Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Bellefleur

Bellefleur

08-09-2011 om 10:55

Hoge bloeddruk

Een paar weken geleden ben ik een draadje gestart over hoge bloeddruk. Mijn huisarts gaf me 6 weken om mijn bloeddruk naar beneden te krijgen. Het is me niet gelukt. Mijn bovendruk was vanochtend 150, mijn onderdruk 95. Ik kan er niet meer onderuit, ik moet aan de plaspillen. Zucht. Mijn cholesterol zat ook op het randje, dus ik moet proberen nog minder verzadigde vetten te eten, en ik ga aan de Becel. Zucht. Jammer. Ik heb zo mijn best gedaan! Alcohol verminderd, veel minder drop, zout minderen. Het zij zo.
In het draadje stonden al heel veel tips, zijn er nog meer mensen met tips om cholesterol en bloeddruk te verlagen? Ik zou zo graag hier zelf invloed op hebben!


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
koentje

koentje

08-09-2011 om 11:07

Waarom

noem je bloeddrukverlagers plaspillen? Dat is echt iets anders hoor.
Je kunt natuurlijk een cholesterol verlagend dieet volgen. Maar als je eenmaal aanleg hebt voor een verhoogde tensie heb je dat nu eenmaal.
Ik slik ook al een paar jaar tensieverlagend middel: ik ben niet te zwaar , leef/eet gezond, sport, drink weinig en weinig stress...

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 11:10

Vraag

Hoe is je bloeddruk gemeten? En hoe vaak? Aan 1 arm of beide armen.

Bellefleur

Bellefleur

08-09-2011 om 11:12

Koentje,

Om je bloeddruk te verlagen, krijg je tegenwoordig eerst hydrochloortiazide, oftewel plaspillen. Als die niet werken krijg je pas echte bloeddrukverlagers. Ik krijg voor vier weken plaspillen mee, en als dat niet het gewenste effect heeft, begint het echte werk!

Bellefleur

Bellefleur

08-09-2011 om 11:16

Fianna,

Mijn bloeddruk is verscheidene keren gemeten, 6 weken geleden drie dagen achter elkaar, waarbij de bloeddruk schommelde tussen de 160/95 en de 160/90. Alleen mijn rechterarm is gemeten.

Puck

Puck

08-09-2011 om 11:37

24 uurs meting

Is er ook een 24 uursmeting gedaan? Dat is volgens mij nog steeds een beter uitgangspunt dan metingen op een paar tijdstippen op momenten dat je gejaagd kunt zijn. (snel even naar de dokter voor bloeddruk meten, shit loopt uit, o jee, ik maak me toch ongerust of hij niet te hoog zal zijn). Allemaal dingen die je kunt ondervangen door eerst eens een 24 uur meting uit te laten voeren voordat je aan de pillen gaat.

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 11:50

Bellefleur

Als je mijn bloeddruk 3 dagen elkaar op 1 moment meet is hij vaak ook te hoog (zo'n 160/95of100). Meet de arts hem echter en wacht hij een kwartier en meet hij hem nogmaals is mijn bloeddruk vaak lager. Wordt wittejassensyndroom genoemd. Zelfde als ik aan zo'n bloeddruk apparaat lig. De eerste metingen zijn te hoog en na een tijdje zie je dat mijn bloeddruk daalt.
Ik zou dat eerst uitzoeken voordat ik aan de medicijnen zou gaan!

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 11:56

Oja, de arm

De internist heeft een keer mijn bloeddruk eerst aan mijn rechterarm en toen meteen aan mijn linkerarm gemeten en toen was mijn bloeddruk aan linkerarm stukken lager.
Ik zou een doorverwijzing naar een internist vragen voordat ik aan de medicijnen zou gaan. Even laten uitzoeken of er wel echt sprake is van hoge bloeddruk.
Als het aan mijn (plaatsvervangende) ha had gelegen had ik ook medicijnen gehad, maar de internist concludeerde dat ik geen hoge bloeddruk had.

Koosje

Koosje

08-09-2011 om 13:48

Fianna (ot)

Hoi Fianna,

Even ot, maar hoe is het nu inmiddels met jou ? Je schreef afgelopen jaar zo vaak over je klachten die maar niet echt tot een goede diagnose herleid konden worden. Ben je inmiddels wijzer ? En nog belangijker: voel je je beter ?

groet van Koosje

Polly Shearman

Polly Shearman

08-09-2011 om 14:11

Bovendruk en onderdruk

op je boven druk heb je invloed, maar op je onderdruk niet.
Bovendruk word hoger door stress, onderdruk is stabiel.

