Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Leony

Leony

16-12-2009 om 12:14

Is suiker vergif?

In de afgelopen maanden ben ik 2 keer er door iemand op gewezen dat suiker een vergif is. Dat het zou worden verboden als het nu voor het eerst op de markt kwam.
Deze mensen eten geen dingen waar suiker in zit. Alleen volkoren brood. Bij het avondeten heel weinig aardappelen en alleen rijst als het bruin is. En daar dan nog heel weinig van. Wel drinken ze allebei alcohol.
Ik snap het niet. In volkoren brood zitten koolhydraten en die zet je lichaam om in suikers. Toch? En in alcoholische dranken zit toch ook caloriën die in het lichaam in suikers worden omgezet?
Op mij komt het nogal inconsequent en extreem over. Wie weet hoe het zit?
Leony (die weinig snoept en gewoon gezond en gevarieerd eet)

Alles is gif...

...als je er maar voldoende van binnenkrijgt. Te veel water gedronken? kan je dood aan gaan.
En je geeft zelf al aan: koolhydraten (waar suiker voornamelijk uit bestaat) zitten ook in veel andere voedingsmiddelen.
Ik zou zeggen: laat die mensen lekker doen waar zij zich goed bij voelen, en doe jij lekker waar jij je goed bij voelt. Het gezondst is afwisselen, en vooral de 'slechte' dingen met mate. Mag je zelf nog bepalen wat je slecht vindt ook!

Brianna F

Brianna F

16-12-2009 om 13:52

Google eens op suiker en vergif en je eet van je leven geen suiker meer: Ik vond o.a. dit.

Toegevoegde suiker is ongezond en verslavend en mede veroorzaker van de toename van een aantal ziekten, zoals diabetes (suikerziekte), hypoglykemie, zwaarlijvigheid (obesitas),osteoperose (bot-ontkalking)en tandbederf?
- Suiker doet je bloeddruk stijgen
- Suiker verbrandt in je lichaam. Dat geeft te veel warmte. Dat is slecht voor belangrijke stoffen in je lichaam.
- Suiker geeft op de lange duur stress
- Je geheugen en nadenken werken minder goed
- Je wordt rusteloos. Of je voelt je vlug moe.
- Je geraakt ervan in de put
- Je krijgt gemakkelijk ontstekingen
- Suiker verstoort je slaap
- Je wordt er vermoeid en slecht gezind van. Je hebt nog in weinig
zin.
- Kinderen worden onrustig en te actief
- Suiker maakt je leven korter

Tihama

Tihama

16-12-2009 om 14:33

Levensgevaarlijk

Ik kwam ook een afschuwelijk verhaal tegen over dihydromonoxide: http://oncyclopedia.net/wiki/Dihydromonoxide
Dat spul zit echt overal in en de gevolgen zijn zeer ernstig voor de gezondheid. Intussen hoor je er amper wat over. Lees vooral die link eens.

Maar wat betreft suiker: alles waar TE voor staat is niet goed. Er is zelfs een woord voor mensen die doorslaan in het vermijden van voedingsmiddelen: orthorexia nervosa.

Tihama

Lolol

Tihama, ik ga zo je link lezen, maar ik lig nu al dubbel :-)

rosa

rosa

16-12-2009 om 15:02

Vreselijk

Het is toch schandalig, dat er niets gedaan wordt aan de schadelijke effecten van dihydromonoxide!
Ik zal me er eens in gaan specialiseren, gat in de markt...

rosa

koentje

koentje

16-12-2009 om 15:12

Die laatste

van de lijst wat er allemaal slecht aan suiker is, dat maakt het dan weer minder erg, toch?;-)))

Leony

Leony

16-12-2009 om 15:39

Haalt opgelucht nog wat di-oxide binnen

Mijn voorgevoel dat die "gevaarlijke suiker" meer met een angststoornis dan met een concreet gevaar te maken heeft klopt dus. Fijn dat er ook wat weblinks gegeven worden.
Ik spreek deze personen namelijk regelmatig. Als ze het onderwerp weer eens ter sprake brengen (gebeurde laatst tijdens een diner), dan heb ik wat munitie!
Van één weet ik dat hij geen fruit eet. Maar of dat ook bij die suikerfobie hoort weet ik niet.
Allemaal bedankt,
Leony

Suiker

Suikers (koolhydraten) vormen de basis van de hele stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd. Dit is het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen (dus ook de mens).

