Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

fladderbeestje

fladderbeestje

14-04-2010 om 13:24

Kiezen schots en scheef bij puber, herken je dit?

Het gaat om het volgende: zoon (14) kreeg laatst ontieglijke kiespijn. Oorzaak: ontsteking, veroorzaakt door melkkiezen die er nog niet uitwaren omdat de nieuwe kiezen (die allang door moesten zijn) scheef (als in: 90 graden gekanteld) in de kaak liggen. Het gaat om zo'n 5-6 kiezen.

Ik had dat vroeger ook. Wel mijn melkkiezen kwijt, maar 6 volwassen kiezen (waaronder alle verstandskiezen) zwierven door de kaak (zelfs op mijn verhemelte) en moesten operatief verwijderd worden. Het kwam op mijn 14e boven water omdat ik enorme oorpijn kreeg (gehoorzenuw scheen in de knel te liggen, of zoiets, 't is alweer jaren geleden...).

Casus zoon is zodanig, dat er een team van tandspecialisten over gaat buigen en dat de beugel mogelijk alsnog vergoed zal worden wegens speciaal geval.

Het is erfelijk, werd me verteld, en jongste zal binnenkort ook röntgenfoto's krijgen om te checken of hij het heeft. Ik ben blijkbaar de drager van het "gebit-als-oud-kerkhof-gen".

Mijn vraag is: wie herkent dit? Ik heb er, buiten mezelf om, namelijk nog nooit over gehoord...

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Hoektand

Mijn dochter heeft 1 zo'n dwarsligger in haar kaak; ze heeft een hoektand die nog ver boven in haar kaak ligt en helemaal op zijn kant. Heel apart.
Dat is voor ons in ieder geval een onbekend gen

Omdat het er eentje is, en zij op die plek al melktanden heeft gewisseld, is die tand gewoon een ontbrekende factor. Dus via de kaakchirurg is er een kanaaltje gemaakt, is er een kettinkje aan de tand (in de kaak dus) aangebracht dat uitkomt bij haar slotjesbeugel. En bij elke controle wordt dat kettinkje verder onder spanning gezet om uiteindelijk die hoektand te doen kantelen en dat ie naar beneden komt.
Pijnlijke geschiedenis, en ze is er nog wel een poosje mee zoet helaas.

Succes met je zoon, het is niet leuk al dat gerommel in je mond en al die kunstgrepen. Fijn wel dat je qua vergoedingen goed zit.

Ook hoektand

hier hetzelfde verhaal. Oudste had ook zo'n hoektand als moppeke beschrijft, ook kookchirurg en beugel met kettinkje. En die had verder alles keurig recht staan...en haar melktand/hoektand zat er ook nog keurig tussen zonder 1 gaatje maar had geen enkele animo te vertrekken (ook omdat er niks opdrukte natuurlijk). Bij haar zat de hoektand in d'r gehemelte ergens vlakbij de huig, zowat in d'r keel dus. Omdat dat zo moeilijk benaderbaar was bij de kaakchirurg moest dat onder algehele verdoving (ochtendopname dus). Er is veel overlegd tussen ortho-kaakchirurg en tandarts ook omdat die melkkies nog zo prima was en die volwassen dwarse hoektand op zo'n onmogelijke plek zat. En uiteindelijk is besloten toch de hoektand te laten zitten (als een soort reserve voor als het niet zou lukken)en eerst de operatie te doen en de beugel te plaatsen+kettingkje.Maar het ging allemaal prima. Na 1,5 jaar beugelen is ze nu sinds een maandje of 2 beugelvrij en die maffe dwarse hoektand staat keurig in de rij.
Overigens vallen kaakchirurgische behandelingen bij alle tandarstverzekeringen voor kinderen onder de 18 altijd onder de basisverzekering! En de beugel viel hier gewoon onder de aanvullende verzekering. Tijdens de operatie zaten er nóg een stuk of 6 ouders met hetzelfde probleem. Dochter had maar 1 tand, maar de rest allemaal méér, dus erg bijzonder is het nu ook weer niet. En het was niet eens een erg groot ziekenhuis (streekziekenhuis). Het was gewoon 'lopende-banden-werk' voor de kaakchirurg.Net zoiets als staaroperaties of amandelen knippen.
groeten albana

Kook=kaak

hahaha, ik bedoel i.p.v. kookchirurg natuurlijk kaakchirurg......nog niet helemaal wakker denk ik.
groeten albana

Albana:

Ik ben eigenlijk heel erg benieuwd hoelang het al met al geduurd heeft voordat die hoektand bij jouw dochter er tussen is gekomen.

Bij mijn dochter zit het kettinkje in haar kaak aan de hoektand vast sinds september vorig jaar, en we hebben in januari op de foto en hele kleine verschuiving gezien. Elke 5 a 6 weken wordt dat kettinkje weer onder spanning gezet, pijnlijke aangelegenheid.

