Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Jacoline29

Jacoline29

25-11-2008 om 12:15

Kan opticien zien of kind bril moet?

Jasper is 6 en de laatste weken knijpt hij erg veel met zijn ogen.
Op advies van school en ons zelf hebben we de huisarts hierover gebeld.
Die zegt dat een opticien goed in de ogen kan kijken en kan zien of hij een bril nodig heeft.Zelf heb ik liever dat een oogarts/opdontrist dit doet,maar medewerking krijg ik niet van de HA.
Wie heeft ervaring met een opticien die ogen meet en was je er tevreden over?
Als hij een bril moet oke,maar dan wil ik wel zeker weten dat alles goed gemeten is.Bij mij kwamen ze er pas in groep 7 achter dat ik een bril moest,dus hoe eerder hoe beter vind ik het dat ze het bij mijn zoontje vinden.

Jacoline

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
roanne

roanne

25-11-2008 om 12:47

Nee

Hoi Jacoline,

Knijpen met de ogen kan ook op gevoeligheid voor licht wijzen. Een opticien (een goede) kan wel meten maar met zulke vragen zou ik eerder naar een optometrist gaan.

Heeft de huisarts al een ogentest gedaan?
Is het geen ' tic'? Knijpt hij steeds bij het lezen?
De huisarts moet gewoon doorverwijzen bij twijfel lijkt me, zeker als het op school ook opvalt!

roanne

Juliëtte

Juliëtte

25-11-2008 om 12:56

Wat ik heb begrepen

van vele draadjes hier op OOL is dat een opticien niks mag met kinderen. Die moeten altijd naar de oogarts en mocht een bril nodig zijn, dan schrijft de oogarts een "recept" uit en daarmee mag de opticien een bril regelen (letterlijk: montuurtje uitkiezen, glazen laten slijpen volgens het recept van de oogarts, afstellen en verder niks meten !)

Jacoline29

Jacoline29

25-11-2008 om 14:30

Hij knijpt

ook bij tv kijken,spelen.
Volgens de huisartsassistente mag een opticien het doen en hebben ze verder geen aandacht voor mijn zoontje en moet ik maar naar een opticien gaan.
Belachelijk toch?

Jacoline29

Jacoline29

25-11-2008 om 14:31

Ben ik mooi klaar mee dan

een huisarts die niet meewerkt,zal de opticien wel even bellen hoe of wat en anders gelijk vanmiddag de ha maar weer bellen en om een brief zeuren.

Merla

Merla

25-11-2008 om 14:47

Een goede opticien

Een goede opticiën kan wel de ogen opmeten en aan de hand van die uitslag stuurt hij dan door naar een ortoptist. Onder de 10 jaar schrijft een goede opticiën zelf geen bril voor maar stuurt alleen maar door.
Ik vind het raar dat jouw huisarts geen doorverwijzing naar een ortoptist wil geven. maar weet je zeker dat hij je niet alleen maar doorverwijst naar een opticiën omdat een opticiën beter kan concluderen dan hij (juiste apparatuur) of hij werkelijk een oogafwijking heeft of dat het misschien idd om en tic oid gaat? Zou het niet te maken kunnen hebben met het feit dat de wachtlijsten bij de meeste ortoptisten zo vreselijk lang zijn en ze hiermee misschien al een heel aantal twijfelgevallen eruit kunnen halen?
Een aantal jaar geleden had mijn zoon (toen 10 jaar) dezelfde soort klachten als jij omschrijft. Wij zijn toen ook door de huisarts doorverwezen naar een opticiën. Hij bleek geen bril nodig te hebben maar het was een soort van 'tic' idd. We kregen adviezen mee en hij is er nu zo goed als vanaf.
Twee van mijn andere kinderen hebben we een bril waarvan er eentje wel door de opticiën (op bijna 10 jarige leeftijd) een bril heeft voorgeschreven gekregen. Zij kon het zelf al heel goed aangeven en de opticien durfde het met haar echt aan. Het was ons eigen initiatief om erheen te gaan omdat jongste (toen 4 of 5) via CB doorverwezen was naar ortoptist en uiteindelijk een bril kreeg. Omdat zij ook ineens klachten kreeg en wij vermoeden dat ze het alleen maar interessant vond zijn we toen met haar naar de opticiën gegaan. Deze vertelde me dat ze bij jonge kinderen áltijd eerst doorsturen naar ortoptist en zelf geen bril voor mogen schrijven.
Ik zou dus gewoon eerst met hem naar een goed bekend staande opticiën gaan (b.v.k. niet naar Hans Anders of Pearl e.d. maar naar een kleine plaatselijke opticiën).

