Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-11-2010 om 18:07

Infectie onder ogen

Sinds ruim een maand heb ik onder mijn ogen een of andere eczeemachtige uitslag; links erger dan rechts. Het is rood, opgezwollen en branderig met blaasjes. Het is plotseling ontstaan met een felle, branderige pijnscheut.
De huisarts vermoedde ontstoken contacteczeem en/of een schimmel en heeft eerst een creme voorgeschreven met hydrocortison en miconazol maar die creme verergerde de boel alleen maar. Verder maak ik mijn ogen en oogleden iedere avond schoon met Blephasol. Ik ben gestopt met het dragen van mijn lenzen, ik gebruik geen oogmakeup en ik ben overgegaan op milde, ongeparfumeerde haar- en huidverzorgingsprodukten voorzover die ik niet al gebruikte (ik heb een allergische, gevoelige huid en ogen met aanleg voor eczeem en irritaties).
Het verbetert niet. Nu heb ik een oogzalf met chlooramfenicol tegen een bacteriele infectie. Ik moet de zalf twee keer per dag op de plekken onder mijn oog aanbrengen. Ook dit helpt vooralsnog niet.
De plekken zitten precies in de oogplooi op de onderoogleden. Mijn ogen zelf zijn niet aangetast ook al had ik in het begin wel last van korstjes en milde pusvorming in mijn ogen 's ochtends,vergelijkbaar met conjunctivitis en blefaritis (welke ik beide meer dan eens heb gehad).
's Avonds lijkt het trouwens erger te worden.
Probleem is ook dat ik mijn bril niet langer dan een paar uur kan verdragen vanwege littekenvorming achter mijn oren als gevolg van een operatie; na een halve dag dragen zijn mijn oren rood, opgezwollen en pijnlijk. Mijn bril is ook verouderd maar ik heb geen geld voor een nieuwe bril.
Bovenal, wat heb ik in vredesnaam? Is de oorzaak een bacterie, contacteczeem, schimmel oid? En vooral: hoe kom ik er vanaf?? Ik word er gek van.
Maandag bel ik uiteraard de ha weer maar ik vind dit echt niet leuk; ik zie er niet uit (alsof ik dagenlang m'n ogen uit m'n kop heb gehuild), ik loop met dikke zalf onder mijn ogen en die rotbril.
Overigens heb ik ook Rosacea en ook die lijkt nu weer op te spelen. Daarnaast voel ik me al een paar weken niet echt lekker; ik heb verhoging en griep-achtige symptomen (vermoeidheid, spierpijn, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn). Geen idee of eea gerelateerd is?
Iemand ideeen, tips, adviezen? Ik weet het even niet meer...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Fiorucci

Fiorucci

05-11-2010 om 18:20

Gordelroos?

Ik had zulke plekjes ooit rondom mijn ogen tijdens een zwangerschap, dat bleek gordelroos te zijn. Kun je best beroerd van zijn, is mijn ervaring.
Hoe dan ook, veel sterkte, wat onwijs vervelend!

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-11-2010 om 18:42

Gordelroos

Dat heb ik ook al eens gehad maar dat is het niet volgens mij afgaande op de symptomen alhoewel het wel zou verklaren waarom ik me ook lamlendig voel. Iets anders misschien wat erop lijkt?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-11-2010 om 20:00

Gordelroos

Ja, dat weet ik. Ik heb toen ik 12 jaar was gordelroos gehad op mijn rug. Dit lijkt er een beetje op maar aangezien dit al een maand zo speelt en het zich niet uitbreidt plus dat het niet de hele tijd pijnlijk/jeukerig is lijkt me niet dat er sprake is van herpes zoster-virus. Ik vermoed toch dat het een bacteriele infectie is. Misschien had ik een klein wondje aan mijn oog (vlak daarvoor heb ik vele oogonderzoeken gehad door zowel de oogarts als de contactlensspecialist) en is dat gaan ontsteken.
Ik hoop niet dat het wondroos is; dat zou nog veel gevaarlijker zijn. Maar het blijft beperkt tot onder mijn ogen en heeft zich niet uitgebreid.
Ik kijk het even aan tot morgen en anders bel ik de HAP of ik ga maandag weer terug naar de ha. Balen zeg;-(

Kari1

Kari1

05-11-2010 om 22:49

Geen gordelroos

Dat het gordelroos is lijkt me onwaarschijnlijk. een belangrijk kenmerk van gordelroos is dat het aan 1 kant van het lichaam zit, in het gebied van 1 zenuw (een dermatoom). Jij hebt last onder beide ogen.
Sterkte!
Kari

