Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Merlot

Merlot

21-10-2011 om 00:15

Ik drink te veel!

Hi Allemaal

In de afgelopen drie jaar ben ik teveel gaan drinken om te kunnen slapen. Ik ben er achter nu dat ik niet meer zonder kan. Ik drink iedere avond een fles rode wijn. Ik word er niet dronken van, maar wel iedere ochtend brak. Ik drink het om te kunnen slapen, overdag of iig voor negen uur drink ik geen alcohol. Functioneer normaalm, werk , moeder zijn , niets lijdt er onder behalve ik. Ik wil er vanaf en wel snel. Maar ik heb gemerkt dat he tmij niet zelfstandig lukt. Ik wil niet naar een kliniek of onlinehulp. Ik durf er niet mee naar de Ha, maar besef me dat het wel moet.
Is er iemand bekent met het afleren van deze gewoonte? Ik zou het liefst slaaptabletjes willen maar die zijn ook verslvend. Wat zou ik aan mn Ha kunnen vragen om in te nemen en zo de alcohol niet hoeven?
Het gana mij alleen om te kunnen slapen, dan laat ik de alc wel zeker in de winkel, ik voel mij nl niet afhankelijk op andere terreinen. Ik wil slapen zonder alcohol, help?!
Liefs Merlot

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Rieke

Rieke

21-10-2011 om 08:46

Merlot

Wat goed dat je dit probleem zelf onder ogen ziet. Naar mijn mening is het heel zwaar om dit zelf op te lossen. Kun je niet naar een consultatiebureau voor alcohol, daar werken gespecialiseerde mensen die je verder begeleiden. Ik zou anders toch naar de ha gaan. Die zijn inderdaad niet zo happig op het voorschrijven van slaapmiddelen. Maar er zijn ook andere medicatie die je kunnen helpen. En ik denk dat je ook vit B moet krijgen.
De meeste chronische drinkers hebben slaapstoornissen, als je stopt met drinken verdwijnen de slaapstoornissen vaak binnen korte tijd.

Ik wens je veel sterkte en zoek hulp zou ik zeggen

Berta

Berta

21-10-2011 om 08:57

Kennis

Ik heb een kennis gehad die veel dronk. Bij haar werd het steeds meer (hoewel er wel tijden waren waarin ze minder dronk) en op het laatst had iedereen het wel door (en zij en haar gezin dachten van niet). Op een gegeven moment is de bom thuis gebarsten en is ze na erg lang aandringen van huisarts en gezin (ook schaamte en het gevoel hebben dat ze er zelf van af kon komen) naar een afkickkliniek gegaan. Ik weet niet hoe het nu met haar gaat want ze is uit beeld verdwenen. Met het gezin gaat het een heel stuk beter, nu.
Ik sluit me aan bij Rieke, ga eens naar het consultatiebureau voor alcohol en drugs of toch de huisarts. Je ebnt de enige niet bij wie te veel drinken er langzamerhand is ingeslopen.

dc

dc

21-10-2011 om 08:58

Afbouwen?

Ik zou beginnen met gelijk af te bouwen, terwijl je naar hulp zoekt.

En ik kan het me heel goed voorstellen hoor. Zoiets sluipt er gewoon zo makkelijk in. Sterkte!

Cato

Cato

21-10-2011 om 08:58

Vraag het hem/haar

Merlot: 'Wat zou ik aan mn Ha kunnen vragen om in te nemen en zo de alcohol niet hoeven?'

Dat lijkt me nou een mooie vraag om aan hem/haar voor te leggen.

Persoonlijk vind slaaptabletten (of melatoninee in een 'recept'-dosis geen slecht idee om van de alcohol af te komen.

