Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 10:57

Hoe zit dat nou met ouderdomsverziendheid?

Ik ontdekte laatst dat ik moeite had om de ingrediëntenlijst te lezen op een verpakking. Slik.

Goed, ik ben van de week dus maar eens naar de opticien gegaan en het verdict: +0,5 en + 1,0. Bril dus. Ik heb al een tijdje veel nekklachten, vooral na intensief werken (laptop) en daarvoor ga ik naar de fysio. Vaak krijg ik er ook hoofdpijn bij, en die verklaar ik dan weer uit uitstralende pijn vanuit mijn nek.

De opticien merkte nu op dat het wel eens omgekeerd kan zijn: dat door mijn slechtere zicht, ik meer gespannen ben en daardoor nek en hoofdpijn krijg. Klinkt niet onlogisch.

Nu ben ik natuurlijk ijdel, dus ik ga vanmiddag naar de opticien om te beginnen met lenzen

Wat ik me nu afvraag: de oorzaak van ouderdomsverziendheid is dat de oogbol moeite heeft met accommoderen. Dat komt omdat de spieren die dat doen minder goed gaan werken. Nu geldt eigenlijk altijd dat spieren slechter worden, naarmate je ze minder gebruikt. Overal lees ik echter (en zegt de opticien ook) dat dit niet geldt voor ouderdomsverziendheid. Maar waarom niet? Waarom kun je alle spieren wel trainen en zou het bij deze dan niet gaan?

Tihama


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

26-10-2012 om 12:08

Omdat

het niet alleen (of zozeer) een probleem van spieren is, maar ook (of eerder) vermindering van de elasticiteit van de lens, zodat die minder goed bolt bij samentrekking van de accomodatiespier

Vic

Vic

26-10-2012 om 13:58

Lenzen

Dat lijkt me erg onhandig, van die varifocuslenzen. Waarom niet een kek leesbrilletje aan een koordje? Ik kijk er wel naar uit. Ben net 40 dus het kan nu ieder moment zover zijn

Tihama

Je hebt geen correctie nodig bij verder kijken dan een meter, of twee meter.

Dus ik vraag me af waarom die lenzen. Het is maar bij een beperkt aantal situaties dat je correctie nodig hebt. Maar misschien is er iets wat ik niet weet waardoor dat wel handig is?

Ik heb plusogen van mezelf, dus de afnemende elasticiteit van mijn ogen heeft me ertoe aangezet om nu een beeldscherm/leesbril (bifocaal) aan te schaffen. Wat een verademing! Ik moest 2 dioptrie bijsturen met mijn oogspieren, een enorme belasting.

Accepteren dus, en een bril opzetten in de situaties dat dat nodig is. Maja, misschien werken die lenzen voor jou wonderwel.

Ishtar legt het al korter uit dan ik het ooit kan, maar het is dus een misvatting dat er iets met je spieren is. het gaat puur om de afnemende elasticiteit van je lens.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 14:21

Ieks

Nee, ik wil dus géén leesbrilletje. Vooral niet aan een koordje. Voor ik het weet moet ik dan ook nog kort, rood haar en desigualkleren.
Bovendien weet ik heel goed hoe zijn leesbrilletje aan een koord op mijn borsten gaat dansen....Ik zei al: ijdel.

Daarom heb ik gevraagd of lenzen geen oplossing zijn. Ik heb overigens wel nagedacht over hoe vaak ik de bril nodig heb, maar een groot deel van mijn werk bestaat vooral uit lezen en mailen. Op een laptop met dank aan het flexwerken. Qua afstand zou ik dan eerder aan een beeldschermbril moeten, maar dan ben ik dus idd de halve dag dat ding aan het opzetten en afzetten. En thuis zit ik dus ook vaak achter de PC. Mijn klachten stijgen vooral na een hele dag intensief achter de laptop.

Als lenzen niet lukt, tja, dan vrees ik dat er geen andere weg is, dan een bril. Aan een koordje, met een kek rood montuur of zo.....

Dat trainen spreekt me dan weer veel meer aan: ik doe nu al jaren mijn rugspieroefeningen, dus oefeningen storen me niet. Wat voor oefeningen zijn dat, Cobi?

Tihama

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 14:30

In de winkel

heb ik trouwens wel een aantal monturen opgehad, maar ik vind ze echt allemaal helemaal niks. Ik ken de ellende van monturen uitzoeken wel van mijn man. Bij collega's vind ik eigenlijk montuurloze brillen het enige wat echt mooi staat. Nou ja, zonder nog mooier. De mode van een paar jaar geleden veranderde iedereen in strenge meesters. Gelukkig is dat nu weer minder.

