Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Tango

Tango

12-01-2010 om 12:35

(kinder)mondhygieniste zonder inlevingsvermogen (erg lang)

Even van me afschrijven, hoor, want ik ben erg boos.
Vanmorgen om 8.00 u. had ik met Tangozoon een afspraak met de mondhygieniste voor het sealen van zijn (melk)kiezen, iets waar ik al twijfels over had destijds of we het moesten laten doen. Ik was bang hem juist hierdoor angstig te maken voor de tandarts, het is al een gevoelig en kwetsbaar jongetje.
In oktober waren we voor de eerste keer geweest en toen ging het best redelijk. Ik vond de mondhygieniste (die door onze eigen tandarts als kindertandarts werd bestempeld) toen al niet echt goed met hem omgaan, maar op een gegeven moment draaide ze wel bij, liet hem tellen om zijn mond open te houden etc.
Nu dus de tweede afspraak voor de andere kant (dacht ik dus).
Tangozoon begon al wat te huilen toen er van dat paarse spul werd aangebracht om te zien of we goed poetsen. Hij zei ook 'au', naar mijn idee om aan te geven dat hij het niet fijn vond. Ze begon toen al met te zeggen dat het echt geen pijn kon doen en dat hij niet moest huilen. Liet hem even spoelen en ging weer verder.
Daarna bij het tanden poetsen huilde hij ook weer, ze gaf dezelfde reactie. Ging zelfs uitgebreid tegen hem preken dat het geen pijn doet en toen hij tijdens deze preek nog huilde, beval ze hem min of meer te stoppen en zei dat ze alleen maar tegen hem praatte.
Het sealen was natuurlijk al helemaal vervelend, van die watten in zijn mond, die veel te groot waren, hij lag gewoon te kokhalzen, maar ze vond het nog steeds raar dat hij huilde, want het deed toch geen pijn.
Toen ze klaar was, zei ze dat ze nu aan beide kanten alleen de onderkant had gedaan en dat er dus nog een afspraak moest worden gemaakt. De vorige keer had ze echt gezegd dat ze de rechterkant gedaan had en ik had dus aangenomen onder en boven. Ze heeft toen ook niet over een derde afspraak gesproken.
Ik zei tegen haar dat ik hem had voorbereid dat dit de laatste keer was, dus dat ik dit wel heel vervelend voor hem vond. Toen had ik het gedaan: ik had hem helemaal niet voorbereid, het ging nog slechter dan de vorige keer, zei ze. Ik moest maar een afspraak maken voor over 4 maanden en dan een half uur zodat ze het af kon maken.
Op mijn vraag hoe ik hem dan voor moest bereiden, zei ze: vertellen wat er gaat gebeuren (had ik dus gedaan) en oefenen met zijn mond lang open houden. Toen konden we dus vertrekken. Ik liep bijna huilend de spreekkamer uit (ik moet nu alweer huilen bij de gedachte, maar hield me op dat moment dus groot voor Tangozoon). Ik heb de afspraak gemaakt bij de assistente en Tangozoon gewoon een kadootje uit laten kiezen, had de mondhygieniste niet gezegd, dat dit mocht. Maar ik was zoooooo boos.
Ten eerste vind ik dus dat deze mondhygieniste totaal geen inlevingsvermogen heeft: ze snapt niet dat een kind kan huilen omdat hij het eng, spannend of gewoon niet prettig vindt. Ten tweede vind ik het ook aan haar om Tangozoon voor te bereiden, op zijn gemak te stellen etc. Dat deed ze dus totaal niet. Ze vroeg op een gegeven moment in welke klas hij zat en luisterde niet eens naar het antwoord.
Ik wil dus niet meer naar deze mondhygieniste toe met Tangozoon. Hij gaf zelf al aan dat hij de volgende keer als ze met z'n allen naar de tandarts gaan, hij als eerste de stoel in wil, je merkt dus nu al angst bij hem. Dit was gewoon niet nodig geweest.
Heeft iemand tips wat nu te doen. Ik wil graag een klacht indienen hierover en ik wil dat hij de volgende keer gewoon door onze eigen tandarts behandeld wordt, hij kan toch ook sealen. Maar eigenlijk wil ik ook dat onze eigen tandarts weet dat deze mondhygieniste helemaal niet goed met kinderen om kan gaan, naar mijn mening. Hoe pak ik dit het handigst aan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Bellefleur

