Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Isabella

Isabella

30-06-2012 om 23:28

Lees en huiver

Ik weet even niet waar ik het kwijt moet maar ik ben echt zo ontdaan vanwege wat ik las op een blog van een kind met kanker. Zijn naam is Kaj en hij is 1,5 jaar oud. Als je even googled op kansvoorkaj kun je het zo vinden. In het kort is dit het verhaal.

Kaj kreeg kanker en om zijn overlevingskansen te vergroten vertrekt hij zeer binnenkort (3 juli) met zijn ouders naar Amerika voor een gespecialiseerde behandeling. De zorgverzekeraar Menzis gaf hier in beginsel geen toestemming voor wat nogal wat onnodig stress bij de ouders veroorzaakte. Uiteindelijk gaven ze toch groen licht (aangezien andere zorgverzekeraars dit wel deden). In de tijd dat dit speelde bleek zijn moeder borstkanker te hebben. Hoeveel shit kan je hebben? Ze werd geopereerd maar moet ook nog chemo krijgen. Omdat het hele gezin naar Amerika vertrekt werd geregeld dat ook de moeder aldaar haar chemokuren zou krijgen. Maar deze blijken veel duurder dan in Nederland. Daarom heeft Menzis enkele dagen voor vertrek, terwijl alles al was geregeld gezegd dat het gezin dit zelf moet betalen. Maar dit kunnen zij niet waardoor zij waarschijnlijk gedwongen gescheiden hun behandeling moeten ondergaan. Vader met zoon van 1,5 in Amerika, moeder alleen in Nederland.

Ik vind het echt een schande en vraag me serieus af of er ergens bij Menzis nog iemand werkt met een hart. Ik word iedere keer weer boos als ik erover nadenk.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Kaaskopje

Kaaskopje

01-07-2012 om 00:21

Isabella

Jouw verhaal herinnert me aan een artikel wat ik een tijdje terug in onze krant gelezen heb. Ik het van een andere krant teruggevonden: http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/116222/Achmea-remt-NoordHollandse-samenwerking-af.htm
Het Rode Kruis Ziekenhuis is in financiële problemen geraakt en staat daardoor dik in de schulden bij Achmea. Achmea heeft daardoor een veel te dikke vinger in de pap gekregen bij besluiten van het ziekenhuis. Zo wordt zoals je kunt lezen samenwerking met andere ziekenhuizen in Noord Holland afgeremd tot onmogelijk gemaakt door Achmea. Man en ik maakten ons daar meteen al erg kwaad over. De zorgverzekeraars hebben veel te veel invloed op de zorg in Nederland gekregen. Het moet terug naar de overheid.

mirreke

mirreke

01-07-2012 om 15:30

Zo erg!

Ik volg die blog ook, en ik vind het zo schandalig!!!
Voor genezing (van beide partijen) is het hele gezin nodig. Straks gaat het door alle stress niet goed en is vader beiden kwijt....
Schandalig!

mirreke

mirreke

01-07-2012 om 15:33

Helemaal eens kaaskopje!

De zorgverzekeraar bepaalt de ziekenhuizen, de behandelingen, de medicijnen en binnenkort ook wie er wel of niet (te oud, te slechte levensstijl, te dik bijvoorbeeld) voor in aanmerking komt. Ze gaan bepalen of jij je mag bijverzekeren (basisverzekering verplicht, daarnaast mag men je weigeren).
Ik vind ook dat het terug moet naar de overheid, scheelt een boel overheadkosten, geen verschillende maatschappijen met grote kantoren meer.
Amerika gaat potverdikkie de kant op van het ziekenfonds (Obamacare, mag ook wel want is daar dus echt veel te duur) en wij gaan hier Amerikaanse toestanden krijgen... Bizar!

Tinus_p

Tinus_p

01-07-2012 om 16:11

Zorgkosten

Ok, ik ga genuanceerd onaardig doen.