Toen ik mijn man leerde kennen had hij -1,5. Hij had de bril nodig voor autorijden. Inmiddels heeft hij -0,25 en +1. Hij heeft nog wel een bril, maar eigenlijk heeft hij hem nergens meer voor nodig. Ik moet hem trouwens eens vragen waarom hij hem nog steeds voor autorijden gebruikt. Bij het lezen gebruikt hij hem niet.

Ik heb trouwens vanmiddag om 16 uur een afspraak....

Tihama

Tihama

Als je die lenzen inhebt moeten ze wel zo werken dat je je collega's nog kan zien die verderop staan. Ze moeten dus 2 afstanden aankunnen. Het voordeel van een bril is dat je die snel even kan afzetten, met lenzen is dat anders.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 14:37

Correctie

Ik wil hiermee dus niet zeggen dat iedereen die een bril draagt lelijk is. Ik realiseer me dat mijn posting wel zo over kan komen. Dat bedoel ik dus niet.

Ik vind het alleen altijd zo jammer dat je door een bril minder ziet van iemands ogen en uitdrukking. Vooral dikke monturen beinvloeden het beeld, dat ik krijg. Bij grotere brillen (zoals in de jaren 80) was dat effect weer minder. En bij montuurloze brillen blijven de ogen meer zichtbaar en dat vind ik prettiger om te zien.

Ik heb een lang gezicht met een nadrukkelijke kaak, daar ben ik nooit zo blij mee geweest, maar met dank aan mijn ogen ben ik toch redelijk tevreden. Zodra ik een bril op zet (ook zonnebrillen) dan vallen mijn ogen weg, en hou je de kaaklijn over.

Vandaar mijn aversie.

Tihama

Vic

Vic

26-10-2012 om 14:51

Montuurloos

Een montuurloze bril flatteert maar weinig mensen. Bovendien is dat echt een oudemensenmodel. Denk je niet dat een uitgesproken bril de aandacht van je kin/kaak kan afleiden? Daarbij, met een plusbril lijken je ogen groter, dus die vallen (waarschijnlijk) echt niet weg.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 14:54

Oudemensenmodel?

Ik ken minstens 3 mensen van rond de 40 met een montuurloosmodel die ik er bijzonder goed uit vindt zien. Of zijn dat gewoon van die stukken, die álles goed staat?

Ik ben trouwens intussen op Medline aan het zoeken naar onderzoeken over training. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22820471 Dat ziet er niet hoopvol uit....

Tihama

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 14:57

Oei

die ik er goed uit vind zien (zonder t natuurlijk). Dit doet ook pijn aan mijn ogen

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 15:12

Interessant

Ik heb inmiddels een paar interessante links ontdekt:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21039845

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18201225

Interessante nieuwe wereld weer. En een heleboel vragen voor straks.

Tihama

krin

krin

26-10-2012 om 15:20

Je man, tihama

is door zijn -afwijking met een voorsprong begonnen. Met - corrigeer je van jezelf te veel. Als de correctiekracht afneemt (en mensen die op nul beginnen dus de leesbrilbehoefte krijgen), schuiven min-kijkers juist op naar de nul en kunnen ze (even) zonder iets.

Ik heb min 1 en min veel en lees nu ook het liefst zonder optisch hulpmiddel. Wat betekent dat als ik wil switchen tussen boek en tv ik eeuwig met mijn bril voor veraf zit te schuiven.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 15:24

Krin

Ja, dat klopt. Maar ik snap dus niet waarom hij dan nu nog steeds zijn bril gebruikt voor autorijden. Zijn -oog is zo goed als 0 en aan de andere kant heeft hij nu +. Dan is dat toch niet logisch?

Nou ja, hij gaat zo met me mee, leuk onderwerp.

Tihama

amk

amk

26-10-2012 om 15:49

Arbo

'Mijn klachten stijgen vooral na een hele dag intensief achter de laptop."

En dat mag dus niet volgens de arbo wet en richtlijnen. Maximaal 2 uur per dag direct op een laptop. Of het moet tot een gewone pc opgetuigd worden met dockingstation en los toetsenbord en muis.

Ook als je thuis werkt is je werkgever verantwoordelijk voor je werkplek en de inrichting daarvan.

Tihama

Je ogen kunnen minder bijaccomoderen. Dat betekent dus ook in de auto dat je man moet kiezen; óf hij heeft correctie voor dichtbij en moet voor veraf bijaccomoderen, óf andersom. Kennelijk is het eerste voor hem makkelijker.

