Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Anne

Anne

24-07-2011 om 14:58

Implantaat, kies trekken enz...

Hoi

Na 2x een gemene ontsteking onder een kroon (dus 2x wortelkanaalbehandeling ondergaan) is de pijn nog niet over en nu hoorde ik van de tandarts dat ze duidelijk nog steeds een ontsteking op de foto ziet (ondanks antiboticakuur) en de oorzaak zou een scheur in de wortel zijn (ook op de foto te zien)

Haar advies; kies trekken, dan ben je van de pijn en ellende af, verder is er nl. niets meer aan te doen.

Ben heel erg geschrokken, want het is een kies vooraan in de mond en als deze weg zou zijn zie je dat vrij goed. niet mooi naar mijn idee.

Ze begon gelijk over een implantaat, maar toen viel ik bijna helemaal van de tandartsstoel. Ik moest daarbij al gauw rekenen op ongeveer € 1500,- aan kosten.
Vergoeding schijnt vrijwel nihil te zijn.

Ik sta niet te popelen om mijn kies te laten trekken (ook al doet ie nog altijd zeer), maar dat zo'n implantaat zo vreselijk duur is, daar word ik pas echt down van....

Iemand dit ook wel eens bij de hand gehad ?

groet Anne

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Tirza G.

Tirza G.

24-07-2011 om 15:21

Whatever happened to

bruggen en kronen? Daar staat mijn snaveltje vol mee

Tirza

Implantaat

Hier hetzelfde verhaal, al heb ik meerdere kiezen die dat hebben.

Ik heb onlangs een kies laten trekken, het was een verademing. Sindsdien geen pijn meer. Maar ja, ik wil ook geen gat in mijn gebit, ook al is het een kies vrij achteraan. Aangezien de twee kiezen aan weerszijden kronen waren en dringend aan vervanging toe, heb ik besloten om hier een brug van te laten maken. Kost inderdaad een fortuin, maar het is wel een mooie oplossing.

Aan de andere kant is dat geen optie. Daar wordt in september een kies getrokken (als de brug aan de andere kant geplaatst is) en daar komt een implantaat. Daar kan geen brug omdat de kiezen aan weerszijden zich daar niet voor lenen en ik daar in de toekomst wellicht ook een implantaat laat plaatsen.

Het implantaat gaat mij ca. 1750 kosten, waarvan ik 850 euro terug krijg van de verzekering. Ik krijg max 1 implantaat vergoed per 3 jaar en dan max 850 euro.

Een brug van 3 kronen kost ongeveer hetzelfde als 1 implantaat. Hoop geld, maar je kunt ook weer jaren vooruit.

Maar let op, een implantaat kan niet zomaar. Daarvoor moet je kaak wel in goede conditie zijn.

Wat je nog als tussenoplossing kunt proberen is een bezoekje aan een endontoloog. Die is gespecialiseerd in dit soort problematiek. Nog meer dan een tandarts en een kaakchirurg.

Fiorucci

Fiorucci

24-07-2011 om 17:11

Tirza

Een kroon kun je niet plaatsen op een kies die getrokken is..) Als het onder die kies foute boel is, raak je van de regen in de drup. Een kroon is puur cosmetisch.

Fiorucci

Fiorucci

24-07-2011 om 17:12

Anne

Vraag een verwijzing naar een endotoloog, ik ga daar in sept zelf ook naar toe ivm een sluimerende ontsteking.