Koolhydraten worden omgezet in glucose. Dit wordt in je lichaam met behulp van enzymen in tien stappen afgebroken tot pyrodruivenzuur (acetyl-CoA). Ook vetten en eiwitten worden afgebroken tot acetyl-CoA.

Dat acetyl-CoA doorloopt in je cellen de zogenaamde citroenzuurcyclus. Daarbij komen energierijke elektronen vrij en wordt koolstofdioxide gevormd als afvalproduct (dit adem je dan ook uit). De citroenzuurcyclus levert energie op de energieverbruikende processen in de lichaam.

Het verhaal over 'suiker is vergif' slaat waarschijnlijk vooral op geraffineerde suiker. De gewone witte korrels, die bestaan uit sacharose. Sacharose zelf bestaat weer uit een molecuul fructose en een molecuul glucose. Het enige probleem van geraffineerde suiker is dat we er in onze maatschappij veel te veel van eten!

Leony

Leony

16-12-2009 om 15:46

Maar .... (triple)

Bestaat er dan geen enkel risico bij het eten van suikers die je snel opneemt? Dit in tegenstelling tot het eten van suikers die je darmen pas na een langdurig vezeloplossend verteringsproces uit volkorenproducten weten los te pulken? De weg der Goddelijke Geleidelijkheid zeg maar???
Leony

Pip

Pip

16-12-2009 om 17:04

Ik eet al 3 maanden (bijna) geen suiker meer

Ik eet geen suiker meer sinds 3 maanden, maar doe dit omdat ik me heel beroerd ga voelen na het eten van suiker. Ook ben ik gestopt met het eten van witte producten; wit brood, witte rijst en witte pasta. Sinds ik dat doe heb ik geen buikpijn meer, is de enorme drang naar eten afgenomen en voel ik me kiplekker en fit. De witte geraffineerde suikers waren bij mij de boosdoener; bloedsuikerspiegel schiet omhoog om daarna met een rondgang naar beneden te gaan. Ik stond dan te trillen op mijn benen en moest iets eten en daarna begon de vicieuze cirkel weer van voren af aan. Ik eet wel fruit (langzame suikers), aardappels en 1 glaasje wijn bij het eten. Heel soms eet ik wel iets met suiker, maar liever niet op nuchtere maag omdat ik er zo akelig van wordt. Bijkomend voordeel is dat ik zo alle koek, snoep enzo laat staan. Ik gebruik soms maismoutsiroop om te zoeten; die laat je bloedsuikerspiegel niet zo schommelen. En ik koop veel bij de natuurwinkel. Bijv. bruine pitabroodjes of crackers zonder suiker (de normale bevatten 15% suiker!). Om het leven een beetje makkelijk te houden verwaarloos ik alle suikerhoeveelheden onder de 5%. Dat zit namelijk overal in; vleeswaren, sauzen, soepen, etc.
In de krant was laatst ook al een wetenschappelijk stuk te lezen over de rol van suiker bij de groeiende obesitas van de afgelopen jaren.
Het stoppen met suikers was voor mij 2 weken wennen, toen was ik af van de drang om zoet te eten en te willen blijven eten. Ik val zo'n 2 á 3 ons af per week. Ik eet wel stampot, pannekoeken, pasta, kaas op brood, vlees, veel groente.
Ik zal nooit zeggen dat suiker vergif is waar je dood van gaat. Ik word er alleen erg beroerd van en daarom eet ik het niet meer.

Pip

Pippin

Pippin

16-12-2009 om 17:23

Leony

Als deze mensen zo redeneren vanuit een angststoornis, heeft het waarschijnlijk geen zin om met hen in discussie te gaan. Die munitie zou ik maar lekker laten liggen. Ik ken ook iemand die zo extreem is, het is jammer. Ik zou vertellen dat hij/zij er nu eenmaal zo over denkt, maar jij niet. Dat het dus weinig zin heeft hier verder over te praten.

Tinus_p

Tinus_p

16-12-2009 om 19:40

Dihydromonoxide valt best mee

Brood is pas echt gevaarlijk!!!

!!! BREAD IS DANGEROUS !!!

I've done a little research, and what I've discovered should make anyone think twice....