Bovendien kan het zijn dat hij ook nog een cylindrische afwijking heeft, dan heb je ook met nul nog behoefte aan een dioptrie.

Ik kan alleen maar nog een keer vertellen dat ik de laatste 2 jaar enorm veel concentratieproblemen en hoofdpijn en aangespannen spieren kreeg, en dat ik daarom zielsgelukkig ben met mijn beeldschermbril.

Hoe kan je nou oud willen worden zonder veroudering?

Fiorucci

Fiorucci

26-10-2012 om 16:24

Ohje

Montuurloos en rood haar mag niet boven een bepaalde leeftijd, want oud? Dames...wat mag er eigenlijk wel??? want lang haar is not done, felle kleuren ook al niet,jeetje.

amk

amk

26-10-2012 om 17:47

O, my

dus ik mag niet meer mijn knal rode bril, knal groene bril, oranje, paarse of blauwe bril op bij mijn half lange haar, en mijn korte rode rok zonder witte legging?
En dan zeker ook niet mijn knie hoge docMartens laarzen met roosjes aan de zijkant?
En dat alleen omdat ik 40+ ben.

"maakt een lange neus" jullie bedenken het maar, ik trek me er lekker niets van aan.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 17:59

Heleboel geleerd vandaag

Ik blijk dus ook bij veraf kijken al een tijd te accommoderen met deze extra sterkte. Toevallig valt mijn huidige behoefte voor dichtbij nu samen met mijn behoefte voor veraf. Die behoefte voor veraf heb ik vermoedelijk al veel langer, maar kon mijn oog zelf prima aan. Volgens de opticien is het meten van een plusbehoefte bij iemand die goed veraf ziet ook lastig. Dat het bij vorige metingen nooit is opgevallen kan dus wel kloppen. Geen idee hoe lang ik dit dus al heb.

De verwachting is dat ik dus over een tijdje bifocaal nodig zal hebben omdat mijn behoefte voor dichtbij verder zal toenemen. Ik moet zeggen dat ik de rekensommen over optica op het VWO ook al lastig te volgen vond Virtueel brandpunt en zo.

Ik heb de lenzen nu in. Mag vandaag een uur of 4. Rechts merk ik absoluut niet dat er iets in zit. Links voelt het wat onwennig. Ik heb ook een bril uitgezocht, want ja, reserve is toch nodig, bovendien mag ik de lenzen niet van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in.
Pas na de volgende afspraak wordt de bril besteld, want eerst meten of de sterkte nu idd helemaal klopt.

Nog eens goed nagevraagd hoe het nu zit bij man, maar hij heeft dus niet +1,0 , maar -1,0 en zijn -0,25 heeft idd een cylinder. Hij heeft me onderweg ook aangewezen welke borden hij niet kon lezen. Dat verklaart een hoop.

Tihama

Fiorucci

Fiorucci

26-10-2012 om 18:07

Amk ot

Hahaha, ik ga morgen met mijn prachtige emo-dochter naar de gothic en fantasybeurs, ik weet dat daar heel veel 40+ plussers lopen die er prachtig uitzien en ook die lange neus maken! )

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 18:08

Arbo

Oh, amk. Er zijn in onze flexruimten wel een aantal plekken met dockingstations, maar de meeste plekken zijn zonder. We hebben wel speciale houders waar je de laptop op kunt zetten in de juiste stand, ik gebruik dan ook een los toetsenbord en een losse muis. Ik zit dus niet zuiver op de laptop.

Op verstelbare bureaus met verstelbare stoelen.

Op deze manier kan ik wel zelf kiezen voor de afstand tot het beeldscherm. We hebben ook allemaal instructie gehad voor het juiste gebruik.

Ik werk ook vaak op andere kantoren en dan sjouw ik zowel steun, muis als toetsenbord mee, want rechtstreeks op de laptop veroorzaakt zeker problemen.

Je krijgt overigens ook meteen commentaar van collega's als ze dat zien.

Meestal bestaat mijn werk overigens uit versnipperde dagen: veel overleggen en tussendoor een uurtje op de PC. Maar soms heb ik een rapport dat ik af wil krijgen, en dan reserveer ik daar meer onafgebroken tijd voor. Toevallig was dat de vrijdag voor mijn vakantie ook en dat heb ik geweten....

Ik denk dat het arbotechnisch wel meevalt, of klopt het dan nog niet?

