Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

oregano

oregano

19-10-2010 om 17:54

Hoe pak ik dit aan: overstappen van tandarts en loyaliteit...

Ik heb mijn halve leven al dezelfde tandarts als mijn ouders, (nu alleen mijn moeder.). Al een tijdje heb ik niet meer alle vertrouwen in hem en deze praktijk, niet aanwijsbare feiten, maar gevoelsmatig. En ik ben erg angstig voor de tandarts, dus dit gebrek aan vertrouwen en deze angst is geen goede combi voor mij. Ik heb besloten over te stappen en ik heb daar as dinsdag een afspraak voor een kennismakingsgesprek. een second opnion kon niet, kon daar wel maar dan kan ik daar niet meer heen als patient, ook begrijpelijk.
Maar hoe zeg ik dit nu tegen mijn huidige tandarts/ ik durf het eigenlijk gewoon niet te zeggen, ook omdat ik geen feiten kan benoemen..
En ik heb morgenmiddag ook nog een afspraak bij de mondhygieniste, zij heeft een mondkweek laten doen en zou mijn gebit reiningen in combinatie met een antibioticum, metronidazol, daar twijfel ik ook over...Vind het ook zo lullig haar morgen op het laatste moment af te bellen, maar gewoon gaan en dan zeggen dat ik overstap vind ik ook raar.
Het klinkt misschien als een klein en vaag probleem maar ik heb er echt hoofdbrekens van terwijl ik normaal best assertief ben. Ik ben er gewoon wat zenuwachtig van, ook omdat ik natuurlijk niet zeker weet of dit wel een goede beslissing is.
Oefff, wat een getwijfel in mijn hoofd...
Wie herkent dit of heeft tips?
bedankt, Sita

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Maxime.M

Maxime.M

19-10-2010 om 18:31

Kort briefje

ik heb het toen opgelost met een kort briefje met alleen het verzoek mijn gegevens door te sturen naar die en die tandarts.
Tandarts ging mij niet bellen waarom

Nasha 1st

Nasha 1st

19-10-2010 om 21:40

Ik wil ook

een andere tandarts, vind onze huidige ook niet fijn. Hoe heb jij het aangepakt? Gewoon gebeld of ze plek hadden?

oregano

oregano

19-10-2010 om 21:52

Nasha 1st

Ja, ik heb gewoon gebeld nadat ik via google wat had gezocht. En ze namen nog nieuwe patienten aan.

Tip

Als de "nieuwe" tandarts je wilt hebben en jij voelt je daar prettiger, overstappen. Je "oude" tandarts bellen en vragen of hij je dossier wil klaarleggen en wanneer je het kan ophalen. Mijn "oude" tandarts vroeg wel waarom ik overstapte. Het is een kleine praktijk en hij kwam het dossier persoonlijk overhandigen. Ik heb mijn angst voor de tandartsbezoeken als reden gebruikt. Dat ik een afspraak had gemaakt bij een tandarts die gespecialiseerd is in angsthazen, omdat ik graag wilde proberen van mijn angst af te komen.
Vooral voor de toekomst omdat ik meer problemen verwachtte. We hebben elkaar een hand gegeven en ik ben nog steeds blij dat ik van tandarts veranderd ben.

Okè, de tip dus

Ik bedoelde dus als tip dat je je angst voor de tandartsbehandelingen kan gebruiken. Heb je niets gelogen en je hoeft niet te praten over vertrouwen of ontevredenheid. Misschien vraagt hij wel nergens naar. Maar als je er al vele jaren bent komt er misschien wel wat verbazing.