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 14:18

Polly

Dat absoluut NIET waar! Ook de onderdruk kan door stress hoger worden. Heb het zelf meegemaakt! Meerdere malen. Dat is wat ik omschreef met die meerdere metingen. Als ik aan een bloeddrukmachine lig bijv begint mijn onderdruk rond de 100 en eindigt rond de 80.

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 14:26

Koosje (o.t.)

Wat lief dat je er naar vraagt!
Nee, ik ben nog niet veel wijzer. De neuroloog vermoedde een autoimmuunaandoening die nog niet zichtbaar is in mijn bloed. De internist vond dat de reumatoloog haar werk niet goed had gedaan en raadde aan dat ik een 2nd opinion zou aanvragen.
De ha wilde me op mijn verzoek doorverwijzen naar het Erasmus MC. Dat speelde voor de vakantie. Ik zou na de vakantie naar hem teruggaan om de doorverwijzing rond te krijgen en ben nog steeds niet geweest. Mijn klachten wisselen gewoon. Mijn ijzer blijft laag, vermoeidheid is wel veel minder, heb nog steeds af en toe gewrichts en botpijnen, wel minder. Ik voel me dus wel veel beter, alhoewel mijn linkerarm nog steeds niet goed functioneert, en hetzelfde geldt voor mijn linkerbeen.
Ik ben even artsen zat en wacht af hoe en of het zich verder ontwikkelt.

mar

mar

08-09-2011 om 16:46

Specialist

De huisarts houdt zich aan het protocol voor hypertensie. Stap 1 is dus plaspillen, stap 2 betablokkers, stap 3 ACE-remmers.
Ik heb het vorige draadje niet meer voor de geest, maar er zijn blijkbaar geen andere lichamelijke klachten en gezien het relatief hoge cholesterol lijkt het een lifstyle-probleem. Uit dat oogpunt kan ik de arts wel volgen. Als je iedereen met een hoge bloeddruk naar een specialist stuurt, kost dat én heel veel geld én lopen de wachttijden gigantisch op. De huisarts richt zich op cardiovasculair risicomanagement.
Ik begrijp dat je al aan de slag bent met eetgewoonten. Het is de moeite waard om voor jezelf inzichtelijk te maken wat je eet en hoeveel Na ed daarin zit. Wij zijn hier enthousiast over www.dieetinzicht.nl.
Verder is bewegen een hele goede optie om je bloeddruk om laag te krijgen. Elke dag zeker een half uur pittig lopen of fietsen helpt zeker. En stress vermijden (voor zover mogelijk) of bv yoga gaan doen.

Fianna

Fianna

08-09-2011 om 17:28

Mar

Ik zou in dit geval naar een specialist willen voor een second opinion. Ik vind nl dat de ha wel erg snel naar de medicijnen grijpt en te snel een hoge bloeddruk vaststelt. Misschien is er geen sprake van een hoge bloeddruk. Als ik Bellefleur was zou ik toch graag een langere meting willen om te kijken of inderdaad iets van het wittejassensyndroom een rol speelt.
De internist bij wie ik was zei dat heel vaak ten onrechte een hoge bloeddruk wordt vastgesteld omdat er niet op de juiste manier gemeten wordt.

mar

mar

09-09-2011 om 11:34

Fianna

Ik denk dat te snel wel meevalt. Niet sneller dan andere huisartsen die ik ken. Bellefleur heeft 6 weken de tijd gehad om te kijken of de bloeddruk met simpele middelen te beïnvloeden is en dat is niet gelukt. Wil je weten of het witte jassen syndroom een rol speelt, dan kun je ook bij de apotheek langs voor een bloeddrukmeting of je koopt zelf zo'n ding. Het gevaar is alleen dat je inmiddels zo gefocust bent op je bloeddruk, dat hij standaard te hoog blijft.
Ik ga er vanuit dat er geen andere lichamelijke klachten zijn, anders zou een bezoek aan de internist misschien wel raadzaam zijn. En tja, niet goed meten? Ook daar zijn regels voor en je mag aannemen dat de huisarts die opvolgt. Er zal altijd een meetfout zijn, maar die zal hoogstwaarschijnlijk niet het verschil zijn tussen een veel te hoge bloeddruk en een lage/normale bloeddruk.