Janeway

Janeway

24-07-2011 om 18:06

Hier net zo

Hier 2 weken geleden een kies laten trekken om dezelfde redenen. Endontoloog heeft ook al naar die kies gekeken en behandeld maar mijn wortels zijn te ingewikkeld.. Dat is trouwens al jaren geleden en ik heb al die tijd zonder pijn maar wel met ontsteking rondgelopen. Alleen werd het eind juni acuut en na veel pijn besloten toch te trekken, andere optie was nog een behandeling bij een kaakchirurg. Maar ik was op dat moment zo ziek van die ontsteking dat ik dat echt niet meer zag zitten.. Maar goed nu nog een gat in mijn mond (een na laatste kies) voorlopig laat ik het zo, het kaakbot is door de onsteking ook aangetast. Het gat in het tandvlees is nog niet dicht door de ontsteking.
Maar wat is er gebeurt met het ouderwetse plaatje.. Die heb je toch ook voor een kies? Mijn tandarts begint er nooit over, wel over bruggen en implantaten maar helaas kan onze portemonnee dat niet aan.. Als we in aug terug moeten ga ik dat toch eens vragen,..
groetjes en sterkte

NaShA

NaShA

24-07-2011 om 18:20

Ja...

het lijkt wel booming business...
Sinds wij overmoesten naar de huidige tandarts word ik ook elke keer weer gewezen op het uiterlijk van mijn gebit. Tegenwoordig is dat met mooie facings netjes te maken hoor mevrouw! Tuurlijk tandarts, en wat mag dat geintje kosten??? Juist, laat u maar....Als ik nou 20 en ongehuwd was...

Tirza G.

Tirza G.

24-07-2011 om 19:14

Fiorucci

Weet ik, maar er kan wel een brug gemaakt worden met een soort 'hangende' kroon. Van boven naar beneden zeg maar Als het zo op het zicht is, is dat een optie. Als het verder naar achter in je mond is, is dat niet echt nodig.

Tirza

Plaatje

Geen idee eigenlijk of een plaatje nog bestaat, ik neem aan van wel.

Echter, de technieken gaan vooruit en ik kies liever voor een implantaat en brug. Ik ben blij dat die mogelijkheden er zijn. Daar moet ik wel de hoofdprijs voor betalen maar het zit vast in mijn kaak en ik heb nergens meer last van en kan jaren vooruit.

100%mama

100%mama

25-07-2011 om 15:03

Etsbrug

wordt al vele en vele jaren toegepast hoor

Et zijn vele mogelijkheden om "het gat" op te vullen. Een bezoek aan een endodontoloog zal niet veel uithalen als er zeker een barst in je wortel zit, helaas maar waar, je kies is verloren dan....

Een etsbrug is een optie als je voorliggende elementen geen vulling heeft aan een knobbel van de kies, een brug is een optie zeker als de buur elementen ook niet echt fraai meer zijn, een implantaat maar idd deze is weinig aan vergoeding en kan niet altijd, voordeel wel is dat hij "vast" zit, een plaatje maar los iets in je mond voor 1 tand zou ik persoonlijk zond vinden zeker als het boven is omdat er dan een plaatje over je hele gehemelte komt, een CBW brug is met 1 kleine pin naar je buurelementen (lijkt op etsbrug, maar mooier).

Ik zou met je ta overleggen wat je mogelijkheden zijn. Hij kan wel een implantaat adviseren, maar hij betaald niet mee aan de kosten en zal ook andere optie's voor je hebben.

Succes hoor en hopelijk wordt je snel verlost van je pijn!

Dus wat moeten mensen met een kaak

die niet in optimale conditie is? Gewoon zoals 'vroeger' een kunstgebit??

Ik heb op mijn achterste bovenkies een kroon. Daarnaast een gat (getrokken kies).

Die kroon voelt raar, de laatste tijd, net of er zomaar uit het niets stroompjes door die kies razen. Niet als ik iets bepaald eet of zo - zomaar.
De tandarts zag niks op de foto, maar ik vrees dat het mis gaat.

Dus dan heb ik linksboven twee gaten aaneen (als die kroon plus ondergrond eraf moeten tenminste, daarnaast was al een kies getrokken. Rechtsonder heb ik ook al een tijdje een lege plek in het midden, dat stoort me niet.

Implantaten - dat gaat niks worden, Al sinds mijn achttiende heb ik nu en dan de kaakchirurg bezocht wegens ontstekingen, mijn mond is er niet best aan toe.

