Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Anja

Anja

17-02-2009 om 09:32

Kun je blijvend afkomen van zo'n zere knie?

Hoi luitjes

Gewoon ff wat peptalk nodig....
Het is geen drama maar eerder lastig en onaangenaam..

Tot anderhalf jaar geleden deed ik fanatiek aan aerobics, ging prima. Nooit een centje pijn...

Tot een vriendin van me met het voorstel kwam om samen hard te gaan lopen, leek me ook leuk.. Lekker buiten enz.. En alles in een groepje beginnende lopers (dus niet zomaar fanatiek met z'n tweetjes..)
Bij training 1 was het al helemaal mis, ik werd gek van de pijn in m'n knie..
Gelijk gestopt met hardlopen en omdat de pijn ook daarna niet over ging uiteindelijk via huisarts bij de fysio beland.

Volgens haar is het kraakbeen in de knie beschadigd, ze hoort het ook kraken in de knie en naast de pijn in de knie ben ik ook onstabiel geworden dwz ik heb het gevoel dat ik door de knie heen "zak", moet me dan vast houden om niet om te vallen.
Ik moest ook per direct stoppen met aerobics omdat daar veel bij wordt gesprongen. Kon ik ook begrijpen dus dat heb ik braaf gedaan.

Nu moet ik 2x per week intensief bij de fysio gaan trainen om de bovenbeenspieren te versterken en kan ik na een half jaar van mijn klachten af zijn.

Ben gewoon ff sip, heb nu dagelijks pijn en steeds maar het gevoel dat ik er doorheen zak.
De oefeningen vind ik heeeeel saai (ik mis de aerobis heel erg), maar vooral heb ik ff een oppepper nodig.

Kun je dmv fysio van zulke klachten afkomen ???

groet Anja

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
reina

reina

17-02-2009 om 09:43

Anja

Ik heb die klachten ook (gehad), ik zet gehad tussen () omdat het op het moment goed gaat. Bij mij ligt de oorzaak in een aangeboren handicap met allerlei beengedoe daardoor. Ik heb al jaren warmwatertherapie (1 x pw), dat werkt voor mij het best en na jaren chronische knieklachten gaat het nu heel goed, ik heb ermee leren omgaan denk ik (en heb heel goed schoeisel) Dus ja, het kan zeker verbeteren, even doorzetten

Yvon Meijer

Yvon Meijer

17-02-2009 om 09:45

Geen ervaring..

..maar, misschien kan je gaan zwemmen? Als het mag van de fysio. Misschien vind je dat wel leuk? Ik heb zelf een knie die al mijn hele leven lang kraakt en knalt als ik hurk, soms vrees ik voor hetzelfde als jij nu hebt. Sterkte!

Anja

Anja

17-02-2009 om 10:06

Reaktie...

Hoi dames

Alvast even een reaktie;

Toen ik bij de fysio kwam heeft ze verschillende opties aangedragen.

Ik hoefde die trainingen uiteraard niet te doen. Was aan mij, maar dan raadde ze me sporten zoals aerobics blijvend af. Ze had het idd. over zwemmen, dat was uiteraard prima. Waar ik vooral van schrok was haar opmerking dat ik prima kon gaan zwemmen, maar als ik ervoor koos om geen fysio te doen dat het dan een kwestie was van "mee leren leven"....

Ik ben 41 jaar, en om dan te zeggen; het zij zo....
Ik vind mezelf daar nog te jong voor en heb er dus voor gekozen om toch maar aan de bak te gaan met die oefeningen.

groetjes Anja

Kniegroep

hier hetzelfde eigenlijk. Sinds vorige week ben ik lid van de kniegroep bij de fysio hier in het ziekenhuis. Inderdaad, saai, saai en nog eens saai. Voor het uiteindelijke doel....weer pijnloos kunnen hardlopen heb ik het er voor over. Maar ja....dat is het dan ook. Ik kan niet meer zeggen, dan verstand op nul en ga er voor!
Ik mag morgenochtend weer. Heb namelijk het genoegen om elke maandag, woensdag en vrijdagochtend te mogen

groetjes van Purk

Guinevere

Guinevere

17-02-2009 om 10:15

Kraakbeen

Ik heb jaren geleden ook een beschadiging gehad aan het kraakbeen van mijn knie. Was best pijnlijk. Het stuk dat beschadigd was kwam kennelijk steeds ergens klem te zitten bij het bewegen. Uiteindelijk is dat stuk weggesleten. Dus wat dat betreft is er best hoop. Klinkt bij jou alleen alsof die instabiliteit wel bestreden zal moeten worden met oefeningen, en dat zou ik zéker proberen.
Suc6 met de knie.

