Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Camille75

Camille75

12-04-2011 om 11:20

Ik snap het niet (schildklier)

Naar aanleiding van vergrote schildklier, koud, honger, te dik enz. zijn een aantral bloedwaardes geprikt en lijkt het alsof de schildklier te langzaam werkt. Volgens de huisarts kan dat niet want mijn cholesterolgehalte is goed en de "slechte" cholesterol is zelfs heel goed. De huisarts zegt dat als de schilkdklier te langzaam werkt, je cholesterol altijd hoog moet zijn. Nu is er dus weer opnieuw bloed afgenomen en krijg ik een echo van de schildklier.
In afwachting van de resultaten ben ik benieuwd of hier ervaringsdeskundigen zitten die bij een te langzame schildklier een goed cholesterol hebben of die bij een te snelle schildklier niet afvallen (ben 12 kg te zwaar).
Alvast bedankt,
Camille

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

12-04-2011 om 13:10

Voor zover ik weet

is bij mij, bij mijn toen te langzaam werkende schildklier, niet geprikt op cholesterol (of, als er wel geprikt is, waren de waarden wel goed)
Er is wel eens op cholesterol geprikt nl, maar ik weet niet meer of dat met de schildklier te maken had, of dat dat op zichzelf stond, maar er zijn iig geen afwijkende waardes gemeten.
Mijn ha heeft me met afwijkende schildklierwaardes heel snel doorgestuurd naar de internist, want die zijn daar meer in gespecialiseerd dan hij. (zijn woorden)
Ik zou me laten doorverwijzen naar een internist.

rosa

rosa

12-04-2011 om 18:07

Cholesterol

Mijn man slikt thyrax door een deels beschadigde schildklier en kreeg het advies om Becel proactiv te gebruiken.
Als je schildklier te traag is, heb je namelijk een sterk verhoogde kans op verhoogd cholesterol: http://www.spreekuurthuis.nl/themas/cholesterol/informatie/oorzaken/vertraagde_schildklierwerking_(hypothyreo%C3%AFdie)
Maar: niet iedereen is gelijk, dus ook al is je cholesterol in orde, goed dat er ook op schildklierwaardes is geprikt.

Primavera

Primavera

12-04-2011 om 18:44

Mijn cholesterol is prima

Met een vertraagde schildklier heb je een grotere kans op hoog cholesterol, maar dat wil dus helemaal niet zeggen dat dat zo MOET zijn.
Mijn cholesterol is al meer dan 20 jaar prima, maar toch heb il ergens tussen de 10 en 6 jaar geleden Hashimoto gekregen. Dus hier ondanks goed Cholesterol een schildklier die het echt niet doet.
Ik zou ook om een doorverwijzing vragen

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Camille75

Camille75

12-04-2011 om 20:43

Bedankt!

Hartelijk dank allemaal voor de reacties. Is altijd goed om wat meer ervaringen te lezen...
Het leek me ook wat makkelijk om het hoog cholesterol/langzaam werkende schildklier-verhaal om te draaien. Ik heb ook veel last van haaruitval, wist niet dat dat ook een symptoom kon zijn (en gewrichtspijnen??)
Ik wacht af wat er uit de nieuw geprikte waardes en echo komt en zal dan naar een internist gaan (woon in Frankrijk en de huisarts doktert graag zelf, maar het is heel makkelijk om zelf een afspraak bij een internist te maken).
Ze hebben overigens alleen m'n TSH geprikt en toen ik vroeg om een uitegbreider hormoonbeeld werd gezegd dat dat niet nodig was om het te kunnen bepalen ?? (de dermatoloog heeft ooit bij mijn zoon die vitiligo heeft en wat dan weer aan Hashimoto gelieerd kan zijn een hele rits aan hormoonwaardes laten prikken...).

Groetjes, Camille

ishtar

ishtar

12-04-2011 om 21:03

Gewrichtspijn

is bij mij de reden geweest dat de ha naar schildklierwaardes liet prikken. Ik had al een hele tijd af en aan last van 1 knie.

Tinus_p

Tinus_p

13-04-2011 om 14:04

Wat dingen

Camille:
"Ze hebben overigens alleen m'n TSH geprikt en toen ik vroeg om een uitegbreider hormoonbeeld werd gezegd dat dat niet nodig was om het te kunnen bepalen ??"
Ja, TSH is genoeg. Verhoogd TSH (grenswaarde is meestal ergens rond de 4 a 5, lab-afhankelijk) is voldoende bewijs van een slechtwerkende schildklier.
Is die waarde te hoog, dan heeft het zin om meer te meten, en te kijken of er een oorzaak te vinden is.
Als je eenmaal behandeld wordt met schildklierhormoontabletten, dan is regelmatig meten van TSH en T4 nodig. TSH moet dan < 1 zijn, en T4 in de normale range.

