Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Last van m'n tanden en kiezen

Hallo!
Ongeveer een maand geleden werden m'n kiezen rechtsonderin heel gevoelig. Toen ik 2 weken later bij de tandarts dit zei, heeft hij er een goedje tegenaan gesmeerd en dat zou moeten helpen tegen gevoelige tandhalzen.
Inmiddels (weer 2 weken later ongeveer) doen werkelijk al mijn tanden en kiezen pijn (met name bij kou!), met uitzondering van m'n voortanden.
Die behandeling van de tandarts heeft ook niets geholpen bij die kiezen rechtsonderin.
Ik vind t zo raar dat ineens alles zo'n pijn doet, ik heb dit echt nooit gehad! Ik ben inmiddels begonnen met poetsen met Elmex sensitive, tot op heden geen resultaat. Ook heb ik van dat spoelspul gehaald voor na t poetsen, speciaal voor gevoelige tanden. Dit lukt me niet. Dat spul is omgevingstemperatuur en doet pijn!!
Vanavond had ik een rauwkost salade, kon ik bijna niet eten. Is koud en doet pijn. Toetje idem dito...
Heeft iemand dit weleens meegemaakt? Kan je zomaar ineens gevoelige tanden krijgen en dan gelijk je gehele gebit?
En belangrijker; kan ik hier iets aan doen?
Ik heb nog een tandarts afspraak staan voor in april of zou hij iets kunnen doen en moet ik eerder een afspraak maken?
Een vriendin van me opperde dat t wellicht met n griepje onder de leden te maken kon hebben. Kan zoiets? Ik vind t maar raar, maar weet niet goed wat ik moet doen...
Als iemand tips heeft..... Graag!!!!
Groetjes, Inge

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jet Burg

Jet Burg

17-02-2011 om 23:54

Terug naar de tandarts

Is er wel een foto gemaakt? Misschien zit er een ontsteking onder. Ik heb pas geleden een fikse ontsteking gehad, incl wortelkanaalbehandeling, en die begon met jouw klachten.

100%mama

100%mama

18-02-2011 om 10:25

Maar

bij een ontsteking heb je niet in je gehele gebit last neem ik aan.....

Het kan zeker te maken hebben met een (aankomende) verkoudheid of griep. Ook het ouder wordende gebit (dus meer slijtage) heeft ermee te maken dat je meer last hebt bij temperatuur verschillen. De tandpasta die je gebruikt is goed, is het mondwater ook van Elmex? Wel verstandig om hetzelfde te gebruiken hoor. Hoelang gebruik je nu de Elmex?

Deze tandpasta legt als het ware een filter laagje over je tanden en kiezen heen. Dat gebeurt niet in een dag maar daar heb je minimaal 2-3 weken voor nodig eer je verschil gaat merken.

Voor nu, om dingen uit te sluiten en de zorgen weg te nemen zou ik een afspraak plannen bij je tandarts voor het maken van foto's. Wij zouden hier een OPT/OPG maken maarniet iedere tandarts heeft deze mogelijkheid. Met Bite-wings lukt het ook wel hoor! Voor nu zou het ons geen rinkelbellen geven, wel als je ook last bij warm gaat krijgen en de last in 1 gebied zou zitten.

Maar vervelend is het wel natuurlijk!

Inge2909

Inge2909

18-02-2011 om 14:51 Topicstarter

100%mama

De Elmex tandpasta gebruik ik nu een paar dagen, dat heeft wellicht nog even tijd nodig dus...
Dat mondwater is van Sensodyne, maar lukt echt niet om te spoelen.
Mn tandarts heeft toevallig een half jaar geleden foto's gemaakt (dat doet hij iedere 5 jaar), maar toen zag alles er goed uit. Geen gaatjes, geen ontstekingen.
Vreemd allemaal hoor... Tlijkt ook wel of de kauwvlakken van mn kiezen zeer doen en niet alleen mn tandhalzen. Afijn, ik weet t ook niet, toch maar binnenkort een afspraak maken inderdaad!

