Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

auw!

auw!

19-10-2011 om 13:04

Is dit een rughenria?

tijdje terug gepost omdat ik op mijn rug was gevallen, diagnose gekneusd stuitje. Twijfelde zelf aan die diagnose. Ben uiteindelijk vorige week toch weer terug naar de huisarts geweest had dit keer een andere en volgens haar zat het niet in mijn stuitje maar in mijn wervel. Zij dacht aan een fractuur en ik heb rontgen foto's laten maken. geen fractuur, wel staat mijn ruggenwervel iets scheef. Ik heb nu duidelijk zenuwpijnen, over mijn bil, tot aan mijn knie, lage rugpijn, soms erger, soms minder erg, erg gevoelige plek op mijn wervel. Kan het zijn dat ik een rughernia heb? Klachten verergerd door die val? Heb nl al langer last van af en toe tintelende tenen.
Wat zal ik doen? De ha zei dat ik naar een fysio moest als er op de foto niks te zien was, denk zelf aan een chiropractor. Wat is het beste?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-10-2011 om 14:27

Hernia

Op een gewone rontgenfoto is een hernia niet te zien; daarvoor moet je een MRI laten maken. Ik heb zelf een keer een rughernia gehad (is vanzelf overgegaan na 8 weken) en een nekhernia (ben gelukkig na 6 maanden daarvoor geopereerd in Duitsland) en heb beide keren op eigen initiatief een MRI laten maken omdat ik niet zomaar een fysiotherapeut of chiropractor aan mijn lijf laat zitten zonder duidelijke diagnose. De boel kan dan nl. wel degelijk verergerd worden.
Mijn advies zou dus zijn om een MRI te laten maken. Kijk of je daarvoor een verwijzing kan krijgen (kan dan wel lang duren voordat je aan de beurt bent) of ga op eigen initiatief naar een MRI-centrum. Succes!

Pluk53

Pluk53

20-10-2011 om 09:08

Risico

een behandeling zonder duidelijke diagnose lijkt me riskant. Een kennis is ook door een chiropracter behandeld bij (vage)rugklachten, en mede door die behandelingen is zijn hernia veroorzaakt/verergerd

Scan en chiropractor

Ik heb pas geleden ook een 'spontane'hernia gehad. Scan gehad en uitslag was duidelijk. Mijn hernia kwam zomaar...ik deed niets 'geks' tilde niets raar of zwaars. Ik liep gewoon en bij elke stap voelde ik dat er iets helemaal niet goed ging. Bij zo'n spontane hernia (wist niet eens dat het bestond) is de kans groter dat het ook weer geneest dan met een hernia die komt door een val/zwaar tillen/rare beweging. Ik ben naar de chiropractor geweest, die er in ieder geval voor gezorgd heeft dat ik weer in bewéging kon komen. Ervoor was ik net een 'plank' van mijn voet tot aan mijn onderrug. En door hem kon ik in ieder geval enigzings 'los' komen. En beweging is essentieel om weer te genezen. Daarna is het langzaam aan beter geworden, w.s. doordat ik weer enigzins kon lopen/zitten en doen. Ik moest veel afwisselen. Iedere keer maar weer en voelde ook wel dat dat zo was. Langer dan een uur zitten/liggen kon ik niet. Daarna ben ik nog 2 keer geweest omdat mijn voet nog gevoelloos bleef en 'zwaar' en het was echt verbazingwekkend wat die man door een beetje drukken links en recht een verschil kon bewerkstelligen in een kwartiertje tijd. Ik was écht stomverbaasd want ik ging erheen met een dode/koude/zware voet en kwam er uit met een tintelende voet die opeens weer warm voelde en ook naar links rechts kon (kon ervoor écht niet). Ik 'mocht' van de huisarts zelf kiezen, fysio of chiropractor. Maar hoorde van mijn omgeving dat deze chiropractor enorm goede resultaten kan behalen bij hernia's.
Ik denk wel dat het kan verschillen, dat je goed moet informeren naar diegene waar je heen gaat.
groeten albana
(pff weer helemaal genezen)

Fiorucci

Fiorucci

20-10-2011 om 10:12

Lezer

"Ik zou niet zo snel naar een fysiotherapeut gaan, die kunnen zelf geen diagnose stellen."
Oh dat kunnen ze zeker wel, in de tijd dat je nog via de huisarts naar de fysio ging, moest de fysio soms erg lachen om de diagnose van de huisarts. Een goeie fysio weet echt veel meer van deze materie dan een algemeen opgeleide huisarts.

auw!

auw!

20-10-2011 om 10:46

Chiropractor

albana,als het al een hernia is (want dat weet ik natuurlijk niet) dan is het geen spontane, maar door een val. Het is geloof ik nu al zo'n 8 weken geleden dat ik gevallen ben.

Ik ga toch naar de chiropractor. De praktijk waar ik heen ga heeft ook rontgenapparatuur enz, ze schijnen goed te zijn. Wie weet valt het allemaal wel mee en is het een milde ischias door een scheefstand. Mijn man is ooit door een chiropractor behandeld, zijn bekken stond enorm scheef en na 1 behandeling was hij klachtenvrij. Heb me even in chiropraxie verdiept en wat me aanspreekt is dat de ruggenmerg en het centraal zenuwstelsel centraal staat. Lijkt me nu geschikter dan een fysiotherapeut.

Een mri wil ik niet vragen. Vind het nog al een onderzoek! Ik kan nl gewoon lopen en mijn dingen doen, heb geen uitvalsverschijnselen.

maandag ga ik. Ik laat weten hoe het ging!