Puck

Puck

09-09-2011 om 11:55

Mar

Ook ik vind dat deze huisarts wel heel snel naar de pillenpot grijpt.
Voordat dat gebeurt krijg je bij onze huisarts altijd een 24 uursmeting en zijn en lifestyle-aanpassingen nodig dan wordt je daarvoor doorverwezen. Dus niet op basis van een paar losse metingen. Ook bij de apotheek heb je kans op een wittejassen-bloeddruk omdat het ook daar een "spannend" moment zou kunnen zijn en in ieder geval ga je daar ook niet eerst een uur lekker rustig zitten om je bloeddruk op peil te laten komen. Doorverwijzen naar een internist zou ik ook niet zo nodig vinden, maar doe dan in ieder geval een betere meting dan die nu gedaan is en die mogelijk niet representatief is.

Fianna

Fianna

09-09-2011 om 12:10

Mar, je snapt mijn punt niet

,. Bellefleur heeft 6 weken de tijd gehad om te kijken of de bloeddruk met simpele middelen te beïnvloeden is en dat is niet gelukt. ,

Dat is dus niet 100% zeker. Daar zijn meer metingen voor nodig in een korte tijd. Dus geen eenmalige meting.
Ik zal je een voorbeeld geven. Ik ben bij de internist en mijn bloeddruk wordt gemeten. Eerste meting: 165/99, te hoog dus. De internist zegt dat ze over enkele minuten weer gaat meten omdat het vaak dan lager zal zijn. Vervolgens meet ze weer en is mijn bloeddruk iets van 150/90 en nog eens 5 minuten later meet ze weer en is het 140/85. Conclusie geen hoge bloeddruk. Had ze het bij de eerste meting gehouden, was de conclusie hoge bloeddruk geweest en had ik ten onrechte medicijnen gekregen.
Dat is wat ik dus bedoel met niet goed meten.

Puck

Puck

09-09-2011 om 14:20

Precies fianna

Wij begrijpen elkaar

mar

mar

09-09-2011 om 15:15

Fianna

Ik heb niet begrepen dat er maar 1x gemeten is. Ik kan dat ook niet zo 1,2,3 terugvinden wanneer en hoe er gemeten is. Als de arts slechts 1x gemeten heeft en daarop de conclusie gebaseerd heeft, is dat kwalijk.
Volgens het protocol zou de arts o.a. dit moeten doen:

Lichamelijk onderzoek NHG Standaard

bepaal lengte en gewicht, bereken BMI, en meet de middelomtrek
meet de bloeddruk twee maal in een consult en bereken het gemiddelde; herhaal de metingen na minimaal 24 uur indien SBD ≥140 mmHg is; ga uit van het gemiddelde van twee metingen tijdens laatste consult. Meet tijdens het eerste consult aan beide armen en in het vervolg aan de arm met de hoogste waarde.

Als hij niet volgens het protocol gehandeld heeft moeten de metingen overnieuw.

Als advies hoort de arts te geven:
Staak het roken (zie ‘Richtlijn behandeling van tabaksverslaving’, www.cbo.nl).
Zorg voor voldoende beweging, bij voorkeur ten minste vijf dagen per week 30 minuten per dag fietsen, stevig wandelen, tuinieren enzovoort.
Zorg voor goede voeding volgens de Richtlijnen goede voeding:
gebruik minder dan 10 energieprocenten verzadigd vet en minder dan 1 energieprocent transvet
eet minimaal eenmaal en bij voorkeur tweemaal per week (vette) vis
gebruik per dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit
beperk het gebruik van zout tot maximaal 6 gram per dag
Beperk het gebruik van alcohol tot een maximum van twee glazen per dag voor vrouwen en een maximum van drie glazen per dag voor mannen
Zorg voor optimaal gewicht: BMI < 25 kg/m 2 en middelomtrek van < 80 cm voor vrouwen en < 94 cm voor mannen.

Het zoutgehalte vind ik zelf nog aan de hoge kant. Maar al met al blijkt het voor de meeste mensen best lastig om deze veranderingen in 6 weken door te voeren (en vervolgens vast te houden).

Fianna

Fianna

09-09-2011 om 15:17

Mar

Er is volgens mij in het begin meerdere malen gemeten, maar dan niet in 1 consult zoals bij mij, maar met minstens een dag er tussen, dan bereik je niet het effect waar ik het over heb.
Zo deed mijn huisarts het ook, na een week nog een keer. En dat snap ik dan niet.