Nu zit ik trouwens wel zuiver op de laptop. In een fautieul met mijn benen omhoog, met de muis op de brede armleuning en mijn armen ondersteund door de leuningen. Maar dit is geen werk

Tihama

Ik had me sterk teruggehouden

...want na 41 jaar bril dragen ben ik wel wat gewend aan negatieve commentaren over brillen in het algemeen.

Terwijl ik het echt de ideale aandoening vind! Prima op te heffen, kost verder geen energie, je slaapt er niet minder om. Als mijn lijf ergens een hulpje nodig heeft dan zijn de ogen een prettige plek.

Groot verdriet bij moeders in de buurt waarvan de dochter (die "altijd zo onhandig" was of die "zoveel vroeg") aan de bril moest.

Maar een leeftijdgenoot die niet aan de leesbril wil, haha, die is nieuw voor mij!

Kari1

Kari1

26-10-2012 om 19:23

Presby of hyper

Als je opticien een bril danwel lenzen voor de hele dag voorstelt, dan is er geen sprake van ouderdomsverziendheid (presbyopie) maar van gewone verziendheid (hypermetropie). Dat je ook bij verafzien moet accomoderen past daarbij. Ondanks dat in beide woorden "verziendheid" zit zijn het heel verschillende dingen met in het oog heel verschillende oorzaken.
"Volgens de opticien is het meten van een plusbehoefte bij iemand die goed veraf ziet ook lastig. Dat het bij vorige metingen nooit is opgevallen kan dus wel kloppen." Nou, lastig is het woord niet, maar je moet daar als opticien wel echt actief naar op zoek, het komt er niet vanzelf uitrollen zeg maar. Als die actieve zoekactie niet gebeurt wordt het makkelijk gemist.
Goed nieuws dus, een bril aan een touwtje hoeft niet, met bril op zie je zelfs nog makkelijker in de verte (zonder accomoderen) dan je al deed. Of met die lenzen natuurlijk!
Kari

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 19:23

Tuurlijk

Ik zie overigens wel een heleboel nadelen aan een bril. Hij beslaat bij regen, je bent hem de halve tijd kwijt (dat zie ik aan mijn man), je moet altijd een aparte zonnebril op sterkte erbij nemen, en daar moet je dan ook heel zuinig op zijn. Mijn man is keer op keer zijn zonnebril op sterkte kwijt geraakt. Twee keer vlak voor de zomervakantie. Toen moest ie snel zo'n flapje nemen want een nieuwe bril ging niet meer zo snel.

En als ik die leesbril nu af en toe een uurtje nodig zou hebben om van mijn klachten af te komen, dan zou het nog kunnen. Maar gezien mijn werkzaamheden en hobbies zou het dan toch neerkomen op meer dan de helft van de dag. Bovendien ben ik er vandaag dus ook achtergekomen dat mijn ogen niet alleen accommoderen op korte afstand, maar ook op lange afstand. Daar ben ik blijkbaar zo aan gewend dat het me niet eens meer opvalt.

Dan is het dus geen leesbrilletje voor even, maar een semi-permanente bril. En ja, dan wordt het dus echt een vast onderdeel van mijn gezicht. Ik zei het al: ik ben ijdel. Niet zo ijdel dat ik aan de botox ga (wat ook sommige leeftijdgenoten doen) of naar de plastisch chirurg, maar wel ijdel genoeg om te kijken of ik het kan oplossen met contactlenzen.

Tihama

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 19:28

Kari

Precies: dat heb ik dus vandaag geleerd. Ik vond het zo logisch gezien mijn leeftijd dat het dus een ouderdomsverziendheid was, dat ik er helemaal niet aan heb gedacht dat het ook iets anders kon zijn.

Dat is me vandaag dus uitgelegd.

Dat het er bij vorige metingen nooit uitkwam is trouwens heel logisch. Ik had helemaal geen klachten. Het was meer dat ik altijd verbaasd was over wat mijn man niet kon zien. De opticien bood dan aan om mijn ogen eens even te checken, maar ik neem aan dat je bij iemand zonder enige klacht niet heel actief op zoek gaat naar een probleem.

Tenzij je wel verschrikkelijk graag geld wil verdienen natuurlijk.

Tihama

Tihama

Goh, raar toch, ik blijf verbaasd als mensen nadelen aan brillen of oogaandoeningen zien.
Ligt aan mij hoor

Want wat jij nu noemt met beslaan als het regent of kwijtraken enzo; dat valt voor mij weg tegen het voordeel. Zonder bril ben ik hulpeloos. Die bril heft een gebrek op.

Tijgeroog

Tijgeroog

26-10-2012 om 20:35

En kwijtraken?

