Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Botje

Botje

20-06-2012 om 14:54

Hielspoor....

Hoi

Al een paar jaar doe ik met groot plezier aan Zumba en hardlopen.

Ontdekte echter een week of 2 terug een raar uitstekend botje op mijn hielbeen. Gezwollen, rood en pijnlijk, schoenen waren amper te verdragen.

Huisarts heeft al hielspoor geconstateerd, maar deed tevens erg laconiek. Ik mocht vrolijk doorsporten en over een week of 3 kan ik dan bij de specialist terecht.

Zit me echter niet lekker. Wie heeft ook hielspoor (gehad) ? En hoe ging dat met sporten, kon je dat blijven doen of later weer oppakken ? Vanwege overgewicht wil ik dit heel graag blijven doen, maar alleen mits het verantwoord is natuurlijk...

Ben dus heel benieuwd naar ervaringsverhalen...

gr. Botje

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Geen ervaring mee

Maar ik zou onmiddelijk stoppen met lopen. Dit kan een zeer langdurige blessure worden als je te lang doorgaat.
Ik heb een site voor je gevonden:
http://www.hardloopschema.nl/?p=tools&cat=blessuretop5
en ik zou de tips opvolgen (koelen - masseren - rekken).
Wat voor schoenen heb je? Heb je die bij een goede sportzaak gekocht die naar jouw manier van lopen gekeken heeft? En ga je naar een sportarts? Ik zou ook maar een goede sportfysiotherapeut zoeken die jouw kan begeleiden. Als je in de buurt van Breda woont heb ik een hele goede voor je!

zo

zo

20-06-2012 om 16:00

2 keer ervaring

bij moeder die niet sportte duurde het 9 maanden, zonder enige vorm van behandeling.
Bij man die hardloopt heeft het 2.5 jaar geduurd met diverse behandelingen.
Hij heeft een brace gehad voor de nacht(orthopeed) om de spieren te rekken, zooltjes in de schoenen van podoloog, fysiotherapie, sportarts, accupunctuur, zijn foto's gemaakt enz.
Enfin de orthopeed in het ziekenhuis achtte het niet bewezen dat stoppen met sporten helpt of dat sporten zelf de aandoening verergert.
Kwestie van goede schoenen, belasten naar vermogen en verder hopen dat het snel overgaat.
Na 2 jaar begon het minder te worden en kon hij het hardlopen weer beter/langer volhouden, na 2.5 jaar geen last meer. Hij heeft wel altijd schoenen die bij zijn manier van lopen/belasten passen, moet in de zaak ook altijd even rennen.

Lynna

Lynna

20-06-2012 om 19:08

Gelzooltjes

Als ik jou was zou ik meteen gelzooltjes gaan halen. Die verzachten een heleboel. En dan kun je verder aan de specialist vragen wat je allemaal nog mag. Doe voorzichtig, want het kan hardnekkig zijn!

Podoloog

ik werd doorverwezen naar een podoloog die zooltjes heeft aangemeten.Na een half jaar waren de klachten verdwenen en konden de zooltjes weer weg.Ik heb in die tijd alleen gesport onder begeleiding van de fysio.

Botje

Botje

20-06-2012 om 21:24

Reactie...

Geweldig, al die tips. Ik noteer ALLES hoor !

Ik focus me nu eerst even op de foto van overmorgen. Geen idee of het enkel een foto is of dat ik dan ook een gesprek krijg met een orthopeed o.i.d.
Ik heb vragen zat en ik ben natuurlijk erg benieuwd naar de uitslag van de foto.

Het is niet alleen voelbaar, maar ook daadwerkelijk zichtbaar. Een eng gezicht eigenlijk. Heb echt aan de achterkant van de voet een rare knobbel die ook als een keihard botje aanvoelt (mijn kids griezelden ervan, haha).
Ik vind het zelf ook een eng idee om met zoiets te gaan sporten, heb de Zumba voor vanavond dus maar afgebeld (zucht..)

Ik ben niet superfanatiek, maar ik sport heel graag en heb het naar mijn idee ook nodig. Julle tips neem ik dus echt allemaal mee en ik ga zeker niet als een kip zonder kop maar doorsporten met pijn. Ik zit ook niet te wachten op een hele hardnekkige blessure..

Ben alleen een tikkie somber, heb visioenen van oma-zwemmen in het plaatselijke zwembad, maar okay, er is dus leven na hielspoor. Wordt zeker vervolgd......

Botje

Botje

20-06-2012 om 21:32

Aanvulling..

Het zat me helemaal niet lekker, vandaag dus op het werk naar het ziekenhuis gebeld, en ik kon dus toch nog a.s. vrijdag terecht voor een rontgenfoto.

