Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bineke

Bineke

26-11-2012 om 18:48

Hoe meer energie in de winter?

Hallo allemaal,

Na terugkomst van de vakantie is in september de ellende begonnen. Eerst een flinke verkoudheid en daarna een raar hoestje. Van die hoest heb ik ruim 7 (!) weken last gehad. Twee codeine-kuren gehad en bij de 2e sloeg het eindelijk een beetje aan.

Maar nu: vanaf dus september ben ik niet lekker, totaal niet fit. Al lig ik om 21.00 uur in bed, ik ben 's morgens niet wakker te krijgen en sleep mezelf uit bed.
Werken gaat zeer moeizaam en na het eten lig ik uitgeteld op de bank. Normaliter sport ik 2x per week, maar ik kan me er totaal niet toe zetten. Al meerdere keren afgebeld.... Stom, ik weet het, maar ik kan me er niet toe zetten om op de fiets te stappen en te gaan.

's Avonds lig ik op de bank te dutten, nergens zin in....

Ik heb sowieso een grote hekel aan de herfst/winter, houd niet van regen, kou en al die ellende meer. Deels wellicht dus ook tussen de oren, want als ik naar buiten kijk en het is bijv. donker en mistig voel ik me al down worden.

Voor het hoesten een foto gemaakt, alles okay. Bloed, suiker, schildklier, allemaal onderzocht en alles prima.

Dokter opperde een winterdepressie en ik mag van hem naar het ziekenhuis om dit nader te laten onderzoeken, maar daar voel ik me nog wat bezwaard over. Zou dat het echt kunnen zijn ???

Herkent iemand het dat je zo moe en down bent, alles je te veel is, je je uit bed moet slepen en zelfs na uren slaap nog steeds moe en futloos bent ? Tegen alle leuke dingen zie ik vreselijk op (het sporten bijv. maar ook gezellige afspraken met vrienden). Ook die kan ik rustig afbellen omdat het idee om er heen te moeten me ook al moe maakt.

Het klinkt zo stom; iedereen is wel eens moe, maar ik weet het even niet meer. Verder gaat alles prima, dus ik heb niet echt reden om down te zijn, behalve dan de gedachte dat de winter nog niet eens begonnen is en kerst ook nog voor de deur staat, yek.....

Herkenbaar ? Manieren om je energie weer wat op te vijzelen ? Of toch raadzaam om die winterdepressie eens serieus te laten bekijken ????

gr. Bineke

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ughe-ughe

ughe-ughe

26-11-2012 om 19:44

Tja, zoiets had/heb ik ook

Bij mij was het dus een longontsteking. Met alle naweeën daarvan. Ga rusten! Zie mijn eerdere draadje in deze rubriek.

ughe-ughe

ughe-ughe

26-11-2012 om 20:59

Aanvulling

Ik was nog niet klaar net maar moest een kind naar bed brengen.
Het klinkt in elk geval alsof je niet zomaar een hoestje hebt gehad, hebben ze indertijd naar je longen geluisterd? Als het een longontsteking was (is?), dan passen je huidige klachten daar heel goed bij. Je kunt ook een longontsteking hebben zonder dat je hoge koorts hebt. En na een longontsteking kun je dus maandenlang ontzettend moe zijn, zéker als je maar door blijft lopen en door je vermoeidheid heen probeert te gaan. Lees dat draadje maar.
Je kunt natuurlijk evengoed een winterdepressie hebben, maar ik heb nooit gehoord dat je na 7 weken hoesten een winterdepressie krijgt. Ga je in elk geval ziek melden en zorg wel dat je elke dag genoeg licht en lucht krijgt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-11-2012 om 21:22

Winterdip

Lichttherapie kan enorm helpen; je kan zo'n lamp huren bij de thuiszorgwinkel, een kuur doen in het ziekenhuis of een lamp kopen. Zorg er daarnaast voor dat je extra vitamine D slikt in combinatie met calcium.