Jacoline29

Jacoline29

25-11-2008 om 14:50

Navraag gedaan bij opticiens

En ze mogen geen kinderen onder de 10 jaar testen.Ze moeten idd eerst naar zo'n ortoptrist toe.
Ik laat mijn man nu de Ha om 15:00 weer bellen met de mededeling dat een opticien niet mag meten onder de 10 jaar,dus een verwijzing wil hebben.

Merla

Merla

25-11-2008 om 15:21

Wat raar!

Onze opticiën vertelde me dus dat een opticiën wel mag meten maar alleen niet mag vóórschrijven. Dus constateert hij ook maar de kleinste afwijking dan stuurt hij door naar ortoptist.
Maar goed, een verwijzing direct van de huisarts is natuurlijk wel veel handiger.
Succes ermee in elk geval.

Mari

Mari

25-11-2008 om 19:10

Schoolarts

Blijft je huisarts moeilijk doen, dan kan je ook zelf een afspraak maken bij de schoolarts. Die kan zo'n plaatjes test doen en ook doorverwijzen. Een opticien is idd. niet voor kinderen onder de 10, daar hebben ze de expertise niet voor.

Mamasan

Mamasan

25-11-2008 om 19:25

Schoolarts niet

Tenminste, de cb-arts mag het ook niet en volgens mij hebben die dezelfde 'status'. Mijn dochters zijn allebei door het cb doorverwezen. Dan moet je dus eerst langs de huisarts een verwijzing halen voordat je naar de orthoptist mag.

Annet

Annet

25-11-2008 om 19:37

Van wie mag de opticien niet testen?

Ik geloof meteen dat bij jonge kinderen het niet handig is als de opticien de test uitvoert. Maar ik vraag me af wie die regels dan bepaalt. Van wie mag de opticien niet testen?
Toen oudste duidelijk klachten had over het kunnen zien, was zij 7 jaar. Huisarts verwees door naar de opticien. Opticien constateerde een minafwijking van 1. Dochter had tijdens de test alles goed aan kunnen geven dus opticien vond verdere verwijzing niet nodig. Ik heb daarna nog gebeld naar de huisarts (toen de opticien inderdaad een min-afwijking had gecontateerd) om te vragen of we niet door moesten naar oogarts of zoiets. Dat was volgens de huisarts niet nodig, gezien de opticien waar wij heen waren geweest (staat goed bekend). Die zou echt wel doorverwijzen als dat nodig was.
Toen oudste 10 was, zijn we wel bij een oogarts geweest. Die gaf haar een recept mee met glazen die 0,5 sterker waren dan ze nodig had. Dat was volgens hem heel handig want kinderogen passen zich nog aan. Dan hoefde ze niet zo snel terug te komen. Volgens dezelfde oogarts had ze helemaal geen verschil tussen beide ogen, terwijl de opticien een half punt verschil mat. De hele oogmeting bij de oogarts werd erg snel en slordig uitgevoerd.
We zijn terug gegaan naar de opticien. Ook die heeft met druppels gemeten (zijn ze voor gekwalificeerd) maar hij kwam opnieuw op dezelfde meting uit als eerder, met hetzelfde verschil in de ogen.
Voortaan gaan wij weer naar de opticien.

Ook naar opticien

Wij zijn met zoon tijdens het winkelen gewoon even binnengelopen bij een goede opticien. Die heeft de ogen even bekeken en opgemeten. Alles prima.
Als hij een afwijking had gevonden had hij ons doorgestuurd naar een oogarts.Of opticiens bij kinderen geen recept voor mogen schrijven weet ik niet, maar ze mogen wel kijken of ze een afwijking kunnen constateren, toch?

Mari

Mari

25-11-2008 om 21:51

Oogarts

Oogartsen staan er algemeen om bekent dat ze niet goed kunnen meten. Bij volwassenen meten ze vaak globaal en laten de opticien de nauwkeurige meting doen. Kinderen met een afwijking komen bij de orthoptist terecht. Mijn dochter heeft in 8 jaar tijd maar 3 keer hooguit 5 minuten de oogarts gezien en dat was om te kijken of er geen afwijkingen aan de oog zelf waren. Meting wordt door de orthoptist gedaan en die zijn daar gespecialiseerd in. Meting gebeurt door druppelen en dat is iets waar opticiens (over het algemeen) niet bevoegd voor zijn. Tenzij ze ook optometrist zijn.Opticiens krijgen in hun opleiding weinig over het kinder oog en afwijkingen te leren. Het is waar dat kinderogen beter kunnen compenseren dan volwassenen en daarom en nog wel eens gesleuteld wordt aan de sterkte om de ogen te trainen. Over min ogen bij kinderen heb ik weinig verstand, mijn dochter heeft een plus afwijking. Bij een afwijking van +6 kreeg ze een bril van +4.5, het is vrij standard om een wat mindere sterkte te geven. Dit soort zaken heeft een opticien geen verstand van en daarom mogen ze geen kinder brillen voorschijven. Geen wettelijk verplichting, maar wel vaktechnisch.

reina

reina

26-11-2008 om 07:10

Geen opticien

Ook hier test een opticien kinderen onder de 10 niet, verwijst ze door naar een oogarts. Niet alle afwijkingen zijn te constateren door een opticien.