1. More than 98 percent of convicted felons are bread users.
2. Fully HALF of all children who grow up in bread consuming households score below
average on standardized tests.
3. In the 18th century, when virtually all bread was baked in the home, the average life
expectancy was less than 50 years; infant mortality rates were unacceptably high;
many women died in childbirth; and diseases such as typhoid, yellow fever, and
influenza ravaged whole nations.
4. More than 90 percent of violent crimes are committed within 24 hours of eating
bread.
5. Bread is made from a substance called "dough." It has been proven that as little as
one pound of dough can be used to suffocate a mouse. The average American eats
more bread than that in one month!
6. Primitive tribal societies that have no bread exhibit a low incidence of cancer,
Alzheimer's, Parkinson's disease, and osteoporosis.
7. Bread has been proven to be addictive. Subjects deprived of bread and given only
water to eat begged for bread after as little as two days.
8. Bread is often a "gateway" food item, leading the user to "harder" items such as
butter, jelly, peanut butter, and even cold cuts.
9. Bread has been proven to absorb water. Since the human body is more than 90
percent water, it follows that eating bread could lead to your body being taken
over by this absorptive food product, turning you into a soggy, gooey
bread pudding person.
10. Newborn babies can choke on bread.
11. Bread is baked at temperatures as high as 400 degrees Fahrenheit!
That kind of heat can kill an adult in less than one minute.
12. Most American bread eaters are utterly unable to distinguish between significant
scientific fact and meaningless statistical babbling.

In light of these frightening statistics, we propose the following bread restrictions:

1. No sale of bread to minors.
2. A nationwide "Just Say No To Toast" campaign, complete with celebrity
TV spots and bumper stickers.
3. A 300 percent federal tax on all bread to pay for all the societal ills we might
associate with bread.
4. No animal or human images, nor any primary colors (which may appeal to children)
may be used to promote bread usage.
5. The establishment of "Bread-free" zones around schools.

http://www.bridge.net/~labush/bredDang.html

Puck2

Puck2

16-12-2009 om 19:48

Of een sinaasappel, amk hellup

Volgens mij weet AMK een mooie link over hoe gevaarlijk een sinaasappel is.

amk

amk

16-12-2009 om 20:51

Joehoe hier is tie de levensgevaarlijke sinaasappel

Chemofobie betekent: angst voor chemische stoffen. Het is een populaire kwaal, noem een chemische stof en het gezelschap begint eng te kijken ‘oe, gevaarlijk!’ te roepen.
Veel mensen vinden het vooral eng dat er zoveel chemicaliën zijn waar we niets van weten. Maar vreemd genoeg heeft die angst alleen betrekking op chemische stoffen die uit een fabriek komen. De natuur staat blijkbaar niet onder verdenking. Daarom hieronder de chemische samenstelling van een gewone sinaasappel (bespoten of niet, dat doet er niet toe).

In een sinaasappel zit:

Arginine (stimuleert de aanmaak van groeihormoon)
Amylalcohol ( mogelijk gevaarlijk)
H20(water)
Octylalcohol(?)
2- hydroxypropaan- tricarbonzuur (irriterende stof)
Decylaldehyde(mogelijk kankerverwekkend)
D-limoneen(?)
Choline(verbetert het geheugen van proefdieren)
Methanol(soort alcohol, kan blindheid en de dood veroorzaken)
Oxaalzuur (zit ook in spinazie en om het te neutraliseren eten we er een ei bij. Een ei bij een sinaasappel?)
Hesperidine (?)
Asparagine (?)
Tyramine (mogelijk de grondstof van een pil tegen depressies)
Synefrine (?)
Fructose (een zoetere vorm van suiker)
Sucrose (suiker)
Tangeretine (?)
Formaldehyde(precies dezelfde stof als het verondersteld kankerverwekkende spaanplaatgas)
2 Keto L gulonolaceton (mogelijk gevaarlijk)
Polygalacturonzuur (?)
Anthocyanine (zwakke broertje van cyanide)
Caroteen (een vitamine die mogelijk tegen kanker beschermt, maar valt in de praktijk nogal tegen)
Ascorbinezuur (Vitamine C)

Betekent dit dat U nu geen sinaasappels meer moet eten? Zeker niet, sinaasappels zijn lekker en gezond. Maar realiseert U zich wel dat als een bedrijf een voedingsmiddel zou ontwikkelen met dezelfde ingrediënten, dan zou hij zich niet kunnen beroepen op de gelijkenis met de sinaasappel, dan zou hij een vermogen moeten spenderen aan veiligheidsonderzoek. En de kans dat het verboden zou worden is niet denkbeeldig, want ook de overheid is een chemofobie-patiënt.

