Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Iets rustgevends/kalmerends voor 5 jarige?

Bij onze 5 jarige dochter moet woensdag een kiesje getrokken worden. Het eerder vullen van het kiesje was een drama, ondanks dat de tandarts en wij haar goed hadden voorbereid.
Ik ben dus bang dat het woensdag weer een drama gaat worden. Heeft iemand een tip wat ik haar eventueel kan geven (homeopathisch??) om haar een beetje kalm te krijgen?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Isabella Caramella

Isabella Caramella

15-06-2012 om 19:40

Huisarts

Daarvoor zou ik even naar de huisarts gaan. Iets homeopatisch kost alleen maar geld en helpt niet, de huisarts heeft vast wel iets voor haar, in een dosis voor haar leeftijd/gewicht.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

15-06-2012 om 20:22

Tandarts

Het is jammer dat het vullen van de kies een vervelende ervaring was voor je dochter. Nu heeft ze natuurlijk een negatieve associatie met de tandarts. Om deze behandeling (trekken van kies) zo aangenaam mogelijk voor haar te maken zou ik niet zelf gaan aanrommelen met (homeopathische) medicatie maar vragen om sedatie via de huisarts of de tandarts (moet je wel ruim voor het hebben van de afspraak vragen). Dat is meestal iets als Dormicum (Midazolam= kortwerkend valium derivaat). Dit soort middelen mogen alleen onder medisch toezicht worden gegeven; zeker in het geval van kinderen. Zie hier voor meer informatie https://www.kindertand.nl/pages/default.asp?articleid=104809&token=1@1&HTTPSHASH=
Mocht je kind nou echt extreem bang zijn zou je ook nog kunnen overwegen om naar een gespecialiseerde kindertandarts of "angsttandarts" te gaan. Die werken ook met lachgas en met algehele narcose. Maar hopelijk valt het allemaal mee woensdag en gaat ze daarna weer zonder angst naar de tandarts. Succes!

sonj@

sonj@

15-06-2012 om 21:14 Topicstarter

Huisarts en tandarts

Huisarts had ik al voor advies gebeld (vergeten te vermelden), maar die zei niets voor te kunnen schrijven.
Tandarts denkt dat het allemaal wel "los" zal lopen ... ik betwijfel het. Het is een normale tandartspraktijk, maar we hebben wel een tandarts die gespecialiseerd is in kinderen.

Uitleggen wat er gaat gebeuren

Ben met zoon ooit bij gespecialiseerde angsttandarts geweest, omdat hij van de ene op de andere dag ineens idioot ging liggen doen in een tandartsstoel (wegglijden, ik wil niet roepen, dat soort ongein), terwijl hij daarvoor altijd alles koel onderging.
Angsttandarts was geen succes, kwam met een kletsverhaal over een toverstokje dat op de tand zou komen en nee het was geen prikje. Het was dus wel een prikje, maar hij moest zijn ogen dichtdoen toen het toverstokje op zijn tandvlees ging.

Volgende keer op hem ingepraat, naar de gewone tandarts. En die nam even de tijd, legde uit wat hij PRECIES ging doen, en waarom het nodig was. Dus: ik doe eerst 'ijs' op je tandvlees, dan voel je daar minder, hier voel maar, ik doe wat op je hand, dan gaat er een prikje in, kijk dit is 'm, zie je hoe scherp die punt is? door het ijs voel je er veel minder van, en dan spuit ik er iets in, en dat voelt heel gek, want je voelt het naar binnenspuiten en dan voelt het opeens heel dik aan, terwijl je niet zult voelen als ik er tegen aan tik, en als je tand dan geen gevoel meer heeft, dan pak ik deze tang, hier, net zo eentje als deze, hou maar vast, en daar trek ik de tand mee uit.

Nou, en toen was de tand er dus met een minuut uit, kind helemaal verbaasd: nu al?

K. Dootje

K. Dootje

16-06-2012 om 10:07

Zoon

Hier is zoon onlangs onder narcose geweest voor wratjes en een ontstoken duim (in zelfde narcose) op mijn vraag want ik ga echt niet met mijn kind liggen vechten om iets gedaan te krijgen lichamelijk. De dokter zag de noodzaak ervan gelukkig ook in.

Mocht het bij de tandarts hetzelfde drama worden, dan kies ik absoluut weer voor deze manier.

Mijn advies: volg je gevoel en laat je niet afschepen, jij kent je kind het beste. Als een narcose je (nog) een stap te ver lijkt zou ik zeker één of twee andere tandartsen proberen. Iemand kindvriendelijk tegenover iemand die vindt dat 'je niet moeilijk moet doen' als kind kan een wereld van verschil maken.

Tinus_p

Tinus_p

16-06-2012 om 17:38

Heu

Sonja:
"Bij onze 5 jarige dochter moet woensdag een kiesje getrokken worden. Het eerder vullen van het kiesje was een drama, ondanks dat de tandarts en wij haar goed hadden voorbereid."
Soms zorgt die 'goede' voorbereiding juist voor het drama, omdat daardoor de ingreep groter wordt gemaakt dan die is.

sonj@

sonj@

16-06-2012 om 18:51 Topicstarter

Reactie

Euhmm, hoe bedoel je "groter gemaakt dan die is" Tinus?
Ik heb toen uitgelegd dat ze een prikje kreeg, dat dat even zeer deed, 6 tellen en dat daarna het kiesje ging "slapen" waardoor ze niets voelde.
Zo heb ik het nu ook weer uitgelegd en dat nu de zieke kies eruit gehaald wordt. We hebben samen een mooi doosje uitgezocht waar de kies daarna in kan en haar "een centje" beloofd (krijgen ze hier als ze een tand hebben gewisseld ... ala tandenfee
Dirksmama, dit is dus ook ongeveer hoe jij het beschreef inderdaad.
En K.dootje, als het echt niet gaat, hebben we de afspraak dat er gestopt wordt en naar een andere oplossing wordt gekeken.
Nou, ik ben benieuwd. Papa gaat deze keer met haar mee, misschien dat dat ook al iets scheelt ...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.