Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Anna

Anna

24-09-2011 om 01:02

Hartklachten?

Ik ben een vrouw van 42 en heb al jaren last van hartkloppingen. Overslagen noemde de huisarts het.
Ik heb hartfilmpjes gehad, een 24 uursmeting en toen het een keer heel erg was zelfs een paar uur op de eerste hulp gelegen. Omdat ik diabetes heb (zonder medicatie) wordt elk jaar een hartfilmpje gemaakt en elk half jaar de bloedruk gecontroleerd. Beiden zijn elke keer prima.Er is bij die onderzoeken nooit iets gevonden. Het is een tijdje minder geweest maar de laatste tijd wordt het weer erger.
Gisteren ben ik weer bij de huisarts geweest omdat het heel vervelend aan het worden is. Ik heb bijna constant een drukkend gevoel op mijn borst en als ik me inspan word ik benauwd.
De huisarts heeft mijn bloeddruk gemeten en naar mijn hart geluisterd. Dit was allemaal prima. Maandag krijg ik weer een hartfilmpje, dat moest toch alweer bijna.
De huisarts wil dat filmpje afwachten maar denkt niet dat er iets aan de hand is. Dat stelt me wel gerust maar ik zit toch nog steeds met die klachten.
Nu mijn vragen, is het terecht dat ik me nu gerustgesteld voel of zou er meer nagekeken moeten worden? Is er iets wat ik zelf kan doen om mijn hart te ondersteunen? (supplementen oid) Komt het eigenlijk wel van mijn hart? Ik heb ondertussen al gelezen dat reflux ook dit soort klachten kan veroorzaken dus ik ben nu als proef een maagzuurremmer aan het slikken. Wat zouden nog meer oorzaken kunnen zijn?
Iemand die hier iets over kan zeggen? Alvast bedankt

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Ergometrie

Hoi Anna,
Als je je zorgen maakt kun je vragen om een fietstest (ergometrie). Je moet dan fietsen op een hometrainer terwijl ze een hartfilmpje maken. De hometrainer krijgt een steeds zwaardere weerstand, waardoor je meer inspanning moet leveren. Op het ECG kunnen ze dan zien of je hartspier een zuurstoftekort krijgt.
Dat geeft best veel duidelijkheid.

Succes, Amunda

Puck

Puck

24-09-2011 om 11:31

Hyperventilatie

en je kunt best hyperventilatie hebben zonder dat je er zelf erg in hebt of dat je erg gestresses bent. Mar het lijkt mij dat je dat met de cardioloog moet bespreken.
Maar alleen al het ongerust maken zou al een trigger kunnen zijn voor je klachten. En behalve de onderzoeken die jij het gehad zou de cardioloog oo nog aanvullend onderzoek kunnen doen om uit te sluiten dat je klachten van het hart afkomstig zijn.

Anna

Anna

26-09-2011 om 20:52

Cardioloog

Ik ben nooit bij een cardioloog geweest. De onderzoeken en diagnoses zijn altijd door de huisarts gedaan.
Vandaag heb ik een hartfilmpje gehad en dat was prima net als de bloeddruk. Dat was fijn om te horen maar daar zijn mijn klachten nog niet mee weg.
Die hyperventilatie, kan dat bewezen worden? Of is dat ook zo'n afstreepdiagnose? Zo van het is niet dit en niet dat, dan zal het wel hyperventilatie zijn?
Zo'n fietstest is misschien een idee. Zeker omdat ik bij inspanning meer klachten krijg.
Ik ben nu bezig met maagzuurremmers om te kijken of het daar beter mee gaat én ik heb mijn frequentie van B12 spuiten omhoog gegooid. Even kijken of het nu beter gaat en anders ga ik terug naar de huisarts en vraag ik voor die fietstest.

Brabander

Brabander

27-09-2011 om 09:07

Apneu?

mijn partner had ook vergelijkbare klachten. Omdat ze van het snurken afwilde ging ze naar de specialist. Na een slaaponderzoek bleek dat ze "bijna" apneu had. Dit kost veel energie, en je wordt nooit echt uitgerust wakker. Bij haar helpt een aangemeten "bitje" dat de kaak op haar plek houdt, waardoor het snurken etc. wordt voorkomen. Inspanningsklachten zijn nu verdwenen, en ze heeft veel meer energie.