Jacoline29

Jacoline29

26-11-2008 om 11:38

Maandag huisarts

De assistente wist van niks,maar we mogen nu maandag komen.
Een opticien mag niet meten vanwege een bepaald iets,dat kunnen ze niet.Het moest .... gemeten worden(ben het woord kwijt)Hun zouden alleen maar op verschillende waardes uit komen.En niet de goede.

kuzco

kuzco

26-11-2008 om 12:54

Ortoptist

Mijn zoontje van 3 heeft onlangs een bril gekregen en zijn ogen zijn eerst gemeten bij de ortoptist. Hij kreeg oogdruppels en een half uur later waren zijn pupillen verwijd en konden ze het goed meten. Met plaatjes kijken is het niet goed te meten, want je kind kan die dag wel eens geen zin hebben om plaatjes te kijken. Mijn zoontje had +6,75 en +8.50 en heeft glazen die 2 punten minder zijn dan de werkelijk gemeten sterkte. Als ze nog klein zijn passen de ogen zich nog wel eens voor een deel aan.

De opticien hier meet niet bij kinderen.

mijk

mijk

26-11-2008 om 14:04

Volgens mij

zit het zo. De ogen van kinderen zijn nog niet uitgegroeid. Ze hebben daardoor altijd een plusafwijking. Dat is normaal, een kind kan ook veel beter accomoderen dan een volwassenen dus met afwijking kunnen ze ook scherp zien. Om te meten of een kind een afwijking aan zijn ogen heeft moet je dus inschatten of de gemeten afwijking normaal is voor de ontwikkeling en je moet de accomodeerfunctie uitschakelen. Daarom meet de oogarts of otometris met pupilverwijdende druppels. Als je een afwijking constateert moet je daar een correctie bij zoeken die ontwikkeling toelaat. Bij een kind met + 3 past geen recept voor een bril + 3 maar een wat mindere sterkte. Een normaal kind komt namelijk ook niet op 0.
Zo heb ik het ooit uitgelegd gekregen .....

In De praktijk betekent dit dat je lang bij de oogarts zit voor een meting. (druppels moeten half uurtje in werken en daarna moet je opnieuw). Veel kinderen hebben ook nog de hele dag last van het licht. Mijn kinderen willen als er gedruppeld word de hele dag binnenzitten en de gordijnen dicht. Een afsrpaak met druppels plan ik dan ook verder vrij..

ishtar

ishtar

26-11-2008 om 14:24

Da's grappig mijk

"Ze hebben daardoor altijd een plusafwijking"

Mijn zoon (toen 6) heeft een min-afwijking. Gemeten bij de ortoptist, met druppels.

Merla

Merla

26-11-2008 om 14:51

Toch niet altijd

"De ogen van kinderen zijn nog niet uitgegroeid. Ze hebben daardoor altijd een plusafwijking."
Die van mij hebben een minafwijking. Ook zoon van 7 had 2 jaar geleden al een minafwijking. Weliswaar niet veel maar toch.

Merla

Merla

26-11-2008 om 14:53

Oh ishtar

mijn schermpje heeft een tijdlang open gestaan. Maar nu, na het verzenden lees ik dat jij ook al iets soorgelijks schreef

Ik denk...

ik denk dat mijk bedoelt dat 'normale' kleine kinderen altijd een plusafwijking hebben. Dit in tegenstelling tot 'normale' volwassenen. Dat betekent natuurlijk niet dat kinderen geen minafwijking kunnen hebben. Het betekent alleen dat een plusafwijking gebruikelijk is en dat het kind er dus deels of zelfs geheel overheen kan groeien.

Bij mijn vriend klopt het verhaal trouwens. Als kind had hij een lichte plusafwijking, na een paar jaar veranderde dat in een min, nu zelfs -12!

ishtar

ishtar

26-11-2008 om 15:59

O, elissa

als dat zo is heb ik het verkeerd begrepen. Ik vond het al zo apart

Merla

Merla

26-11-2008 om 16:20

Ok, maar

ok, ja als je het zo bedoelt snap ik het idd ook. Maar ik hoop niet dat dat betekent dat kinderen met nu al een minafwijking een nog veel grotere minafwijking gaan krijgen als ze wat ouder zijn. Als ik lees hoe dat bij jouw vriend Elissa, gegaan is... Jongste hier is 7 en is twee weken geleden nog bij de ortoptist geweest die nu een afwijking constateerde van -2.25 en -2.75. Twee jaar geleden was dat nog -0.50 en -0.25 (hij heeft daarnaast ook nog een flinke cylinder) (en vorig jaar zat hij rond de -1). Als ik ervan uit ga dat plus meer naar 0 gaat of min kan worden en daarbij het tempo neem waarin het nu dus ging binnen een jaar, dan belooft dat dus nog wat in de toekomst Of zie ik dit nu helemaal verkeerd?