Tanneke

Tanneke

18-02-2011 om 15:53

Hier ook. weet niet hetzelfde?(lang)

Hoi Inge,

Ik herkende wat jij beschrijft direct. Elke poetsbeurt, slok water, of zelfs zomaar: alsof er bliksem door je tanden gaat.
En begint het bij jou ook op een plek en dat het dan door lijkt te schuiven naar de andere tanden? Dat het, als het ware, rondjes maakt door je hele gebit? Ja, ik weet niet hoe het anders te omschrijven, klinkt een beetje gek.

Ik heb heel veel gedoe gehad met mijn gebit en heb diverse wortelkanaal behandelingen gehad, voor dat we erachter kwamen dat het niet aan mijn tanden zelf lag.
Ik zeg helemaal niet dat jij hetzelfde hebt he?
Bij mij is het een vorm van Neuralgia. Ik woon niet in Nederland en weet niet wat de directe vertaling is,maar als je interesse hebt om in elk geval eens de symptomen te bekijken en wie weet mee te nemen naar je tandarts als het niet over gaat, dan kun je me gerust mailen en stuur ik je diverse links over het onderwerp en kun je het eens doorlezen.

Waar ik ook heel veel baat bij heb is een zgn mouth guard, een soort rubber gebitje dat ik snachts in doe (net als een tanden beschermer bij sport maar dan dunner). Ik blijk heel erg mijn tanden en kiezen op elkaar te klemmen snachts en dat uit zich ook in pijn en zenuwpijn in het gebit.

Dit alles op advies van de kaakchirurg, niet zomaar een ideetje van de tandarts ofzo.

In elk geval, nadat ik er twee jaar mee had rondgelopen en toen van endodontist (wortelkanaal specialist hier: die behandelingen worden hier niet door de reguliere tandarts gedaan) veranderde, zei ze dat ze op de foto niks kon zien en stuurde me door naar de neuroloog waar ik een MRI heb gehad om dingen uit te sluiten. Toen die MRI er goed uit kwam heb ik medicijnen gekregen die de zenuwpijn afnamen.

Wat een verhaal is het geworden. Ik weet hoe het is als je altijd pijn hebt in de tanden of we nou hetzelfde hebben of niet. En ik wens je er sterkte mee, want het is geen pretje.

Voor hetzelfde geld is het wellicht die verkoudheid of iets anders simpels en ik wil je ook niet ongerust maken.
Maar aan de andere kant is dit forum er ook om ervaringen te delen en kan het je misschien een hoop tijd schelen om mijn verhaal te horen,mocht het wel htzelfde zijn, toch?

Als je me wil mailen, laat het even weten.
Zo niet,ook helemaal prima hoor.
Wilde het gewoon laten weten voor het geval dat.

T

Inge2909

Inge2909

19-02-2011 om 10:40 Topicstarter

Jaaaaaaaa!

Wat een herkenning! Er vallen ineens heel veel kwartjes!!
Volgens mijn man ben ik inderdaad flink aan t knarsetanden snachts! En als ik erop let klem ik overdag ook steeds m'n kaken flink op elkaar! Waarom doe ik dat nou weer? Ik ben me niet bewust van stress, spanning of angsten.... Hmmm iets om over na te denken...
3 weken geleden is er een heel stuk van m'n kroon afgebroken en inmiddels heb ik ook pijn aan m'n kaken gekregen (ik begon me al af te vragen of ik kaakontsteking heb...). Allemaal veroorzaakt door??? Zou zomaar kunnen!!
Ik probeer nu in ieder geval overdag m'n kaken te ontspannen, t zal wellicht al schelen dat ik het me bewust ben!
Heb jij verder nog tips afgezien van een bitje laten maken? Op internet hebben ze het over ontspanningsoefeningen, ik heb echter niet t idee dat ik erg gestressed ben of veel spanning heb...
Thanx voor de eye-opener!! (en in welk land woon je eigenlijk?)
Groetjes!

100%mama

100%mama

19-02-2011 om 12:41

Ahaaaaaaa!

Tja, dat zou dus een hele goeie kunnen zijn, rest wel nog de afspraak met de tandarts....