Sancy

Sancy

27-09-2011 om 11:12

Hyperventilatie

was het eerste waar ik aan dacht toen ik je klachten las. Je vraagt: "Die hyperventilatie, kan dat bewezen worden? "
Dat weet ik niet precies, ik heb er persoonlijk niet mee te maken. Maar als je deze folder leest, kun je misschien zelf kijken of het klopt. Zeker als je ook de Anna bent die hieronder een topic bent gestart over stress, zou ik de arts eens vragen of hij dit kan onderzoeken.
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBR3a.htm

Puck

Puck

27-09-2011 om 13:00

Met temet eens

Als je dezelfde Anna bent als uit het stressdraadje dan zou ik eens een doorverwijzing vragen naar de cardioloog. Die kan dan uitsluiten dat het hartklachten zijn door veel meer onderzoek te doen dan je huisarts kan doen. Hoe je (chronische) hyperventilatie kunt vaststellen weet ik niet. Maar maak ik hieruit op dat je dat graag concreet wilt vastgesteld hebben omdat je je anders toch zorgen blijft maken of het toch niet echt misschien van je hart af komt? Alleen die ongerustheid kan al genoeg zijn om dit soort klachten te krijgen en te verergeren.

Puck

Puck

27-09-2011 om 13:01

En ben je dezelfde als anna van het vitamine d tekort

Vitamine D tekort kan ook dit soort klachten geven, net als die extra angst en ongerustheid die je hebt daardoor veroorzaakt kunnen worden.

Inge M

Inge M

27-09-2011 om 22:19

Andere oorzaken uitsluiten is goed, daarna ook kijken naar hyper

Hyperventilatie haal je niet uit een fietstest of een hartfilmpje of een longfunctietest. Al die testen zijn wel goed om andere oorzaken uit te sluiten.
Wat wel kan helpen is een provocatietest. Die is eigenlijk heel simpel. Je moet geforceerd gaan ademenen, de waarden (o.a. zuurstof en CO2) veranderen, daarna adem je een periode weer normaal. Als je waarden niet teruggaan richting de gewone waarden, zit het niet goed.
Daarnaast is er nog een vragenlijst over verschijnselen. Die vind ik zelf nogal discutabel. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je geregeld licht in je hoofd bent. Ik antwoordde eerst: nee. Totdat bleek dat het duizelige gevoel dat ik had, eigenlijk beter omschreven kon worden door: licht in mijn hoofd. Ik snap nu het verschil maar ten tijde van het onderzoek had ik dat niet door.
Bij mij bleek het chronische hyperventilatie te zijn. Geen aanvallen dus en geen plastic zakjes nodig.
Wel vervelend om te hebben en lastig controleerbaar.

Anna

Anna

30-09-2011 om 12:14

Reacties

Ja, ik ben dezelfde Anna Mijn D zou nu ok moeten want die slik ik nu bij. Maar die wordt over 2 weken weer geprikt dus dan weet ik het zeker.
Een longfunctietest heb ik al lang niet meer gehad dus dat is misschien wel weer een idee. Die had ik vanwege astma achtige klachten door allergie.
Mijn man heeft apneu en ik herken me eigenlijk niet in zijn klachten en als ik deze checklist http://www.apneuvereniging.nl/wat-is-apneu/checklist.html
bekijk scoor ik maar 3 punten. Ik denk dat we apneu dan wel kunnen uitsluiten.
Volgende week ga ik dan maar weer terug naar de huisarts voor een verwijzing voor zo'n fietstest want ik blijf last houden. Ben de hele week al niet gaan sporten omdat die druk erger wordt als ik me inspan. Maar ook zo door de dag kan ik niet veel door dat vervelend gevoel.
In die hyperventilatie herken ik wel heel veel. Maar wie doet die provocatietest? De cardioloog?

lottie

lottie

06-10-2011 om 15:50

Hormonen?

Heb je al eens aan je hormonen gedacht?
Heb je het bepaalde dagen in de maand meer dan andere dagen? Een oestrogeendominantie of progesterontekort kan nl. ook hartkloppingen veroorzaken. Tevens een schildklieronderfunctie of bovenfunctie ook. Misschien dat je je eens op je hormonen kunt laten prikken?