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2010 om 07:10

Kari

Uitzonderingen bevestigen de regel: ik had het alleen aan mijn gezicht, aan beide kanten,en verder nergens op mijn lichaam.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-11-2010 om 08:30

Update

Ik had het op mijn rug, rondom dus niet alleen aan een kant. Meestal komt gordelroos idd aan een kant van het lichaam/gezicht voor; in ernstiger gevallen aan beide kanten.
Ik heb de HAP gebeld met name omdat ik ook verhoging heb en niet lekker ben; afgesproken dat ik het nog even aankijk en dat ik als het niet erger word maandagochtend een afspraak met de huisarts maak. Breidt de ontsteking zich uit en ga ik me zieker voelen mag ik meteen langskomen bij de HAP.
De HAP vermoedt op basis van mijn verhaal idd een soort bacteriele infectie; vermoedelijk is er een piepklein wondje (krasje) ontstaan door al dat gepruts bij die oogonderzoeken en is dat gaan ontsteken.
De eerste creme met hydrocortison en miconazol zal eea juist verergerd hebben omdat het geen schimmelinfectie was. De nieuwe antibacteriele oogzalf zal even moeten "aanslaan". Verder moet ik de uiterste hygiene betrachten en de huid rondom mijn ogen zoveel mogelijk met rust laten op het aanbrengen van de zalf na. Als er een wondje zit moet dat ook eerst rustig kunnen genezen.
Het feit dat ik me al een paar weken niet zo lekker voel zal komen omdat mijn lichaam de bacterien bestrijdt. Ik mag van geluk spreken dat de ontsteking zich niet heeft doorgezet, zeker omdat het bij de ogen zit. Een sepsis kan heel snel toeslaan...
Het zal ook meegeholpen hebben dat ik sinds een aantal weken oogdruppels gebruikte tegen oogontsteking.
Maar zo zie je maar weer, een ongeluk zit in een heel klein hoekje...

Kari1

Kari1

06-11-2010 om 14:25

Fiorucci

Gordelroos aan beide kanten van je gezicht,daar had je wereldberoemd mee kunnen worden... Het kenmerkende van gordelroos is dat het zich aan 1 kant van het lichaam bevindt, omdat het uit een zenuwknoop komt. Ga er maar van uit dat iemand bij jou een verkeerde diagnose heeft gesteld.
Plaatje, hele lange link:
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://gb.udn.com/gb/www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/figures/r7e0515a1f2.gif&imgrefurl=http://gb.udn.com/gb/blog.udn.com/jnwu/2875528&usg=__q2uE24PapqSQ8Rp7jlQRc9U8lII=&h=500&w=522&sz=155&hl=nl&start=66&zoom=1&tbnid=F_iL_ZzbKtArDM:&tbnh=152&tbnw=171&prev=/images%3Fq%3Dherpes%2Bzoster%26um%3D1%26hl%3Dnl%26sa%3DG%26biw%3D1259%26bih%3D775%26tbs%3Disch:10%2C1976&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=889&vpy=422&dur=4071&hovh=220&hovw=229&tx=130&ty=131&ei=i1DVTN-qKMOhOt-mjKsJ&oei=FVDVTICsEs2dOtCTmcMG&esq=3&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:16,s:66&biw=1259&bih=775
En hier een plaatje van in welk gebied de uitslag zit, afhankelijk van uit welke zenuwknoop het komt:
http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.sehdoc.nl/gfx/ant-dermatome.jpg&imgrefurl=http://shifd.eigenstart.nl/&usg=__Lb_8NqAB4edYF7sfwWYIcAywTB8=&h=360&w=471&sz=97&hl=nl&start=0&zoom=1&tbnid=7r9KUzhZA9OeZM:&tbnh=155&tbnw=203&prev=/images%3Fq%3Ddermatomen%26um%3D1%26hl%3Dnl%26biw%3D1259%26bih%3D775%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=412&vpy=121&dur=2169&hovh=196&hovw=257&tx=130&ty=95&ei=PlLVTOCQHYaCswaFr7GXCA&oei=PlLVTOCQHYaCswaFr7GXCA&esq=1&page=1&ndsp=26&ved=1t:429,r:2,s:0
Het is dus niet waar dat het "in de ernstiger gevallen aan beide kanten zit".
Ja, er zíjn in de literatuur beschrijvingen van mensen die het aan 2 kanten hadden, eigenlijk allemaal bij mensen met HIV of een andere hele ernstige immuunstoornis. En, jawel, ook deze, één artikel, gerapporteerd vanwege de extreme zeldzaamheid: "Herpes zoster involving simultaneously left maxillary dermatome and right 2nd lumbar dermatome in a non-immunocopromised 24-year-old female is being reported due to its rarity."
Kari

