Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lorwyn

Lorwyn

11-05-2011 om 10:40

Is mondwater nu wel of niet goed?

Ik gebruik sinds een aantal jaren een paar keer per week mondwater. Vooral omdat ik implantaten heb en daaronder slecht bij kan. Ik flos daar ook, maar ik heb zelf het idee dat het mondwater het net effe nog schoner maakt. Niet op advies, maar eigen inzicht.
Nu hoorde ik laatst iemand beweren dat mondwater heel slecht is. Hij had niet echt een onderbouwing ervoor...
Maar gek genoeg hoorde ik later weer iemand iets in die trant zeggen...
Dus wat is nu waar??? Ik wil natuurlijk het beste voor mijn tandjes


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
ishtar

ishtar

11-05-2011 om 11:34

Mondwater?

a la 'Listerine' of zo?
Mijn tandarts zei (tijdje geleden) al dat het regelmatig gebruiken ervan niet goed was. Een keer een soort van 'kuur' om iets te ondersteunen kon geen kwaad.
Onderbouwing heeft hij wel gegeven (en het klonk heel aannemelijk), maar heb ik helaas niet onthouden.
Ik kan me voorstellen dat als je plekken hebt waar je slecht bij kan, het beter is om het wel te doen. Vraag je tandarts (of mondhygienist) er eens naar.

amk

amk

11-05-2011 om 11:40

Recent

het was een paar weken geleden ergens een item in een tv programma, en een dag later of zo stond het ook in de telegraaf : http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond_leven/9518653/__Mondwater_slecht_voor_je_tanden__.html
(ja,ja, ik weet het niet de beste bron)

Puck

Puck

11-05-2011 om 13:18

Inderdaad slecht

Puckman heeft het ook een tijdje gebruikt. Na een tandartsbezoek was hij iedere keer het tandsteenverwijderen behoorlijk zat en is toen gaan spoelen met mondwater dat ook nog eens tandsteen tegen zou gaan. De controle erop was een drama: het eerste dat de tandarts zei na 1 blik: wat heb JIJ met je tanden gedaan? Nou, gewoon, gespoeld met mondwater. Bleek dat hij nog nooit zoveel tandsteen ontwikkeld had als toen. De tandarts zei toen dat al die mondwaters leuk zijn om je mond een keertje op te frissen, maar voor regelmatig gebruik waren ze niet geschikt. Het liefst zag hij ze morgen nog uit de schappen verdwijnen.

Onnodig

volgens mijn mondhygieniste kan je het een enkele keer gebruiken voor een frisse smaak,maar het doet verder niets,geldverspilling dus.

100%mama

100%mama

11-05-2011 om 14:07

Als ondersteuning

geen enkel probleem. In eerste instantie (begin gebruik) worden enkel de "slechte" baceterien gedood, bij langdurig gebruik echter overleven ook de "goeie" bacterien niet en dat is waar het fout gaat dan. Er zijn idd mondwaters (waaronder Listerine!) waarbij het alcohol gehalte behoorlijk hoog is en je dus sneller aan je "langdurig" gebruik zit. Er zijn overigens absoluut mondwaters welke dagelijks (1x)gebruikt kunnen worden en absoluut als ondersteuning gelden bij het dagelijks reinigen (zeker bij implantaten erg belangrijk) zoals Meridol en Parodontax. Het is dus niet bij alle merken geld verspilling. Maar ook bij deze, bij een teveel wordt het evenwicht verstoord.

Biene M.

Biene M.

11-05-2011 om 17:27

Implantaten

Mijn implantoloog en mondhygiëniste zeiden juist dat ik 2 weken oid na het plaatsten van de kroon moest stoppen met spoelen. Het zou ook tot verkleuring leiden. Ik moet alleen met ragertjes tussen kroon en tanden en met een speciale flossdraad tussen de kroon en mijn tandvlees.

Yura

Yura

12-05-2011 om 08:31

Kankerverwekkend

Volgens mijn mondhygieniste zou mondwater op basis van alcohol (zoals listerine) kankerverwekkend kunnen zijn. Zij heeft mondwater op basis van chloorhexidine voorgeschreven, dat moet je bij de apotheek halen. Dat zou de bacteriebalans moeten herstellen. Je krijgt er wel verkleurde tanden van, maar dat zou weer overgaan tot je ermee stopt. Ik moet tot de volgende controle doorgaan, naast stokeren en rageren.