Anna

Anna

08-10-2011 om 20:15

Hormonen

Ik kan niet zeggen dat het op bepaalde dagen erger is dan op andere. Ik ben nooit ongesteld omdat ik al 12 jaar de pil doorslik. Op de schildklier is vorig jaar geprikt en dat was goed. Kan ik de huisarts vragen om op oestrogenen of progesteron te prikken?

lottie

lottie

14-10-2011 om 17:58

Ja natuurlijk!

Ten eerste zou ik zeggen: stop eens voor een tijdje met de pil, kijken wat dat oplevert. En natuurlijk kun je je bloed laten prikken op je hormonen.

Anna Smeets

Anna Smeets

15-10-2011 om 16:10

Pil

Hmm, ik ben in geen 12 jaar ongesteld geweest.
Dat is iets waar ik heel blij mee ben. Ik had er heel veel last van dus ik moet er eens goed over nadenken of ik een tijdje wil stoppen.

Puck

Puck

15-10-2011 om 17:17

Anna

Dat je vroeger veel last had als je ongesteld was wil nog niet zeggen dat dat nu nog zo is. Je lijf is in die 12 jaar wel veranderd en mijn ervaring is dat je hele cyclus ook verandert en dat die compleet anders kan zijn dan "vroeger"

lottie

lottie

16-10-2011 om 18:05

Misschien

probeert je hartritme je wel iets te zeggen over je pilgebruik, wie zal het zeggen. Het is volgens mij het proberen waard om je lichaam het na 12 (!) jaar weer eens zelf te laten doen. De pil is en blijft natuurlijk een kunstmatig hormoon. Prima dat het er is, maar er gaat toch niks boven je eigen hormonen volgens mij. En 12 jaar niet ongesteld.... ik zou me niet voor kunnen stellen hoe dat voelt. Het is volgens mij nogmaals het proberen waard om te zien of je hartklachten daar vandaan komen. Wat heb je liever? Hartklachten of dat je probeert je eigen hormomen hun gang te laten gaan. Misschien is het wel zo als Puck zegt, dat je er nu helemaal niet meer zoveel last van hebt als vroeger, dingen kunnen ook veranderen in de loop der tijden. Maar het is natuurlijk je eigen keuze)

Mamvantwee

Mamvantwee

16-10-2011 om 18:46

Iets anders

Ik denk niet dat stoppen met de pil iets verandert aan je hartkloppingen. Ik heb ze ook al jaren, en merk zonder pil net zoveel hartkloppingen als met kunstmatige hormonen. Bij mij is de oorzaak stress: ik heb het eens een tijdje bijgehouden. Er is duidelijk een relatie bij mij tussen werkdagen (en gedoe op het werk) en meer hartkloppingen. Overigens lijkt er wel verband te zijn tussen de tweede helft van mijn cyclus en meer hartkloppingen, maar daar bleek bij nader inzicht ook meer stress, vermoeidheid en daardoor minder aankunnen onder te liggen.

Ik vind dat je het beklemmende gevoel op de borst en kortademigheid bij inspanning serieus moet nemen. Dat kan natuurlijk komen door je angst voor iets engs aan je hart, gevolgd door spanning en verkeerd ademen (waardoor de stress alsnog de oorzaak is), maar het kan ook echt iets aan je hart(vaten) zijn. Ik zou daar eens voor naar de dokter gaan.

Sterkte in elk geval.
Groet, Mamvantwee

Anna

Anna

17-10-2011 om 18:27

Dokter en pil

Ik weet niet of het aan het slikken van de pil ligt en ik ben nog steeds aan het dubben of ik de stap zal nemen om er mee te stoppen. Ik had destijds behoorlijke klachten en die wil ik niet terug.
Wat Mamvantwee zegt herken ik wel. Ik heb er op gelet en bij stress reageert mijn hart meteen. Ik denk dat daar in ieder geval veel winst valt te behalen dus daar richt ik me nu in eerste instantie even op.
De huisarts ben ik geweest en die heeft geluisterd en een hartfilmpje gemaakt. Alles is goed bevonden.

Puck

Puck

18-10-2011 om 12:42

Anna

"Ik weet niet of het aan het slikken van de pil ligt en ik ben nog steeds aan het dubben of ik de stap zal nemen om er mee te stoppen. Ik had destijds behoorlijke klachten en die wil ik niet terug. "
Nee dat lijkt me logisch, maar als je het niet probeert dan weet je het nooit. Geef het een paar maanden of een half jaar en kijk dan hoe het ermee gaat.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.