Tinus_p

Tinus_p

13-04-2011 om 15:12

Streefwaarden

Single lady:
"De normaalwaarden voor TSH zijn tussen de 0,3 en 3,5."
Dat zijn normaalwaarden voor mensen die niet behandeld worden. Streefwaarde voor mensen die behandeld worden is < 1,0 . Een waarde groter dan 1,0 is eigenlijk al een signaal dat je schildklier meer hormoon zou moeten aanmaken, wat van nature best lukt, maar niet als je zelf geen schildklierhomoon meer maakt.

Camille75

Camille75

13-04-2011 om 17:00

Uitslag

Wederom bedankt voor tips en andere dingen. De uitslag van TSH was 6,4 waarbij het lab aangaf dat de normaalwaarde tussen de 3 en de 5 ligt. Niet zo'n enorm verschil dus, maar voor mijn gevoel genoeg om meer te laten prikken. Er vallen iets te veel dingen op een plek die ik afschoof op het hebben van 4 kinderen en doordeweek alleen zorgen (moe, gewrichtsklachten, haaruitval (nog hormonaal, na laatste bevalling 2 jaar geleden)). Ik heb vrijdagochtend weer een afspraak bij de huisarts en morgenochtend de echo.
Ik heb nu ook een keelontsteking (voor het eerst van m'n leven), die vorige week behandeld was met antibiotica en nu weer terug is, aarrrggg. Zo zit je nooit bij de dokter en ineens 4 keer in 1 week....

Jeetje

"vermoeidheid, koude handen en voeten, haaruitval, vergeetachtigheid, geen obstipatie maar juist veel diarree, "

Jeetje als ik dit lees, komt me dit erg bekend voor.... Heeft het zin om je te laten testen of moet er meer aan de hand zijn?

Dorry

ishtar

ishtar

13-04-2011 om 21:43

Camille

bij mij was het ook een jaar of zo na mijn zwangerschap. Het schijnt er nog mee te maken te kunnen hebben. Gelukkig is het bij mij dan ook weer na een tijdje thyrax geslikt te hebben 'vanzelf' weer overgegaan.

Tinus_p

Tinus_p

14-04-2011 om 10:57

Wat dingen voor single lady

Single lady:
"Dat is niet zo. Als je streeft naar een TSH gehalte van < 1,0 is het risico op "hyperen" heel groot. En dat is een vreselijk gevoel. Ik ben al jaren schildklier patient. Het is niet zo dat er regels zijn, het gaat bij iedere patient om hoe je je voelt."
Ja, dat laatste is waar het om draait. Maar omgekeerd, de veelgemakate fout is, dat patienten zich niet optimaal voelen, maar dat de arts zegt dat TSH 'normaal' is, en dat ophogen van de medicatie dus niet kan. Maar ophogen kan best, als patient nog hypoklachten heeft,TSH > 1, en T4 nog in de normale range. Juist daarom moet je ook altijd TSH en T4 meten als controle behandeling.
Mijn prive-theorie is verder, dat juist patienten die hypo en hyperklachten hebben, en dat ook terugzien in hun labwaardes (dus TSH ruim boven 1, en T4 tegen de bovengrens of erboven) degenen zijn die T3 erbij moeten slikken.

Tinus_p

Tinus_p

14-04-2011 om 10:59

Te hoog

amille:
"De uitslag van TSH was 6,4 waarbij het lab aangaf dat de normaalwaarde tussen de 3 en de 5 ligt. Niet zo'n enorm verschil dus, maar voor mijn gevoel genoeg om meer te laten prikken."
In dit geval lijkt de conclusie me duidelijk. Te hoog is te hoog, en je hebt klachten. Dus ik vrees dat je serieus met je arts moet overleggen over medicatie.

Camille75

Camille75

14-04-2011 om 11:59

Ik heb net een echo gehad en de radioloog vermoedt Hashimoto vanwege veel zwarte vlekker in de peripherie van de schildklier. T4 zou dit moeten bevestigen. Wat hem betreft dus: verwijzing voor de endocrinoloog krijgen en verder bloedonderzoek.
Nogmaals dank,
Camille

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.