En ja, van een gewone verkoudheid ben je meestal niet zo lang moe en lusteloos. Het kan een combinatie zijn van winterdepressie (wat dus echt fysiologische oorzaken heeft en niet tussen de oren zit) en verkouden zijn. Zorg er ook voor dat een longontsteking uitgesloten is. Sterkte!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-11-2012 om 21:26

Link lichttherapie

Oeps, link vergeten te geven voor meer info over licht en de invloed op de stemming en lichttherapie http://www.lichttherapie.nl/
Je kan je vitamine D gehalte laten prikken maar verder zijn er geen onderzoeken/tests. Winterdepressie komt heel veel voor, zeker op het Noordelijk Halfrond. Ik had het dus ook en sinds de lichttherapie voel ik me in de donkere maanden weer zo fris en vrolijk als in de zomer

Bineke

Bineke

27-11-2012 om 09:11

Reactie..

Hallo allemaal,

Ik wilde nog wel even zeggen dat ik een longfoto heb gehad en daar was niets op te zien. Dus een longontsteking lijkt het me dan niet. Ook tijdens de hoestperiode is er meerdere keren naar de longen geluisterd, kwam ook niks bijzonders uit.

Ga me in elk geval maar eens verdiepen in het fenomeen winterdepressie. Belachelijk, maar komt op mij zo aanstellerig over.... Pfftttt.... Dank tot dusver !

Bineke

Yura

Yura

27-11-2012 om 10:32

Hele winter

Soms heb je zo'n winter dat je de hele winter niet lekker fit bent. Als je begint met een verkoudheidje pik je daarna alles op. Misschien bllijft je neus de hele winter een beetje verstopt en slaap je daardoor niet lekker? Mijn dochter heeft dit als kleuter eens gehad. Het moest eerst zomer worden voor het beter ging, volgende winter nergens meer last van. Zelf liep ik jarenlang te kwakkelen met bij en neusholte-ontstekingen, ben er ooit aan geopereerd, maar hielp niks, ging alleen steeds erger snurken. Eigenlijk ook de hele winter een dichte neus en een paar keer bijholte-ontsteking en vooral enorm snurken. Maar nu lijkt er een soort wonder gebeurd. Ik ben drastisch afgevallen, nu 16 kilo, maar al bij 12 kilo merkte ik het wonder: ik snurk niet meer. En jeetje wat spring ik elke ochtend fit en uitgerust uit mijn bed. Conclusie, ik slaap al 10 jaar niet meer lekker door dat snurken, zonder dat ik het zelf in de gaten had. Mogelijk had ik last van apneu erbij, stond eigenlijk op het punt om naar de KNO-arts te gaan om dat te gaan uitzoeken, maar het hoeft niet meer. Maar waar ik eigenlijk naartoe wilde, is dus: snurk je misschien heel erg?

MariaV

MariaV

27-11-2012 om 15:15

Mijn hulpmiddelen

Een hoge dosis extra vitamine D en elke dag twee uur naast de daglichtlamp. Ik heb een kantoorbaan, dus ik zet hem na de lunch gewoon naast mijn beeldscherm.
Dat samen maakt voor mij een wereld van verschil.

Tinus_p

Tinus_p

27-11-2012 om 15:30

Ik zeg:

Ik zerg: Vitamine D.

Ik geloof niet zo in de daglichtlampen -behalve als ze voor vitamine D zorgen

Roosje Katoen

Roosje Katoen

27-11-2012 om 20:21

Hoeveel tinus?

Ik neem altijd 10 microgram (?), is dat voldoende?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

27-11-2012 om 21:27

Vitamine d

Of het voldoende is kan alleen blijken uit bijv. halfjaarlijkse bloedtests. Maar tegenwoordig is men er behoorlijk van overtuigd dat de meeste mensen in het Noordelijk Halfrond aan de ondergrens zitten of (zwaar) deficient zijn, zelfs na recente ophoging van die ondergrens. Ik slik 2500 IU per dag na getest te zijn, mijn moeder van 78 5000 IU en ik ken veel mensen die nog veel meer slikken. Belangrijk is ook vitamine D3 in combinatie met Calcium te nemen voor de synthese en opname. Voor meer info: http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/how-to-get-your-vitamin-d/vitamin-d-supplementation/

En wanneer ga je dat merken dan?