Pluk53

Pluk53

21-10-2011 om 12:12

Merlot

Sini bedoeld het waarschijnlijk positief, "het lijkt me heel erg rot om zoiets over jezelf te moeten toegeven" De situatie ("'het drinken") is inderdaad niet ideaal; dat je dat erkent/toegeeft is hartstikke positief!
Je bent de enige niet.
Stap een heb je gezet: erkennen dat je een probleem hebt. Nu de volgende stap: de schaamte voorbij en adequate hulp zoeken.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

21-10-2011 om 14:06

Alcohol

Alleerst heel goed van je dat je dit probleem inziet en er iets aan wilt doen! Als ik jou was zou ik eerst naar de huisarts gaan. Die kan je ook doorverwijzen naar de GGZ in je gemeente om zowel je slaapproblemen als je alcoholverslaving (want dat is het; niets meer en niets minder) aan te pakken. Het aanpakken van alleen je alcoholverslaving zal in dit geval niet veel helpen.
Blijf ver van slaap-of kalmeringstabletten. Daar los je niets mee op; integendeel. Je neemt daarmee nl. de oorzaak niet weg en grote kans dat je daar ook afhankelijk van raakt.
De AA is ook een goede maar daarnaast moet je hulp krijgen voor je slaapprobleem en wat daar wellicht weer de oorzaak van is.
Verder: onderschat het niet. Je zegt wel dat je "normaal" kan functioneren maar dat is zelfbedrog. Je hersenen raken aangetast, net als bepaalde organen. Alcoholisme is een sluipende ziekte. Maar als je goede hulp zoekt kan je leren de alcohol te laten staan en goed te slapen. Sterkte!

Noenie

Noenie

21-10-2011 om 14:26

Ander geluid.

Als je per avond een fles wijn drinkt om te kunnen slapen (doet er even niet toe wie er eerder was, de kip of het ei) en je wilt daar vanaf dan kan het wel degelijk handig zijn om de eerste 2 weken zo nodig een slaaptablet te nemen. Pas als de gewenning aan alcohol doorbroken is zou ik verder gaan zoeken waar je slaapproblemen vandaan komen. Ineens stoppen met alcohol kan ook nog eens hevige ontwenningsverschijnselen teweeg brengen. Ontwenningsverschijnselen en niet kunnen slapen maken de stap om weer naar de fles te grijpen heel erg klein.

Ik zou je adviseren om naar de ha te gaan, die staat hier echt niet vreemd van te kijken en is de 1e stap om van dit probleem af te komen, alleen hij kan je iets voorschrijven. Je kan ook eens kijken op aia, dat is de aa online.

Succes!

bibi63

bibi63

21-10-2011 om 14:55

Afbouwen lijkt me het proberen waard

Neem daar de tijd voor, die paar weken maken ook niet uit. Stel dat je 6 glazen uit een fles haalt, dan ga je deze week beginnen te stoppen na 5 glazen, een week later na 4 glazen enz. Ik zou dat laatste ene glas gewoon later, anders wordt alcohol een 'ding' wat je nooit meer zou aanraken. Dat hoeft niet.
Gr. Bibi

Geen...

Geen slaapmedicatie, zolang je alcohol gebruikt.
Gewoon (?) naar je huisarts gaan en je probleem voorleggen. Hij of zij kan je wel informatie geven over de mogelijkheden, die er zijn. En anders proberen de hoeveelheid alcohol af te bouwen. Je zegt dat je nu een fles wijn nodig hebt, om te kunnen slapen; dat is met elk "middel" zo, dat je steeds meer nodig hebt, omdat je er aan gewend raakt! Ik zou echt hulp zoeken.........Je hoeft je nergens voor te schamen! Het is toch net als stoppen met roken......daar krijgt/ zoekt ook iedereen hulp bij.
Je hebt de 1e stap gezet, door het hier aan te kaarten.....zet nu ook de 2e stap en zoek hulp! Alleen is dit veel te moeilijk.
Sterkte.

dc

dc

21-10-2011 om 18:41

O ja

Tip om af te bouwen, dat deed ik met sigaretten. Neem een merk dat je echt vies vindt!