Zou pas over 3 weken (zoals ik in het 1e berichtje meldde), maar in m'n lunchpauze ging het lopen met zoveel pijn gepaard dat ik bij terugkomst gelijk heb gebeld.

Ik kan overmorgen "even tussendoor" voor een foto. Verwacht dus eigenlijk geen aanvullend gesprek, maar hopelijk wel gauw uitslag..

Botje

Ik heb ook hielspoor gehad maar dan niet met rare knobbels en botje. Volgens de preciezen mag het dan geloof ik eigenlijk geen hielspoor heten, maar zo noemde de huisarts het wel. Hij zei toen meteen "het beloop [typisch artsenwoord vziw] is gunstig, maar langdurig". Zijn tips: zachte zolen, en lopen 'op geleide van de pijn' - je hoeft niet per se met de voet omhoog, maar lange wandelingen terwijl je de pijn verbijt zijn dan ook weer nergens goed voor.

Dus ik heb het advies maar opgevolgd, en het is uiteindelijk verdwenen. Duurde al met al van begin tot eind ook wel een maand of 9 trouwens.

Aan sport deed ik niet, wel liep ik vrij veel maar dat was door de pijn al minder geworden, want even een uurtje wandelen was niet echt een lolletje meer.

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

21-06-2012 om 03:00

Knap, sporten met hielspoor

Ik heb het jaren geleden gehad en het lijkt mij flink pijnlijk om te blijven rennen met hielspoor.
Ik kreeg ook een gelzooltje en dat maakt lopen een stuk prettiger. Het is weer overgegaan, maar ik kan mij niet meer herinneren hoe lang dat geduurd heeft.
De specialist dacht in mijn geval dat het mogelijk accute reuma was en had daar een meningsverschil over met mijn huisarts. Gelukkig bleek de huisarts gelijk te hebben

kastanjet

kastanjet

21-06-2012 om 07:49

Shockwave therapie

Heb van verschillende mensen gehoord dat dat uiteindelijk hielp.

Bellefleur

Bellefleur

21-06-2012 om 09:05

Zoek een goede podotherapeut.

En laat je zooltjes aanmeten. Het heeft bij mij geloof ik wel een paar jaar geduurd. Maar het is helemaal over gegaan. Misschien kun je zumba inruilen voor fietsen? Spinning misschien? Minder leuk misschien, maar dan belast je je voet minder.

Yura

Yura

21-06-2012 om 16:14

Teenslippers

Ik heb het ook gehad. Heb aantal maanden niet gerend, sporten in de sportschool wel, maar daar hebben ze een zachte vloer (mat). Wat ik ook heb gedaan is met mijn voet over een tennisbal rollen en hakhoogte veel afwisselen en vooral niet op teenslippers meer lopen (van die rubberen dan, birkenstocks schijnen prima te zijn), bij mij begon het op het eind van onze kampeervakantie in een warm land, waar ik dus bijna alleen op die slippers had gelopen.

Ook tips

Ook ik heb hielspoor gehad en ben er gelukkig weer helemaal afgekomen, heb er plm 10 maanden last van gehad. Ik had een paar jaar daarvoor al steunzooltjes gekregen van de podotherapeut, dat zal ook wel altijd blijven.
Ik had geen knobbels of zo, bij mij uitte het zich doordat ik vlak na het opstaan een tijdje niet op mijn ene voet kon staan, zo pijnlijk. Na een minuutje of 10 was het dan weer over.
Met het zooltje nog eens aangepast (en nog eens) ging het nog steeds niet over en kreeg ik er overdag ook last van. Pas toen vond de podotherapeut het tijd om nog eens een andere tip te geven: inderdaad shockwavetherapie bij de fysiotherapeut. Wat daar gebeurt (zo is het mij uitgelegd) is dat er door de geluidsgolven kleine 'beschadigingen' in je voet worden aangebracht. De voet gaat daar op reageren door de boel weer te willen herstellen en zo komt alles weer in evenwicht. ik heb een stuk of 6 behandelingen gehad. Hielspoor is een fout in de aanhechting die langzaam ontstaat maar waarbij het lichaam niet zelf reageert door het te veranderen.
Na de shockwave therapie ging het langzamerhand (maar zeer duidelijk) vooruit. Ook moest ik oefeningen doen (rekoefeningen kuitspier). Gelukkig ben ik er helemaal afgekomen!!! Zo blij om. Nee, ik zou zeker niet blijven hardlopen ermee. Ik zou zelf bang zijn te riskeren dat het erger wordt. Als je er nu al overdag last van hebt dan lijkt het me niet verstandig, wat er ook gezegd wordt.
Inmiddels ben ik weer lekker aan het hardlopen, draag mijn zooltjes en op de roltrappen van de supermarkt strek ik mooi altijd mijn kuitspieren terwijl ik omhoog ga

Heel veel sterkte!!!
Vonda

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.