Zuinig zijn op je knie

Hoi,
Wees zuinig op je knie hoor. Mijn man heeft heel veel jaartjes knie pijn gehad. Had in linkerknie nagenoeg geen kraakbeen meer en had dus ondragelijk veel pijn.Bij hem is het zover gekomen dat hij uiteindelijk een volledige knieprothese heeft gekregen op extreem jonge leeftijd (38).
Doe je oefeningen. De bovenbeenspieren moeten echt sterk blijven(kunnen ze ook klappen opvangen).Fysio's weten heel goed waar ze over praten.
Geloof verder niet in middeltjes die je kraakbeen weer laten aangroeien...
Heel veel succes. Je zult zien, dat door sterkere spieren de pijn (hopelijk)verminderd!

Mamvantwee

Mamvantwee

17-02-2009 om 10:37

Kniepijn

Ik ken het gevoel, en het heeft bij mij best lang geduurd (anderhalf jaar) voordat de dagelijkse pijn weg was. Nu merk ik alleen bij inspanningen die meer dan gemiddeld van mijn knie vragen dat het altijd een zwakke plek blijft. Ik ga dan ook niet hardlopen, springen, etc.

Bij mij was er een andere oorzaak van de knieklachten, maar ik heb er wel van geleerd dat je knieën erg belangrijk zijn. Voorzichtig zijn dus en inderdaad die oefeningen blijven doen.

Doorzakken?

Als je ook door je knie heenzakt is er misschien meer aan de hand dan alleen een kraakbeenbeschadiging? Kruisband gescheurd? Meniscus beschadigd?
Ik zou niet alleen op je fysiotherapeut afgaan, maar ook naar een orthopeed gaan, evt foto's oid laten maken.
Tegenwoordig wordt niet alles meer geopereerd, maar je moet toch wel zeker weten wat de diagnose is.

Anja

Anja

17-02-2009 om 11:18

Knie

Eh nee, nooit foto's gemaakt....
Zowel huisarts als fysio hebben beiden alleen gevoeld en het was al snel duidelijk (aldus beiden)...

Ik ben maar een leek, heb dus nooit aangedrongen op verder onderzoek...

Zou dat wel nodig zijn, wat jullie ???

Ik zou

me door laten verwijzen naar het ziekenhuis hoor!
Hier wel veel knie ervaring ik loop al 15 jaar met rottige knieen vaak geopereerd en fysio nu 2 bracen en instabiele knieen.
Mijn zoon heeft zijn kruisband stuk buiten meniscus eruit.Bij hem dachten ze eerst ook dat het wel mee viel zelfs de dokter in het ziekenhuis.

Tot na de scan bleek dat zijn kruisband afgescheurd was en die is vervangen.Daarna 7 mnd revalideren is hij gezond verlkaart en 3 weken later was het weer mis weer kruisband beschadigd en geopereerd 16 dec was het.
Nu een brace aangemeten want weer opereren hebben we echt voorlopig geen zin in opereren valt wel mee maar dat revalideren is voor een jongen van 14 best een opgave.

Dus ik zou zeggen direkt laten doorverwijzen fysio en ha kunnen niet in je knie kijken en een orthopeet heeft veel meer ervaring als hun.

Mamvantwee

Mamvantwee

17-02-2009 om 11:54

Ja, als het kan een scan laten maken

In mijn geval was ook pas bij de tweede keer "gekneusd" duidelijk dat de eerste keer gescheurde kniebanden waren geweest. De huisarts had destijds de diagnose gekneusd gegeven, en de fysio - prima vaklui hoor - idem.
De mri in het buitenland waar ik toen verbleef, wist het beter....vandaar ook de lange revalidatie, bleek allemaal achteraf.

Pluk53

Pluk53

17-02-2009 om 13:52

Belasting

aandachtspunt, hopelijk niet van toepassing, maar ik heb het zelf helaas in eigen omgeving gezien: last van heupen en knieën door fors overgewicht.
En heb je eenmaal last, dan beweeg je nog minder en raak je in een spiraal.