Bellefleur

12-01-2010 om 12:48

Tango

Je bent nu boos en gekwetst. Heel goed te begrijpen. Maar die afspraak is over een paar maanden, dan zijn voor Tangozoon misschien de scherpe kantjes er wat af. En misschien kun je Tangozoon uitleggen dat er nu eenmaal volwassenen bestaan die niet zo aardig zijn, niet zo goed weten hoe je met kinderen om moet gaan.
Ik ben benieuwd of het dezelfde mondhygieniste is als die mijn zoon had. Hij moest plaatjes in, voor het maken van een foto. En die deden pijn in zijn mond. Toen hij au zei, en tranen in zijn ogen kreeg. Vertelde de dame hem dat dit absoluut geen pijn deed, en dat hij moest stoppen met huilen. Ik was perplex. Hij had wél pijn, anders zou hij dat toch niet aangeven? Ik heb haar gezegd dat ik het heel knap vond dat zij beter wist dat het kind pijn had dan het kind zelf. Waarop zei mij toebeet dat het écht geen pijn deed.... Na afloop heb ik het er met mijn zoon over gehad, en we kwamen tot de conclusie dat dit geen aardige mevrouw was... En daarmee was voor ons de kous af. Maar, wat betreft jouw zoon, ik was er niet bij, en weet ook niet hoe dramatisch het was voor hem.

Tango

Tango

12-01-2010 om 13:05

Bellefleur

Het zou zomaar kunnen dat het dezelfde is, de reactie is in ieder geval hetzelfde. Ik vind het wel een sterk antwoord dat jij gaf ( knap dat jij kan voelen dat hij geen pijn heeft).
Ja en natuurlijk is het van mij een eerste reactie nu dat ik boos ben, maar ik zie het dus gewoon niet zitten dat ik weer met Tangozoon bij haar een afspraak maak. Hij ging nu ook heel stoer in de stoel zitten omdat de afspraak daarvoor al een paar maanden geleden was, maar daarna was zijn stoerheid snel weg, door haar aanpak.
Ik heb ook al overwogen Tangoman mee te laten gaan de volgende keer, mannen zijn er misschien wat minder gevoelig voor. Ik kan er gewoon niet goed tegen als iemand zo doet tegen mijn kind.
Tangozoon was niet echt erg onder de indruk hoor, hij was al lang blij toen hij de kamer weer uit was en hoorde dat hij voorlopig niet terug hoefde te komen. En blij dat hij een kadootje mocht uitkiezen. Mocht hij er nog op terugkomen, dan zal ik hem ook uitleggen, zoals jij deed, dat deze mevrouw niet zo goed met kinderen om kan gaan. Natuurlijk zal hij in de toekomst vaker met dit soort mensen te maken krijgen.....helaas.

Pippin

Pippin

12-01-2010 om 14:27

Toch

Ik zou met mijn zoon niet meer naar zo iemand toe gaan. Ik zou de tandarts vragen of hij nog een andere oplossing weet en anders een andere tandarts zoeken. Deze manier van omgaan met kinderen vind ik precies passen in het draadje in algemeen. Volwassen walsen met gemak over de gevoelens heen. Volgens mij leert je kind er heel veel van, als je hem voordoet hoe je dit gedrag niet hoeft te accepteren en dat je baas bent in je eigen mond.
Mijn zoon zou dit overigens niet meer vergeten. Hij kan nu nog gezellig ophalen hoe stom de ggd arts tegen hem deed vier jaar terug. (en die deed ook heel erg stom)
Ik ken heel wat mensen met een tandartsangst. Door dit soort 'fijngevoelige' mensen.
Je kan natuurlijk ook aan je zoon vragen wat HIJ wil. Wil hij die laatste keer nog hier afmaken of moet je iemand anders zoeken? Misschien realiseert hij zich niet eens dat die mogelijkheid bestaat.