Noenie

Noenie

21-10-2011 om 19:05

Misschien ben ik wat onduidelijk geweest maar ik bedoelde dus echt ipv de fles wijn. Ik ging er misschien wat te makkelijk van uit dat iedereen dat wel zou snappen.

sinas

sinas

22-10-2011 om 19:43

Merlot

Wat een dappere zet! Ikzelf ben een jaar geleden met alle alcohol gestopt (na periodes wel/niet, veel weinig, alleen weekend enz). Het bevalt prima!! Je bent dus idd niet alleen.

Ik heb wel een vraag: hoe laat ga jij naar bed? Oftewel: in hoeveel uur drink jij een hele fles wijn leeg? Uiteindelijk slaap je natuurlijk niet echt goed na zoveel wijn maar lig je je roes (toch dronken hoor!) uit te 'slapen.' Heb je wel eens melatonine geprobeerd? Succes hoor, ik ben benieuwd hoe het gaat.

Tigress

Tigress

22-10-2011 om 20:29

Ervaringsdeskundige

Punt een: Dat je onderkent dat je een probleem hebt is heel goed. Wat nu?

Ik heb een verhaal voor je en het gaat over mij.
Nu 3,5 jaar geleden dacht Tigress het medicijn voor slaapprobleem te hebben gevonden. Ze was in november 2007 zó verkouden... Ze ging naar de slijter (nooit eerder geweest) en vroeg om het recept voor een grog. Nou het bevatte alcohol, maar dat was nu de bedoeling. Een nacht flink zweten en klaar met die verkoudheid. Tigress sliep als een os. Wat een openbaring.... Tigress sliep niet op zelfs 5 slaappillen per poging!
Een sprookje werd het beslist niet, want Tigress kreeg een enorm probleem erbij. Alcoholverslaving bleek vele male erger te zijn dan slaappillenverslaving. Tigress kon niet meer functioneren zonder alcohol en ook niet met. En dat slapen? Dat ging ook slechter en slechter. EEn vicieuze cirkel kwam. Tigress raakte vrienden kwijt. Tigress raakte familie kwijt, kwam levensbedreigend in het ziekenhuis en nog niet stoppen! Tigress dreigde haar huis kwijt te raken..... Wat ook gebeurde.
Maar Tigress had dan toch besloten hulp te zoeken en zo kwam ze op een detox. Ze drinkt nu al ruim 2 jaar niet meer en jaa ze is ook al bijna 2 jaar van de slaappillen af. Wat had Tigress geleerd?
Een probleem onstaat niet zomaar, daar is een reden voor. Onderzoek het onstaan en wat eraan te doen. Probeer te ontdekken waarom je slecht slaapt en probeer daar oplossingen voor te vinden zoals je hoofd leegmaken door het van je af te schrijven (even dat hoofd legen)
Wees open tegen iemand die je vertrouwd en neem contact op als je alcohol wil gaan nemen. Stel zo iemand in als back-up. Denk aan een weegschaal: wat brengt de alcohol je in negatieve en positieve zin. Wat weegt het zwaarste voor je, de voor- of de nadelen?
Helaas ben ik ervaringsdeskundige en geloof me, alcohol is geen oplossing maar ik weet dat je daar al achter bent.

Theetje

Theetje

24-10-2011 om 20:56

Een forum?

Hallo Merlot,
Ookal schrijf je, dat je geen online hulp wilt geef ik je toch de volgende tip omdat het een goede start kan zijn. Kijk eens op de site: www.minderdrinken.nl Ze hebben o.a. een forum waar mensen elkaar proberen te helpen en steunen. Je kunt er de informatie vinden die je zoekt en nog veel meer. Misschien is het iets voor je.
Je hebt nu de eerste stap gezet. Daar is moed voor nodig. Nu de volgende stap. Doen hoor, welke je ook kiest.
Succes, Theetje.

Cypres

Cypres

25-10-2011 om 07:01

Tygress

Complimenten voor zowel jou als je posting.