Bellefleur

Bellefleur

18-02-2009 om 08:45

Fysio

Ik ben ook bij de fysiotherapeut terecht gekomen door knieklachten. Ik doe nu al jaren de oefeningen trouw, en ik ben een flink stuk vooruitgegaan. Ik hield vroeger veel van zwemmen. Maar ik heb gemerkt dat zwemmen heel slecht is voor mijn knieën. Exit zwemmen dus. Ik ben dus ook verbaasd dat jouw fysiotherapeut zei dat zwemmen goed is voor je knieën.
Je vindt het oefeningen doen saai. Misschien kun je de uitdaging zien in elke keer een beetje meer of zwaarder? Lekker muziekje er bij en gaan.
Succes. Bellefleur

Orthopeed

Ik had in m'n pubertijd klachten die leken op die van jou, en ben naar de orthopeed gestuurd. Die kwam inderdaad ook met beschadigd kraakbeen in de knie.
Hij had 2 voorstellen: gips, gevolgd door fysio. Of een brace. Ik ben begonnen met het gips, maar dat heeft niet heel goed geholpen. De fysio hielp beter, maar niet genoeg.
Een klein jaar later alsnog een brace gekregen. En die hielp heel goed. In het begin (half jaar) droeg ik 'm dagelijks, en heb dat later afgebouwd naar als ik ging sporten en als ik er last van had. Tijdens m'n eerste zwangerschap (10 jaar later) heb ik voor het laatst de braces gedragen omdat ik last van m'n knieen had. Verder gaat sporten ook al jaren weer zonder.
De oefeningen van de fysio waren overigens wel zinvol, ik gebruikte ze vaak even als ik weer last kreeg.
Kortom, ik weet niet of het nodig is om een scan te laten maken, maar ik zou me niet door alleen een huisarts en fysio laten afschepen, de orthopeed is gespecialiseerd in dit soort problemen en weet veel beter welke mogelijke oplossingen er zijn, de fysio kijkt uiteraard alleen naar z'n eigen vakgebieg.

fysio

fysio

18-02-2009 om 21:35

Oefeningen

Gezien het feit dat er vele mensen zijn met zware artrose en door oefeningen nagenoeg klachtenvrij worden, is het het proberen waard.

Als de diagnose van de huisarts juist is, dan zijn er verder weinig opties behalve oefentherapie.

De orthopeed gebruikt in eerste instantie dezelfde testen als de huisarts en fysio, maar kan vervolgens besluiten tot MRI/CT/rontgen of kijkoperatie. Het doel van de orthopeed is in feite opereren, alhoewel ze tegenwoordig wel vaak fysiotherapie voorschrijven om operaties te voorkomen.

Vraag je dus af wat je wilt bereiken met een bezoek aan de orthopeed. Wil je alleen zekerheid over de diagnose?
Ik zou zelf in eerste instantie aan de slag gaan met fysio. mocht je geen verbetering zien (en na 3 maanden zou je wel iets moeten merken), dan kun je alsnog besluiten om naar de orthopeed te gaan.

fysio

fysio

18-02-2009 om 21:38

Zwemmen

O ja, het zwemmen. Afhankelijk van de soort knieklacht is zwemmen wel of neit aan te raden. Schoolslag is een gecompliceerde beweging voor de knie, dus kan last geven. Borstcrawl weer niet. Maar dat is een kwestie van uitproberen. Voordeel van zwemmen is dat het weinig belasting op het gewricht geeft.

Anja

Anja

20-02-2009 om 08:54

Knie....

Bedankt voor alle reakties, jullie zetten me wel aan het denken..

Over doorverwijzing had ik zelf eigenlijk nog nooit zo nagedacht, ik nam aan dat HA en fysio goed weten waar ze over praten en mij geen oefeningen aanpraten als deze niet zouden werken..

Wel heb ik het geheel aangekaart bij de fysio, en we hebben samen afgesproken dat wanneer ik te veel last blijf houden en niet het gevoel dat de oefeningen iets uithalen ik alsnog naar het ZH ga voor evt. foto's.

Ik gaf aan dat de oefeningen naderhand voor veel pijn/last zorgen, maar dat is volgens haar begrijpelijk. Door de pijn ben ik vrij passief gaan leven (klopt dus, ik ben accuut met alle sporten gestopt) en mijn knie krijgt dus door deze oefeningen een aardige opdonder (is niks meer gewend aan bewegingen). Dus die theorie volg ik ook wel..

Met een maand zou ik verbetering moeten merken en anders dus toch naar het ziekenhuis toe.

W.b. zwemmen heeft ze het trouwens niet over zwemslagen oid gehad, alleen maar dat zwemmen altijd mocht en zelfs goed is voor me....

En ook nog door iemand geopperd; ik heb geen overgewicht (ben eerder te dun). Anders had ik dit zonder meer ook gelijk aangepakt.

groet Anja

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.