Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Sportmoeder

Sportmoeder

30-05-2011 om 13:44

Hyperventilatie?

Mijn zoon heeft nu waarschijnlijk twee hyperventilatieaanvallen gehad. Tenminste dat denkt zijn coach. De eerste keer tijdens de warming up, uiteindelijk heeft hij niet meer meegedaan. Telkens ging de ademhaling fout en bij een stukje lopen was hij duizelig en ging hij zwalken.

De tweede keer nadat hij een echt keiharde bal in zijn buik heeft gehad. Hij heeft eerst 3 min op de grond gelegen, ook weer ademhaling op hol en daarna duurde het nog bijna 3 kwartier voor hij weer helemaal bijgekomen was. De bal is heel hard aangekomen, zijn hele buik was rood gedurende een uur of 4. BHV'er dacht dat de bal op zijn middenrif kwam en daarom de ademhaling ontregelde maar het is wat te toevallig 12 dagen na die eerste keer.

Hoe werkt dit, wanneer ga je hyperventileren en wat kan ik doen ter voorkoming want hij is te belangrijk in zijn team (de enige die op die plaats kan staan).

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
moeder van sportend kind

moeder van sportend kind

30-05-2011 om 14:06

Ik lees mee

Wij hebben hetzelfde met dochter aan de hand. Ze hockeyt en heeft steeds vaker last van iets wat hyperventilatie lijkt te zijn. De laatste 3 wedstrijden heeft ze iedere wedstrijd een aanval gehad. Ze snakt dan naar adem en raakt in paniek. Als ze dan begeleid wordt in rustig ademen is ze er zo weer bovenop en heeft ze verder geen last meer. Dat is dus anders dan bij jouw zoon. Wel kan het bij onze dochter ook al beginnen tijdens de warming up of na ongeveer 5 minuten spelen. Ze rent veel.
Een vader van een teamgenootje van haar zei dat het waarschijnlijk komt door fout ademhalen: te kort uitademen en te hoog inademen waardoor er teveel zuurstof in het lichaam is en je gaat hyperventileren, of zoiets. Hij laat haar, als ze een aanval heeft, 1 keer inademen en 2 keer uitademen.
Toevallig heeft dochter een week of 2 geleden ook een bal in haar buik gehad. Sindsdien heeft ze vaker last. Ik had het verband niet gelegd, maar wie weet.
Ik heb in ieder geval een afspraak gemaakt met de huisarts en ze gaat deze week langs. Wie weet wat hij kan betekenen.

Voetbalmoeder

Voetbalmoeder

30-05-2011 om 17:10

Inspanningsastma

Mijn dochter (11) blijkt last te hebben van inspanningsastma. Ze krijgt het dus ook vnl benauwd tijdens inspanning en voetbal is dan een van de slechtste sporten die je kunt bedenken. De verschijnselen lijken ook wel op die die jullie omschrijven. Ze is wat aan het experimenteren geweest (in overleg met huisarts uiteraard)met medicijnen. Eerst een puffertje ventolin half uur voor het sporten, maar met een voetbalwedstrijd redde ze het daar niet op, in de rust nog een puf of soms al tijdens de warming up een tweede puf en moest ze de tweede helft op de bank (ook steeds overleg met coach gehouden). Andere sporten (tennissen, gym op school) gingen wel. Overleg met huisarts omdat ze binnenkort naar de middelbare school gaat en ze dan al twee keer per dag moet fietsen (dus eerst puffen) en dan meestal elke dag nog wel iets van sport, of 2x (als ze ook gym op school heeft), veel te veel pufjes dus. Ze heeft daarom nu flixotide 's ochtends en 's avonds, een ontstekingsremmer. Heeft even geduurd, maar het gaat nu heel goed. Ventolin heeft ze hooguit nog 1x per week nodig met een voetbalwedstrijd, maar niet bij de trainingen ofzo. Gelukkig maar, want we waren even bang dat ze moest stoppen met voetbal. Ze had laatst overigens ook heel veel last toen ze een bal in de buik kreeg. Ze moest zich strekken en heel diep in en uitademen en dat kan ze toch niet heel goed, dus moest ze gewisseld worden omdat ze dan langzamer herstelt dan een ander.

Puck

Puck

31-05-2011 om 11:59

Sportmoeder

Maar als je het benauwd hebt door bijv. inspanningsastma dan ga je al heel snel verkeerd ademen.

