Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

moedertje

moedertje

03-08-2010 om 18:11

Kind met voorbode diabetes

Dochter, 14 jaar, heeft sinds geruimte tijd (lees jaren) bruine verkleuring in nek en onder oksels. Dit verschijnsel wordt acanthosis nigricans genoemd.
(ooit herkenning op forum gevraagd, maar niemand kende dit)
Ik ben er achter gekomen dat dit een voorbode is van diabetes2.

Omdat mijn dochter al in geen jaren bij de huisarts is geweest, en deze het dus ook niet eens weet, is er nooit over gesproken. vandaag bij internist van mijn moeder terloops info gevraagd.

Deze vindt dat dochter (met neiging tot overgewicht)naar dietiste moet, en ieder half jaar nuchter bloedsuiker moet prikken.

dat prikken (kan ik evt zelf ..) lijkt me zinvol om bij evt ontstaan van diab2 snel duidelijkheid te hebben.
Echter ...ik ben zo bang om er nu al...voordat er echt iets mis is....een patient te van te maken....

Wie deelt zijn/haar ervaring??

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Niet zelf dokteren

Je dochter heeft al jaren die verkleuringen en je huisarts heeft haar niet gezien. Je hebt "vernomen"dat ze een voorbode van diabetes heeft. Je vraagt info aan een internist die je dochter ook niet heeft onderzocht.
Ik begrijp niet goed waar je op wacht. Je dochter is 14 en als ze idd aanleg heeft voor diabetes wil je dat toch graag weten nu ze nog jong is?
Er is nu misschien erger te voorkomen met begeleiding van een arts/diabetes. Gewoon tegen je dochter zeggen dat je wilt weten wat de verkleuringen op haar huid betekenen en een afspraak maken bij de huisarts.

Ik snap het wel hoor

heb zelf ook aanleg tot struisvogelpolitiek.

Maar iemand met (aanleg voor) suikerziekte niet laten controleren, dat lijkt me onverstandig. Het is geen onschuldige aandoening die op een dag overgaat helaas.

Kom, naar de dokter. Vooruit.

Primavera

Primavera

04-08-2010 om 09:27

Niet alleen diabetes

Je maakt echt geen patiënt van je dochter door gewoon te controleren op vervelende ziekten die vaak, maar niet altijd, met acanthosis nigrans samengaan. Het is juist om te voorkomen dat ze een zieke patiënt wordt.
Behalve diabetes wat het meest frequent is worden ook andere endocrinologische ziekten zoals schildklierproblemen, hirsutisme, polycystische eierstokken, cushing syndrome, enz. geassocieerd aan acanthosis nigrans. Allemaal dingen die je beter in een beginstadium aan kan pakken, waardoor ze een stuk minder problemen geven.
Ik snap ook heel goed waarom de internist wil dat je dochter naar een dietiste gaat, omdat acanthosis nigricans vaak getriggert wordt door overgewicht en met afvallen weer verdwijnt en de kans op diabetes ook afneemt.
Aangezien je huisarts er kennelijk niets van afweet zou ik om en doorverwijzing vragen zodat je dochter gewoon een goed consult krijgt ipv terloopse info. Specialist stelt vervolgens een officieel controleplan op en dat kan je dan wel weer met behulp van de huisarts uitvoeren. Dat lijkt me een stuk beter voor je dochter dan struisvogelpolitiek of zelf dokteren. Misschien, en dat hoop ik voor jullie, is alle controle voor niets en ontwikkelt ze geen van de aanverwante ziekten, maar liever save dan sorry.
Groeten Primavera

moedertje

moedertje

04-08-2010 om 11:17

Primavera en andere reactie

Primavera...jij raakt de kern. Het is nl iets genuanceerder dan in mn openingspost. En daarom zit ik dus in dubio. Ga ik "alleen maar" naar een dietist, pak het overgewicht aan, in de hoop dat de plekken lichter worden en de evt kans op diabetes vermindert. Dan krijgt zij nl (ze is tenslotte een puber) weer een etiketje op haar "dik zijn".

Of vraag ik verwijzing naar internist, laat eerst alle andere mogelijke oorzaken uitsluiten .(die gezien bepaalde familie historie niet onvoorstelbaar zou kunnen zijn) Deze ander mogelijke oorzaken kunnen uiteindelijk ook allemaal tot diab lijden.

Met name dat laatste zou waarschijnlijk betekenen dat ze in een medische onderzoeks mallemolen terecht komt.

Omdat de huisarts waarschijnlijk gewoon weinig van deze materie weet, ligt het voor de hand dat ik zelf zal moeten aangeven wat ik voor mijn dochter wil....En daarom wil ik me even beraden, en wilde nogmaals hier mijn licht opsteken.

