Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Vic

Vic

16-07-2012 om 14:12

Kindertandarts

Mijn jongste (7) was vanmorgen met haar vader bij de tandarts voor het vullen van een gaatje. Helaas moesten ze onverrichterzake weer naar huis, dochter was niet voor rede vatbaar en niet aanspreekbaar, en nu heb ik een verwijzing naar een kindertandarts (Poetz in Haarlem). Naar wat ik begrijp van hun website gaan er daar 3 afspraken overheen voordat het gaatje gevuld is (intakegesprek, wengesprek en behandeling). Hmmm, misschien heel erg van mij, maar ik ben zelf meer van de 'hup niet zeuren' methode, en ik vraag me af of je op deze manier de angst nog meer aanwakkert. Nu worden er uren besteed aan een klein gaatje dat in een kwartier gevuld kan worden.
Wie heeft ervaring met een kindertandarts, misschien met Poetz in Haarlem? Wordt het daarna minder 'erg' om naar een normale tandarts te gaan?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
amk

amk

16-07-2012 om 14:45

Zelf

geen ervaring met een kindertandarts maar zelf wel een grote angst voor de tandarts. Door meer tijd uit te trekken ontstaat er een vertrouwensband waardoor je uiteindelijk toch de behandeling wel laat doen. Als er maar geen onverwachte handelingen zijn. En om die band op te bouwen heb je tijd nodig.
Inmiddels durf ik wel meer, maar een gaatje constateren en gelijk behandelen gaat nog te ver. Dat moet ik echt even laten inwerken en geestelijk voorbereiden.
Ik denk dat het bij kinderen ook zo werkt.

Vic

Ik proef in je bericht iets dat je denkt dat het met jou erbij wel was gelukt?
Tsja, doordouwen kan natuurlijk. Dat is jouw keuze.
Wij zijn ook na een dergelijk incident bij een kindertandarts terechtgekomen, en ik ben erg tevreden. Een van mijn kinderen raakte een keer in paniek (asthma-aanval tijdens behandeling) en toen ging die kindertandarts heel stevig door. Niets pappen of slappe zooi.
Maar goed, ieder zijn ervaring.

Vic

Vic

16-07-2012 om 17:28

Nee, dat denk ik niet

Ik weet niet hoe het met mij was gegaan. Zelf ben ik zeker geen fan van de tandarts, en zodra hij het heeft over een gaatje sta ik al naast de stoel Achteraf baal ik er dan altijd van dat ik het niet gelijk heb laten maken, want vervolgens zit ik weer in spanning voor de nieuwe afspraak. En ik weet inmiddels dat het geen pijn doet als je het laat verdoven. Nou ja, we gaan het zien bij de kindertandarts. De eerste afspraak is alleen maar intake, en ik zal wel kijken of ik het wennen en behandelen in een keer erdoor krijg. Ik vind nl dat je het ook niet groter moet maken dan het is. Dat moet zo'n tandarts toch met me eens zijn

anna van noniemen

anna van noniemen

16-07-2012 om 17:53

Hier ervaring met een kindertandarts

Mijn oudste is weliswaar zorgenkind, maar bij de tandarts was het helemaal een drama. Toen er geseald moest worden moest ik bijna OP hem gaan zitten. Neem dan een flinke dosis ongeduld erbij en ik was er klaar mee.
Ja, bij de kindertandarts moest ik diverse malen komen. Stapje voor stapje werd alles gedaan bij zoon. Uitleg, uitleg, even voordoen op een nagel, vertrouwen winnen, inderdaad. Maar wat ben ik er blij mee! Zeker toen er later VIER kiezen getrokken moesten worden om een beugel te krijgen..... Nee, hij stond niet te juichen, maar heeft het toch maar gedaan, met een innieminnie traantje en mama's hand vasthouden. Héél wat anders dan met dat sealen bij de oude tandarts!

anna van noniemen

anna van noniemen

16-07-2012 om 17:54

Ongeduld bij de oude tandarts bedoel ik

niet bij mij, voor er verkeerde indrukken ontstaan.
Bij de kindertandarts wordt ook meer tijd vrijgemaakt, dus als het eens wat langer duurt hoeft de tandarts ook niet bang voor uitlopen te zijn.

Niet specifiek kindertandarts maar...

Mijn dochter is al jaren bij een hele vriendelijke en prettige tandarts voor kids. Niet specifiek een kindertandarts, maar kinderen komen graag bij haar waardoor ze eigenlijk meer een kindertandarts is geworden.

Ze is lief, eerlijk en rustgevend. Ze heeft gewoon iets waardoor kids met enorm gemak in de stoel stappen. En dat is een gave vind ik. Ondertussen zijn man en ik ook patient bij haar, heel prettig en zo'n verademing. Niets geen hup en niet zeuren, maar prettig en voor je het weet is het alweer voorbij.