Tango

Tango

12-01-2010 om 15:02

Ja, pippin

Dat vind ik dus ook. Ik wil er gewoon niet meer naar toe gaan, omdat ik dan die volgende keer zelf al met lood in mijn schoenen erheen ga en dan kan ik wel proberen dit te verbergen voor Tangozoon, maar hij zal het toch voelen. Zo'n afspraak is dan toch al gedoemd te mislukken. Bij Bellefleur ligt dit anders, die hoefde waarschijnlijk met haar zoon voorlopig niet te komen voor nieuwe foto. Ik zou er dan ook anders in staan.
Ik weet zeker dat Tangozoon gaat zeggen dat hij liever naar iemand anders zou willen. En wat jij zegt klopt w.s. ook: hij zal niet weten dat dit mogelijk is. Ik weet dat dit wel kan en ga hierin dus stappen ondernemen. Ik vind het gewoon ook erg belangrijk dat onze eigen tandarts dit weet en als hij er niet op de juiste manier mee omgaat zal ik inderdaad ook een andere tandarts zoeken.
Deze actie past inderdaad in het algemeen-draadje. Ik had toen ik dit draadje las eigenlijk nog zoiets van: ik heb dit nog niet zo meegemaakt. Nu wel dus en ik zat er notabene zelf naast toen de opmerking gemaakt werd! Zelfs dan gebeurt het dus nog. Ongelooflijk.

Yvonne

Yvonne

12-01-2010 om 17:06

Raar mens

Tjonge wat een is dat voor een raar mens die mondhygieniste. Bij mijn kids zijn ook de kiezen geseald maar gewoon allenmaal, boven en onder in 1 behandeling. Zij zitten bij een speciale kindertandartsenpraktijk en de tandarts doet het ook gewoon zelf. Ik had niet de indruk dat het pijn deed, maar als een kind heel angstig is en/of zich slecht op zijn gemak voelt dan hoort zo iemand hem toch op zijn gemak te stellen. Bij zulk soort dingen moet je iemand hebben die zich in de kinderen in kan leven. Als ik jou was zou ik idd vragen of de tandarts het niet zelf kan doen of anders naar iemand kan doorverwijzen die WEL goed met kids overweg kan

anna van noniemen

anna van noniemen

12-01-2010 om 17:19

Om die reden

ben ik toen naar een speciale kindertandarts gaan zoeken en wat een verademing. Zoon heeft natuurlijk een stoornis en heeft gewoon een andere aanpak nodig! Woon je in de buurt van Rotterdam, dan weet ik nog wel een adres voor je....

Bastet

Bastet

12-01-2010 om 18:06

Een ander zoeken

Ik zou een ander zoeken.Mijn kinderen komen bij de jeugdtandarts,worden gesealed,in een behandeling,zonder watten,ze vinden het geen probleem.De kinderen worden daar dermate goed benaderd dat mijn dochter ook na het vullen van een gaatje de keer daarna weer zonder problemen meeging.
Groetjes,Bastet

Bellefleur

Bellefleur

12-01-2010 om 19:14

Klopt

Maar toen mijn dochter voor dezelfde behandeling moest, stond ik schrap. Bleek ze een andere baan te hebben. (jouw kant op verhuisd blijkbaar ) Mijn dochter had er sowieso minder problemen mee gehad, die is minder gevoelig in zulke dingen.