Oregano

Waar ben je bang voor? Ik vind het legitiem om te zeggen dat je daar niet lekker meer in de stoel zat maar niet precies kan zeggen waarom. Het is nl heel belangrijk voor het werk in je mond dat jij een beetje ontspannen kan zijn. Daarbij is het goed om eens in de 10 jaar van tandarts te wisselen. Elke tandarts kijkt dan naar zijn eigen werk in jouw mond en dan heel verhelderend om een andere blik daarop te hebben. Als deze tandarts 'raar' zou reageren, weet je gelijk dat je ook deze niet moet hebben, als ik je zo lees. Nou dat zou het voor mij ook zijn. Op zoek naar iemand die bij je past. Soms heb je een treffer en soms moet je zoeken eer je een treffer hebt. Geldt voor huisartsen, artsen, fysio.. alles.. misschien zelfs wel de bakker of slager.

Succes

2nd opinion

Mijn tandarts vond ineens dat er allerlei vullingen moesten worden vervangen. Bij mij, maar ook bij mijn partner en dat na jaren nietsdoen. En mijn moeder werd in dezelfde tijd telefonisch 'lastiggevallen' met een volgens de tandarts nodige dure behandeling.

Al met al kregen we de indruk dat hij ineens geld nodig had.

Second opinion gedaan bij een tandartsencentrum. Daar vond men het allemaal niet nodig (natuurlijk wel wat je wilt horen). Nu ingeschreven bij een tandarts van dat centrum. Komt allemaal een stuk prettiger over. Foto's waren al gemaakt tijdens de 2nd opinion sessie dus doorsturen gegevens leek ons niet nodig.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-10-2010 om 15:43

Overstappen

Hetzelfde had ik; tandarts en huisarts die onze familie al -tig decennia kent. Maar ik was er niet tevreden over dus ik ben gewoon overgestapt naar zowel een andere tandarts als huisarts. En later weer naar een andere huisarts. Kan en mag gewoon als een andere praktijk je aan wil nemen. Je hoeft niet eens een reden te noemen. Gewoon bellen en zeggen dat je naar een ander gaat om diverse redenen. Dat is heel gewoon.
Het is uitermate belangrijk dat jij een tandarts en een huisarts hebt waar jij je prettig bij voelt. Verder no strings attached; jij kiest zelf je dienstverleners uit en als je ergens niet tevreden over bent of het voelt niet goed aan, dan ga je ergens anders shoppen

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-10-2010 om 20:58

Pelle

Ja, ik weet dat sommige huisartsen dit soort onderlinge afspraken maken. Daarom wel altijd eerst informeren maar als dat overstappen geen probleem is zou ik me er verder niet zenuwachtig over maken danwel allerlei smoesjes verzinnen. Je hoeft helemaal geen reden op te geven. Een telefoontje en klaar is kees; no hard feelings.

oregano

oregano

21-10-2010 om 21:23

Dank!

Voor jullie reacties, heb hierdoor het wat rationeler kunnen benaderen. Ik heb as dinsdag een afspraak bij de nieuwe tandarts en zal daarna een briefje sturen met de vraag of ze het dossier willen opsturen. Het was gewoon een eye opener voor me dat ik de overstap heus niet perse hoef uit te leggen of te verantwoorden...Het voilet nl wel als een soort verplichting, dat je dat gewoon hoort te doen.
Dus grote dank!

oregano

oregano

28-10-2010 om 18:41

Update en opgelucht

Ik ben afgelopen dinsdag bij de nieuwe tandartspraktijk geweest, eerst voor een kennismakingsgesprek. Dit is goed verlopen, het voelde goed. Een tandarts met "soft skills" zullen we maar zeggen. ook veel ervaring met angstige patienten. Hij adviseerde mij wel een exit gesprek te doen voor mijn eigen gevoel. Maar dat durfde ik toch niet aan en ik heb een mail gestuurd (heel laf vind ik zelf toch wel) met daarin de vraag of ze mijn dossier wilden opsturen. kreeg vandaag een mailtje terug dat dat ok was nadat ik de laatste rekening van de afgezegde afspraak had betaald. Die had ik al betaald, dus het is rond!
15 november de 1e afspraak.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.