Voetbalmoeder

Voetbalmoeder

31-05-2011 om 12:04

Ook niet benauwd

Mijn dochter had het ook niet benauwd. Ze heeft daarom er ook meer dan een half jaar mee gelopen. Ik merkte niks aan haar, ze hijgde niet ofzo, ik dacht ook aan hyperventilatie. Mijn dochter heeft een steengoeie conditie, daarom viel het ook minder op, ze heeft altijd nog een deel van haar teamgenootjes eruit kunnen lopen, maar vroeger was ze veruit de snelste. Ik zag wel vanaf september ongeveer dat als ze met een tegenstander achter een bal aan liep ze op moest geven, terwijl ze het seizoen ervoor iedereen eruit liep (ook jongens van een kop groter). Voor de argeloze toeschouwer viel het dus niet op, maar ons en haar wel, alleen dachten wij eerst dat ze geen zin meer had in voetbal ofzo en zich daarom niet inzette om de bal nog te halen. Iemand op school met astma hield een spreekbeurt en dochter zei dat ze dat precies had, juist uitademen kost vaak ook moeite en het gevoel hebben door een rietje te ademen, waardoor het voor een buitenstaander inderdaad lijkt alsof je een verkeerde ademtechniek hebt. Ben gaan googelen en haar gaan vragen om de klachten precies te beschrijven en alles klopte. De medicijnen hielpen ook goed, dus was het duidelijk. Bij alles heb ik me op dochter moeten verlaten en heeft zij aan moeten geven wat ze voelde omdat ik dus zelf niks aan haar kon merken. Ze is 11, dat maakt het wel wat makkelijker.

Voetbalmoeder

Voetbalmoeder

31-05-2011 om 12:40

Correctie

Zij had het dus voor haar gevoel wel benauwd, maar ik merkte dat niet aan haar omdat ze niet hijgde ofzo. Vandaar dat ik in mijn eerste posting zei dat ze het benauwd het en in de tweede juist van niet. Zij had het wel benauwd maar ik had dat niet door, dat bedoel ik eigenlijk.

amk

amk

31-05-2011 om 14:28

Ook geen rietjes gevoel, wel inspanningsastma

ik heb ook niet het gevoel of ik door een rietje adem, wel dat ik niet diep genoeg in kan ademen.
Ik heb het ook niet benauwd of zo. Ik haal alleen een beetje vreemd adem voor mijn gevoel.

Met wat pufjes ventolin op zijn tijd is dat goed onder controle te houden.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

31-05-2011 om 14:56

Hier ook

Mijn zoon (10) heeft dit ook een flink aantal keer gehad met voetbal (hij voetbalt op hoog niveau). Hij had dan het gevoel dat hij niet kon ademen en liep bijna blauw aan. Heel beangstigend. De meeste keren ging het vanzelf weer beter na een aantal minuten even rustig zitten, tot rust komen en op aanwijzing rustig door zijn neus inademen en door zijn mond uitademen.
Aangezien er astma in zijn vaders' familie zit heb ik hem toch laten nakijken door een kinderarts en een longarts, zeker omdat hij vroeger drie keer een forse aanval van pseudo-kroep heeft gehad waarbij hij in het ziekenhuis belandde aan de Pulmicort en zuurstof.
Uiteindelijk bleek er niets lichamelijks aan de hand te zijn en komt het neer op een combinatie van zich te druk maken, buiten adem zijn, daardoor verkeerd gaan ademhalen en dus hyperventileren.
Hij heeft wat goede ademhalings- en ontspanningstechnieken geleerd en geleerd zich wat minder druk te maken (hij geeft zich met voetbal 300% en loopt zich letterlijk de longen uit zijn lijf) en sindsdien is het niet meer voorgekomen. Voor de zekerheid heb ik nu wel altijd een plastic zakje bij me en ook de trainer weet hoe en wat te doen. Volgens de trainer komt dit wel vaker voor en hoeft het echt niet automatisch te betekenen dat een kind astma heeft. Zodra hij merkt dat een kind tegen dit verschijnsel aan zit haalt hij hem van het veld, laat hem rustig zitten en rustig ademen.
Maar je zou je zoon natuurlijk even voor de zekerheid kunnen laten onderzoeken. In de tussentijd kun je hem een goede ademhalingstechniek aanleren en hem verzekeren dat het niet ernstig is. Ook al zou het astma zijn, er zijn talloze topsporters die uitstekend functioneren ondanks hun astma. En niemand is onmisbaar. Het idee dat hij onmisbaar is kan ook beangstigend zijn en het effect versterken van verkeerd gaan ademhalen. Mijn zoon dacht ook: "ik moet en ik zal want ze hebben me nodig" en nu hij dat idee wat meer heeft kunnen loslaten gaat het een stuk beter. Succes!

Voetbalmoeder

Voetbalmoeder

31-05-2011 om 17:29

Ik denk niks

"Als je echt denkt dat mijn zoon het heeft mis ik heel veel dezelfde symptomen"
Nee hoor dat denk ik helemaal niet. Ik wilde alleen de mogelijkheid aandragen omdat ik er bij mijn dochter ook niet aan dacht. Ik dacht dat mensen met astma altijd enorm buiten adem zijn. Ik denk wel sowieso dat je naar de huisarts moet gaan, een trainer is ook geen arts.

moeder van sportend kind

moeder van sportend kind

01-06-2011 om 20:58

Huisarts geweest

Ik ben met dochter naar de huisarts geweest. Het was inderdaad hyperventilatie. Ze heeft een verwijzing voor fysiotherapie gekregen en wel een die gespecialiseerd is in ademhalingstechnieken. Ik heb gebeld voor een afspraak en wordt nog teruggebeld. Een paar keer zou voldoende moeten zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.