Home » Forum » Intensief sporten en stagnatie groei

Intensief sporten en stagnatie groei

Ben jij al begonnen met seksuele opvoeding?

Of wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Deel jouw ervaringen hier!

13 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Jippox
Intensief sporten en stagnatie groei

Onze zoon zit sinds dit schooljaar op een topsportacademy. Hij sport hij nu zo'n 12 uur per week op een behoorlijk intensief niveau. Daarnaast fiets hij elke schooldag nog bij elkaar zo'n 50 minuten. Voor de start van het schooljaar heeft hij een sportkeuring gehad. Daarbij is hij ook gewogen en gemeten. Nu precies een half jaar later hebben wij hem opnieuw gewogen en gemeten en tot onze schrik is hij krap aan 1 cm gegroeid en nog geen halve kilo aangekomen.
Zoon is bijna 12 jaar, eet goed (veel en gezond), is niet vaak ziek en wekt niet de indruk dat hij 'overbelast' wordt.
Moeten wij ons zorgen maken over die stagnatie in de groei? Is het toch een teken van overbelasting? Of is dit een normaal groeiverloop (wat immers best grillig kan zijn) en kunnen we er vanuit gaan dat hij dit het komende halfjaar dan wel weer inhaalt?

Tineke
Van horen zeggen

Ik heb er geen verstand van, maar ik ken wel een jongen die ivm zijn topsport een elektrische fiets heeft. Volgens moeder moet hij energie overhouden voor groei, dus niet alle energie moet in bewegen gaan zitten.

keepersmoeder
Ja

te intensief sporten doet de groei stagneren, aldus het hoofdkeeperstrainer van de keepersschool waar mijn kind naar toe gaat. Zijn letterlijke woorden waren: van te hard sporten kweek je dwergen. Hij is geen medicus, dus ik kan het niet helemaal verifiëren, maar het klinkt wel logisch: as alle energie gaat zitten in het sporten, kan er minder gegroeid worden.
Bij ons was het trouwens andersom: zoon sport veel, maar begon ook veel te groeien. Dat betekende dat er trainingen moesten vervallen. Als je meer dan een centimeter gemiddeld per maand groeit, moet er een trainin af. Als je nog meer groeit moet er nog een training af. Zoon hier groeide een halve centimeter in een week en moest dus acuut minder gaan sporten. Uiteindelijk groeide hij een meer dan twee cetimeter in een maand en moest nog minder gaan doen.
Over jouw zoon kan op afstand natuurlijk niets gezegd worden, je weet niet of hij anders ook deze periode weinig gegroeid zou zijn. Het kan zijn dat hij net voor de groeispurt zit en nu een stilte voor de storm heeft. Maar ik zou het zeker in de gaten houden en als het groeien te lang uitblijft aan de bel trekken. Misschien is het nu al goed om eens bij die topsport academy te informeren wat gewoon is. En als hij wel gaat groeien zijn programma er op aanpassen.

Elisa Gemani
Intensief sporten

Mijn zoon (12) sport ook intensief; hij was/is al aan de kleine kant maar hij groeit ook nog maar nauwelijks. We hebben met zijn trainers hierover gesproken en idd zijn er aanwijzingen dat intensieve sportbeoefening een nadelige invloed kan hebben op de groei. Maar dit nadelige effect kan heel goed worden bestreden door aanpassing van de voeding (meer energie-> meer calorieen-> meer, vaker en betere voeding) en vooral ook door een goede nachtrust. 's Nachts herstellen lichaam en geest en in de avond (voor middernacht) wordt het meeste groeihormoon aangemaakt. Pubers hebben sowieso meer slaap nodig vanwege de lichamelijke en geestelijke veranderingen en zeker als je dan ook intensief sport zouden ze minimaal 9,5 a 10 uur moeten slapen per nacht dus vooral op tijd naar bed. Het is geen fabeltje dat "de uren voor 12 dubbel tellen". Nu slaapt mijn zoon al sinds zijn geboorte erg slecht en te kort dus we hopen dat als dit verandert (we zijn er mee bezig) hij de stagnatie in groei weer inhaalt. Ook qua voeding besteden we nu meer aandacht an het feit dat hij gewoon nog veel meer calorieen, energie en bouwstoffen nodig heeft vanwege het sporten. Als je het lichaam genoeg energie, slaap en bouwstoffen geeft, heeft het lichaam genoeg om te functioneren, sporten en te groeien. Is daar ergens gebrek aan, houdt het lichaam niet genoeg energie over om te groeien. Mocht dit allemaal toch geen zoden aan de dijk zetten, zou je toch moeten overwegen om de trainingsintensiteit te verminderen.
http://www.jmouders.nl/Themas/Gezondheid-11/Gezondheid-11/Kleiner-door-t...
http://topsporters.blogspot.nl/2012/05/antwoord-op-vraag-4b-de-ontwikkel...
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/28181-sportende-kind...

Jippox
Hmmm

Ik heb de vraag ook maar even (via de mail) gesteld aan de sportarts die hem gekeurd heeft. Eens zien wat die er van vindt.
Verder geeft de academy ook aan dat ze vooral letten op snelle groei. Dan passen ze de trainingen inderdaad aan om blessures te voorkomen. Achterblijvende groei vinden ze geloof ik niet zo zorgwekkend.
Qua rust en voeding valt er weinig meer te behalen. Zoon eet goede hoeveelheden en zeer gezond. We volgen de door een sportdiëtist gegeven richtlijnen vrij nauwkeurig op. Verder slaapt hij zeker zo'n 9,5 uur per nacht en volgens een heel vast ritme (nauwelijks later in het weekend, hij gaat rond half 9 naar bed en om 9 uur slapen).

sinas
O? is daarom yuri van gelder

maar zo'n klein mannetje? En Epke Zonderland ook volgens mij?