Precies hetzelfde

Ik heb in deze rubriek al eerder gepost over mijn slaapstoornis. Ik deed precies hetzelfde als jij en het ging me steeds meer tegenstaan. Van de een op de andere dag ben ik met wijn gestopt en heb een paar horrornachten gehad. Via mijn huisarts ben ik bij een neurloge beland die gespecialiseerd is in slaap- en psychologische problemen. Zij heeft een een antidepressivum voorgeschreven die niet verslavend werken en die ik kan innemen naar behoefte. Ze heeft uitgebreid de tijd voor mij genomen en volgende maand is de vervolgafspraak. Het gaat nog steeds niet perfect, maar de glasbak om de hoek is sindsdien een stuk minder snel vol. Zelf was ik nooit op dit soort medicatie gekomen, maar slaaptabletten werken net zo verslavend als alcohol als je het zo als wij toepast.

Sterkte en complimenten voor je moed!

Tigress

Tigress

26-10-2011 om 21:10

Cypres

Dank je!

Tigress

Tigress

26-10-2011 om 21:35

Merlot

Zo knap van je dat je onderkent dat je een probleemdrinker bent of dreigt te worden. Alle respect hoor.
Dat forum dat al eerder werd aangeraden lijkt me een goede zet. Ik heb even een kijkje genomen op de site en zag er toch behoorlijk wat dingen terug die ik als leefstijltraining heb gehad op de detox en nabehandeling. Ik ben (basic) tegen het zelfde aangelopen als jij : Slecht slapen en zelfmedicatie. Je weet het nu ook, het is niet de oplossing. Alleen jij beseft dat sneller dan ik toendertijd deed. Voor jou zijn dergelijke ingrijpende maatregelen niet nodig om de cirkel te doorbreken.
Alcohol geeft geen slaap. Je gaat er slechter door slapen zelfs. Je rust niet uit zoals een gezonde natuurlijke slaap dat geeft. De 'slaap' die alcohol opwekt is een roes, een lichte soort van dut. Comazuipen is hier een afgeleide van. Slaapmiddelen zijn verslavend, hoewel minder desastreus dan alcohol.
Toegegeven, het is een sterke verleiding want niet goed slapen is afschuwelijk. Je moet tenslotte overdag toch functioneren en dan is alcohol ook nog eens makkelijk te verkrijgen én bovendien redelijk maatschappelijk te verantwoorden (wie kijkt er scheef in de supermarkt bij het wijnschap?)
Misschien toch je huisarts in vertrouwen nemen? Hij of zei kan je wellicht goede ondersteuning bieden in de vraag waar je slaapprobleem vandaan komt. Sterkte en veel succes.

Tigress

Tigress

26-10-2011 om 21:41

Nee he?

Domme tiepvaut in de laatste alinea. Hij of zei... aaarghh ! Hij of zij moet het zijn. (niet gedronken)

Theetje

Theetje

27-10-2011 om 08:44

En?

Merlot hoe gaat het? Ben je geschrokken van de reacties? Heb je een volgend stapje gezet? Uit het feit dat je niet reageert trek ik de conclusie dat je terugschrikt of denkt dat het wel meevalt of dat er iets anders aan de hand is. Zoiets. Ik hoop, dat ik er naast zit. Misschien valt het wel mee maar ook daar moet je achter zien te komen.

Alcoholondercontrole.nl

He Merlot,

na alle lofuitingen (waar ik me bij aansluit); kijk eens op www.alcoholondercontrole.nl. Een goede site voor onlinebehandeling.

Heel veel succes, Coya

Merlot

Merlot

27-10-2011 om 23:07

Ohh, wat veel reacties...

Wat fijn zoveel reacties, ik ga ze nu lezen, allemaal...en ik ben na het weekend terug...om te reageren.
Ik wil jullie allemaal lezen, het laten indalen, nadenken en dan kom ik vertellen hoe ik verder ga.
Zoveel dank xxxx

Theetje

Theetje

01-11-2011 om 18:51

Merlot

Ha Merlot, al wat besloten?
Concreet stappen gaan zetten is moeilijk. Bij mij heeft dat jaren geduurd. Verloren jaren achteraf gezien. Je hebt een signaal opgevangen. Wacht niet te lang. Het wordt echt niet makkelijker. Ik hoop, dat je wat gehad hebt aan alle berichtjes en een volgende stap gaat zetten of al hebt gezet.
Theetje.

dc

dc

01-11-2011 om 22:38

Nog een tip

Ik ben weer flink aan het sporten geweest vanavond, en dan heb ik daarna echt geen zin in alcohol. En het helpt om goed te slapen!