Uiteraard is het niet zo (voordat iemand dat denkt) dat ik helemaal net doe of er niks is, en het op zn beloop laat. En dochterlief krijgt uiteraard ook een stem in dit verhaal.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

04-08-2010 om 18:09

Acanthosis nigricans

Ze heeft er al jaren last van? Het hoeft niets te betekenen natuurlijk maar daar kun je alleen achter komen door je dochter te laten onderzoeken. En dat betekent eerst naar de huisarts en een verwijzing vragen naar een specialist (in dit geval een internist en een dermatoloog). Alleen die kan/kunnen mbv. specifieke onderzoeken de juiste diagnose stellen en een behandelplan opstellen met evt. samenwerking met andere specialisten zoals een dietist, dermatoloog etc. Maar dat hangt er vanaf of en wat je dochter evt. zou kunnen hebben. Meteen zelf naar een dietist gaan is zinloos en onverstandig want je weet helemaal niet of en wat je dochter misschien al dan niet mankeert. Print even wat info over acanthosis nigricans uit voor je huisarts bijv.
http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/AcanthosisNigricans.htm
http://www.gezondvgz.nl/%7Bde1517c8-c639-4586-add5-1b2e6d269d10%7D
http://nl.wikipedia.org/wiki/Acanthosis_nigricans
http://www.dvn.nl/kenniscentrum/lichamelijke-complicaties/huid/acanthosis-nigricans
En tja, dat je dochter eerst door de medische mallemolen moet is logisch en onvermijdelijk. Maar met een kans dat het hier gaat om een voorbode/symptoom van een mogelijk ernstige ziekte zou ik dat traject eerder vandaag dan morgen ingaan...

ijsvogeltje

ijsvogeltje

05-08-2010 om 00:05

Moedertje

"Omdat de huisarts waarschijnlijk gewoon weinig van deze materie weet, ligt het voor de hand dat ik zelf zal moeten aangeven wat ik voor mijn dochter wil."
Heb je reden om aan te nemen dat je huisarts hier weinig van weet? Waarop baseer je dat? Je schrijft namelijk ook dat je er al jaren niet bent geweest.
Als je geen vertrouwen hebt in je huisarts, zoek dan direct een ander. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je al op voorhand uitgebreid zou moeten verdiepen in mogelijke ziektebeelden omdat de huisarts dat zelf niet zou kunnen. Dat klinkt als omgekeerde wereld.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-08-2010 om 15:21

Ijsvogeltje

Je hebt helemaal gelijk Ijsvogeltje. Dat mag geen reden zijn om iets als dit wat mogelijk samengaat met een ernstige ziekte jarenlang te negeren. Zeker als dit soort ziektes in de familie zitten. Dus hup zo snel mogelijk naar de huisarts en een verwijzing vragen of meteen een andere huisarts zoeken en daarnaartoe gaan. En zeker niet op eigen houtje gaan rommelen met dieten oid.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

05-08-2010 om 19:57

Huisarts

Ja maar je zal toch eerst naar de huisarts moeten voor een verwijzing. En nee, huisartsen hoeven ook niet alles te weten van zulk soort specialistische zaken. Blijft over waarom je met dit iets niet al jaren eerder naar de huisarts gaat zeker als je al weet dat een bepaalde ziekte in de familie zit en dit een symptoom kan zijn van iets wat liefst op korte termijn specialistische behandeling behoeft? Niet alleen van een internist trouwens, ook van een dermatoloog. En dat bloedonderzoek zou de huisarts zelf alvast kunnen aanvragen en laten doen. Staat in een van de links die ik heb gegeven.

moedertje

moedertje

06-08-2010 om 13:35

Geen slechte huisarts

Nog maar even ter verduidelijking....Ik heb een hele fijne huisarts. Ik heb absoluut vertrouwen in de man.
En het is inderdaad zo dat mijn dochter gewoon al jaren niet bij hem heeft hoeven komen.
En dus ben aan de ene kant huiverig om van dochter een patient te maken, en aan de andere kant ook vastberaden om uit te laten zoeken wat de oorzaak is.

En het is gewoon inderdaad zo dat de huisartsen in de regel weinig kennis hebben van deze materie, en dat neem ik ze niet kwalijk. Maar...de ervaring leert dat er ook heel snel gewezen wordt op overgewicht, zonder te kijken naar een evt oorzaak, en dat is wat me ook een beetje weerhoudt.

De linkjes op internet ken ik inmiddels ook wel, maar zoek dus gewoon ook herkenning of lotgenoten.

Maar goed. Ik zal binnenkort naar de huiarts gaan. (hij is nu met vakantie, en die ene week maakt ook niet meer uit) en jullie laten weten wat het vervolg gaat worden.

Huisarts

Ik mag toch hopen dat de gemiddelde huisarts heel veel van diabetes weet? Het komt zo vaak voor.
Met een eenvoudig bloedonderzoek is dat toch vast te stellen. En diabetes 2 heeft toch te maken met overgewicht, dus daar aandacht aan besteden is geen slecht idee.

moedertje

moedertje

06-08-2010 om 19:44

Karin*

Karin, het gaat niet om Diabetes. Het gaat om iets dat een voorbode zou kunnen zijn van diabetes, maar wat ook een symptoom kan zijn van allerlei andere endocrine afwijkingen...