Wie van jullie maakt zich druk over oplopende zorgkosten en het hoge eigen risico? Wat Menzis hier probeert te doen, is volstrekt begrijpelijk: De zorgkosten in de hand te houden. Juist patiënten in dit soort situaties, zoals Kaj, kosten echt waanzinnig veel geld, en kritisch kijken naar 'wat is echt nodig' levert juist in deze situatie veel op.
Het is daarbij goed, om te bedenken, dat situaties zoals Kaj helaas veel minder uniek zijn dan je zou willen -er zijn juist voortdurend schrijnende gevallen.
En juist dit zijn de situaties waar duurbetaalde managers hun geld waard zijn -als zo'n manager die 2 ton per jaar kost, per jaar een miljoen oplevert aan bespaarde zorgkosten, is hij (financieel) goed bezig geweest.

Het is een keuze: Wil je Kaj helpen? En wil je dan rechtvaardig zijn, en niet alleen Kaj helpen? Dan gaat je zorgpremie omhoog. Misschien vind je dat een goede keuze, wil je graag je zorgpremie aan Kaj uitgeven -maar dat voel je dan wel in je portemonnee.

Isabella

Isabella

01-07-2012 om 17:35

Knurf

In hoeverre is er nog sprake van 'vrijwillig' naar het buitenland gaan als je één jaar oude doodzieke zoon daar een zware behandeling moet ondergaan. Dan hebben we het nog niet over de gedachte dat hij deze behandeling misschien wel niet overleeft en zij dus haar kind niet meer levend terug ziet. Heb je dan nog een keuze als moeder?

Isabella

Isabella

01-07-2012 om 17:37

Tinus_p

Ja, ik wil graag mijn zorgpremie aan kinderen zoals Kaj uitgeven. Want ik hoop dat als ik ooit in een vergelijkbare situatie kom er dan bij mijn zorgverzekeraar mensen werken die wel een hart hebben.

amk

amk

01-07-2012 om 18:11

Isabella

ben je dat nog steeds bereid als die premie dan een kwart of meer van je bruto inkomen bedraagt? (netto te voldoen dat dan weer wel) Bij een modaal inkomen zo'n 700 euro per maand?

weesgeneesmidddel

weesgeneesmidddel

01-07-2012 om 18:52

Zorgkosten

Ik vraag me wel eens af hoe al die zorg betaald kan worden van de premies ed. die we nu betalen. Een situatie als deze is natuurlijk heel erg verdrietig. Maar bedenk dat we wel een situatie moeten houden waarbij noodzakelijke zorg voor iedereen beschikbaar blijft. ( Denk aan sicko van michael Moore). Dat doen we door bewust te zijn van de kosten. Soms eens hardop te durven zeggen wat niet "gepast" is. Er wordt medisch steeds meer mogelijk, maar is het verstandig om alles wat mogelijk is ook te doen?
En zorgverzekeraars mogen ook wel iets beter meewerken. Mijn kind gebruikt een "weesgeneesmiddel" dat in het buitenland de helft kost van de prijs die de fabrikant in nederland berekent. Het wordt volledig vergoed, maar ik vind het zo volstrekt belachelijk dat ik aangeboden heb het zelf wel uit het buitenland te halen......, maar dan krijg ik het niet vergoed, want dan is het geen gecontracteerde zorgaanbieder, ze betalen liever het dubbele. Ik weet, het is maar een druppel, maar voor mij wel symbolisch.
weesgeneesmiddel.

Vic

Vic

01-07-2012 om 20:16

Rekenen

Een tijdje geleden stond er in een een krant (NRC, Volkskrant of FD) een artikel over de kosten voor behandelingen versus de opbrengsten (dat laatste in niet-materiële zin). Heel interessant en daaruit bleek dat de meeste verzekeraars wel degelijk heel ver gaan met vergoedingen. Nooit geweten ook dat een chemokuur tienduizenden euro's kost, en dat die ook gewoon wordt vergoed als dat een levensverlenging van bijv. 4 maanden biedt. Dat gaat om bedragen die je nooit aan ziektekostenpremies zult betalen.

amk

amk

01-07-2012 om 20:33

Idd

Jaren geleden heeft mijn ex 4 weken in een academisch ziekenhuis gelegen. Per ongeluk is de rekening ligkosten (dus niet de behandelkosten, alleen het bezetten van een bed + maaltijden + verpleging op de dag) bij ons terecht gekomen ipv direct bij de verzekeraar.
We wisten gelijk waarom we verzekerd waren. Bijna 50.000 euro! Kassa. De andere kosten zullen ook wel niet gering zijn geweest.