100%mama

100%mama

12-05-2011 om 18:37

Niet van een mug een olifant maken

wat betreft de kankerwerwekking. Wellicht had jouw mondhygieniste beter uit kunnen leggen dat dit om een Amerikaans onderzoek (onderzoekje, want zo breed was hij niet....)ging bij ROKERS en ALCOHOL drinkers (veel-rokers en drinkers dus) Aangenomen wordt dat de ethanol in het mondwater nicotine en andere kankerverwekkende stoffen helpt het weefsel van de mond binnen te dringen. Ethanol kan ook worden omgezet in acetaldehyde, nog een bekende kankerverwekkende stof. Het is dus niet zozeer het mondwater op zich, maar de combinatie van.....

Mondwater op basis van Cloorhexidine als standaard.....zou ik zelf niet adviseren. Eigenlijk schrijven (adviseren) we dit enkel na chirurgische ingrepen of bij aandoeningen (infectie's) aan het tandvlees (parodontitisch of gingivitis), ook vanwege de eventuele bijwerkingen van Cloorhexidine waaronder een branderige tong, verandering van smaak maar zeker omdat het droog mondslijmvlies kan veroorzaken.

Biene M.

Biene M.

12-05-2011 om 22:31

Mondhygiëniste

Bij de praktijk waar ik kom is het gewoonte om na het plaatsen van de kroon op het implantaat meteen een consult bij de mondhygiëniste te plannen voor het schoonhouden. Ze heeft bij mij gekeken welke maat borsteltje ik moest hebben en me laten zien hoe ik het moest gebruiken. En ze heeft me laten zien hoe dat flossen gaat. Dat doe ik met superfloss, van oral b. Dat heeft een zachter middenstuk.

En nu ik deze draad lees bedenk ik me dat ik rond het plaatsen van het implantaat inderdaad met chloorhexidine moest spoelen (perio-aid), dat kan dus wel tot verkleuring leiden, maar het middel dat jij gebruikt niet. Gelukkig maar

Coco

Coco

12-05-2011 om 23:28

Lysterine

Ik heb regelmatig last van ontstoken tandvlees en mijn mondhygiëniste heeft mij bijna verplicht iedere dag (naast ragertjes en tandendstokers) Lysterine tegen tandsteen (de blauwe) te gebruiken. Behalve dat ik hem verschrikkelijk vies vind, schrik ik eigenlijk een beetje van alle tegengestelde meningen. Ik begin me af te vragen of ik niet naar een andere tandarts (de mondhygiëniste is onderdeel van de tandartsenpraktijk) moet gaan uitzien. Misschien hebben ze aandelen?

100%mama

100%mama

13-05-2011 om 08:09

Coco

Aandelen zullen ze niet hebben

Maar.....persoonlijk vind ik (en zeg dit ook tegen patienten) dat als ze iets vies vinden het niet goed is. Het is hetzelfde als met tandpasta, als je tandpasta vies vind, ga je na het poetsen je hele mond spoelen om maar alle tandpasta weg te krijgen. De fluoride in tandpasta werkt door en dus is het beter om enig restje tandpasta in je mond achter te laten. Je ziet dan ook veelal dat mensen juist slechter poetsen (onbewust) omdat zo de smaak misschien minder aanwezig is. Zij kan jouw dit middel wel verplichten....maar het is wel jouw mond en dus in mijn ogen bepaal jij geheel zelf wat je ermee doet (ik zeg altijd voor de gein "zolang u de rekening maar betaald")Hiermee geef ik aan dat ik slechts adviezen geef, maar wat jij ermee doet is jouw verantwoording.

Oo voor praktijken bijft het lastig een mondwater te adviseren omdat wij dezelfde uitslagen van onderzoeken lezen. Het bedrjf A zegt het beste te zijn, bedrijf B zegt dat A super slecht is en dat juist hun product het beste en het meest effectief is. We pakken dn de "ingredienten" hoeveelheid eruit waarvan we zeker weten dat die op lange termijn meer schade dan goed doen omdat dat reeds bewezen is. Voor de rest zijn ook de "adviserende" afhankelijk van onderzoeken.

Maar het blijft er wel op neer komen dat het slechts een kleine aanvullng is op. Poets je oed en maak je goed je tussen ruimte's schoon dan heb je geen mondwater nodig. Het is deels ook een stukje commercieel.

Coco

Coco

13-05-2011 om 10:04

100%mama (licht o.t.)

Ik poets altijd met Parodontax zonder fluoride (die vind ik het lekkerst). Fluoride gebruik ik nooit want tandbederf is bij mij het probleem niet. Ik heb (ben nu bijna 49) twee vullingen dus een mond vol met vrijwel gave tanden. Die gave tanden wil ik wel graag in m'n mond houden, want als ze eruit vallen heb je er niet zo veel meer aan. Als ik met vieze dingen moet gorgelen om m'n tanden niet kwijt te raken doe ik dat braaf (dat verplichten van de mondhygiëniste was natuurlijk niet letterlijk, het was meer in de betekenis van "een dringend advies ondersteund door dreigementen m.b.t. het uitvallen van tanden"). Maar als dan blijkt dat het helemaal niet nodig is, of misschien zelfs slecht voor je is, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Fiorucci

Fiorucci

13-05-2011 om 11:48

100% mama

De fluoride in tandpasta werkt door en dus is het beter om enig restje tandpasta in je mond achter te laten.
Dan snap ik niet waarom men hier bij de schooltandarts zo hamert op minstens drie keer spoelen?