Ben benieuwd naar de ervaring van jouw dochter, wanneer werd bij haar het kettinkje geplaatst en sinds wanneer staat de hoektand netjes in de rij?

Groet, Moppeke

ruuby

ruuby

15-04-2010 om 23:20

Raar

Raar dat de tandarts er al niet veel eerder iets aan gedaan heeft.
Elk jaar horen ze een röntgen foto te maken om te zien of er wat te zien is.
Sorry, maar ik vind het heel slecht dat ze dit nu pas ontdekken

1,5 jaar

Maar volgens mij kan je er geen peil op trekken hoe lang dat duurt...bij de een langer dan bij de ander. De inschatting van de ortho was ook langer (2 tot 3 jaar) omdat het zo ver weg in de kaak was...Maar het ging best snel. Dochter kreeg trouwens elke 3 á 4 weken het kettinkje strakker...
groeten albana

Nou ruuby

Nou Ruuby, volgens mij is het helemaal niet zo gezond al die róntgenfoto's...elk jaar. En als er niks vreemds is zal een tandarts dat echt niet elk jaar zomaar doen..alleen als hij vermoed dat er iets is (ontsteking etc.) en zeker bij kinderen niet.
En buiten dat kost het ook een boel geld ...Ze maken toch ook geen röntgenfoto's van je benen/armen etc. als jaarlijke scheck-up ofzo? (Is precies hetzelfde namelijk)
Ik ken ondertussen een heleboel mensen die of geen tanden of tanden ver weg of doorelkaar etc. hebben (je leert ze vanzelf kennen als je zo vaak bij de ortho komt) en vrijwel bij iedereen wordt het pas rond het wisselen of erna ontdekt.
groeten albana

Sancy

Sancy

16-04-2010 om 10:10

Albana

'Ruuby' komt uit een land dat grenst aan het land waar de medicalisering van de samenleving schering en inslag geworden is. Oftewel, waar ze de maakbare samenleving - zo die al kan bestaan - verwarren met de maakbare mens.

ruuby

ruuby

16-04-2010 om 14:12

Raar

Hier doen ze gratis röntgenfoto's, 1 keer per jaar om te zien of er wat te zien is. Zo kwamen ze bij mijn kind erachter dat haar ondergebit een puinhoop was toen ze 7 jr. was. Ze kreeg toen ook gelijk een soort beugel.

ruuby

ruuby

16-04-2010 om 14:14

Sancy

So.............?

ruuby

ruuby

16-04-2010 om 14:15

Fladderbeestje

Ja,Canada, nou en?

Biene M.

Biene M.

16-04-2010 om 15:05

Gratis röntgenfoto's

Cadeautje van de tandarts?

ruuby

ruuby

16-04-2010 om 15:35

Yep

Ja, cadeautje van de tandarts..........

Puck

Puck

16-04-2010 om 15:55

Ruuby

We weten nu allemaal wel dat Canada een Walhalla is maar het is niet echt praktisch voor Fladder om naar Canada te gaan voor de tandzorg dus die heeft niets aan jouw opmerking.

ruuby

ruuby

16-04-2010 om 16:05

Puck

Nee hoor het is geen Walhalla, hoe kom je daar nu bij? Ben je er wel eens geweest?

En wat is het verschil?

Hier komen ze er met een jaartje of 10 vanzelf achter als tanden niet doorkomen, gratis en voor niks en dan maken ze 1 foto...en krijg je dan een beugel..voor een jaartje of 2,3
Nee dan Canada daar weten ze dat al met 7 jaar!! En beugel je dus járen lang! Want die tanden komen echt niet eerder door...of je die beugel nu hebt of niet. Jaha het kost wel handen vol geld aan röntgenfoto's elk jaar, beugel, beugelschoonmaken, ortho bezoek, weer een foto etc. etc.Geweldig land!Zulke verstandige mensen, ik ben jaloers....
groeten albana

neteret mut

neteret mut

18-04-2010 om 15:22

Ook zoiets

maar dan meer de variant met missende hoektanden. In sept ontdekte onze nieuwe tandarts dat er bij de inmiddels 14-jarige dochter de hoektanden misten. Door de vorige tandarts was nooit iets gezegd ( ik moet wel bekennen dat we bijna 3 jaar niet naar een tandarts waren geweest). Doorverwezen naar een orthodontist, ook voor het jongere zusje en broertje. Beide meisjes missen de hoektanden boven en inmiddels heeft de jongste dochter een dagopname erop zitten ivm verwijderen van de verstandskiezen ( zaten er al in aanleg en maakten dat de gewone kiezen niet konden doorbreken) En hebben ze allebeide beugels. Jongste wordt nu extra in de gaten gehouden, een eerste foto is al wel gemaakt. Jammer dat bij ons de vorige tandarts niets heeft gemerkt, dan zou de behandeling bij oudste dochter eerder begonnen zijn en makkelijker verlopen.