Kari1

Kari1

26-11-2008 om 19:40

Klopt mijk

Je hebt het goed uitgelegd gekregen en onthouden. De meest jonge kinderen (babies, peuters, kleuters) hebben plus-ogen. Geeft niks, kunnen ze prima compenseren. (Niet als het té veel is, dan krijgen ze een plusbril.) Tijdens de groei gaan de ogen steeds meer richting min.
In het ideale geval groeit een oog dus van een beetje plus tot nul. Maar het kan natuurlijk ook van heel veel plus tot minder plus. Of van erg weinig plus of nul, naar de min. Meestal zie je minbrillen pas nodig worden op de basisschoolleeftijd. Hoe jonger een minbril nodig is, hoe groter de kans dat die min nog meer min gaat worden. Maar op een keer stopt dat natuurlijk, en dan blijven de ogen stabiel.
Kari

mijk

mijk

26-11-2008 om 20:47

Inderdaad

ik bedoelde een zich normaal ontwikkelend kinderoog heeft een plussterkte..

Dank voor de aanvulling Elissa en Kari.

Mijk

Annet

Annet

26-11-2008 om 20:56

Zou het nog verschil maken dan, + of -?

Misschien dat min-ogen veel makkelijker te meten zijn bij kinderen dan plus-ogen. -1 voor een 6-jarige is helemaal niet normaal en meestal ook niet iets waar een kind overheen groeit. Onze oogarts gaf niet voor niets alvast een halve punt extra (voor de toekomst).
Mijn dochter ging in eerste instantie 0,5 achteruit per half jaar. Ze merkte zelf wanneer ze niet meer goed zag, waarna we weer naar de opticien gingen. Het laatste jaar gaat het minder snel, ongeveer 0,5 achteruit in bijna een jaar (ze is nu 11 jaar). Zelf heb ik -6, mijn moeder heeft -5. Dus dochter zal ook wel op zoiets uitkomen.

Kari1

Kari1

26-11-2008 om 21:36

Annet

"Misschien dat min-ogen veel makkelijker te meten zijn bij kinderen dan plus-ogen."
Omdat kinderen een plusafwijking gemakkelijk (gedeeltelijk) kunnen compenseren is dat het beste vast te stellen in gedruppelde ogen, want dan is het compensatiemechanisme uitgeschakeld. Voor minogen is er geen compensatiemechanisme.
Kari

Hier bij de opticien

Mijn dochter van net 7 is bij de opticien geweest voor haar bril. Ze heeft daar twee metingen gehad. De eerste zonder druppels de tweede met. Ze heeft haar bril ook gewoon via de opticien gekregen. Ze heeft een plus sterkte en moet over een half jaar weer terugkomen om te kijken hoe het dan gaat.

Groetjes Nicole

Jacoline29

Jacoline29

01-12-2008 om 13:10

Bij huisarts geweest

En die zag geen afwijking aan zijn ogen.Hij reageert ergens allergisch op dacht hij en krijgt nu anti allergie oogdruppels,dat moet in 1 week resultaat geven.

Jacoline29

Jacoline29

02-12-2008 om 14:04

Benina,druppels

Hij krijgt nu oogdruppels,met 1 a 2 weken moet dat gaan helpen.Als dat niet werkt,dan krijgen we een doorverwijzing naar de oogarts toe.
Het is dus nog even afwachten.
Als het oogarts wordt zit ik met een wachtlijst van 3 maanden,maar dan probeer ik hem gelijk met mij te doen,want ik vind dat er spoed achter gezet moet worden,ik was pas 10 dat ze het bij mij ontdekte dat ik een bril moest
(min afwijking van ong 5.5.)

Jacoline29

Jacoline29

03-12-2008 om 12:55

Benina

Van de huisarts moeten we nu eerst anti allergie oogdruppels gaan gebruiken.Wordt het binnen een week niet beterder,dan pas wordt hij doorverwezen naar de oogarts.
Ik denk dat ik wel weet wat voor druppels jij bedoel,die maken je pupil groter ed.mijn jongste heeft zoiets bij die optrist gehad.
We wachten gewoon maar af en ik wil idd ook niet te lang wachten.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.