Nou ja, vooruit. De controlearts die op mijn 13e moest kijken of het ziekenfonds een beugel zou vergoeden stelde bemoedigend vast dat ik met 18 geen tand meer in mijn mond zou hebben.
Nou, mijn achttiende verjaardag is alweer een hele tijd geleden.

Wat een duizelingwekkende bedragen zeg!

Tanneke

Tanneke

26-07-2011 om 02:05

Ik heb er een

Eerst word de kies getrokken en werd er een soort calcium opvulsel in gedaan om het gat op te vullen.
Toen de hele boel weer heel was is het open gemaakt en is er een metalen (ik geloof titanium?) deeltje in de kaak geplaatst onder het tandvlees dus.
Daarna moet de hele boel weer helen en dan tenslotte word het nog een keer opengemaakt en word het bovenste stuk (een soort schroefje dat word afgedekt met een plat plaatje zodat het niet scherp is) erop gedraaid.
Dat moet ook weer helen en als dat allemaal weer in orde is, dan gaat de kroon er pas op.

Ik ben er een jaar mee bezig geweest in elk geval. Als je met dat gat blijft lopen, kan het zijn dat je beet verandert, omdat je anders kunt gaan kauwen enzo, doordat je een kies mist.Met alle gedoe van dien.

Ik had een soort plaatje inderdaad met alleen die kies die ik miste eraan, zodat ik geen vreemd gat had. Het plaatje was alleen een metalen dingetje, dat over de twee naast gelegen kiezen schoof en dus niet helemaal over het verhemelte ging.

Nu ik er vanaf ben en het implantaat al twee jaar heb, zit alles prima. Het ergste vond ik die kies trekken en het schroefje erop draaien.
Al met al is het dus een lange weg,maar het resultaat is goed.
Kan alleen maar mijn ervaring delen hier. Voor iedereen weer anders,maar mijn gebit is helemaal niet geweldig. Ik heb ook vaak ontstekingen en heb zeker 6 kronen en wortelkanaalbehandelingen gehad. Toch kwam ik in aanwerking voor een implantaat.

Ik woon in Amerika en wellicht gaat alles daar anders?
In Nederland nog nooit zoiets gehad,maar de "regels" lijken me dan toch hetzelfde?

Ik heb er overigens 1800 euro voor betaald*(omgerekend) en dan nog eens 800 voor de kroon later.
Het werd hier gedaan door een kaakchirurg,waar ik dus, nadat hij de kies had getrokken nog 3 of 4 keer ben teruggeweest voor het implantaat zelf en het aanpassen.

Hopelijk heb je er wat aan.

Lynna

Lynna

29-07-2011 om 21:29

Hoe voelt een brug?

Ik heb er hier al eerder over gepost, na een apexresectie heb ik opnieuw een ontsteking gekregen. Ik ben bij de endodontoloog geweest, die raadde me 2 implantaten aan. De tandarts vond dat overdreven, die vond 1 implantaat wel genoeg, of anders een brug. Zij verzekerde me dat je een brug niet voelt zitten. Is dat ook zo? Ik kan me dat eigenlijk niet voorstellen.

Ik moet het nog nazoeken bij mijn verzekering, maar de tandarts dacht dat die brug goedkoper zou zijn dan een implantaat, zeker omdat een brug nog wel (deels) vergoed wordt en een implantaat niet.

Eerst was ik van plan tot volgend jaar te wachten, mijn verzekering te verhogen en dan een brug te nemen (gewoon ter info, kan dat ook op die manier?). Maar ik ga tot zo lang niet wachten, ik heb continu een zeurende pijn in mijn kaak en wil in ieder geval gauw die kies eruit hebben.

Tirza G.

Tirza G.

30-07-2011 om 12:28

Nee

Een brug voel je niet zitten. Althans: na de eerste week niet meer, als hij goed geplaatst is. Net zoals een vulling, die voel je toch ook niet zitten? In het begin, als hij een bestaand gat overbrugt, geeft het een wat 'vol' gevoel - maar daar ben je zo aan gewend.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.