Tigress

Tigress

03-11-2011 om 18:18

Merlot

Mijn berichten zullen best heavy op je zijn overgekomen. Maar ik wil alleen aangegeven: Been there, done it, even got the damn t-shirt. En jij gaat het veeel beter doen. Go Girl!

Tigress

Tigress

03-11-2011 om 18:25

Fely

Welk antidepressivum is dat waarin jij in je posting refereerd? Ik heb in het verleden ook een antidepressivum gehad (seroxat(merknaam) oftewel paroxetine)maar dit moest worden afgebouwd bij stoppen. ben benieuwd naar wat het voor je doet?

Tigress

Het heet Doxepine. Mijn huisarts zei dat het vroeger ook wel eens gebruikt werd bij drankverslaving. In dat geval, en bij depressiviteit, wordt x-maaldaags voorgeschreven. Ik neem om 20 uur een tabletje. Soms 50 mg, soms 25 mg. Een uur later wordt ik moe. Het duurde even voordat mijn hoofd zich parallel met mijn lijf ontspande (anders kan ik het niet omschrijven). Ik heb een ritueel waar ik me aan vasthoud: 22:15 uur vriend de deur uit, dan 1 sigaretje (die ene sta ik mezelf toe) op het balkon, tanden poetsen en in bed nog een paar minuutjes ipod spelen. Dan lekker mijn draai vinden. Soms duurt het wat langer, maar ik slaap tenminste in. Na een paar uur word ik wakker, maar draai me dan om om direct weer genietend in slaap te vallen. Wat heb ik dit gemist!

Bij mijn overmatige wijnconsumptie, dronk ik mijn laatste glas aan de rand van mijn bed om dan meteen al roezend in te slapen. De kwaliteit van een ge-alcoholiseerde nachtrust is niet te vergelijken met dat van een 'natuurlijke'. Ik heb opnieuw geleerd te slapen met behulp van die medicijnen. Langzaam komt het slaapritme weer terug. Deze maand heb ik een vervolgafspraak met de neurologe en dan bespreken we hoe ik dit kan voortzetten. Doxipine is niet lichamelijk verslavend, dus je krijgt geen ontwenningsverschijnselen als je er meteen mee ophoudt. In hoeverre ik geestelijk afhankelijk ben weet ik niet daarom ben ik blij met de begeleiding van deze specialist.

Maar ik verheug me nu op het naar bed gaan terwijl ik er jarenlang als een berg tegenop zag, behalve met een fles binnen handbereik.

Overigens ben ik van de een op de andere dag gestopt met drinken zonder vervelende bijwerkingen, maar misschien kwam dat ook door dit medicijn.

Tigress

Tigress

05-11-2011 om 16:37

Fely

Bedankt voor je informatie. Ik heb het opgeschreven in een boekje wat ik daarvoor heb.
Hoe fijn is het om gewoon te kunnen slapen hé? Ik herken zo wat je schrijft, ik zag er ook als een berg tegenop en dat helpt natuurlijk niet voor de broodnodige ontspanning. Ik ben nu al 2 jaar niet meer aan de slaapillen en vertrouw weer op mezelf om te slapen.
Ik slikte jarenlang Temazepam en aanverwante artikelen. Toen ik op de detox zat werd dat teruggebracht naar 1 capsule terwijl ik het op 5 nog niet goed deed. En tóch slapen! Toen ging ik eens nadenken en dacht dat ik gewoon zelf deed want wat deed dat ene pilletje behalve een suggestie wekken? Et voilá...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.