Ik raak m'n bril nooit kwijt. Ik heb 'm namelijk altijd op.

Tihama

Tihama

26-10-2012 om 20:48

Acceptatietraject

Maar ik denk dat hier dan een groot verschil tussen ons zit: jij hebt die bril al jaren. Je hebt grote nadelen zonder bril.

Tot afgelopen dinsdag had ik eigenlijk geen probleem. Die nekpijn en hoofdpijn hoorden immers niet bij mijn ogen. Vanwege het blikje ansjovis waar ik moeite had om de ingredienten te lezen, twijfelde ik of ik misschien toch niet af en toe een bril nodig zou kunnen hebben. Af en toe, alleen bij de blikjes ansjovis of zo

Dus min of meer spontaan binnengewandeld bij de opticien. En daar hoor ik dan dat ik niet alleen aan de leesbril moet, maar dat ik die bril ook voor in de verte nodig heb. Continu dus. Dat was wel een heel vreemde gewaarwording. Ik snapte dat dinsdag niet helemaal, maar nu dus wel.

Dus binnen 3 dagen van een prima ziende 40-er naar iemand met een permanente brilbehoefte. Dat vond ik het lastigste (geloof ik), dat ik moet erkennen dat ik dus een probleem heb. Weliswaar helemaal geen ernstig probleem, maar wel iets dat aanslaat op mijn ijdelheid. Toen ik op mijn 30e hoorde dat ik altijd steunzolen moest blijven dragen en dat ik mijn pumps weg kon doen, vond ik dat ook niet leuk. Ik ben daarna ook direct op zoek gegaan naar leuke schoenen waar mijn steunzolen in pasten.

Ik ben niet zo ijdel dat ik alles blijf compenseren met paracetamol. Voor zover dat natuurlijk nog kan. De opticien maakte dinsdag al de grap dat hij zijn aandelen Bayer nu wel ging verkopen. Natuurlijk is dit geen garantie dat die hoofdpijn nu verdwijnt, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk.

Maar als ik de bril grotendeels kan vermijden en kan inruilen voor lenzen, dan is me dat wel wat waard. Ik ben overigens niet bepaald de enige, want ook op mijn leeftijd is 1/5 van de brildragers voorzien van lenzen. Net bij CBS bekeken.

Over 2 jaar lach ik vermoedelijk om mijn eigen acceptatietraject, maar ja, misschien ben ik dan wel aan de botox omdat de rimpels zo lelijk uitlichten bij mijn plusglazen)

Tihama

Kari1

Kari1

26-10-2012 om 20:57

Klopt tihama

Als er geen klachten ,er is dan geen reden om er actief naar te zoeken. Er kan bij-geaccomodeerd worden en je ziet daarmee alles scherp. Pas als de verziendheid veel is en er voortdurend veel bij-geaccomodeerd moet worden kan dat klachten geven.
Bij het stijgen der leeftijd en het minder soepel worden van de ooglens kan het systeem decompenseren, dat is nu bij jou gebeurd. In de verte lukt het accomoderen nog (die kleine correctie kan je lens nog aan) maar voor dichtbij is meer accomodatie nodig en dat trekt je lens niet meer.
Kari

Inderdaad tihama

dat kan even tijd nodig hebben. Snap ik ook hoor. Ik zou scheel geworden zijn zonder mijn bril (ben verziend) en veel van de vrouwen in mijn familie zouden heks geworden zijn; slim en bijna blind. Aldus mijn moeder. Die hadden min 6 of meer.

De voordelen kwa niet meer hoeven bij-accomoderen vond ik zelf enorm groot. Het ging bij mij om maar liefst 2 volle dioptrieën die er tussen mijn 38ste en 42ste jaar bijgekomen waren voor dichtbij.

Dat is echt zwaar als je lange dagen achter de computer zo'n verschil met de hand moet bij-accomoderen.

Kari1

Kari1

26-10-2012 om 21:05

Nou

Of je permanent brilbehoeftig bent mag je zelf bepalen, dat bepaalt de opticien niet voor je . Je kunt in de verte genoeg zien. Dat verte-zicht wordt met een bril niet scherper. Wat wél kan schelen is dat je met bril minder hoeft te accomoderen en dat daarom het (middel)verte-zien minder vermoeiend kan zijn.
Of dat zo is, en of je daarvoor de hele dag een bril op of lenzen in wil, moet je zelf ervaren. Als je hoofd/nekklachten toch niet met je ogen blijken samen te hangen kun je ook kiezen voor die bril aan een touwtje .
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.