En als vitamine D iets doet, wanneer zou je dat dan moeten gaan merken?

Ik heb zo'n potje gekocht en slik nu braaf, maar ben nog altijd niet vooruit te branden. Vandaar de vraag.

Een winterslaap mensen, dat is de oplossing voor al het leed, wat mij betreft...

Groeten,

Temet

MariaV

MariaV

28-11-2012 om 21:01

Hoge dosis snel

Ik neem in de winter eens per week 25.000 UI vitamine D (ampul met olie), in de zomer eens per twee weken. Als ik dat vergeet, krijg ik weer klachten (moe, down). Meem ik het alsnog in, dan merk ik na twee dagen dat mijn klachten weer minder worden. Ik laat trouwens wel netjes af en toe mijn bloed controleren, mijn vit. D is nu keurig, maar niet eens aan de hoge kant.
Als je een tekort hebt en je neemt een standaardpilletje, dan kan ik me voorstellen dat dat weinig of niks doet. Dan heb je echt wel wat meer nodig.
Maria

Josha

Josha

29-11-2012 om 09:04

Waar koop je dit soort hoge doseringen vit d?

Ik neem nu braaf dezelfde 10 druppeltjes die ik mijn kinderen ook geef.

Ik ga

Ook maar es op zoek naar een dikke bel vitamne D denk ik ik ben standaard moe en brak, zonder extreem druk leven en ook als ik goed slaap.

MariaV

MariaV

29-11-2012 om 10:18

Apotheek

Ik koop het bij de apotheek. Er zijn verschillende merken, ik neem D-cure ampullen.

Tinus_p

Tinus_p

29-11-2012 om 13:03

Temet

temet:
"En als vitamine D iets doet, wanneer zou je dat dan moeten gaan merken? Ik heb zo\'n potje gekocht en slik nu braaf, maar ben nog altijd niet vooruit te branden."
Heb jij niet ook een trage schildklier?
Laat t anders gewoon eens meten -streefwaarde vitamine D>50, TSH< 1.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

29-11-2012 om 13:12

Vitamine d

Je kan bij diverse vitamine-webshops vitamine D3-supplementen in hogere doseringen kopen. Even googlen. Mijn moeder laat ze door een vriendin uit Amerika mmenemen omdat dit soort zaken daar veel goedkoper zijn en ze daar veel vaker hoge doseringen D3 slikken.

Tinus_p

Tinus_p

29-11-2012 om 14:27

Hoge doseringen vitamine d

Overdosering vitamine D is een optie.

Tinus

"Heb jij niet ook een trage schildklier? "

Nee. Nog niet, zou ik bijna zeggen, moeder is en oma was aan de thyrax

Maar het is een tijdje geleden gemeten en ik zat zeer comfortabel boven de grenswaardes, dus echt niet.

Ik moet gewoon degelijker leven denk ik, en met name vroeger naar bed - in de winter heb ik gewoon meer slaap nodig dan in de zomer.

Groeten,

Temet

Elisa Gemani

Elisa Gemani

29-11-2012 om 16:45

Overdosering

Overdosering vitamine D is zeker niet ongevaarlijk maar je moet wel gedurende heel lange tijd enorm hoge doseringen slikken wil je een overdosering binnen krijgen. Volgens de Vitamin D Council (en die beschouw ik als het meest deskundig en betrouwbaar op dit gebied) kan je rustig tussen de 5000 en 10.0000 IU slikken bij deficientie gedurende langere tijd. Maar het is niet aan te raden om op eigen houtje te gaan supplementeren met hoge doseringen; halfjaarlijkse bepaling van de bloedwaarden om de waarden te monitoren is dan wel een must.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

29-11-2012 om 16:46

Hmm

10.0000 moet natuurlijk 10.000 zijn

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.