Puck

Puck

09-09-2011 om 17:11

Mar

Bellefleur schrijft: "Mijn bloeddruk is verscheidene keren gemeten, 6 weken geleden drie dagen achter elkaar, waarbij de bloeddruk schommelde tussen de 160/95 en de 160/90. Alleen mijn rechterarm is gemeten. "
Er is dus sowieso maar aan 1 arm gemeten, maar dat lijkt me in die geval niet zo relevant. Verder staat er niets of er tijdens 1 consult meerdere keren gemeten is.
Maar dan nog, bij sommige mensen duurt het gewoon langer dan de tijd van 1 consult voor de bloeddruk naar normale waarden zakt. En kennelijk hebben ze dat bij onze huisartsenpraktijk door, en dan gecombineerd dat ze niet zo snel medicijnen voor willen schrijven, krijg je hier altijd eerst een 24 uurs-meting. Puckman heeft ook medicatie tegen hoge bloeddruk en aangezien die typisch zo'n geval is lig ik ieder jaar een nacht naast zo'n ellendig bromding dat 's nachts ieder uur oppompt.

Vic

Vic

09-09-2011 om 21:32

24 uurs meting

Ik krijg over twee weken een 24-uursmeting. Hoe gaat dat in zijn werk? Heb je erg veel last van dat apparaat?
Mijn bloeddruk is al 6 jaar te hoog en sinds een jaar of 4 heb ik hydrochloorthiazide. Dat doet volgens mij niet zo heel erg veel, want bij metingen zit ik meestal rond de 140/95. Omdat hij heel af en toe 'per ongeluk' 130/85 is, heb ik nooit eerder een 24 uurs meting gekregen. De laatste keer was 140/100, dus nu wordt het wel een keertje tijd om goed te meten. Overigens heeft mijn huisarts nog nooit bmi en buikomvang gemeten (misschien 'op zicht'
Nog een vraag. Links is mijn bloeddruk meestal iets lager dan rechts. Dan is die lage waarde toch niet bepalend? Ik vind het trouwens wel heel apart.

Tink

Tink

10-09-2011 om 00:57

Toevallig gister

... in de krant gelezen dat er een nieuwe richtlijn schijnt te zijn. Bij 3 metingen van minstens 140/90 eerst een 24-uurs meting om te zien of het inderdaad om hoge bloeddruk gaat. 25% van de mensen die daar medicijnen voor slikken doen dat namelijk voor niets.

Anyway. Ik heb ook een keer zo'n meting gehad. Je krijgt rond een uur of 10 's morgens een bloeddrukband om je arm, daaraan zit een apparaatje verbonden dat je aan je broekband kunt hangen. Het slangetje drapeer je ergens tussen je kleding door. Ermee douchen kan niet.

Elk kwartier (en 's nachts, tussen 23:00 en 7:00 is dat, elk uur) pompt dat manchet zichzelf op en meet je bloeddruk. Het is de bedoeling dat je dan je arm even stil laat hangen. Niet altijd handig, bijvoorbeeld als je net een pan aardappels staat af te gieten. Maar doe je het niet, dan meet ie niet goed, geeft het kastje een error en begint ie een paar minuten later opnieuw te meten.
's Nachts ook, als ik per ongeluk op het slangetje had gelegen begon het ding na een paar minuten nog eens. Echt lekker slapen doe je er dus niet mee. Het bromt niet heel erg hard, maar dat manchet pompt zich wel op, daar word je wakker van.
Ik vond het stomvervelend. En ook dat ik een lijst bij moest houden van álles wat ik deed die dag, en of dat staand, zittend of liggend was. Een mens doet een hele hoop verschillende dingen op een dag! Op die lijst moest geloof ik ook nog het tijdstip dat je je medicijnen neemt (als je dat doet natuurlijk, ik slikte er toen al 2 of 3, allemaal tegen hoge bloeddruk dus).
Ik was erg blij dat het ding er weer af mocht om 10 uur de volgende dag! Onder die manchet was het behoorlijk gaan jeuken.
De verpleegkundige die het ding verwijdert draait een uitdraai van het kastje uit, daarmee ga je naar de internist en als het goed is kan die dan zien wat er precies gebeurt. Bij mij gaf het bv. heel duidelijk aan dat een van mijn medicijnen wel werkte, maar te kort. Dus toen kreeg ik een middel uit dezelfde categorie, dat langer werkte. Een ander medicijn werd verdubbeld en ik kreeg een ander soort betablokker. En sindsdien was mijn bloeddruk eindelijk goed (ik liep toen al een halfjaar te tobben met sterk verslechterende nierfunctie dus het was wel zaak dat die bloeddruk onder controle kwam). Je zag aan die grafiek ook heel duidelijk dat zo'n meting echt een momentopname is.
Dus al met al, leuk is anders, maar het heeft vaak wel zijn nut.
Wat het nut van links én rechts meten nou precies is weet ik niet, dat heeft de internist bij mij nooit gedaan en de nefroloog (waar ik al ruim 3 jaar kom) ook maar ooit 1x. Ik heb het wel eens gevraagd maar toen schudde ze haar wijze hoofd . En inmiddels mag meten aan 2 kanten bij mij niet eens meer, want in mijn linkerarm zit een shunt (voor dialyse, ooit in de toekomst) en daar mag je geen druk op zetten.