Tango

Tango

12-01-2010 om 21:05

Vanmiddag

Toen ik Tangozoon uit de naschools opvang haalde, was het eerste dat hij tegen mij zei: het deed wel pijn hoor bij die tandarts. Hij had er dus wel degelijk mee gezeten en gemerkt dat zij hem niet begrepen had. Toen ik het hem vroeg wilde hij inderdaad liever de volgende keer naar iemand anders.
Ik ben al bezig een en ander op papier te zetten. Moet ik dit gewoon naar de tandartspraktijk sturen. Volgens Tangoman moet het zelfs aangetekend, vind ik weer overdreven. Ik wil wel gewoon even mij ontevredenheid uiten. Telefonisch lijkt me ook niet handig, want dan krijg je de desbetreffende persoon meestal toch niet direct aan de lijn. Wie heeft dit ook aan de hand gehad en hoe heb je het aangepakt?
Een kindertandarts lijkt me zeker een mogelijkheid, want aan de ene kantvind ik het ook prima als onze eigen tandarts het gaat doen, maar hij heeft ons echter naar haar doorverwezen en dat neem ik hem ook wel een beetje kwalijk. Ik ga eerst maar eens afwachten hoe ze gaan reageren. De nieuwe afspraak staat pas in mei, dus heb alle tijd nog.

Massi Nissa

Massi Nissa

12-01-2010 om 21:06

Herkenning!

Nou ja zeg. Ik moest van mijn tandarts naar een mondhygienist, omdat mijn tandvlees zich terugtrekt en (volgens hem) mijn tanden en kiezen er op deze manier binnenkort spontaan uit zullen vallen. Ieks. Nu ken ik mijn tandarts, hij houdt wel van een stevige uitspraak, maar toch: afspraak gemaakt met mondhygieniste.
Om kort te gaan: het was een draak van een mens. Ik lag nog niet in die stoel of ze gaf me al een preek over mijn gebit. Een preek die dus drie kwartier aanhield. Als ik zwakjes protesteerde (ik flos wel, hoor), kreeg ik bits te horen dat ik het verkeerd deed. Ik begreep er eigenlijk niets meer van, waarom nam ze het allemaal zo persoonlijk? Het is toch haar tandvlees niet? Intussen lag ik daar flink pijn te lijden (ze maakte schoon onder het tandvlees en ik wilde geen verdoving omdat ik nog les moest geven) en lekten er wat tranen uit mijn ogen. Per ongeluk, natuurlijk. Krijg ik nog een soort toegift over patienten met een lage pijngrens die halsstarrig verdoving weigeren. Ik heb na afloop gezegd dat ik nog zou nadenken over een vervolgafspraak (laf, he) en ben die kliniek uitgehold. Van pure opluchting kreeg ik een enorme lachbui.
Nou ja, waarmee ik maar gezegd wil hebben dat ik je zoon van Tango volledig begrijp. Dit zijn hele enge mevrouwen. Weg daaro.
Groetjes
Massi

Tango

Tango

12-01-2010 om 21:52

Massi

Je maakt mijn dag weer een beetje goed met je verhaal hoor. Al vind ik het voor jou ook heel vervelend.
Maar toch, wij kunnen dan als volwassenen nog een reactie teruggeven, maar dat je dat bij een kind zo doet begrijp ik dus echt niet.
Een eng mens was het ja, zeker. Zo eentje die van zichzelf vindt dat ze het geweldig doet, maar ondertussen.....

Kari1

Kari1

13-01-2010 om 09:38

Kindertandarts

Ik heb het al vaker gepost maar in deze draad nog weer eens.
Tango, als je op zoek gaat naar een kindertandarts let er dan op dat je bij een pedontoloog terecht komt. Dát zijn de echte kindertandartsen. Helaas is "kindertandarts" geen beschermde titel zodat iedere tandarts, mondhygiënist of je buurvrouw zich zo mag noemen.
Een échte kindertandarts heeft 5 (tegenwoordig 6) jaar tandheelkunde gestudeerd en daarna een extra specialisatie voor kinderen gedaan. Vergelijk arts-kinderarts. Die mogen zich dan pedontoloog noemen en dat is gelukkig wel een beschermde titel.
Kari

anna van noniemen

anna van noniemen

13-01-2010 om 11:04

Tango, waar woon je?

dan heb ik nog een goed adres voor je....