Het is belangrijk, zeker ook voor je kind, om een prettige tandarts te hebben, gaat een leven lang mee die ervaring. Hup niet zeuren gaat niet werken als je kind in de stijgbeugels staat. Een goede aanpak kan wonderen doen en het zelfvertrouwen van je kind enorm vergroten.

Zeker doen dus, die verwijzing. VOlgens mij wakker je niet meer angst aan, je kiest voor een andere aanpak. Bij de hup niet zeuren methode, dan maak je het van kwaad tot erger en dat is zonde. De speciale tandarts bestaat, dat is toch prachtig als je kind daar dan heen kan gaan. En als het werkt heb jij een blij kind.

Prakje

Prakje

16-07-2012 om 19:39

Hier 2 kinderen naar kindertandarts

En het gaat perfect.

Wij hebben een hele aardige goede tandarts die heel goed is met kinderen, helaas niet met onze 2 jongsten. Jongste heeft autisme en broer erboven heeft voldoende autistische trekken om bij de tandarts te blokkeren. Het ging ze vooral om de verdoving, blinde paniek. Alle andere zaken mocht de tandarts wel doen, alleen die naald...

Wij naar de kindertandarts en die heeft in meer tijd (inderdaad pas bij de 3e afspraak), met meer rust en begrip alle gaatjes gevuld en bij jongste zelfs een kies getrokken.

Zelf mag ik niet mee naar binnen, maar dat hoeft ook helemaal niet. De kinderen gaan huppelend mee echt een uitkomst. Wel is er de afspraak dat we uiteindelijk teruggaan naar de eigen tandarts. Het is tijdelijk.

elsje78

elsje78

16-07-2012 om 20:28

Ons verhaal

Zal proberen het kort te houden...

dochter was 3,5 toen haar laatste 4 kiezen doorkwamen, half jaar later 2 gaatjes erin. Bij tandarts bleek dat ze heel slecht glazuur op die 4 kiezen had. De tandarts heeft ze gevuld zonder verdoving wat uitgelopen is op een drama. Halverwege ging het echt pijn doen, maar doorgaan of verdoven had niet veel uitgemaakt, dus hebben ze haar vastgehouden en de behandeling afgemaakt.

3 maand later had ze opnieuw 4 gaatjes. Ik wilde zelf een verwijzing want ondanks dat ik er niet bij was tijdens de eerste keer boren, ze was zo bang geworden. ik kwam bij een tandarts die ook onder een roesje werkt en dat wilde ik graag. Hij heeft me ervan overtuigd dat hij het eerst zo kon proberen omdat een roesje de angst niet weghaalt en ook niet zo aan te raden was voor een kind van 4. Ik ben daarna nog een keer alleen op gesprek geweest om alles goed door te spreken en toen was ik om.

nu 2 jaar later en ongeveer 15 boorsessies verder ben ik er heel blij mee. ze is niet meer bang. ik breng haar naar binnen maar mag er verder niet bij zijn. dat vond ik eerst moeilijk, maar zie nu wel in dat dat goed is. haar 4 kiezen zitten er nog, en het zag er eerst naar uit dat ze niet meer te redden waren...

Ik zou het doen, die kindertandarts!

Iris

Iris

19-07-2012 om 14:25

Jeugdtandverzorging

Hier ook goede ervaringen bij de Jeugdtandverzorging. Er komen alleen maar kinderen tot 18 jaar geloof ik. De tandartsen, allemaal vrouwen, zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen en hebben echt veel geduld.
Alleen de verplichte fluorbehandelingen vonden ze nooit leuk. Met een gebitje en en hele vieze fluorpasta 3 minuten lang.
Maar het heeft wel geholpen, ze zijn nu pubers en nog nooit één gaatje gehad.

Vic

Vic

20-07-2012 om 09:34

Bedankt

Bedankt voor alle reacties. Ik heb inmiddels een bevestiging van de jeugdtandarts gekregen en een uitgebreide soc-emo vragenlijst over angsten e.d. Eerlijk gezegd vind ik het allemaal wat poppenkast, maar als het werkt vind ik het ook goed. In de brief staat overigens nog expliciet vermeld dat ouders niet mee de behandelkamer in gaan.

Iris

Iris

20-07-2012 om 15:04

Vreemd

Vind ik wel raar hoor dat ouders niet meemogen in de behandelkamer. Ik mosht en mag altijd mee, en ik vraag het nu aan de kinderen, nu pubers, of ik nog mee moet. Ja, dus. De eerste keer (ik geloof met 2 jaar) zaten ze op schoot bij mij in de behandelstoel.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.