Maar, ik denk dat ik geschreven niet onder woorden kan brengen wat mij heeft bewogen deze posting te doen, want bijna niemand lijkt te begrijpen wat ik bedoel....
Ik ga dan ook stoppen met me verdedigen.

Wij gaan de strijd aan........

ijsvogeltje

ijsvogeltje

06-08-2010 om 20:48

"Ik ga dan ook stoppen met me verdedigen."
Hè? Verdedigingen? Waarom dan, volgens mij viel niemand je aan hoor. We denken alleen maar positief met je mee! Maar je eerste posting was nogal summier (en je kwam op mij wat onwetend en naief over) en dat liet dus ruimte voor een aantal veronderstellingen en vragen. Sorry als je je daardoor aangevallen voelt.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

07-08-2010 om 13:26

Huisarts

Je gaat toch niet zelf aandokteren met dit soort dingen? We hebben het niet over een onschuldig huiduitslagje maar over acanthosis nigricans wat een symptoom kan zijn van een aantal ernstige ziektes zoals diabetes. En ook met diabetes ga je natuurlijk niet zelf aanrommelen met dieten of prikken. Je moet hoe dan ook eerst naar de huisarts en liefst op korte termijn. Die kan dan alvast bloed laten prikken en doorverwijzen naar een specialist. Daar zijn huisartsen voor. Ik snap werkelijk niet dat je een kind jaren lang met dit laat lopen. Zeker niet als je al weet dat dit specialistische behandeling nodig heeft en eea in de familie zit. Door je kop in het zand te steken wordt het probleem niet opgelost; integendeel. Diabetes is een sluipende ziekte. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter.

moedertje

moedertje

08-08-2010 om 18:10

Nog 1 keertje dan...

Nee..ik ga niet zelf aandokteren...en nee...ik heb mijn kind niet al jaren laten lopen met iets waarvan ik wist dat blablabla....

De kinderarts die het ooit als 1e constateerde, heeft bloedtest laten doen, doorgegeven dat er "niets aan de hand" was, en daarmee was de kous af.
Ik heb zelf later de link moeten proberen te leggen, zelf een wetenschappelijke naam moeten achterhalen, en heb zelf moeten opzoeken welke evt afwijkingen er aan ten grondslag zouden kunnen liggen.

Navraag bij een specialist heeft opgeleverd dat het weldegelijk zin heeft hier naar te laten kijken, maar hij adviseerde me eigenlijk alleen een dietiste.
En dat is nou net waar ik van baal....als ze dan toch de molen in moet, dan all the way, want dan wil ik weten waar het vandaan komt ook, en niet maar meteen naar moeder met overgewicht kijken, dochter met neiging tot overgewicht, en dan maar roepen dieet!! (ja..ik weet dat overgewicht problemen met zich meebrengt, ja ik ken het belang van goede voeding voor pubers)

En dat was mede de reden waarom ik hier herkenning zocht....denk ik....zoals ik al zei,...ik weet niet goed onder woorden te brengen waarom ik postte.
In elk geval niet om verweten te krijgen dat ik mn kop in het zand steek, en of dat ik zelf een beetje ga lopen aanrommelen.

Het enige wat ik weet is dat het hier om een puber gaat, die op dit moment gewoon kerngezond is, en die ik vanwege een voorteken tot patient moet gaan maken.
Maar blijkbaar is het raar dat je daar als moeder tegenop ziet.....

liedewij

liedewij

08-08-2010 om 23:20

Overgewicht

"en niet maar meteen naar moeder met overgewicht kijken, dochter met neiging tot overgewicht, en dan maar roepen dieet!! "

Ik verbaasde mij vanaf het begin van je draadje over je verdedigende toon. En nu denk ik het te begrijpen. Is het zo dat je boos/gekwetst/verongelijkt bent omdat je arts het direkt op overgewicht gooit en dat een gevoelig onderwerp bij je is? Blijkbaar heb je zelf overgewicht. Het lijkt of je je aangevallen voelt.Op mij komt het over dat dit je reaktie teweeg brengt. Heeft het wel te maken met 'de medische molen'of ben je zelf gekwetst?
Misschien is dit te direct voor je. Het is niet rot bedoeld maar misschien kun je er voor jezelf over nadenken en je conclusie uit trekken. Dat maakt misschien voor jezelf helder wat je beweegredenen zijn, wat je werkelijk wil en welke stappen je dan het best kunt zetten.
Maak je je dochter tot een patient door onderzoeken in gang te zetten? Mijns inziens ben je patient als je iets mankeert. Daar is nog geen sprake van.

marie-laure

marie-laure

09-08-2010 om 11:13

Veel te ingewikkeld

Ik vind dat je het veel te ingewikkeld maakt. Ga naar de huisarts en zeg dat je zorgen maakt.
En er is geen enkele reden om in de tussentijd niets aan het overgewicht van jezelf en je dochter te doen. Ik snap dat het gevoelig ligt. Maar het is toch alleen maar prima als je al tegen de specialist kunt zeggen dat je al met een goed plan bezig bent met de dietiste en dat er aan het overgewicht gewerkt wordt. Zelfs als het niets te maken heeft met eventueel diabetes.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.