Biene M.

Biene M.

13-05-2011 om 14:18

Fiorucci

Dat snap ik ook niet, want ik het boekje van het Ivoren Kruis dat mijn dochter jaren geleden kreeg met poetsles op de basisschool stond juist dat je maar één keer moest spoelen opdat er wat tandpasta in je mond zou achterblijven.

Ik had trouwens geen idee dat de schooltandarts nog bestaat! Waarom zou je daar heen gaan?

Fiorucci

Fiorucci

13-05-2011 om 15:51

Biene

Wij gaan daarheen omdat het een uitstekende tandarts is.
Ze zijn gespecialiseerd in kindergebitten.
Mijn eigen tandarts kreeg niks voor elkaar bij mijn oudste zoon.

Biene M.

Biene M.

13-05-2011 om 21:09

Schooltandarts (sorry, wel ot)

Zelf ben ik er nooit geweest, maar ik hoorde altijd vreselijke verhalen over de schooltandarts van leeftijdgenoten, vandaar mijn verbazing

Fiorucci

Fiorucci

14-05-2011 om 07:42

Biene (ot)

Dat was vroeger en dat deel ik ook. Maar de tijden zijn veranderd.

Wow. 49 jaar en slechts twee vullingen! - o.t.

Ik sta perplex. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

Tink

Tink

14-05-2011 om 19:27

Komt meer voor idd

Ik ben nu 44 en heb sinds vorig jaar 1 vulling. Niemand kan meer verbaasd zijn geweest dan ik toen de tandarts dát zei . Het (kleine) gaatje zit precies in een diepe groef, ik kan er eigenlijk weinig aan doen.
Volgens onze tandarts inderdaad een mengeling van mazzel met een sterk gebit, en goed zorgen voor je gebit. (Van wie ik het goede gebit heb geërfd is me trouwens een raadsel, de gebitten van mijn ouders waren bepaald slecht.)

100%mama

100%mama

15-05-2011 om 12:29

Ik.....

"Dan snap ik niet waarom men hier bij de schooltandarts zo hamert op minstens drie keer spoelen?"

....snap dit dus ook niet, het advies is gewoon niet volgens de richtlijnen.

Mijn kinderen zullen dus niet in de schoolbus terecht komen. Je kan mij, en dan volg ik even mijn moeder gevoel, niet vertellen dat een tandarts in zo'n minimale tijd, zoveel kinderen goed kan controleren. Doe ik hiermee niet zeggen dat de tandarts slecht is, het is puur de tijd. Daarbij wil IK er graag bij zijn en dat kan niet tenzij ze iets hebben en dus naar de vaste locatie moeten.

Ik zeg altijd....overal waar TE voor staat is niet goed, zo ook in het geval van de mondwater dus. Zo nu en dan als ondersteuning spoelen kan echt geen kwaad en helpt het gebit schoon te houden. Toch, als je niet goed poetst en de tussen ruimte's schoon maakt doet mondwater ook niets.

Fiorucci

Fiorucci

15-05-2011 om 18:50

100% mama (ot)

Het is in de bus gewoon een controle van 10 minuten per kind, langer dan mijn eigen tandarts er over doet. De bus staat hier twee hele dagen op school, het wordt echt niet in een uurtje gedaan, al die kinderen. Tot en met groep 3 a 4 mag je daar bij zijn, overigens.

100%mama

100%mama

16-05-2011 om 09:59

Fiorucci (ot)

Dan is het bj jullie gelukkig beter geregeld! Hier echt lopende band werk hoor de bus en je "mag" er dus niet bij zijn enkel in groep 1 en 2. Hoe makkelijk zoon hier ook naar de tandarts gaat, ik ben er wel graag zelf bij zelfs al gaat hij nu naar mijn eigen praktijk. Ik maak dus voor hem nu echt een afspraak in mijn eigen tijd.

Maar wel fijn dat het dus niet bij alle "bussen" zo is!

Yura

Yura

16-05-2011 om 10:15

100%mama

"Eigenlijk schrijven (adviseren) we dit enkel na chirurgische ingrepen of bij aandoeningen (infectie's) aan het tandvlees (parodontitisch of gingivitis)"
Maar dat laatste heb ik dus, dus dan is het als ik jou goed begrijp wel goed om te gebruiken? De enige bijwerking die ik heb is die verkleurde tanden, de overige die je noemt niet. Gebruik de 0,05%.