Fianna

Fianna

01-07-2012 om 20:59

Isabella

Jij bent er misschien toe bereid en fijn voor je dat je het kan opbrengen, maar vergeet niet dat heel veel mensen het niet kunnen. Wij liggen nu al krom m de zorgpremie te kunnen betalen. Als het fors omhoog gaat staan wij op straat.

even zo

even zo

01-07-2012 om 20:59

Rekenen

Levensverlengende (of reddende misschien) behandelingen zijn niet in geld cq opbrengsten uit te drukken. Gevoel speelt daar een te grote rol.
Gezien onze situatie : 1 persoon dialyseert hier, zijn wij blij dat de verzekeraar ook vergoeding geeft in het buitenland. Ook in de VS. Is inderdaad wat duurder dan hier in het ziekenhuis, maar ook duurder dan bv Turkije. Gelukkig verplicht de verzekeraar je niet om naar Turkije op vakantie te gaan, omdat ze daar minder kosten aan je hebben. Gelukkig zegt hij ook niet dat hij niets vergoedt in het buitenland, omdat thuisblijven goedkoper is.
Daar komt bij de kosten van alle medicatie, ook in het voortraject van de dialyse en hopelijk straks een transplantatie. Op zijn zachtst gezegd zijn dit geen kleine bedragen. Maar wat zijn wij blij dat wij nu nog een keer met zijn allen op vakantie kunnen, zonder naast alle rompslomp ook nog hoge kosten voor de medisch noodzakelijke dingen te hebben.

Isabella publiciteit

Zoals je al meldde, hebben ze wel een blog.is daar ook een bankrek.nummer aan verbonden?
In de USA kan de publiciteit nog wel eens een hype van giften veroorzaken en dan heeft zo'n schrijnend 'geval' geluk. In NL lijkt men nuchterder en gaat niet zo (snel) overstag. Niet zo massaal tenminste.
Heel triest, deze zaak.

app-sent

Hart en verstand

emotie en zakelijk..tsja, wat ik ervan denk? in een ideale wereld kregen zowel moeder als kind de meest adequate behandeling en dat kan eigenlijk ook maar dan worden moeder en kind (tijdelijk) gescheiden..

Ik vind dat menzis gelijk heeft, hoe bizar misschien ook, als ze bereid zijn de kosten zover ze in Nl vergoed worden te vergoeden dan leggen ze de keus bij de ouders neer..

Je gezondheid (en die van je kind) is je toch wel wat waard? als je de meerkosten op je neemt kun je in Amerika behandeld worden en bij je kind zijn, anders doe jij je behandeling in NL en laat je man en kind afreizen naar Amerika..het leven is hard en soms moet je kiezen..

Cicade

Cicade

02-07-2012 om 06:24

Relativeren

Je mag blij zijn in een rijk westers land te wonen.
Als je denkt aan alle mensen die nooit dit soort behandelingen kunnen krijgen, omdat ze in een armer, minder ontwikkeld land wonen, dan hebben deze mensen gewoon nog veel geluk.

Rafelkap

Rafelkap

02-07-2012 om 06:47

Schappelijk

Ik vind de verzekering ook meer den schappelijk. Als het kind kan worden gered in het buitenland (en dat is nog maar de vraag, hoe ver moet je daar in gaan?) en de moeder kan er niet bij zijn, de vader kan er toch ook bij zijn? Het is in moeders'belang dat ze er niet bij is ivm behandeling. Natuurlijk is het wel sneu, maar er is gelukkig mobiele telefoon en internet. Dat is niet het ergste van de wereld.

