zul je ongerust zijn. Het wel in de breedte groeien is karaktestiek voor te weinig groeihormoon, mijn jongste zoon had dat ook. Alleen de andere hypophysehormonen zijn bij mijn zonen wel altijd normaal geweest. Ze hebben toch een mri-scan gehad omdat ze dat hier standaard doen bij groeihormoontekort juist om de kleine kans uit te sluiten dat het om een tumor ging. Er is alleen een verkleinde hypophyse gevonden omdat het deel wat groeihormonen aanmaakt niet goed ontwikkeld is.
Ik heb toen ook aardig wat afgelezen over het argument. De verhoging van de andere hormonen klinkt inderdaad alsof er iets niet goed zit, maar als het een tumor is is de kans wel heel groot dat hij goedaardig is. Bij tumoren is het over het algemeen zo dat hoe gespecialiseerder de tumorcellen zijn, hoe minder kwaadaardig ze zijn.
Heel veel sterkte gewenst
Groeten Primavera

MariaV

MariaV

25-02-2011 om 15:52

Succes!

Sterkte met wachten en op maandag. Ook wij mogen maandag weer aantreden, dus ik wacht me je mee. Onze dochter heeft een tumor aan haar epifyse (pinealis) en toevallig heeft een collega van mij acromegalie (tumor aan de hypofyse die zorgt voor te veel groeihormoon). Als je er behoefte aan hebt, mag je mijn e-mailadres opvragen bij het forumbeheer.
Maria

Massi Nissa

Massi Nissa

25-02-2011 om 21:24

Vera en maria

Ik wens jullie beiden sterkte toe voor de komende periode. Het lijkt me heel zwaar om zo'n diagnose te krijgen voor je kind. Knuffel vanaf hier op de goede afloop.
Groetjes
Massi

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-02-2011 om 11:24

Vera

Dat zijn geen leuke ontwikkelingen Vera. Ik wens jullie heel veel sterkte! Hoe vind je dochter het allemaal, of is ze er niet echt mee bezig?
Dikke knuffel!

Vera*

Vera*

27-02-2011 om 15:20

Morgen

Morgen is het zover, ik vind het heel erg spannend. 'Gelukkig' heb ik afleiding doordat ze morgen beginnen met kozijnen vervangen en openhaard weghalen enzo. De pc staat nu al op zolder met aangesloten internet. Als het duidelijk is wat er aan de hand is kan ik in ieder geval zoeken op internet.

Vera

Vera*

He bah, wat spannend Vera*! Heel, heel veel succes voor morgen. Ook voor je dochter!Krijgen jullie meteen de uitslag?
Duimerdeduim dat het allemaal meevalt.

Puck

Puck

28-02-2011 om 09:43

Vera*

Ik duim dat het allemaal meevalt. Veel sterkte vandaag.

Guinevere

Guinevere

28-02-2011 om 09:48

Ik duim

Ik duim mee.

krin

krin

28-02-2011 om 09:54

Hier ook

draaien de duimen voor Vera* en MariaV

Sascha2

Sascha2

28-02-2011 om 10:51

Ik ook

Mijn duimen draaien ook, wat een onzekerheid!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.