Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

probleemruggetje

probleemruggetje

02-10-2008 om 12:52

Iemand ervaring met scoliose?

Hallo,

Al sinds de pubertijd heb ik scoliose. Vroeger nam ik de bezoekjes aan de mensendiek-specialist niet zo serieus helaas, dus ik heb er nooit meer wat mee gedaan. Nu ik stees vaker opmerkingen krijg over mijn kromme rug, heb ik besloten er actief wat aan te doen. De huisarts verwijst me door naar een fysiotherapeut. Dus geen Mensendiek, want ze is van mening dat ik veel meer moet bewegen om mijn rugspieren te versterken.

Mijn vraag: heeft iemand ervaring met scoliose en hoe is dat behandeld? Is het weer helemaal goed gekomen? En: weet er iemand een goede fysio in Amsterdam die verstand heeft van scoliose?

Bedankt!

Probleemruggetje.

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jose van Polanen

Jose van Polanen

02-10-2008 om 13:37

Goed boek en website

Boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’. Eerste druk, november 2007. en zie ook:
http://www.scoliose.nl/tekst.php?paginaid=28
Veel succes,

Hillary

Hillary

02-10-2008 om 17:22

Dat is toevallig

Ik kom echt net terug van de orthopeed, maar dan voor mijn zoon. Hij is nu 10, maar in groep 2 is het door de schoolarts ontdekt. Hij is sindsdien altijd bij een fysiotherapeut geweest, want het was heel licht. Nu had zij het idee dat het verergerd was en hebben we toch maar eens foto's laten maken, 20 graden was het. Had het idee dat dat gezien zijn leeftijd toch nog behoorlijk was. Ben dus ook zeer benieuwd. Hij moet nu om het half jaar terugkomen en als het naar de 30 loopt wordt het een corset. Volgens de orthopeed, kun je het nooit verminderen, alleen zorgen dat het niet krommer wordt. Fysiotherapie en mensendieck is prima om de houding en de kracht te verbeteren, maar het doet niks voor de mate van kromming volgens hem, je houdt het er ook niet mee tegen.

Janeway

Janeway

04-10-2008 om 20:34

Mijn neef

Heeft een scoliose van 80% hij wordt binnen een aantal maanden geopereerd, dan is de voorspelling dat de scholiose van 40% heeft. Een enorme verbetering.(ze kunnen de kromming niet helemaal wegnemen want dat wordt dan weer gevaarlijk voor zijn beenmerg en zenuwen)
Bij mijn neef was het al zichtbaar toen hij nog baby was en is al vanaf die leeftijd onder behandeling in het sofia. Toen hij kleuter was kreeg hij een brace, die heeft hij gehad tot zijn 10e/11e jaar, daarna ging het beter en was de scoliose een stuk minder zelfs. Maar de pubertijd gooide roet in het eten. Na 2 jaar zonder brace moest de brace weer om, tja en dat lukte niet zo best meer. (puber kind wilde het niet zo) Maar de scoliose is zo sterk dat een brace niet had voorkomen dat hij nu geopereerd moet worden. Hij heeft wel altijd fysiotherapie gehad om zijn spieren sterker te maken en tevens soepeler.
Voor de statistieken. Mijn vader en ik (de tante dus) hebben ook een lichte scoliose. Mijn kinderen niet, maar ik hou ze wel in de gaten.

Jo65

Jo65

05-10-2008 om 12:36

Corset- boston brace

Hallo allemaal, mijn dochter heeft een corset voorgeschreven gekregen voor scoliose. Zij was 15 en kon het geestelijk en lichamelijk niet aan om zo'n onding te dragen. Wij zijn naar andere oplossingen gaan zoeken en kwamen terecht bij de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Daar heeft zij shifttherapie geleerd, een manier om haar rug actief te corrigeren waardoor zij geen corset nodig heeft. Onze ervaring met het Sofia ziekenhuis is slecht, omdat de begeleiding bij een corset (Boston Brace) minimaal is en zij bijna geen begrip tonen voor het feit dat het heel ingrijpend is voor een puber.
In het blad "Wervelingen" van de Scoliosevereniging komt deze maand een brief te staan van ons, waarin wij beschrijven hoe de scoliose van onze dochter nu behandeld wordt en wat een succes de shifttherapie is voor haar.
Zelf heb ik vroeger ook een Boston Brace moeten dragen, dus ik weet uit ervaring hoe dit is. Als het te vermijden is zou ik het zeker proberen. Voor ons is Nijmegen ook ver weg, maar wij hebben die lange rit er graag voor over.
Een orthopeed zegt vaak dat fysiotherapie geen zin heeft bij scoliose, maar wij hebben daar een andere mening over. Sterke rugspieren kunnen een natuurlijk corset vormen.
Groetjes Jo

Hillary

Hillary

09-10-2008 om 11:07

Shift-therapie

Wat ontzettend interessant om te lezen Jo. Mijn zoon heeft nu 20 graden, maar hij is pas 10, dus ik maak me wel wat zorgen. Hij moet over een half jaar weer voor een foto. Maar zou toch fijn zijn als je dmv therapie kunt zorgen dat het dan nog niet erger is geworden. Heb gegoogled op shif-therapie, maar vind het alleen icm de Maartenskliniek in Nijmegen. Ze hebben ook een vestiging in Woerden, maar ik kan niet vinden of ze daar deze therapie ook geven. Dat is wel vrij dicht bij. Zijn er wel gysiotherapeuten in het land die hiervan op de hoogte zijn?
Ik ga me in ieder geval maar eens aanmelden als lid van de patientenvereniging, begrijp dat in het herfstnummer sowieso een artikel is gewijd aan deze therapie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.