Fiorucci

Fiorucci

06-11-2010 om 16:06

kari (ot)

Twee artsen kwamen tot dezelfde conclusie, dus ik maak me er niet zo druk om dat jij er anders over denkt, dat is je goed recht. Plaatjes? Dankje, maar ik was erbij, incl de kleine beschadigingen in mijn oog, die met speciale vloeistof te zien waren.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-11-2010 om 16:18

Kari

Het is vrij ongewoon dat herpes zoster zich tegelijk in meerdere dermatomen manifesteert maar ook weer niet heel erg extreem uitzonderlijk.
"Patienten met een zeer lage weerstand kunnen ook uitgebreide, zeer ernstige, gordelroosinfecties krijgen. Deze zijn dan niet meer beperkt tot een dermatoom van de huid, maar kunnen zelfs de hele huid beslaan." http://www.huidinfo.nl/herpzost.html
Bij mij liep de "gordel" over mijn rug van links naar rechts als een soort ceintuur. En ja, ik ben dood- en doodziek geweest en het heeft heel erg lang geduurd voordat ik er van af was. Plus nog bijna een jaar neuralgische pijn gehad in dat gebied.
Ik had idd daarvoor al een zeer lage weerstand doordat ik vlak daarvoor een andere ernstige infectie had gehad die lang aanhield. Bovendien sloeg de antibiotica voor die infectie niet aan omdat ik resistent ben voor veel vormen van antibiotica. Ik was al aardig verzwakt dus tja, het virus sloeg toen genadeloos toe. Het was beslist 100% gordelroos; dit bleek uit labonderzoek in het ziekenhuis.
Maar hoe dan ook, het is en blijft een ziekte die je zelfs je ergste vijand niet toewenst. En de uitslag onder mijn ogen is echt geen gordelroos. Als je het eens hebt gehad vergeet je die pijn nooit meer en dit ziet en voelt er heel anders uit (gelukkig)!

Kari1

Kari1

06-11-2010 om 22:07

Elisa, ceintuur

Gordelroos heet niet voor niets gordelroos. Zoster is het Griekse woord voor gordel of ceintuur. De aandoening loopt dan van links naar rechts volgens het dermatoom dat bij de betreffende zenuwknoop hoort.
"Patienten met een zeer lage weerstand kunnen ook uitgebreide, zeer ernstige, gordelroosinfecties krijgen. Deze zijn dan niet meer beperkt tot een dermatoom van de huid, maar kunnen zelfs de hele huid beslaan." De patiënten waar in dit citaat op wordt gedoeld zijn mensen met een extreem verlaagde werstand, zoals bij HIV of een zware chemokuur. Als je dit overkomt kun je snel in levensgevaar zijn en zul je worden opgenomen. Er is dan geen sprake van een dubbelzijdige (dermatoom)gordelroos maar van een gedissemineerde gordelroos en dat is wat anders.
In je eerste bericht had je het over een aandoening onder beide ogen. Dat strookt niet met een -gewone-, dus unilaterale gordelroos, en ook niet met het ernstige beeld van een uitgebreide gordelroos. Er waren meerdere berichten met als titel "gordelroos" vandaar dat mijn bericht de titel "geen gordelroos" droeg.
Fiorucci, zie boven. Dubbelzijdige gordelroos is heel zeldzaam. Een andere herpes-ooginfectie, de herpes simplex, komt wel vaker dubbelzijdig voor. http://www.oogartsen.nl/oogartsen/hoornvlies_slijmvlies/herpes_simplex_infectie/
Kari

Elisa Gemani

Elisa Gemani

06-11-2010 om 22:28

Kari

Ah, dat is duidelijk. Ik ben overigens wel korte tijd opgenomen toen in het zkh vanwege de gordelroos; moest aan het infuus. Maar nogmaals, ik ben allang blij dat dit dus geen gordelroos is. Of wondroos oid.
Het lijkt er trouwens op dat de oogzalf begint te werken want de uitslag is niet meer zo vurig en het is niet meer zo felrood en opgezwollen; joepie!! Kan ik binnenkort eindelijk weer mijn lenzen in... Maar het is heel vervelend en ook best eng hoor, zoiets bij je ogen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.