Klopt dat wel neteret?

Hier wisten we ong. toen oudste 13 was dat die hoektand er niet was (of op die plek bij de huig). Eerder was ook niet nodig om te kijken of hij er was want de rest van de kiezen was nog lang niet door...Toen er alleen nog een paar kiezen door moesten en die andere hoektanden al wel is de tandarts dus gaan foto's maken. En het was toen meteen duidelijk. Dus naar de ortho (met 13) en we hebben trouw de ortho bezocht tot ze 15 was (!!) 1 keer per half jaar/3 maand ongeveer. Maar niks al een beugel. Die beugel wilde de ortho pas plaatsen (en dus bij de kaakchirurg de operatie doen) als alle kiezen door waren. Dus kreeg oudste toen ze net 15 was pas de beugel+het kettingkje.Toen was ze pas uitgewisseld Dat het langer zou duren wanneer je ouder bent is mij niks van bekend..Al met al hééft het ook niet lang geduurd...1,5 jaar. En de schatting was 2 jaar dus het ging zelfs sneller dan dat. En ik ken wel kinderen die 4 jaar of langer met beugels lopen en die járen jonger zijn..En de afstand die die ene tand moest afleggen was toch behóórlijk zou ik zo zeggen...het waren cm-ters en geen mm-ers waar ze meestal over praten.En verder heb ik ook het idee dat oudere kinderen beter hun elastiekjes inhouden/hun tanden verzorgen etc. omdat ze beter begrijpen waar het voor nodig is en inzien dat wanneer ze het niet doen ze er alleen maar langer mee zitten. Ik zie buurmeisje hier uit de straat die 13 is vaker zonder dan met de elastiekjes....Ondanks dat de ortho dat wil en ondanks dat haar ouders haar proberen te controleren...Je wipt ze er nogal gauw weer uit hé, zodra je de deur dichttrekt of in bed ligt hé, dus je moet het écht zelf willen en bijhouden.En ze zijn gewoonweg behoorlijk 'lastig'.
Wat ik ook niet snap is wanneer had die tandarts dat dan moeten merken? Als je van je 11-de tot je 14-de geen tandarts ziet...dat is juist de tijd dat je ongeveer 'uitgewisseld' zou moeten zijn..en de tandarts zulke controles uitvoert.
Maar volgens mij hoeft het écht niet langer te duren omdat ze nu wat ouder is...dat valt weer mee hé?
groeten albana

neteret mut

neteret mut

19-04-2010 om 14:47

Albana

tja waarop ik het baseer dat hij het had moeten merken is meer omdat ze altijd redelijk vroeg was met wisselen en omdat bij haar jongere zusje het ook zo duidelijk te zien is ( nou voor een tandarts dan). Verwachting is dat het in totaal bijna 2 jaar zou duren, valt dus idd wel mee kwa tijd. De ortho zelf had haar liever eerder gehad. Je ziet de gaten waar de hoektanden moeten komen zo ongeveer elke dag groter worden, leek het 3 mnd geleden nog nergens voor nodig een beugel, nu is dat anders ( het ziet er niet uit met die gaten ertussen). Overigens geen elastiekjes maar een soort veren die elke maand verwisseld worden. Ws nog voor de zomervakantie de operatie om de hoektanden eruit te trekken.

Die veren

Die veer heeft oudste nu ook nog. Die kan ze zo op 2 haakjes eraan doen om die ene hoektand op de plek te houden. Maar die hoeft bij haar alleen 's nachts in. En is dus demontabel (alleen de haakjes niet) maar daar hoeft ze alleen 1 keer in de 3 maand voor naar de ortho. Ook omdat ze het zelf redelijk schoon kan houden (omdat ie demontabel is) maar dat noemen wij geen beugel...omdat het maar zo'n klein geval is. En die mag er w.s. over een half jaar al weer af/uit.
groeten albana

neteret mut

neteret mut

20-04-2010 om 10:35

Albana

de veren bij mijn dochter kunnen er niet uit, lopen over het draadjes dat door de blokjes aan haar voortanden vastzit . Draadje loopt door naar de kiezen , veren lopen door tot halverwege. Haar hoektanden zitten nog verborgen , operatie zal ws binnenkort zijn. Dus andere veren en andere reden voor die veren. Ach er zijn verschillende methoden om iets te bereiken en er zijn zoveel beugels in omloop. Zo heeft ze voor thuis er een buitenbeugel bij, maar mag die van de ortho beslist niet aan op de fiets of op school ( teveel risico op vallen/ beschadigen) en dan hoor je van anderen dat er zoveel kinderen in de klas zitten met buitenbeugels ( dus in de klas?? )

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.