Als je aan knarsentanden doet, schuur je telkens een laagje glazuur van de bijtvlakken af waardoor dus idd de gevoelligheid kan ontstaan. Tips voor nu zin toch blijven poetsen met de Elmex, mond niet te ver open doen, niets afbijten (ivm overbelasting kaak) en tja, ontspannen. Moeilijkheid wel is dat je van het knarsen niet bewust bent.....het is niet altijd een uiting van stress, ook de gewonen dagverwerking kan knarsen of kaakklemmen veroorzaken hoor.

Succes hoor!

Tanneke

Tanneke

19-02-2011 om 17:08

Misschien

Hoi Inge,

Afgezien van dat gebitje om in te doen als je gaat slapen, heb ik niet heel veel tips, maar ik vroeg me wel direct af of je die kroon hebt laten repareren of hebt laten vervangen.
Achteraf is er bij mij heel veel gedoe geweest nadat ik mijn eerste kroon heb gekregen.
Als je kroon iets te hoog is kun je heel veel last krijgen van je mond, omdat je "beet" verandert, want je kiezen gaan niet op elkaar als voorheen.

Ik neem aan dat als je kroon afbreekt of wat ook, dat je ook je kiezen anders op elkaar zet. Ik heb een kies welke een implantaat is en heb dus een aantal maanden rondgelopen zonder een kies rechts onder, wachten tot de hele boel genezen was voordat er een kroon op kon.
Daar door is ook alles gaan rommelen in mijn mond: andere manier van eten doordat je een kies mist, met alle gevolgen vandien.
Als je kroon niet lekker zit doordat hij te hoog is, kan de tandarts er heel eenvoudig een klein stukje afslijpen. Hoeveel verschil een milimeter dan maakt!
Weg hoofdpijn en tandenpijn.

Wat ik ook altijd heb onthouden is dat het daarna nog wel even pijn kan doen: je moet het zien als een soort blauwe plek waar je dan steeds op duwt als je kroon niet lekker zit. Dat duurt ook even voordat het geheelt is.

Bovendien kan er allerlei zooi tussen die kroon komen als hij niet gaaf is natuurlijk.

Ik zou zsm een gebitje laten maken. Dat heeft bij mij enorm gescheelt: niet van die kant en klare die je bij de drogist kan krijgen en dan in warm water moet leggen en in je mond moet passen. Je kan echt tien keer beter een laten maken bij de tandarts, zodat het echt speciaal voor jouw gebit is. Het kost wel wat,maar het is het waard.

Heel veel sterkte ermee!

T

ps. Ik woon in California, om je vraag te beantwoorden

Inge2909

Inge2909

22-02-2011 om 18:07 Topicstarter

Ben bij de tandarts geweest

Hi,

Nou, ik ben bij de tandarts geweest hoor! Ik moest wel, het werd steeds erger... Had ook last van mn kaken en oren...
Hij constateerde overbelastte kaakspieren vanwege kaakklemmen snachts (en wellicht ook overdag),
Ik heb van hem nu een bitje voor over mn voortanden gekregen voor snachts (een bitje over ook mn kiezen kon niet aangezien ik nog een nieuwe kroon moet) en daar heb ik vannacht al mee geslapen. Ging goed!! Ondertussen zit ik aan de ibuprofen om de boel een beetje te laten ontspannen. Das nog lastig... Hopelijk werkt dit afdoende, anders toch nog maar even bij de huisarts langs hoe ik dit weer ontspannen krijg.
Voor nu ben ik al blij met zijn bevindingen! (het was hem nog wel een raadsel waarom al mijn kiezen zo'n pijn deden, hij hoopt dat dat met dit bitje minder wordt...)
Bedankt voor jullie meedenken!

100%mama

100%mama

23-02-2011 om 10:45

Klein vraagje

is het een hard bitje of en zachte......

Als het een zachte is weet ik, ook uit ervaring, dat deze niet werkt tegen het kaakklemmen omdat er een "vering" in het bitje zit. Het moet echt een hard bitje zijn wil het wat doen waar jij nu last van hebt.