Biene M.

Biene M.

10-09-2011 om 09:04

24-uursmeting

Dat doet onze huisarts al jaren voordat er medicatie voorgeschreven wordt. Bij mijn man bleek de bloeddruk 's nachts naar goede waarden te dalen en toen hij kort daarna een andere baan kreeg, was de bloeddruk overdag ook weer OK.

Ik heb hoge bloeddruk sinds de geboorte van mijn jongste en vanwege de nachtvoedingen is een 24-uursmeting voor mij niet handig. Maar omdat ik vermoedde dat mijn bloeddruk bij de HA hoger werd, kon ik een automatische meter lenen waarmee ik een paar dagen thuis op gezette tijden gemeten heb. Daar bleek mijn bloeddruk nog steeds te hoog, maar wel een stuk lager dan bij de huisarts.

Puck

Puck

10-09-2011 om 09:25

24 uurs meting

Ik vind een 24 uursmeting niet echt belastend of vervelden. Ik kreeg hem een keer omdat ik bij de cardioloog inderzocht werd, niet vanwege hoge bloeddruk. Enige vervelende vond ik dat als de meting de eerste keer niet lukt hij de volgende keer harder oppompt. Ik heb een paar metingen gehad dat mijn arm behoorlijk afgekneld werd.

Vic

Vic

10-09-2011 om 10:22

Spannend

Ik ben wel heel erg benieuwd wat er uit die 24-uursmeting gaat komen. Volgens mij is mijn bloeddruk continu te hoog, ik loop soms met zulke rode wangen rond. De huisarts vond het de afgelopen jaren nooit zo schokkend, en gelukkig zijn mijn gewicht, cholestrol en alle andere bloedwaarden wel goed. Mijn zusje heeft al tig verschillende soorten medicijnen gehad, en krijgt van heel veel behoorlijke bijwerkingen. Ze hebben nog geen pilletje gevonden dat zonder bijwerkingen toch goed werkt.

Biene M.

Biene M.

10-09-2011 om 12:33

Rode wangen?

Dat ken ik niet als gevolg van hoge bloeddruk. Ik heb wel last gehad van hoofdpijn en bloedneuzen, vooral vlak na het opstaan 's ochtends.

Bellefleur

Bellefleur

11-09-2011 om 11:42

Zweet, zout, sauna en appeltaart

Wat leuk zo'n levendig draadje rondom hoge bloeddrukken! Deze keer is mijn bloeddruk maar één keer gemeten. Zes weken geleden is mijn bloeddruk drie keer gemeten, op drie verschillende dagen. Over vier weken ga ik weer, en dan ga ik mijn huisarts vragen mijn bloeddruk twee keer te meten, aan het begin en aan het eind van het consult. Ik heb hydrochloorthiazide gekregen, in de lage dosering van 12,5%. Ik heb vanochtend het eerste pilletje in genomen, en ik zit vol spanning (slecht voor je bloeddruk!) te wachten op wat komen gaat. Na één uur zou het vele plassen moeten beginnen. Nog niets gemerkt... Iemand in het draadje suggereerde dat ik meer moest bewegen. Daar heb ik de tijd niet voor. Ik sport drie uur in de week in de sportschool, fiets gemiddeld 100 kilometer per week, en ik doe aan Tai Chi. Als ik nog meer zou sporten wordt het huishouden wel een heel minimalistisch gebeuren Wel ben ik te zwaar. Ik heb denk ik een BMI van 30. Het afvallen doe ik heel langzaam aan, anders wordt dat weer een stresspunt. Gisteren was het lekker warm, het waaide hard, en ik heb een lange fietstocht gemaakt. Zweten dus. En tijd om na te denken over mijn bloeddruk. Mijn vraag: zouten zorgen ervoor dat je vocht vasthoudt, en dat je bloeddruk omhoog gaat. Als je nu veel zweet, verlies je zout. Is zweten dus goed voor je bloeddruk? Is een sauna dus goed voor je bloeddruk? Vooropgesteld dat je je zoutinname niet verhoogt. En nog een vraag, ik zou graag vandaag weer op stap willen, een lange wandeling maken. Moet ik rekening houden met de kans op duizelig worden? En mijn cholesterol is net een fractie te hoog. Ik probeer dat naar beneden te krijgen ondermeer door de befaamde Becel. Gistermiddag tijdens de fietstocht kilo's appels gescoord. Daar wilde ik eigenlijk appeltaart van maken. Maar hoe maak je appeltaart als je geen verzadigde vetzuren wilt gebruiken. Of overdrijf ik nu?