Temet
Sinas

Pieter vd Hoogeband is dan weer ruim 1,90, dus tja :-)

Goede turners zijn klein, als je lang bent kun je vziw nooit de echte top in het turnen bereiken.

Groeten,

Temet

Sawo
Wel verband

Mijn zoon is zelf geen topsporter maar speelt wel tegen topsporters. Hij beoefent een kleine sport dus komt jongens van dezelfde leeftijd elkaar vaak tegen. Toen ze nog 10-11 jaar waren waren ze ongeveer allemaal even lang. Toen ze rond de 15 jaar waren viel echt op dat dat de topsportjongens 20 a 30 centimeter kleiner waren dan onze jongens. Nu zijn ze 16 en 17 jaar oud en zijn de verschillen kleiner maar nog altijd gemiddeld genomen zon 15 a 20 centimeter.Op zich ook logisch want de topsportjongens trainen elke dag veel en hebben minder energie over voor de groei.

sinas
Tja temet

daar zeg je weer zowat. Dus dat gaat ook niet op. Of hij was ruim 2 meter geworden als hij niet gesport had. LOL

P
Jippox

Het kan best nog heel normaal zijn hoor, je moet dit niet vergelijken met de groeicurves want er zijn jongens die nu al de lucht ingaan en die halen het gemiddelde omhoog. De kinderen die pas later beginnen met hun groeispurt groeien echt nog heel langzaam op deze leeftijd. Sinds een maand of 9 is mijn zoon van 14 gaan groeien (ook op andere plekken) dus pas na zijn dertiende. Daarvoor was het verschil met zijn jongere broer een paar jaar maar 9 cm en nu is het veel meer.

Jippox
Sportarts

De sportarts vond het ook niet verontrustend. Wel raadde ze aan om het in de gaten te houden en hem elke 1 of 2 maanden even te meten. Volgens haar gaan veel kinderen in de zomer opeens groeien. Dus we wachten het maar even af.
En P ik dacht eigenlijk dat kinderen redelijk gestaag doorgroeiden en dan af en toe een spurtje maakten. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk dat zo'n curve een gemiddelde is, en omdat elk kind weer op een ander moment zijn groeispurten maakt, zegt zo'n lijn niks over het groeipatroon van een individu. Heel logisch!

Primavera
Welke sport?

Intensief sporten beinvloed op zich niet de lengtegroei. Het is juist zo dat lichamelijke oefening er voor zorgt dat er meer groeihormoon wordt geproduceerd.
Het wordt een ander verhaal als intensief sporten wordt gecombineerd met te weinig caloriën en voedingstoffen. In sporten als turnen, gymnastiek, e.d. waar door sommige onverstandige trainers een zeer zware training gecombineerd wordt met beperkend dieet uit angst voor dik worden kan dat inderdaad gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van die kinderen.

Zolang er rekening wordt gehouden dat een kind wat intensief sport natuurlijk ook wat meer caloriëen
nodig heeft dan normaal bewegende kinderen is er geen verhoogd risico op groeistoornissen. Deze aanbeveling is echter geen vrijbrief voor de tegenovergestelde excessen die je veel vaker ziet van ouders die menen dat hun kinderen na een krap uurtje recreatief sporten van hun graat zullen vallen als ze de stakker niet gelijk volproppen met calorie-rijke snacks.

Als moeder van twee zoons (10 en 11 jaar) met aangeboren groeihormoon tekort die ook nog intensief sporten ben ik zeer geinteresseerd in deze materie. Ze sporten zo'n 10-12 uur in de week en de jongste traint mee met een hogere leeftijdsgroep, omdat hij anders meer dan de helft van de trainingstijd verdoet met wachten op de rest van zijn groep. Voor de specialisten die hen volgen (kinder-endocrinoloog ieder half jaar, sport-arts 1 keer per jaar) is dat geen probleem zolang ze maar genoeg binnen krijgen. Ze raden aan om gewone gezonde voeding te geven en vooral al die commerciële vet- en/of suiker-vrije produkten te vermijden, die bedacht zijn voor lijnende volwassenen, maar niet voor kinderen in de groei.
Sinds ze therapie krijgen voor hun aangeboren defect groeien mijn kinderen weer netjes volgens hun curve en het sporten heeft daar verder geen invloed op.

Nog wat leesvoer:
http://pediatrics.aappublications.org/content/106/1/154.full.pdf
http://www.hormones.gr/110/article/article.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21178368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22783642

100%mama
Hier zeker van invloed

vanaf mijn 5e tot 15e heb ik op top niveau geturnt. Zware trainingen van 5 dagen in de week, 1 dag wedstrijden en 1 rustdag. Daarnaast idd zoals hierboven wordt verteld een aangepast voedingspatroon en uiteindelijk zie je aan mijn lichaam nu (ben 37) zeker de sporen van het sporten op hoog niveau. Mijn schouders zijn breder, heb weinig "tiet" (terwijl dat echt niet familiair is) en als ik aan kracht training doe ben ik in een mum van tijd "breed" in de schouders en armen.

Maar heb ik er spijt van, neuh, het was een geweldige tijd....Overigens heeft het de lengte niet bepaald, ben 1.76 en dat was ook "voorspeld"...

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.