Ik vind het niet zo raar dat al je kiezen pijn doen. Je klemt met hoge druk je tanden en kiezen op elkaar, onder je tanden en kiezen lopen zenuwbanen die je hierdoor overbelast. Zal niet van een week kaakklemmen komen, maar waarschijnlijk doe je dit al een lange periode enkel ben je nu aan het overbelasten. Ibuprofen is geen ontspanningsmiddel maar een pijnstiller, je zou kunnen kijken of je bijvoorbeeld van A.Vogel ontspannings druppels kan nemen, bij mij werkt dit altijd super goed! Je kan voor nu, als je thuis bent ook het bitje even overdag dragen....ik hoop dat je er snel vanaf bent, ik weet wat voor pijn het kan doen!

Biene M.

Biene M.

23-02-2011 om 12:08

Dat vroeg ik me ook af, of hij hard is of zacht. Zo'n harde moet op maat gemaakt worden, dus die krijg je doorgaans niet direct mee. Een zachte kan het klemmen nog verergeren.

Ik raad je aan dat kaakklemmen goed aan te pakken: met een hard bitje en dat consequent te dragen. Bij mij zijn veel wortels waarschijnlijk door het klemmen dood gegaan en die kiezen verlies ik op den duur allemaal.

Inge2909

Inge2909

24-02-2011 om 20:26 Topicstarter

Een harde

Hahaha... klinkt leuk zo'n 'titel' .....
Maar hij heeft gelijk een bitje gemaakt, een harde. Dus dat is wel ok.
Hoewel ik vannacht om 05h00 wakker werd en toen was ik hem voor de 2e keer kwijt. Ik doe hem in mn slaap gewoon uit! hahaha... (hij lag ergens onder de dekens verstopt dit keer, gisternacht had ik hem in mn slaap gewoon terug in het doosje gestop!)
Ik was al van plan om morgen maar eens een afspraak bij de huisarts te maken wat ik verder kan doen tegen de pijn. Momenteel kom ik de dag zonder minimaal 1 ibuprofen 400 niet door. Ik heb echt zo'n pijn in mn kaken... Ik zal morgen eens kijken voor die ontspanningsdruppers! Alles wat helpt is welkom!

Biene M.

Biene M.

24-02-2011 om 22:31

Het went

Het went hoor, dat bitje. Na een week verlies je hem niet meer. Ik krijg nachtmerries over gebroken kiezen als ik hem niet in heb.

Sterkte met de pijn, zenuwpijn is heel naar.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

26-02-2011 om 11:33

Hard of zacht?

Ik lees in dit draadje over harde of zachte bitjes. Ik heb zelf zo'n hockeybitje van de sportzaak tegen het knarsetanden: ik neem aan dat dit 'zacht' is? Van wat voor materiaal is een hard bitje dan gemaakt? En zit dat dan nog wel comfortabel? Mijn tandarts weet dat ik zo'n bitje gebruik en hij heeft het nooit over iets anders gehad. Ben nu dus wel erg nieuwsgierig.

Biene M.

Biene M.

26-02-2011 om 12:35

Kunsthars

Het bitje (heet eigenlijk splint) is van kunsthars gemaakt. Die van mij is op maat gemaakt, ik moest ervoor gipshappen. Als je hem voor het eerst indoet is het niet lollig, maar pijn doet het niet. Het is vooral onsexy, maar dat ben je wel gewend met je hockeybitje Het kaakklemmen vermindert bij mij enorm door het dragen van het bitje, dat kan ik goed zien aan de omvang van de spieren in mijn gezicht. Helaas moet ik het bitje wel blijven dragen, anders begint het klemmen opnieuw.

100%mama

100%mama

28-02-2011 om 10:24

Ijsvogeltje

Kaakklemmen en knarsentanden zijn 2 verschillende "aandoeningen" en in jouw geval heeft de vering die in een zacht bitje zit geen negatief effect verder. Als je echt aan het klemmen doet is dit echt behoorlijk af te raden zo'n zachte en wordt de harde op maat gemaakt. Overigens, bij ons op de praktijk wordt een hockey bitje niet echt aangeraden....het woord zelf zegt het al he....hockey bitje en geen knarsplaatje.....

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.