Vic

Vic

11-09-2011 om 12:18

Rode wangen (en sauna)

Ik heb vaak rode wangen. Maar dat heeft dus niets met mijn bloeddruk te maken? Verder regelmatig een 'gejaagd' gevoel. Ik heb wel eens gedacht dat het aan mijn schildklier lag, maar die waarden bleken goed te zijn. Dat was in een periode dat ik heel veel was afgevallen, maar die kilo's zitten er inmiddels (dubbel en dwars) weer aan.
Over de sauna. Ik heb laatst eens gegoogled maar dat schijnt geen noemenswaardige invloed te hebben op je bloeddruk. Je moet wel een beetje voorzichtig zijn met al te snel afkoelen (dus niet in het dompelbad springen), maar dat geldt eigenlijk voor iedereen. Ik merkte trouwens helemaal niets van die 12,5 gr pilletjes. Nu heb ik 25 gr en ik denk dat ik wel iets meer dan gemiddeld plas, maar het is niet zo dat ik de hele dag ga.

Tink

Tink

12-09-2011 om 01:14

Het verraderlijke

... is juist dat je meestal niks merkt van een hoge bloeddruk (tenzij hij de spuigaten uitloopt). Rode wangen kun je ook van iets anders hebben, hoofdpijn en bloedneuzen ook, dus dat zegt op zich niet veel. Ook je bloed horen 'bonken' in je oren hoeft niet te betekenen dat je een hoge bd hebt (ik hoor dat bijna constant en bij mij is ie al jaren keurig). Ik beweer overigens niet dat die dingen er NOOIT wat mee te maken hebben. Bij twijfel: check bij de huisarts.
Hydrochloorthiazide heb ik trouwens ook gehad, 12,5 mg en ik merkte daar eigenlijk niets van. Ging niet opeens liters plassen of weet ik wat .
Voor Bellefleur: is je nierfunctie ook nagekeken? Hoge bloeddruk is op de duur slecht voor je nieren, en als je nieren niet goed werken krijg je een hoge bloeddruk, omdat je nieren o.a. de zouthuishouding regelen. Vicieus cirkeltje dus.
Minderen met zout (natrium dus) is altijd goed, de gemiddelde mens eet daar geloof ik minstens het dubbele van dan nodig is. Maar of zweten nou helpt weet ik ook niet echt. Je verliest er wel zout mee maar dat betekent niet dat je door veel te zweten weer los mag op een zak drop.
Laat trouwens naast drop ook maar de zoethoutthee staan en ongeveer alle zakjes en pakjes en kant-en-klare dingen (kruidenmengsels, soep, kant en klare maaltijden, gepaneerde schnitzels, bouillonblokjes etc.), want die wemelen van het zout. Soort zout maakt ook niet uit, bv zeezout bevat evenveel natrium als gewoon zout. En in zoethoutthee zit hetzelfde stofje als in drop, dat ook invloed heeft op je bloeddruk (glycyrrhizine als ik het goed schrijf, in het geval van drop gaat het niet om zout, zoete drop is dus net zo slecht).
Koken zonder zout is misschien even wennen, ook aan de smaak, maar al gauw weet je niet beter.
Duizelig word je voor zover ik weet eerder van een (te) láge bloeddruk.
Veel bewegen, stoppen met roken als je dat doet en afvallen zijn volgens mij ongeveer de eerste adviezen die een arts zal geven als het om bloeddruk gaat. Verder matig met alcohol en gezond eten, en stress zien te verminderen. Naja, wist je allemaal al denk ik.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.