100%mama

100%mama

13-01-2010 om 16:50

Klacht

Je kan het beste de assistente bellen en vragen wat hun procedure wat klachten behandeling betreft is. Je hoeft hierbij niet het verhaal uit de doeken te doen, je kan gerust zeggen dat je dit liever met de tandarts zelf bespreekt zodat het verhaal ook het verhaal blijft. Is de procedure schriftelijk dan is het idd het beste deze aangetekend te versturen zodat je er zeker van bent dat de TA deze ontvangt. De geadresserde is dan ook de naam van de tandarts, niet de naam van de praktijk! Is de procedure dat je hiervoor een afspraak kan maken (kunnen wel kosten aan verbonden worden helaas) dan schrijf je thuis je verhaal op, doet mondeling te woordje en geeft de brief aan het einde zodat "hij dit nog eens rustig na kan lezen en zijn reaktie kan geven". Mocht je helemaal geen sjoege krijgen en je wilt toch een klacht indiene dan kan je deze kwijt bij bijvoorbeeld het NMT. Ik ben er wel heel eerlijk in dat je hier niet teveel van moet verwachten aangezien de klacht "niet ernstig is en geen letsel heeft veroorzaakt".

Overigens mag je "eisen" dat je enige behandelaar je tandarts is. Je betaald voor diensten en je hebt hier echt wel zeggenschap over. Sealen kan een tandarts idd, maar omdat het "fijn" werk is laten ze dit meestal over aan MH of preventie-assistentes.

Of het nu angst-pijn is of echte pijn, ik onderschat de pijn nooit van kinderen (ik kan het idd niet voelen). De watten kunnen zeer doen, de afzuiger kan zeer doen, de droge mond kan zeer doen of het is gewoon de angst die zeer doet, je weet het nooit en je moet dus rekening houden met het kind. Dat paarse goedje is plaque verklikker zodat we kunnen zien of er goed gepoetst wordt. Op zich heel belangrijk (ik doe het standaard bij kinderen & volwassenen), maar mensen op hun kop geven helpt niet echt, beter natuurlijk om ze bewust te maken door de juiste instructie te geven.

Ik begrijp je reaktie en bel je TA op van hoe of wat.

Tango

Tango

13-01-2010 om 21:47

Bedankt

100%mama voor je reactie, ik hoopte al dat je zou reageren. Ik ga contact opnemen met de praktijk over hoe en wat. De brief heb ik al opgesteld, het zat nu allemaal nog vers in het geheugen.
En inderdaad wat je zegt, het kan angst-pijn geweest zijn of echte pijn. Dat weet ik ook niet precies. Tangozoon gaf wel aan dat hij het zuigertje of blazertje pijn vond doen. Het is ook een beetje een gevoelig kind, maar serieus werd hij in ieder geval niet genomen.

Anna, ik neem zeker contact met je op als we op zoek gaan naar een kindertandarts, maar zover is het nu nog niet. Ik begrijp dat jij er een weet in Rotterdam. Wij wonen wel in Zuid-Holland, nl. Alphen a/d Rijn. Rotterdam is dan wel wat ver, maar als het en goede tandarts is heb ik zelfs dat er voor over hoor.

anna van noniemen

anna van noniemen

13-01-2010 om 22:48

Ze komen

van heinde en verre daar

mocht het nodig zijn kun je me vrijwel altijd in Zorgenkinderen vinden

100%mama

100%mama

14-01-2010 om 18:14

Tango

Of tangozoon nu wel of niet een gevoelig typje is doet er helemaal niet toe. Zeker een kind moet je rustig benaderen om eventuele angsten te voorkomen in de toekomst. Je mag hier best je beklag over doen (zou het ook absoluut doen) en met de TA afspreken dat hij de behandelingen voortaan bij tangozoon gaat doen. Laat je nog even weten hoe het is gegaan allemaal, als je nog vragen hebt hoor ik het wel, ik vind deze situatie's altijd zo nodeloos dat ik er boos om wordt! Het is ZO NIET nodig!