Fiorucci

Fiorucci

16-05-2011 om 10:22

100% mama

Ja,ik ben er absoluut blij mee, wat jammer dat dat niet overal zo goed geregeld is nog.

100%mama

100%mama

17-05-2011 om 11:12

Yura

Klopt, een van de bijwerkingen is idd verkleuring aan je tanden en kiezen, maar omdat deze makkelijk te verhelpen is door je MH valt deze niet specifiek onder medische bijwerkingen, het is geen aandoening ten gevolge van zeg maar.

Gingivitis is omkeerbaar, dat wil zeggen dat het te genezen is. Mijn idee is dat als je hier al langer dan een half jaar mee loopt er ergens iets niet goed gaat (niet rot of verkeert bedoeld!) omdat doorgaans deze "aandoening" snel te genezen is. Het mondwater wat jij gebruikt zouden wij enkel in het begin als ondersteuning voorschrijven en niet als standaard mondwater.

100%mama

100%mama

17-05-2011 om 11:14

Fiorucci

Ja, als het zo goed geregeld is zou ik er ook blij mee zijn, hier is het echt een ramp joh dus vandaar dat ik ver weg blijf uit "de bus" (nouja, zoonlief dan), echt een mega zooitje!

Yura

Yura

19-05-2011 om 11:14

100%mama

Er gaat ook iets verkeerd natuurlijk. Ik loop al veel langer met gingivitis, al jaren. Elke controle weer krijg ik op mijn kop dat ik niet goed genoeg poets, maar soms is het wel echt 100% schoon en valt er niks weg te halen. In september ben ik terug geweest bij de assistente en die heeft het wat dieper schoongemaakt en poetsinstructie gegeven. In februari was het nog niet rustig en ben ik eindelijk doorverwezen naar de mondhygienste, die constateerde dat er beginnend botverlies was, volgens mij heet het dan al parodontitis ipv gingivitis. Had veel eerder naar de MH gemoeten, maar heb naar al die assistentes geluisterd die mij verzekerden dat als ik maar goed poetste het vanzelf goed ging. MH heeft dus grondig schoongemaakt en weer heel andere instructies gegeven dan tandarts. Van de tandarts moest ik die hele dunne stokers kopen Parodontax micro, flos was niet de bedoeling. MH vond dat niks, breken snel en dan liever flos voor die smalle delen. Verder moest ik van haar ook rageren tussen de kiezen omdat daar dat botverlies was. Na de schoonmaakbeurt, dagelijks stokeren, rageren en dagelijks spoelen gaat het volgens mij heel goed nu. Voorzover ik heb begrepen kon ik dan het spoelen ook langzaam gaan verminderen.

Fiorucci

Fiorucci

19-05-2011 om 11:48

100% mama (ot)

Ik woon zelf in Zoetermeer. Toen mijn kinderen nog kleuters waren, was het de bedoeling dat je zelf even je kind uit de klas oppikte en daarmee naar de bus kwam. Tot de middelbare school krijgt elk kind bij elke controle poetsinstructie. En er zijn ook peutergroepen voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

100%mama

100%mama

21-05-2011 om 07:42

Yura

Nou een beetje jammer is het dus wel dat je niet eerder bent door gestuurd zeg! Nu klinkt het dd als parodontitisch......en dat heeft idd een hele andere "schoonmaak beurt" nodig......fijn dat je nu bij een MH terecht bent gekomen en idd met de juiste instructie en onderhoud zal het je in ieder geval lukken de boel stabiel te houden!

100%mama

100%mama

21-05-2011 om 07:48

Fiorucce (ot)

Da's ook toevallig in Zoetermeer

Voor zover ik nu hoor en zie is er wel het een en ander verandert hoor in de bus. Heb het even aan buuv gevraagt waarvan de kids wel bij de bus lopen, maar in groep 1 en 2 mag je als ouder wel mee, maar vanaf groep 3 gaan ze "klassikaal" naar de bus. Juist voor mij op een belangrijke leetijd ivm wisselen en dat vind ik dus helemaal niets!

Klein voorbeeltje waarvan ik mij had afgevraagt of het ontdekt zou zijn voortijdig, van de week nam ik zoon mee naar de praktijk voor een controle en kon zodoende aan mijn baas vragen waarom het onder toch zolang duurde voordat de 2 elementen door kwamen. Blijkt hij deze gewoon te missen! Zoon heeft een pracht gebit en dus foto's zouden op latere leeftijd pas gemaakt worden en op zulke momenten ben ik dan zeer blij er zelf bij te zijn omdat ik het dan zelf allemaal kan vragen en beantwoord kan krijgen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.