Fraz

Fraz

02-07-2012 om 09:59

Verstand en gevoel

Verstand zegt dat menzis de ziektekosten voor de jongen en moeder moet vergoeden tegen de Nederlandse prijs. Dus voor het kind de totale medische kosten ook die in Amerika omdat in Nederland deze therapie niet wordt gegeven en voor de moeder de kosten zoals ze in Nederland zouden zijn (en ook dat is een behoorlijk bedrag).

Mijn gevoel zegt dat het erg wreed is om moeder/kind/vader te scheiden in deze situatie echter mijn gevoel en verstand zeggen ook dat dit niet door een verzekeringsmaatschappij betaald moet worden. Mijn gevoel zegt dat dit op vrijwillige basis door bedrijven en particulieren opgebracht moet worden.

Vind jouw gevoel dat ook geef dan een donatie.

dynastie

dynastie

02-07-2012 om 11:09

Ik zou er...

geen enkele moeite mee hebben gehad als Menzis ervoor had gekozen e.e.a. wel te vergoeden, dat voorop gesteld. Maar ik vind niet dat Menzis fout zit door te weigeren de meerkosten voor behandeling in Amerika te vergoeden. Wellicht kan dit ook uit de stichting die is opgericht betaald worden; als in het statutaire doel staat dat meerkosten veroorzaakt door het verblijf in Amerika uit de gelden betaald mogen worden, kunnen deze kosten uit de stichtingsgelden betaald worden.

Maylise

Maylise

02-07-2012 om 13:13

Particulier

De beslissing van de verzekeringsmaatschappij snap ik op verstandelijk niveau. Gevoelsmatig heb ik er meer moeite mee. Maar wat natuurlijk wel kan is dat particulieren een donatie doen waardoor dit wel kan.
Ik zal het blog zo even googlen om te zien of er een actie is.
In het verleden heb ik al veel vaker acties gezien van particulieren om geld op te halen voor een (medisch) doel.
Vaak halen mensen dan grote bedragen binnen.
Ik ken gezinnen die voor hun adoptie procedure 30.000 euro aan donaties hebben ontvangen van voor een groot deel onbekenden.

judiths mama

judiths mama

02-07-2012 om 20:33

Wat een triest verhaal

heb geen mening over menzis, maar wil alleen even kwijt dat het een ontzettend triest verhaal is. Ongelooflijk wat er bij dat gezin gebeurt. Ik mag mijn handen weer dichtknijpen met mijn eigen gezonde kinderen.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2012 om 23:21

Rafelkap

Ik heb een maand geleden meegemaakt dat mijn dochter bijna op de operatietafel overleden was. Ik moet er echt niet aan denken om zulk nieuws te moeten horen terwijl ik in Nederland zit en kind een dag reizen over de oceaan. Mijn oudste dochter zat in Limburg en moest daar horen dat ze haar zus bijna kwijtgeweest was. Ze was totaal overstuur wat verergert werd doordat ze niet meteen naar haar zus toe kon. Niet bij je kind kunnen zijn als het doodziek is en mogelijk kan sterven, is niet 'sneu' maar zeer dramatisch. Daarmee zeg ik niet dat ik de beslissing van Menzis totaal niet begrijp, maar qua menselijkheid is dit wel een standpunt waar ik moeite mee heb.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2012 om 23:29

Cicade

Ik ben ook oprecht blij dat ik in zo'n rijk westers land woon, echt waar. Maar zo kun je alles de kop in drukken natuurlijk. Wees blij dat je eten hebt, wees blij dat je een bed hebt, wees blij met water, etc.. We zijn hier in Nederland hartstikke verwend, maar zo is het nu eenmaal. Volgens de maatstaven die wij in Nederland gewend zijn is het normaal dat je behandeld wordt tegen kanker of andere levensbedreigende of niet levensbedreigende ziektes. Daar mag je dus vanuit gaan.