Aïda

Aïda

14-01-2010 om 18:50

Tango

Misschien is Gouda dan wat makkelijker/sneller te bereiken.
Ik hoop begrepen dat de tandartspraktijk op de statensingel ook een kindertandarts heeft.
En onze eigen tandarts laat het seale wel door de mh doen (is zijn vrouw) maar die is erg rustig en heel lief voor de kinderen, ze legt eerst alles goed uit, laat alles zien, en blijft praten tegen de kinderen, Ze verteld ook steeds wat ze gaat doen. Ze gaf bij mijn dochter ook aan, dat dat watje wat vervelend kon zitten omdat ze eigenlijk voor grote mensen waren, en dat zij het maar heel dom vond dat ze die niet maakte in de maat voor kinderen. \Hierdoor brak de spanning ook. Ze spreekt ook met de kinderen af, dat wanneer het vervelend voelt, of pijn doet dat ze dan hun hand moeten opsteken. dan stopt ze even en vraag of ze bang zijn, of dat het pijn doet. Zij steld de kinderen echt op hun gemak. Deze praktijk zit ook in Gouda..

Maar ik hoop dat je er gewoon uitkom met je eigen tandarts. En dat je zoon de volgende keer wel serieus genomen word!

ilsepilse

ilsepilse

21-01-2010 om 20:06

Damn

doet me denken aan onze eigen tandarts, zoon was toen 8 of 9 denk ik, had op de overblijf op een stukje popcorn gebeten en er was een stukje van zijn tand gebroken, naar de tandarts om te vullen, iedere keer viel de vulling eruit en had hij pijn ad tand, de 3ekeer zei ik zoo en nu wil ik dat u het goed doet want mijn kind durft niet meer naar de tandarts en hij heeft altijd pijn, niet zeuren zei hij dat kan niet.
Ik heb hem toen meegenomen naar Belgie naar mijn zus en haar tandarts constateerde een abces op die tand, kuurtje gehad en dan naar de ACTA in Almere gebeld waar hij na enig overleg terrecht kon, we zijn er nooit meer weg gegaan, hij vind het reuze bij die leuke studentjes (en mama ook lol), het duurt wat langer maar ze doen hun werk goed !

Tango

Tango

23-01-2010 om 11:03

Hoe het afliep

De brief heb ik dezelfde week nog eigenhandig in de brievenbus van de tandartspraktijk gedaan. Er ging een week overheen en toen belde onze eigen tandarts. Ik was op dat moment niet thuis en hij sprak met Tangoman af dat hij vanmorgen weer zou bellen.
Inmiddels heeft hij gebeld. Hij nam het heel serieus op. Gaf aan dat het juist bij tandartshandelingen heel belangrijk is dat kinderen serieus genomen worden en gerustgesteld omdat ze anders bang worden. Hij ging de kindertandverzorgende (dat was ze dus eigenlijk, tenminste dat zei hij geloof ik) erop aanspreken. Voor haar is dit ook een leermoment, zei hij.
We hebben afgesproken dat we eerst gewoon weer op controle komen met z'n allen en dat we dan bekijken hoe Tangozoon dit doet. Hij gaat dan niets doen, alleen kijken. Voor de verdere behandeling gaat hij ons t.z.t. doorverwijzen naar een kindertandarts in Woubrugge. Dit heeft geen haast, zei hij. Eerst maar kijken hoe Tangozoon reageert.
Op zich ben ik wel tevreden over de afhandeling, het enige waar ik wel mee zit is dat ik alleen onze eigen tandarts heb gesproken en de kinder.....(wat het ook mocht zijn, in ieder geval geen tandarts, dat bevestigde onze eigen tandarts ook) dus niet. Ik blijf me afvragen wat haar heeft bezield om zo op mijn zoon te reageren.
Maar ja, dat zullen we wel nooit te weten komen. Tangozoon pakte het in ieder geval goed op toen ik het hem vertelde. Hij vond het prima zolang hij maar niet meer naar die mevrouw hoefde.

100%mama

100%mama

24-01-2010 om 00:55

Fijn

Tango, dat de tandarts zelf belde en je dus in ieder geval een redelijk gevoel heeft gegeven. Kijk, als tangozoon het bij de tandarts zelf goed doet, dan zal het toch niet zo moeilijk zijn dat deze man dus alles uitvoerd bij tangozoon? Dan hoeft hij dus niet naar een kindertandarts! Ik hoop het in ieder geval van harte hoor!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.