Van: http://groenerekenkamer.nl/herp

Als pip

Ik heb ook last van suiker.
Niet zo hevig, dus ik mijd het ook niet zo stellig.
Dit soort zaken is vooral gebaat bij nuance. En dan niet alleen het mijden van Te veel suiker, maar ook het inzien dat mensen verschillend zijn. De een is er gevoeliger voor dan de ander. Dat heeft verder niets met fobieen e.d. te maken, gewoon met je alvleesklier en die eilandjes van Langerhans, je insulinespiegel kortom. Die gaat bij de een meer op en neer dan bij de ander.

Ik vind het voor mensen die daar last van hebben wel handig als zij dat gewoon kunnen uitspreken of daar wat herkenning in kunnen zoeken....

Tihama

Tihama

16-12-2009 om 22:46

Rode beuk

"Ik vind het voor mensen die daar last van hebben wel handig als zij dat gewoon kunnen uitspreken of daar wat herkenning in kunnen zoeken....
"

Ik vind nogal wat verschil zitten tussen een stelling als 'suiker is vergif' en het feit dat sommige mensen last hebben van suiker. Ik vind het vreemde in dit verhaal overigens dat die mensen wel alcohol drinken. Als er iets is waar je de naam vergif aan toe zou mogen kennen, dan is het dat wel.

Tihama

Leony

Leony

17-12-2009 om 11:00

De toon en de muziek

Het is nogal een verschil of iemand aan je vraagt "weet je wel dat suiker een vergif is?" tijdens een diner of dat iemand je vertelt dat hij of zij grote schommelingen in suikerinname vermijdt omdat zijn lichaam daar niet goed tegen kan.
Het gebruik van alcohol heeft mij ook verbaasd. Daar zitten vast heel langzame suikers in of zo. Of rechtsdraaiend. Maar een vergif blijft het.
Leony (die een glas wijn bij het eten drinkt)

bibi63

bibi63

17-12-2009 om 21:24

Los van suiker....

.....wordt het erg moeilijk om zowiezo iets te eten zonder gevaar (lichamelijk of betreffende het milieu). Geen suiker, geen vlees (erg slecht voor het milieu), dus ook geen kaas en ander zuivel (los van het feit dat melk oook niet goed voor de mensch zou zijn), geen vis want we vissen de zee leeg (en het zit vol giftige stoffen, maar helaas volgens voedingscentrum MOETEN we dat toch wel weer min. 2x per week), geen eieren (cholesterol), geen fruit, want daar schijnen ook ineens giftige stoffen in te zitten en vooral geen koolhydraten want dat zou ERG slecht zijn EN omgezet in suikers...... Dus tja wat dan....
Bibi

Eens met bibi63

Aan bijna alle voedingsmiddelen zit wel een of ander risico of milieunadeel! Geraffineerde suiker kan je in beperkte hoeveelheden uitstekend eten en levert voor vrijwel geen enkel mens risico's op (diabetici en andere gevoelige personen uitgezonderd). Suiker is in je lichaam bijzonder makkelijk te verteren en levert daarom snel energie. Dit kan natuurlijk zowel een voordeel (snelle oppepper) als een nadeel (hyperactiviteit, vetzucht) zijn.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

18-12-2009 om 14:47

Suiker

Ik ken dat dieet. Ik ben een tijdlang bij een orthomoleculair arts geweest omdat ik hypoglykemie had. Ik mocht geen suikers meer eten, geen geraffineerde koolhydraten, bepaald fruit niet eten, geen melkprodukten (behalve geitenmelk) en beslist geen alcohol drinken (is in feite pure suiker). Ja, ik knapte erg op maar na een jaar vond ik het niet meer te doen. Dus langzamerhand ging ik weer meer "gewoon" eten en ik voelde me nog steeds prima. Ik let nu wel meer op wat ik eet maar ik eet gewoon suikerhoudende dingen op zijn tijd, neem melkprodukten etc. Gewoon alles met mate en met gezond verstand. Alcohol heb ik helemaal verbannen want dat heeft een mens totaal niet nodig, hoe je het ook wendt of keert. Na veel lezen ben ik erachter gekomen dat dat soort dieten (Een leven lang fit, bloedgroepdieet etc.) gestoeld is op pseudo-wetenschappelijk bewijs en een hoop onzin. Als die kennissen van jou echt consequent waren zouden ze geen alcohol drinken. Daarnaast is een beetje suiker helemaal niet erg. Als je hypoglykemie hebt of diabetes hebt moet je er natuurlijk wel op letten maar een normaal mens wordt niet ziek van met mate suikergebruik. Een mens heeft van alles wat nodig dus mijn devies is: alles met mate en met gezond verstand. Het is praktisch onmogelijk om alles te vermijden wat niet goed voor je is en in alles om je heen en wat je binnen krijgt zitten ongezonde stoffen. Zo kan soja je hormoonhuishouding verstoren en zelfs zuurstof maakt vrije radicalen aan! Kortom weg met dieten en gewoon normaal eten. Eten heb je nodig en het moet leuk blijven. Er zijn zat andere dingen om je druk om te maken...