Kaaskopje

Kaaskopje

02-07-2012 om 23:41

Vic

"Dat gaat om bedragen die je nooit aan ziektekostenpremies zult betalen."
Nee dat klopt. Ons gezin, ik in hoofdzaak en dit jaar mijn jongste dochter ook, heeft door de jaren heen al aardig wat gekost op zorggebied. Ik besef dat heel goed.
Het principe van verzekeren is dan ook dat je met een hele grote groep geld bijeen brengt voor wie daar een beroep op moet doen en de kosten zelf onmogelijk kan dragen.
Je klinkt verbaasd dat een zorgverzekeraar ook nog uitkeert voor een levensverlenging van 4 maanden. Ben je het daar niet mee eens?

Isabella

Isabella

03-07-2012 om 09:32

Hart van nederland

Gisteravond was de familie van Kaj te zien in 'Hart van Nederland' op SBS. Eerlijk gezegd hield ik het niet droog en het hele verhaal laat mij maar niet los. Gezien de reakties in dit draadje zijn er veel mensen die daar minder moeite mee hebben. Persoonlijk vind ik dat Menzis zich echt heel erg moet schamen.

Fraz

Fraz

03-07-2012 om 10:10

Isabella

Misschien moet eerder dat Amerikaanse ziekenhuis zich schamen dat ze zoveel meer doorberekenen dan een Nederlands ziekenhuis.

Verder hou ik het ook niet droog bij dit verhaal en vind ik het erg schrijnend echter vind ik ook dat dit niet onder een ziektekostenverzekering valt. We hebben het niet over weigeren van vergoeden van een (betere) behandeling. De benodigde behandelingen worden vergoed.

Het is schrijnend en ik gun ze van harte dat ze genoeg geld ophalen zodat ook de moeder naar Amerika kan. Daarom ook dat ik een bijdrage doneer. Je kunt dit niet bij een ziektekostenverzekering neerleggen om zomaar (4 ton las ik ergens volgens mij) extra te vergoeden. Het zou ze wel sieren als ze ook een donatie zouden doen (aftrekbaar van de belasting) net als andere bedrijven en particulieren. Maar om dit bij een bedrijf neer te leggen nee vind ik niet.

Tja zucht

Het is ook het fenomeen van 'mijn.hond is dood raakt me meer dan de dagelijske kindersterfte in de wereld'.
Dat de verzekering uberhaupt betaalt, is geweldig.
Dat de verkeerde partijen rijk worden van dure medicijnen/behandelingen is heel zuur maar is in NL ook minder ernstig dan in andere werelddelen.

dynastie

dynastie

03-07-2012 om 14:02

Schamen waarvoor, isabella

Dat ze een media-offensief geen doorslaggevend argument vinden? Dat ze zuinig zijn met gemeenschapsgeld? Ik heb de indruk dat vergeten wordt dat er ook zoiets bestaat als precedent-werking. Hier 'ja' zeggen, betekent dat dit geval in elke mogelijke gelijkende situatie zal worden aangehaald met 'zij mochten het ook'. Nogmaals, ik had het prima begrepen als ze het wel hadden gedaan, maar ik vind het 'nee' van Menzis volkomen begrijpelijk.

Ik weet niet wat je wil zeggen met je opmerking over 'mensen die daar minder moeite mee hebben'. Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit verhaal niet schrijnend en zielig vinden. Maar dat maakt nog niet dat Menzis verantwoordelijk is voor de kosten. Die dingen moet je écht scheiden.

Fiorucci

Fiorucci

03-07-2012 om 14:35

Maar isabella

Er zijn ouders die dure behandelingen voor hun kind niet vergoed krijgen en dit bijelkaar rapen door donaties. Menzis vergoed in dit geval wel de behandeling en betaald ook de vliegtickets. Dus ze doen al meer dan ze hoeven te doen.

Maylise

Maylise

03-07-2012 om 14:39

Isabella

Er is een verschil tussen dat de zaak je raakt of dat het de verantwoordelijkheid van de verzekering is om de extra kosten te vergoeden. Als alle mensen die de zaak raakt of zich hierover opwinden een bescheiden bijdrage doen kunnen de ouders van kaj zou het bedrag bij elkaar krijgen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.