Fiorucci

Fiorucci

20-10-2011 om 16:21

Lezer

Voorkeur, en ervaring, ik was juist nooit zo onder de indruk van huisartsen in deze materie..

elsje78

elsje78

20-10-2011 om 22:16

Zie draadje iets naar boven

heb zelf dus rughernia, vandaag bewezen door mri.

Mijn klachten: voel een deel van mijn voet niet, ook de huid is gevoelloos, kan teen niet omhoog bewegen, enorme zenuwpijn in mijn been (begon met pijn in bil en bovenbeen)

Ik zou als je bang bent voor een hernia heel voorzichtig zijn met "krakers" dat kan de schade ook vergroten. Kan je niet verwezen worden naar een neuroloog?

Sterkte

auw!

auw!

20-10-2011 om 22:29

Elsje

Ik geloof dat goeie chiropractors niet zo maar 'kraken'. Die ene waar ik heen ga, zal niet zo maar iets doen zonder zeker te weten wat het is, krijg ik de indruk.

Ik denk ook niet dat de ha mij op basis van deze klachten zal doorverwijzen naar een neuroloog. Mijn klachten zijn ook niet zo heftig als die van jou. Als het echt veel erger wordt en ik een klapvoet krijg oid dan trek ik wel aan de bel, maar ik vermoed het niet omdat ik al 8 weken geleden ben gevallen. Alhoewel die zenuwpijn wel erger wordt, maar nog niet zo erg dat ik aan de enorme pijnstillers moet. Nou ja, ik kijk even wat die chiropractor zegt.

Jij heel veel sterkte met je hernia!!

Zoals elsje

Zo had ik het ook. Ook 'bewezen', ook doorverwezen naar neuroloog die vond dat ik het eerst maar moest 'aanzien' en oefenen. Maar ik kón helemaal niet 'oefenen' omdat ik geen beweging in mijn been/voet kon krijgen. Daar had de neuroloog geen ander antwoord op dan : 'tóch proberen' , maar ik kon mijn sok niet eens zelf aandoen en mijn billen niet meer met rechts afvegen, dus oefenen met dat been was onmogelijk.
De chiroprecter waar ik heen geweest ben is Fysiotherapeut en heeft het chiropractor later erbij geschoold. Van de neuroloog moest/mocht ik naar de fysio, huisarts gaf mij de keus maar liet wel doorschemeren van deze chiropractor goede resultaten te hebben gezien/gehoord.
Een beetje 'kraken' nou nee dat deed ie niet. Eerst kreeg ik een intake van een half uur en een heleboel om in te vullen (o.a. complete ziektegeschiedenis van geboorte tot nu). Ik denk dat het enorm kan verschillen, dat wel. Dat je goed moet informeren naar wie je heen gaat.
groeten albana

elsje78

elsje78

23-10-2011 om 22:36

Albana

Klopt! Na de geboorte van zoon in 2009 kwam hij tijdens bevalling min of meer vast te zitten in bekken. Lag in kruinligging, dus ontsluiting kwam niet verder dan 8 cm. Toen hij het moeilijk kreeg (thuis bevallen) moest hij eruit en heb ik met 8 cm hem zeg maar door het bekken moeten persen.
Daarna scheef bekken en schaambeen dus fysio. Uit het niets ben ik toen zo hard gekraakt dat het geluid vreselijk was en de blauwe plekken op mijn lichaam stonden. Binnen een paar dagen ineens uitstraling enz enz. Vandaar dat ik daar zo huiverig voor ben!

Osteopaat wel prima ervaring mee, maar dat was wel veel later, toe de uitstraling weg was en er nog een restje pijn over was...

auw!

auw!

24-10-2011 om 16:39

Wrs idd hernia

Ben naar de chiropractor geweest en zij denkt idd ook aan een hernia. In elk geval een flinke beknelling van de zenuwwortel.Vooral mijn dode tenen vond ze zorgwekkend. Dat schijnt volgens haar erger te zijn dan pijn. Verder denkt ze dat het ook niet goed zit met mijn SI-gerwichten.
Ze heeft me helemaal onderzocht, ook neurologisch. Mijn rug staat wat scheef en ik heb 4 plekken op mijn wervel die vastzitten. Die gaat ze dus 'kraken'. Vandaag 2 plekken gedaan. Deed geen pijn, gebeurde heel voorzichtig.
Ik ben benieuwd. Heb er wel een goed gevoel over. Moet as vrijdag weer terug. Ik heb het gevoel dat het gaat helpen!

elsje78

elsje78

24-10-2011 om 22:30

Oei ja auw

Ik heb ook een hele grote gevoelloze plek bovenop mijn voet. Mijn grote teen gaat niet omhoog als ik dat probeer. Ik heb 6 keer morfine per dag en 2 keer lyrica. Dat is eigenlijk tegen epilepsie maar werkt ook tegen zenuwpijn. Dat helpt wel aardig goed.

Ik hoop dat het werkt en beterschap!

auw!

auw!

25-10-2011 om 09:39

Elsje

Ik heb vanmorgen al minder rugpijn, dus wie weet gaat dit gewoon helpen.
Elsje, misschien iets om te overwegen voor jou. Ik ben door die chiropractor echt veel beter onderzocht dan door elke arts of specialist waar ik ooit in mijn leven ben geweest. Ze is wel een uur met mij bezig geweest.
Sterkte hoor!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.