Teveel nooit goed

Alles waar te voor staat is niet goed. Zeker suiker niet. Ik ondervond dit toen ik darmproblemen kreeg. Een tijdlang suiker gemeden en alles kwam tot rust. Nu zondig ik wel eens, maar merk dat op den duur wel weer. Heel lastig om het altijd te moeten laten staan.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-12-2009 om 07:38

De witte dood!

Mijn ouders hadden in de jaren zeventig een grappige homeopaat en die refereerde aan suiker als 'de witte dood'. Wij kregen dus als kind ook niets met geraffineerde suiker erin. Wel versgeperst bietensap (brrr).
Groetjes
Massi

Andere witte dood

En ik altijd maar denken dat met de witte dood koemelk bedoeld werd...heb je dus meer dan één witte dood...'t is me toch wat met de alterneuten...

Massi Nissa

Massi Nissa

19-12-2009 om 21:18

Nou, dirksmama,

als mijn herinnering me niet in de steek laat, was koemelk ook volslagen taboe: dat was voor kalfjes, niet voor mensen. Wat je wel mocht eten en drinken was niet zo gek veel. Ik zie bergen gierst voor me (op zich niet vies, trouwens, maar alles heeft een grens) en zeewier enzo. Gelukkig hielden mijn ouders dat dieet zelf ook niet vol en gingen we op den duur steeds 'normaler' eten, haha. Ach ja, mocht ik ooit bij de psych op de bank belanden, dan hebben we stof genoeg.
Groetjes
Massi

Volgens mij best verslavend

Sinds een aantal jaar probeer ik geraffineerde suiker (maar ook riet en biet) zo veel mogelijk te mijden, omdat ik per toeval ontdekte dat ik daar erg vermoeid van werd.
ALs ik geen suiker eet heb ik ongeveer 1 uur minder slaap per nacht nodig! om me goed te voelen. Verder voel ik me gedurende de dag veel minder vermoeid. "zondig" ik, dan heb ik daar altijd de volgende dag last van.
Maar...... ik vind het ontzettend lekker om af en toe te snoepen. Ben dol op drop, chocolade, taartjes etc. Ik denk dat het slecht suiker verdragen mijn redding is. Want ik wordt dus door mijn lichaam terug gefloten wanneer ik het eet.
Toch kan ik het regelmatig niet laten. En elke keer kost het weer zo'n 2 weken om weer af te kicken (de afkick-verschijnselen bestaan voornamelijk uit geen winkel kunnen passeren zonder verlekkerd naar het snoepgoed te kijken en een enorme drang om het te kopen). Na die twee weken kijk ik er veel minder naar om.
Wat ik verder nog wel opvallend vind is de reactie van kinderen op suiker. Onze dochter van nog geen 2 eet zelden geraf. suiker. Wanneer ze dit wel heeft gehad, krijgt ze zo'n enorme stuiterbui, dat we er telkens weer van schrikken. Zij zal er wel net als ik gevoelig voor zijn. Maar toch zie ik ook regelmatig kinderen die helemaal hyper zijn en zo veel snoepgoed krijgen dat je je ook vragen bij het verband gaat leggen.
Als laatste is suiker voor bepaalde aandoeningen een enorme voedingsbron: blaasontsteking, schimmelinfecties en (zou het met de witte dood te maken hebben?): witte vloed en candida. Heb je last van bovenstaande kwalen, dan is het eten van suiker een soort van olie op het vuur gooien.
Al met al; gif ben ik het niet mee eens, maar het is niet voor iedereen even gezond volgens mij!
Groeten,
Lunamaya

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.